Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a revenit în funcție la Ministerul Educației

Interese la vedere 2 martie 2015 989

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.



Valentin Crudu a declarat pentru Moldova Curată că a revenit în funcția din care a plecat, chiar dacă postul este ocupat. Întrebat cum își exercită atribuțiile în condițiile în care există două persoane în același post, Crudu a răspuns că mai mult nu comentează. ”Despre asta ar fi mai bine să îi întrebați pe cei de la minister”, a precizat funcționarul.

Ministerul nu a comentat deocamdată această situație, însă pe pagina personală de pe facebook, ministra Maia Sandu a scris astazi: ”De azi avem un nou/vechi angajat la minister - Valentin Crudu. "Mulțumim" Femidei pentru că l-a restabilit... "Mulțumim" Procuraturii pentru că a clasat dosarul în care Crudu era acuzat de autorizare a plăților (timp de 1.5 ani) dintr-un proiect realizat cu sprijin internațional către o persoană care nu a lucrat nici o zi în acel proiect. "Mulțumim" Procuraturii Generale pentru că tergiversează la nesfîrșit dosarul pe autobuzele școlare. "Mulțumim" Ministerului Muncii pentru că nu a avut curajul că inițieze elaborarea unui nou Cod al Muncii care să nu permită abuzuri”.

Valentin Crudu a ocupat mai multe funcții în Ministerul Educației pe vremea guvernării comuniste, adică după anul 2001, iar pe durata mandatului ministrului Mihail Șleahtițchi (care a fost propus în funcție de Partidul Liberal Democrat) a fost șeful Direcției generale învățământ preșcolar. O revizie financiară efectuată în 2012, când în funcție era deja noul ministru, Maia Sandu, ar fi arătat că banii alocați într-un proiect de reformare a instituțiilor rezidențiale, sprijinit de UNICEF și gestionat de Valentin Crudu, ar fi fost cheltuiți nejustificat. În consecință,  la 18 decembrie 2012, Crudu a fost demis.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție investighează un dosar deschis încă în anul 2012 pentru fraude la achiziționarea a 100 de autobuze școlare, achiziție făcută pe vremea când Valentin Crudu se afla în funcție. 

Ulterior, presa a publicat imagini cu locuința sa din suburbia Durlești a Chișinăului, a cărei valoare ar depăși veniturile declarate ale familiei sale.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...

În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.

28 martie 2014
1023
Interese la vedere

DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.

24 octombrie 2014
1609
Interese la vedere

Şi-a demis fiica pentru a soluţiona conflictul de inter...

Şefa Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii, în urma unui articol publicat de Moldova Curată, care a generat efectuarea unui control de către Comisia Naţională de Integritate (CNI). Membrii Comisiei au emis un act de constatare în care se spune că şefa DS din raionul Ocniţa a încălcat regimul conflictului de interese atunci când şi-a angajat fiica.

14 mai 2014
842
Interese la vedere

Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de l...

Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014. 

21 aprilie 2016
969
Interese la vedere

Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.

25 septembrie 2015
912
Interese la vedere

Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, verificat pentru...

După ce acum trei săptămâni a constatat că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, se află în conflict de interese, întrucât soţia sa este angajată într-o direcţie a Primăriei, la scurt timp Comisia Națională de Integritate (CNI) a fost pornit un nou control. De această dată, CNI va verifica dacă Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese atunci când a luat o decizie în privinţa firmei fiului său. Viceprimarul respinge acuzaţiile şi spune că ar fi vorba despre o comandă politică.

20 octombrie 2015
807