Profil candidat: Valerian Cristea

Arhiva 20 februarie 2019 435

Integritatea în activitatea politicăViceprimarul orașului Orhei, Valerian Cristea, pretinde la funcția de deputat din partea Partidului Șor atât în circumscripția națională (nr.11), cât și în circumscripția uninominală nr.14 Telenești.

Valerian Cristea este inginer-electrician de profesie, dar a lucrat după specialitate doar trei ani, imediat după absolvirea Institutului Politehnic. A făcut carieră în organele de partid și cele sindicale. După trei ani de activitate în calitate de instructor al comitetului raional al PCM, în 1982 devine  președinte al Comitetului sindical al Întreprinderii de Stat “Energoreparația”. În anii 1986-1994, deține funcția de vicepreședinte, apoi pe cea de președinte al Comitetului republican al sindicatelor din energetică și electrotehnică, iar în perioada 1994-1998  este vicepreședinte al Federației Generale a Sindicatelor din Moldova.

La alegerile din martie 1998, Valerian Cristea este ales deputat pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, activând în calitate de președinte al Comisiei pentru protecție socială, sănătate și familie. În februarie 2001, el obține cel de-al doilea mandat de deputat, iar la 6 martie 2005, cel de-al treilea mandat de deputat din partea PCRM.     

La alegerile președintelui R. Moldova din 4 aprilie 2001 a fost contracandidatul  lui Vladimir Voronin la funcția de Președinte al Republicii Moldova, obținând doar 3 voturi.

La distanța de două săptămâni după aceasta Valerian Cristea devine  viceprim-ministru în Guvernul Tarlev – 1.  

La  15 noiembrie 2006, prin decretul președintelui V.Voronin este revocat din funcția de viceprim-ministru și peste câteva luni numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Cehă.  Rechemat din funcția de ambasador în 2010, revine la postul de  președinte al Comitetului republican al sindicatelor din energetică și electrotehnică din Moldova ("Sindenergo"), iar în iulie 2015 vine împreună cu Ilan Șor la Orhei unde este ales viceprimar pentru probleme sociale.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Din  declarațiile de avere și interese depusă de Valerian Cristea în calitate de viceprimar și candidat pentru alegerile parlamentare reiese că în ultimii ani veniturile familiei sale s-au majorat brusc. Astfel, dacă în 2016 acesta a avut un salariu de viceprimar de 60 de mii și o pensie de aproape două ori mai mare (114 mii lei), iar soția – o pensie de 30 mii lei, apoi în perioada 2017-2018 Cristea a încasat un salariu de 152,2 mii  și  o pensie de 270 mii lei

Din anul 2005 familia Cristea locuiește într-un apartament de 145 m2 cu valoarea cadastrală de 75 mii euro și are în proprietate 16.4 ha de teren, estimat conform proprietarului a 4 mii de euro și un garaj de 18 m2  cu valoarea de 27373 lei

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În perioada 2003-2007, circa  30 de deputați, preponderent comuniști, au obținut titlu de doctor in științe.  Printre aceștia se regăsește și inginerul Valerian Cristea, care devine doctor în sociologie.  În investigația Centrului de Investigații Jurnalistice  „Pe cine alegem?” publicată în februarie 2005, vicepremierul Cristea era caracterizat astfel: “S-a manifestat ca un aprig luptător împotriva cursului “Istoriei Românilor” și a tot ce reprezintă valori naționale. A cerut, în cadrul unei ședințe de Guvern, închiderea postului de radio “Antena C”, pe motiv că în cadrul emisiunilor acestui post “cetățenii critică guvernarea”.  

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Conducerea raionului Ungheni, acuzată că promovează în...

În urma alegerilor din vara anului curent, în fruntea raionului Ungheni a fost numită șefa Organizației teritoriale a Partidului Democrat (PDM), Ludmila Guzun.  Economist de profesie, anterior aceasta a ocupat funcția de vicepreședinte de raion și de viceprimar de Ungheni. A fost membră a Alianței Moldova Noastră (AMN) până la destrămarea partidului. Ulterior a făcut parte din PLDM, iar din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA ”Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea ”Moldtelecom” până la alegerea sa în funcția de președinte de raion. Recent numele său a apărut într-un scandal în care este acuzată că promovează în funcţii-cheie persoane reieşind din apartenenţa politică a acestora.

10 noiembrie 2015
501
Arhiva

Averile vicepreşedintelui şi secretarului CEC vor fi an...

În şedinţa din 7 noiembrie 2013 a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor fi discutate declaraţia de venituri şi proprietăţi pentru anul 2012 a lui Ştefan Urâtu, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), şi a lui Andrei Volentir, secretarul CEC. Totodată, vor fi iniţiate două controale pe numele lui Igor Condrea, şef adjunct al unei direcţii în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din Ialoveni, şi al lui Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni.

06 noiembrie 2013
464
Arhiva

Detaşare cu semne de întrebare

Detaşarea Veronicăi Herţa de la Direcţia generală finanţe a Primăriei Chişinău la cea de directoare a Societăţii pe Acţiuni “Apă-Canal Chişinău” a stârnit critici. Unii experţi sunt de părere că autorităţile municipale au luat această decizie ignorând prevederile legale referitoare la detaşarea unui funcţionar public. Veronica Herţa spune însă că alegerea sa este legală.

14 septembrie 2016
327
Arhiva

Experţii solicită pârghii legale pentru pedepsirea demn...

Accesul publicului la declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor nu este asigurat, iar majoritatea instituţiilor publice nu se conformează normelor legale privind transparenţa obligatorie. În acelaşi timp, autorităţile abilitate cu funcţii de control nu verifică executarea respectării legislaţiei în acest domeniu, iar persoanele vinovate nu sunt sancţionate. Acestea sunt câteva din constatările dezbaterii publice „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) la 30 octombrie 2013.

01 noiembrie 2013
363