Gălăgie multă fără niciun rost

Interese la vedere 5 ianuarie 2016 1218
Iacob Frunză.

Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.În urma controlului efectuat de CNI s-a stabilit, că iniţial Galina Frunză a fost angajată la primărie în funcţia de contabilă prin contractul individual de muncă nr. 62 din 17 februarie 2014 semnat pe de o parte de primar, ca angajator, iar pe de alta de angajată. Peste o lună şi ceva primăria a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei publice vacante de specialist în reglementarea problemelor funciare şi cadastru, la care a participat şi cumnata primarului. Fiind declarată învingătoare, Galina Frunză, în aceeaşi zi a fost angajată în funcţia respectivă, cumulând astfel două funcţii în cadrul aceleiaşi primării. 

Mai mult, clasificatorul unic al funcţiilor publice, aprobat prin Legea nr. 155 din 21 iulie 2011, stabileşte că funcţia de specialist în reglementarea problemelor funciare şi cadastru este o funcţie publică. Totodată, conform Legii nr. 158-XVI din 04 iulie 2008, „Funcţionarul public nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului, soţiei) оn cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Aceeaşi prohibiţie se aplică şi în situaţia în care conducătorul superior nemijlocit al funcţionarului public are calitatea de persoană ce exercită funcţie de demnitate publică”, spune Legea. Iar articolul 2 din Legea nr. 16 cu privire la conflictul de interese clasifică noţiunea „cumnată” în categoria „persoane apropiate”.

Reieşind din legislaţia în vigoare, primarul Iacob Frunză, în primul rând era obligat să informeze Comisia Naţională de integritate despre conflictul de interese în care s-a pomenit, iar în termen de două luni să întreprindă măsuri pentru a o transfera pe cumnata sa într-o altă funcţie, care ar exclude  subordonarea interzisă de lege ori, dacă aşa ceva nu este posibil, s-o elibereze din funcţie.

Comisia Naţională de Integritate a constatat că Iacob Frunză nu a declarat şi nu a luat măsuri pentru a soluţiona conflictul de interese în termenele şi condiţiile prevăzute de lege şi a transmis Actul de constatare Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute de art. 3132 al Codului Contravenţional al R. Moldova. În cazul că actul de constatare rămânea definitiv, CNA urma să transmită materialele în judecată pentru anularea contractului de muncă încheiat de primar cu Galina Frunză în calitate de specialistă în problemele reglementării regimului funciar, dar şi a celor câtorva dispoziţii emise de primar în care era vizată cumnata sa.

Dosarul primarului Iacob Frunză nu a ajuns în judecată, lucru confirmat de preşedintele Judecătoriei Rezina, care ar fi trebuit să-l examineze.

Primarul Iacob Frunză ne-a declarat,  că a fost invitat la Centrul Naţional Anticorupţie, unde a fost anunţat că dosarul pe cazul dat a fost clasat pentru că trecuse termenul de prescripţie de trei luni de la iniţierea controlului.

La reprezentanţa Rezina a Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat ni s-a spus, că nu au nici un răspuns oficial de la CNA privitor la cazul de la Primăria Pripiceni-Răzeşi.

Solicitat să comenteze situaţia, Iacob Frunză a declarat că, în opinia sa, nu a încălcat vreo lege şi nu a avut nici un interes personal în cazul angajării cumnatei sale în funcţia respectivă. „Eu nu am făcut parte din comisia de organizare şi desfăşurare a concursului, angajata respectivă nu face parte din rudele mele de gradul I”, a spus primarul.

La Serviciul de presă al CNA ne-au confirmat spusele primarului Iacob Frunză referitor la motivele clasării dosarului privind conflictul de interese.

Cumnata sa Galina Frunză continuă să exercite în Primăria Pripiceni-Răzeşi funcţia de specialistă оn problemele reglementării regimului funciar.

Tudor Iaşcenco

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
1754
Interese la vedere

Lapte „muls” din interes

Copiii din clasele primare de la gimnaziul din satul Ignăţei, Rezina şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind şi soţia primarului satului Ion Balan. Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pentru a cerceta dacă la mijloc este vorba de un conflict de interese.

21 mai 2013
996
Interese la vedere

Primarul orașului Ungheni şi Silvia Volosatâi vor fi ve...

La ședința de astăzi, Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să inițieze două controale în baza articolelor publicate pe Moldova Curată. Astfel, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, este bănuit de conflict de interese, iar șefa Secției investiţii capitale şi administrarea proprietăţii publice  din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, va fi verificată pentru a se vedea dacă și-a declarat toate veniturile și proprietățile.

29 august 2014
858
Interese la vedere

Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti

În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.

02 iulie 2013
1764
Interese la vedere

Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concure...

Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.

08 martie 2016
1329
Interese la vedere

Remunerată din bani publici pentru a învăţa grădinăritu...

Directorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia la instituţia pe care o conduce doar pentru a învăţa meserie. Aceasta a activat două luni aici, fiind remunerată din bani publici.

07 august 2013
937