Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a revenit în funcție la Ministerul Educației
Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.
Valentin Crudu a declarat pentru Moldova Curată că a revenit în funcția din care a plecat, chiar dacă postul este ocupat. Întrebat cum își exercită atribuțiile în condițiile în care există două persoane în același post, Crudu a răspuns că mai mult nu comentează. ”Despre asta ar fi mai bine să îi întrebați pe cei de la minister”, a precizat funcționarul.
Ministerul nu a comentat deocamdată această situație, însă pe pagina personală de pe facebook, ministra Maia Sandu a scris astazi: ”De azi avem un nou/vechi angajat la minister - Valentin Crudu. "Mulțumim" Femidei pentru că l-a restabilit... "Mulțumim" Procuraturii pentru că a clasat dosarul în care Crudu era acuzat de autorizare a plăților (timp de 1.5 ani) dintr-un proiect realizat cu sprijin internațional către o persoană care nu a lucrat nici o zi în acel proiect. "Mulțumim" Procuraturii Generale pentru că tergiversează la nesfîrșit dosarul pe autobuzele școlare. "Mulțumim" Ministerului Muncii pentru că nu a avut curajul că inițieze elaborarea unui nou Cod al Muncii care să nu permită abuzuri”.
Valentin Crudu a ocupat mai multe funcții în Ministerul Educației pe vremea guvernării comuniste, adică după anul 2001, iar pe durata mandatului ministrului Mihail Șleahtițchi (care a fost propus în funcție de Partidul Liberal Democrat) a fost șeful Direcției generale învățământ preșcolar. O revizie financiară efectuată în 2012, când în funcție era deja noul ministru, Maia Sandu, ar fi arătat că banii alocați într-un proiect de reformare a instituțiilor rezidențiale, sprijinit de UNICEF și gestionat de Valentin Crudu, ar fi fost cheltuiți nejustificat. În consecință, la 18 decembrie 2012, Crudu a fost demis.
În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție investighează un dosar deschis încă în anul 2012 pentru fraude la achiziționarea a 100 de autobuze școlare, achiziție făcută pe vremea când Valentin Crudu se afla în funcție.
Ulterior, presa a publicat imagini cu locuința sa din suburbia Durlești a Chișinăului, a cărei valoare ar depăși veniturile declarate ale familiei sale.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului
Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.
Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...
Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.
Conflict de interese la primăria Horodişte?
De aproape doi ani, primăria comunei Horodişte din raionul Rezina este condusă de soţii Dorel şi Vera Iurcu. În timp ce unii specialişti confirmă existenţa unui conflict de interese în această primărie, alţii consideră, însă, că situaţia creată în localitatea respectivă nu încalcă nici o prevedere legală.
La Nimereuca, licitaţiile publice sunt câştigate de soţ...
De câţiva ani, firma condusă de soţia primarului satului Nimereuca din raionul Soroca aprovizionează grădiniţa din localitate cu produse alimentare. Deşi toate concursurile publice câştigate de soţia primarului au fost organizate de primărie, alesul local afirmă că nu ţine minte dacă el a semnat sau nu contractele de achiziţii publice.
Decizie finală: Anatol Arapu a folosit ilegal mașina de...
După 2 ani de contradicții și argumentări prin instanțe, Comisia Națională de Integritate a obținut câștig de cauză în fața lui Anatol Arapu, care, la 22 noiembrie 2013, s-a dus la nunta directorului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu. Curtea de Apel a decis că utilizarea automobilului de serviciu în interes personal este ilegală.
Dosar penal secret privind achizițiile publice la Depar...
Modul în care Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) din cadrul Ministerului Justiției a efectuat achiziţii în anul 2012, pe vremea când instituția era condusă de actualul viceministru de Interne, Veaceslav Ceban, este investigat în cadrul unui dosar penal, deschis de Centrul Național Anticorupție (CNA) încă acum un an și jumătate. Despre acest dosar însă organele de drept se feresc să vorbească.
Aici așteptăm comentariul tău!