Profil candidat: Valerian Cristea

Arhiva 20 februarie 2019 1536

Integritatea în activitatea politică



Viceprimarul orașului Orhei, Valerian Cristea, pretinde la funcția de deputat din partea Partidului Șor atât în circumscripția națională (nr.11), cât și în circumscripția uninominală nr.14 Telenești.

Valerian Cristea este inginer-electrician de profesie, dar a lucrat după specialitate doar trei ani, imediat după absolvirea Institutului Politehnic. A făcut carieră în organele de partid și cele sindicale. După trei ani de activitate în calitate de instructor al comitetului raional al PCM, în 1982 devine  președinte al Comitetului sindical al Întreprinderii de Stat “Energoreparația”. În anii 1986-1994, deține funcția de vicepreședinte, apoi pe cea de președinte al Comitetului republican al sindicatelor din energetică și electrotehnică, iar în perioada 1994-1998  este vicepreședinte al Federației Generale a Sindicatelor din Moldova.

La alegerile din martie 1998, Valerian Cristea este ales deputat pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, activând în calitate de președinte al Comisiei pentru protecție socială, sănătate și familie. În februarie 2001, el obține cel de-al doilea mandat de deputat, iar la 6 martie 2005, cel de-al treilea mandat de deputat din partea PCRM.     

La alegerile președintelui R. Moldova din 4 aprilie 2001 a fost contracandidatul  lui Vladimir Voronin la funcția de Președinte al Republicii Moldova, obținând doar 3 voturi.

La distanța de două săptămâni după aceasta Valerian Cristea devine  viceprim-ministru în Guvernul Tarlev – 1.  

La  15 noiembrie 2006, prin decretul președintelui V.Voronin este revocat din funcția de viceprim-ministru și peste câteva luni numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Cehă.  Rechemat din funcția de ambasador în 2010, revine la postul de  președinte al Comitetului republican al sindicatelor din energetică și electrotehnică din Moldova ("Sindenergo"), iar în iulie 2015 vine împreună cu Ilan Șor la Orhei unde este ales viceprimar pentru probleme sociale.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Din  declarațiile de avere și interese depusă de Valerian Cristea în calitate de viceprimar și candidat pentru alegerile parlamentare reiese că în ultimii ani veniturile familiei sale s-au majorat brusc. Astfel, dacă în 2016 acesta a avut un salariu de viceprimar de 60 de mii și o pensie de aproape două ori mai mare (114 mii lei), iar soția – o pensie de 30 mii lei, apoi în perioada 2017-2018 Cristea a încasat un salariu de 152,2 mii  și  o pensie de 270 mii lei

Din anul 2005 familia Cristea locuiește într-un apartament de 145 m2 cu valoarea cadastrală de 75 mii euro și are în proprietate 16.4 ha de teren, estimat conform proprietarului a 4 mii de euro și un garaj de 18 m2  cu valoarea de 27373 lei

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În perioada 2003-2007, circa  30 de deputați, preponderent comuniști, au obținut titlu de doctor in științe.  Printre aceștia se regăsește și inginerul Valerian Cristea, care devine doctor în sociologie.  În investigația Centrului de Investigații Jurnalistice  „Pe cine alegem?” publicată în februarie 2005, vicepremierul Cristea era caracterizat astfel: “S-a manifestat ca un aprig luptător împotriva cursului “Istoriei Românilor” și a tot ce reprezintă valori naționale. A cerut, în cadrul unei ședințe de Guvern, închiderea postului de radio “Antena C”, pe motiv că în cadrul emisiunilor acestui post “cetățenii critică guvernarea”.  

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Chiril Gaburici

Integritatea în activitatea politică

05 februarie 2019
1645
Arhiva

Primarul satului Oxentea, condamnat la închisoare cu ex...

Judecătoria raionului Dubăsari l-a condamnat pe primarul satului Oxentea, Valeriu Rusu, la 1,6 ani de închisoare cu executare pentru exces de putere și aplicarea violenței asupra unei persoane aflate în exercițiul funcțiunii, iar pe secretara consiliului local - la 5,5 ani de închisoare. Unul dintre capetele de acuzare a fost înstrăinarea ilegală a trei terenuri aflate pe malul Nistrului, în zona de protecție a râului. Terenurile ar fi proprietate a statului, dar sunt gestionate de Agenția „Apele Moldovei”. Inițial, în calitate de inculpat apărea și inginerul cadastral din sat, dar în privința lui fapta a fost recalificată drept contravenție și nu i-a fost aplicată o pedeapsă, deoarece a expirat termenul de prescripție. Primarul a fost acuzat și de faptul că a aplicat violența asupra a două angajate ale Inspectoratului Fiscal Dubăsari, care, la sfârșitul anului 2012, au venit în satul Oxentea pentru a efectua un control operativ la agenții economici de la piața locală. Valeriu Rusu spune că ambele dosare, de aplicare a violenței și de abuz de putere, au fost fabricate, la baza lor stând plângerile unui consilier local, care a condus anterior colhozul din localitate.

26 august 2016
5246
Arhiva

Colegii preşedintelui CNI: Anatolie Donciu a admis un c...

Patru membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) susţin într-o scrisoare adresată Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) că Anatolie Donciu, preşedintele instituţiei, a admis un conflict de interese atunci când a semnat acte ce îl vizau pe Mihail Gofman, fost ofiţer al Centrului. Angajatul CNA a fost eliberat din funcţie după ce colegii i-au monitorizat stilul de viaţă şi au ajuns la concluzia că acesta a admis mai multe încălcări. Cazul a ajuns la CNI după ce Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie despre averile nedeclarate ale lui Mihail Gofman. Acum vrea să revină în funcţie, contestând în judecată decizia şefilor de a-l concedia şi având la îndemână actul Comisiei potrivit căruia el nu a încălcat legea atunci când şi-a declarat averea. Problema este că Anatolie Donciu a semnat documentul, deşi fiul său, Alexandru, a fost subalternul lui Mihail Gofman.

17 decembrie 2014
1013
Arhiva

Cadouri declarate de funcționari: cană din piatră de ja...

Dintre cele 16 ministere din componența Guvernului, doar 5 au anunțat, solicitate de Moldova Curată, că au înscrise câteva obiecte în registrele cadourilor simbolice. Toate au confirmat că au deschise asemenea registre, așa cum obligă Hotărârea Guvernului nr. 134 din 22 februarie 2013, însă în majoritatea cazurilor acestea sunt goale. Expertul anticorupție Galina Bostan spune că acest lucru s-ar putea explica prin faptul că funcționarii au o înțelegere greșită în privința obligativității declarării cadourilor și ar putea crede că trebuie să le declare doar pe cele primite atunci când se află în componenţa delegațiilor oficiale.

04 aprilie 2014
1226
Arhiva

Integritatea, o condiție esențială pentru combaterea c...

UE pledează pentru o CNI cu instrumente și rezultate concrete

13 iulie 2015
904
Arhiva

Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați...

De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.

31 mai 2013
1056