Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălți
Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș.
Semnatarul sesizării a explicat pentru Moldova Curată că, potrivit Codului Familiei, căsătoriile neoficializare sunt recunoscute de lege la fel ca cele înregistrate la Starea Civilă. În sesizare se spune că Lilia Sava a fost numită viceprimar la 7 iulie 2015, adică la scurt timp după scrutinul local din luna iunie. Atunci, Tatiana Dubițcaia deținea funcția de șef al Direcției Învățământ. Pe lângâ faptul că solicită examinarea acestei situații prin prisma legislației referitoare la conflictul de interese, OTC a cerut și pornirea unui control pe numele Tatianei Dubițcaia. Aceasta, potrivit sesizării, în urma desfășurării unui concurs, a emis un ordin de angajare a surorii sale, Nadejda Oprea, în funcția de director al Instituției Preșcolare nr. 37 din orașul Bălți.
De cealaltă parte, CNI a refuzat să pornească un control pe numele Liliei Sava, argumentând că în bazele de date oficiale nu se confirmă relația de rudenie dintre cele două femei. În schimb, la 7 aprilie, a pornit un control pe numele Tatianei Dubițcaia, care și-a angajat sora.
Mariajul civil nu este inclus în actuala legislație
Solicitată de Moldova Curată, Lilia Sava a declarat că în prezent nu se află în nicio relație cu tatăl Tatianei Dubițcaia și Nadejdei Oprea și, chiar dacă s-ar afla, situația tot nu ar fi putut fi calificată ca una de conflict de interese. «Eu am avut, într-adevăr, un mariaj civil cu tatăl lor până în luna octombrie. Când am preluat funcția de viceprimar, dna Dubițcaia lucra deja în funcția de șefă de Direcție. Nu eu am angajat-o, nu am luat nicio decizie în privința ei cât am avut acea relație cu tatăl lor», ne-a spus Lilia Sava.
La rândul său, Tatiana Dubițcaia ne-a declarat că știe că CNI a pornit un control pe numele său, dar a refuzat să facă alte comentarii referitoare la faptul că și-a angajat sora în funcție de șefă de grădiniță. Dacă ea se află sau nu în situație de cnflict de interese CNI va anunța la finalizarea procedurii de control.
Experții anticorupție confirmă că în condițiile actualei legislații, persoanele aflate în căsătorii civile nu cad sub incidența Legii nr.16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, însă pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate prevede schimbări în acest sens. «Pornind de la faptul că situaţii similare se regăsesc în multe alte autorităţi publice locale, dar şi centrale, devine tot mai evidentă necesitatea unor amendamente legislative în acest sens. De altfel, completările de rigoare sunt prevăzute în pachetul de legi referitoare la integritate, dezbătut de Parlament în prima lectură. Ce-i drept, parlamentarii nu se grăbesc să dezbată respectivele proiecte în cea de-a doua lectură, deşi tot ei recunosc deficienţele cu care se confruntă CNI în exercitarea atribuţiilor. Între timp, nu ne rămâne decât să reiterăm: astfel de situaţii decredibilizează aleşii locali, dar şi, la general, orice servicii publice la nivel local, demonstrând lipsa de integritate morală. Evident, alesul local care se respectă şi îşi respectă electoratul, trebuie să le evite», este de părere Mariana Kalughin, vicepreședintă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.
Viorica Manole
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Au fost aleşi reprezentanţii societăţii civile în Consi...
Specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex, Tatiana Pașcovschi și Dumitru Ţâra, fondatorul trustului media Realitatea, vor face parte din Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate și vor reprezenta societatea civilă. Ei au fost aleși în bază de concurs dintr-un total de 7 candidați, de către o Comisie formată de Ministerul Justiției, din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului, ai Uniunii Avocaților și ai societății civile. Tatiana Pașcovschi a acumulat 24 de puncte, iar Dumitru Țâra 26 de puncte. Candidații au fost apreciați în baza CV-ului depus, al scrisorii de motivare și a interviului, care a cuprins 6 întrebări.
Cunoaște-ți candidatul!
În perioada 6 octombrie – 3 noiembrie 2019, portalul MoldovaCurata.md, în colaborare cu jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice, publică profilurile de integritate ale candidaților la funcția de primar al municipiilor, inclusiv ale suburbiilor, și orașelor-centre de raion la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Profilurile au fost elaborate în baza unor criterii stabilite împreună cu experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției și vizează veniturile și bunurile candidaților, conflictele de interese, modul cum au fost gestionați banii publici etc.
Dispersarea competenţelor de testare a integrităţii pro...
Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a elaborat recent un proiect de lege pentru modificarea unui şir de acte legislative (Legea privind testarea integrităţii profesionale, Legea privind prevenirea şi combaterea corupţiei, Legea privind Codul de conduită a funcţionarului public, Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie etc.) cu scopul de a înlătura neconcordanţele dintre Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind testarea integrităţii profesionale cu alte legi. Adiţional, autorii au argumentat că acest proiect derivă şi din necesitatea implementării unor acţiuni din Strategia Naţională Anticorupţie.
(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...
Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.
Aici așteptăm comentariul tău!