Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălți

Arhiva 20 aprilie 2016 890
Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava

Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș. Semnatarul sesizării a explicat pentru Moldova Curată că, potrivit Codului Familiei, căsătoriile neoficializare sunt recunoscute de lege la fel ca cele înregistrate la Starea Civilă. În sesizare se spune că Lilia Sava a fost numită viceprimar la 7 iulie 2015, adică la scurt timp după scrutinul local din luna iunie. Atunci, Tatiana Dubițcaia deținea funcția de șef al Direcției Învățământ. Pe lângâ faptul că solicită examinarea acestei situații prin prisma legislației referitoare la conflictul de interese, OTC a cerut și pornirea unui control pe numele Tatianei Dubițcaia. Aceasta, potrivit sesizării, în urma desfășurării unui concurs, a emis un ordin de angajare a surorii sale, Nadejda Oprea, în funcția de director al Instituției Preșcolare nr. 37 din orașul Bălți. 

De cealaltă parte, CNI a refuzat să pornească un control pe numele Liliei Sava, argumentând că în bazele de date oficiale nu se confirmă relația de rudenie dintre cele două femei. În schimb, la 7 aprilie, a pornit un control pe numele Tatianei Dubițcaia, care și-a angajat sora. 

Mariajul civil nu este inclus în actuala legislație

Solicitată de Moldova Curată, Lilia Sava a declarat că în prezent nu se află în nicio relație cu tatăl Tatianei Dubițcaia și Nadejdei Oprea și, chiar dacă s-ar afla, situația tot nu ar fi putut fi calificată ca una de conflict de interese. «Eu am avut, într-adevăr, un mariaj civil cu tatăl lor până în luna octombrie. Când am preluat funcția de viceprimar, dna Dubițcaia lucra deja în funcția de șefă de Direcție. Nu eu am angajat-o, nu am luat nicio decizie în privința ei cât am avut acea relație cu tatăl lor», ne-a spus Lilia Sava.

La rândul său, Tatiana Dubițcaia ne-a declarat că știe că CNI a pornit un control pe numele său, dar a refuzat să facă alte comentarii referitoare la faptul că și-a angajat sora în funcție de șefă de grădiniță. Dacă ea se află sau nu în situație de cnflict de interese CNI va anunța la finalizarea procedurii de control.

Experții anticorupție confirmă că în condițiile actualei legislații, persoanele aflate în căsătorii civile nu cad sub incidența Legii nr.16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, însă pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate prevede schimbări în acest sens. «Pornind de la faptul că situaţii similare se regăsesc în multe alte autorităţi publice locale, dar şi centrale, devine tot mai evidentă necesitatea unor amendamente legislative în acest sens. De altfel, completările de rigoare sunt prevăzute în pachetul de legi referitoare la integritate, dezbătut de Parlament în prima lectură. Ce-i drept, parlamentarii nu se grăbesc să dezbată respectivele proiecte în cea de-a doua lectură, deşi tot ei recunosc deficienţele cu care se confruntă CNI în exercitarea atribuţiilor. Între timp, nu ne rămâne decât să reiterăm: astfel de situaţii decredibilizează aleşii locali, dar şi, la general, orice servicii publice la nivel local, demonstrând lipsa de integritate morală. Evident, alesul local care se respectă şi îşi respectă electoratul, trebuie să le evite», este de părere Mariana Kalughin, vicepreședintă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Demnitari din raionul Dubăsari se bat pentru Centrul „P...

Preşedintele raionului Dubăsari şi primarul satului Coşniţa sunt în proces de judecată, miza fiind Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”, care este întreprindere municipală. Ei se acuză reciproc că ar avea interese personale legate de Centru. Între timp, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat şi un conflict de interese la această tabără.

11 septembrie 2014
1618
Arhiva

Detaşare cu semne de întrebare

Detaşarea Veronicăi Herţa de la Direcţia generală finanţe a Primăriei Chişinău la cea de directoare a Societăţii pe Acţiuni “Apă-Canal Chişinău” a stârnit critici. Unii experţi sunt de părere că autorităţile municipale au luat această decizie ignorând prevederile legale referitoare la detaşarea unui funcţionar public. Veronica Herţa spune însă că alegerea sa este legală.

14 septembrie 2016
1113
Arhiva

Eficienţa activităţilor structurilor de control referit...

30 aprilie 2013
1122
Arhiva

Экс-председатель района, провозглашающий себя про-европ...

За голоса почти 5 тысяч избирателей округа №8 г. Вулкэнешть конкурируют четверо кандидатов в депутаты. Один из них, Сергей Чернев, ранее был руководителем Вулкэнештского района, а также соратником бывшего башкана Михаила Формузала, которого в конце концов побил – в прямом смысле этого слова.  Ранее Чернев  состоял в Демпартии и был в одном лагере с Формузалом, но теперь выступает как независимый кандидат и объявляет себя убежденным про-европейцем. Другой кандидат, Владислав Онофрей, занимает диаметрально противоположную позицию: он борется за победу, проповедуя сближение с Россией.  Кроме них, на депутатский мандат по этому округу претендуют две женщины: независимый кандидат Валентина Филипова  и представитель «Нашей партии» Ана Холбан. 

08 noiembrie 2016
989
Arhiva

Achiziții publice: Instituție nouă cu oameni ”vechi”

Fostul șef al Agenției Achiziții Publice, Viorel Moșneaga, a fost desemnat de membrii Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe în calitate de director general al Agenției Naționale pentru Soluționare a Contestațiilor. Acesta deține în prezent funcția de consultant principal în cadrul secretariatului Parlamentului și a fost ales dintre trei candidați la funcția de director al acestei noi instituții.

21 iunie 2017
864
Arhiva

Primăriile din Bălţi şi Soroca explică procurorilor de...

La 28 iunie curent, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a emis un decret prin care a declarat ziua de 29 iunie 2013 „Zi de doliu naţional în legătură cu decesul scriitorului academician Dumitru Matcovschi”. Potrivit decretului nr.687, în ziua când a fost înmormântat scriitorul, în toate localităţile republicii trebuiau să fie coborâte în bernă drapelele de stat. Autorităţile publice locale din Soroca şi Bălţi nu au respectat acest decret, de aceea cazul este examinat de procuratură.

29 iulie 2013
1256