Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a revenit în funcție la Ministerul Educației

Interese la vedere 2 martie 2015 691

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.Valentin Crudu a declarat pentru Moldova Curată că a revenit în funcția din care a plecat, chiar dacă postul este ocupat. Întrebat cum își exercită atribuțiile în condițiile în care există două persoane în același post, Crudu a răspuns că mai mult nu comentează. ”Despre asta ar fi mai bine să îi întrebați pe cei de la minister”, a precizat funcționarul.

Ministerul nu a comentat deocamdată această situație, însă pe pagina personală de pe facebook, ministra Maia Sandu a scris astazi: ”De azi avem un nou/vechi angajat la minister - Valentin Crudu. "Mulțumim" Femidei pentru că l-a restabilit... "Mulțumim" Procuraturii pentru că a clasat dosarul în care Crudu era acuzat de autorizare a plăților (timp de 1.5 ani) dintr-un proiect realizat cu sprijin internațional către o persoană care nu a lucrat nici o zi în acel proiect. "Mulțumim" Procuraturii Generale pentru că tergiversează la nesfîrșit dosarul pe autobuzele școlare. "Mulțumim" Ministerului Muncii pentru că nu a avut curajul că inițieze elaborarea unui nou Cod al Muncii care să nu permită abuzuri”.

Valentin Crudu a ocupat mai multe funcții în Ministerul Educației pe vremea guvernării comuniste, adică după anul 2001, iar pe durata mandatului ministrului Mihail Șleahtițchi (care a fost propus în funcție de Partidul Liberal Democrat) a fost șeful Direcției generale învățământ preșcolar. O revizie financiară efectuată în 2012, când în funcție era deja noul ministru, Maia Sandu, ar fi arătat că banii alocați într-un proiect de reformare a instituțiilor rezidențiale, sprijinit de UNICEF și gestionat de Valentin Crudu, ar fi fost cheltuiți nejustificat. În consecință,  la 18 decembrie 2012, Crudu a fost demis.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție investighează un dosar deschis încă în anul 2012 pentru fraude la achiziționarea a 100 de autobuze școlare, achiziție făcută pe vremea când Valentin Crudu se afla în funcție. 

Ulterior, presa a publicat imagini cu locuința sa din suburbia Durlești a Chișinăului, a cărei valoare ar depăși veniturile declarate ale familiei sale.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...

Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.

11 februarie 2016
642
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei la Inspectoratul Fiscal Cimiș...

Şefa Inspectoratului Fiscal Teritorial Cimişlia, Maria Burac, şi-a angajat fiica, pe Larisa Burac, în calitate de inspector în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceasta i-a fost în subordine timp de jumătate de an, din iunie 2014 şi până în ianuarie 2015, când a fost transferată la Inspectoratul Fiscal din municipiul Chişinău.

27 aprilie 2016
881
Interese la vedere

Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.

04 decembrie 2017
696
Interese la vedere

Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.

27 noiembrie 2015
1240