Gălăgie multă fără niciun rost

Interese la vedere 5 ianuarie 2016 783
Iacob Frunză.

Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.În urma controlului efectuat de CNI s-a stabilit, că iniţial Galina Frunză a fost angajată la primărie în funcţia de contabilă prin contractul individual de muncă nr. 62 din 17 februarie 2014 semnat pe de o parte de primar, ca angajator, iar pe de alta de angajată. Peste o lună şi ceva primăria a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei publice vacante de specialist în reglementarea problemelor funciare şi cadastru, la care a participat şi cumnata primarului. Fiind declarată învingătoare, Galina Frunză, în aceeaşi zi a fost angajată în funcţia respectivă, cumulând astfel două funcţii în cadrul aceleiaşi primării. 

Mai mult, clasificatorul unic al funcţiilor publice, aprobat prin Legea nr. 155 din 21 iulie 2011, stabileşte că funcţia de specialist în reglementarea problemelor funciare şi cadastru este o funcţie publică. Totodată, conform Legii nr. 158-XVI din 04 iulie 2008, „Funcţionarul public nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului, soţiei) оn cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Aceeaşi prohibiţie se aplică şi în situaţia în care conducătorul superior nemijlocit al funcţionarului public are calitatea de persoană ce exercită funcţie de demnitate publică”, spune Legea. Iar articolul 2 din Legea nr. 16 cu privire la conflictul de interese clasifică noţiunea „cumnată” în categoria „persoane apropiate”.

Reieşind din legislaţia în vigoare, primarul Iacob Frunză, în primul rând era obligat să informeze Comisia Naţională de integritate despre conflictul de interese în care s-a pomenit, iar în termen de două luni să întreprindă măsuri pentru a o transfera pe cumnata sa într-o altă funcţie, care ar exclude  subordonarea interzisă de lege ori, dacă aşa ceva nu este posibil, s-o elibereze din funcţie.

Comisia Naţională de Integritate a constatat că Iacob Frunză nu a declarat şi nu a luat măsuri pentru a soluţiona conflictul de interese în termenele şi condiţiile prevăzute de lege şi a transmis Actul de constatare Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute de art. 3132 al Codului Contravenţional al R. Moldova. În cazul că actul de constatare rămânea definitiv, CNA urma să transmită materialele în judecată pentru anularea contractului de muncă încheiat de primar cu Galina Frunză în calitate de specialistă în problemele reglementării regimului funciar, dar şi a celor câtorva dispoziţii emise de primar în care era vizată cumnata sa.

Dosarul primarului Iacob Frunză nu a ajuns în judecată, lucru confirmat de preşedintele Judecătoriei Rezina, care ar fi trebuit să-l examineze.

Primarul Iacob Frunză ne-a declarat,  că a fost invitat la Centrul Naţional Anticorupţie, unde a fost anunţat că dosarul pe cazul dat a fost clasat pentru că trecuse termenul de prescripţie de trei luni de la iniţierea controlului.

La reprezentanţa Rezina a Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat ni s-a spus, că nu au nici un răspuns oficial de la CNA privitor la cazul de la Primăria Pripiceni-Răzeşi.

Solicitat să comenteze situaţia, Iacob Frunză a declarat că, în opinia sa, nu a încălcat vreo lege şi nu a avut nici un interes personal în cazul angajării cumnatei sale în funcţia respectivă. „Eu nu am făcut parte din comisia de organizare şi desfăşurare a concursului, angajata respectivă nu face parte din rudele mele de gradul I”, a spus primarul.

La Serviciul de presă al CNA ne-au confirmat spusele primarului Iacob Frunză referitor la motivele clasării dosarului privind conflictul de interese.

Cumnata sa Galina Frunză continuă să exercite în Primăria Pripiceni-Răzeşi funcţia de specialistă оn problemele reglementării regimului funciar.

Tudor Iaşcenco

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

PREȘEDINTELE JUDECĂTORIEI RÂȘCANI ȘI-A CONCEDIAT CUMNAT...

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a concediat marți, 11 noiembrie, cumnata, la câteva ore după ce cazul său a fost discutat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Melniciuc a angajat-o în luna iulie pe sora soției sale, Ludmila Bobeică, în funcția de grefieră la instanța pe care o conduce.

12 noiembrie 2014
519
Interese la vedere

Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.

16 aprilie 2015
769
Interese la vedere

Secretul de la ,,Moldsilva” a fost deconspirat (partea...

Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care au arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. În articolul „Secretul de la „Moldsilva”, publicat de Moldova Curată în luna mai, se spunea că persoane din conducerea Agenţiei „Moldsilva” au luat în arendă mai multe hectare de pădure, însă atunci conducerea acestei instituţii refuza să divulge numele arendaşilor.  

10 septembrie 2014
965
Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
1083