Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălți

Arhiva 20 aprilie 2016 180
Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava

Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș. Semnatarul sesizării a explicat pentru Moldova Curată că, potrivit Codului Familiei, căsătoriile neoficializare sunt recunoscute de lege la fel ca cele înregistrate la Starea Civilă. În sesizare se spune că Lilia Sava a fost numită viceprimar la 7 iulie 2015, adică la scurt timp după scrutinul local din luna iunie. Atunci, Tatiana Dubițcaia deținea funcția de șef al Direcției Învățământ. Pe lângâ faptul că solicită examinarea acestei situații prin prisma legislației referitoare la conflictul de interese, OTC a cerut și pornirea unui control pe numele Tatianei Dubițcaia. Aceasta, potrivit sesizării, în urma desfășurării unui concurs, a emis un ordin de angajare a surorii sale, Nadejda Oprea, în funcția de director al Instituției Preșcolare nr. 37 din orașul Bălți. 

De cealaltă parte, CNI a refuzat să pornească un control pe numele Liliei Sava, argumentând că în bazele de date oficiale nu se confirmă relația de rudenie dintre cele două femei. În schimb, la 7 aprilie, a pornit un control pe numele Tatianei Dubițcaia, care și-a angajat sora. 

Mariajul civil nu este inclus în actuala legislație

Solicitată de Moldova Curată, Lilia Sava a declarat că în prezent nu se află în nicio relație cu tatăl Tatianei Dubițcaia și Nadejdei Oprea și, chiar dacă s-ar afla, situația tot nu ar fi putut fi calificată ca una de conflict de interese. «Eu am avut, într-adevăr, un mariaj civil cu tatăl lor până în luna octombrie. Când am preluat funcția de viceprimar, dna Dubițcaia lucra deja în funcția de șefă de Direcție. Nu eu am angajat-o, nu am luat nicio decizie în privința ei cât am avut acea relație cu tatăl lor», ne-a spus Lilia Sava.

La rândul său, Tatiana Dubițcaia ne-a declarat că știe că CNI a pornit un control pe numele său, dar a refuzat să facă alte comentarii referitoare la faptul că și-a angajat sora în funcție de șefă de grădiniță. Dacă ea se află sau nu în situație de cnflict de interese CNI va anunța la finalizarea procedurii de control.

Experții anticorupție confirmă că în condițiile actualei legislații, persoanele aflate în căsătorii civile nu cad sub incidența Legii nr.16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, însă pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate prevede schimbări în acest sens. «Pornind de la faptul că situaţii similare se regăsesc în multe alte autorităţi publice locale, dar şi centrale, devine tot mai evidentă necesitatea unor amendamente legislative în acest sens. De altfel, completările de rigoare sunt prevăzute în pachetul de legi referitoare la integritate, dezbătut de Parlament în prima lectură. Ce-i drept, parlamentarii nu se grăbesc să dezbată respectivele proiecte în cea de-a doua lectură, deşi tot ei recunosc deficienţele cu care se confruntă CNI în exercitarea atribuţiilor. Între timp, nu ne rămâne decât să reiterăm: astfel de situaţii decredibilizează aleşii locali, dar şi, la general, orice servicii publice la nivel local, demonstrând lipsa de integritate morală. Evident, alesul local care se respectă şi îşi respectă electoratul, trebuie să le evite», este de părere Mariana Kalughin, vicepreședintă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

(Ne)cunoscuţii din Parlament

 - CV-urile actualilor deputaţi?  

16 martie 2015
194
Arhiva

Ghidul monitorilor pentru buna guvernare

Moldova Curată vă prezintă “Ghidul monitorilor pentru buna guvernare” care conţine principalele prevederi ale Legii privind accesul la informaţie nr. 982/2000 şi ale Legii privind transparenţa în procesul decizional nr. 239/2008. Cunoscând aceste prevederi legale, vei putea supraveghea instituţiile publice şi vei putea influenţa procesul de luare a deciziilor.

28 aprilie 2016
197
Arhiva

Conflictul de interese din Primăria Bârnova a fost solu...

Rudele primarului din satul Bârnova, raionul Ocnița, au fost concediate de la Primărie, în urma unui control întreprins de Comisia Națională de Integritate (CNI), care, la rândul său, s-a autosesizat în baza unui articol publicat de portalul Moldova Curată în luna martie 2016. Potrivit articolului, primarul lucra împreună cu ginerele său, care era secretar al Consiliului local. În timpul examinării situației, CNI a mai descoperit un conflict de interese: pe lângă ginere, primarul își angajase și soția în calitate de șefă la Biblioteca publică din localitate. În timpul controlului, atât soția, cât și ginerele primarului au plecat din funcții. 

17 iulie 2016
313
Arhiva

Profil candidat: Octavian Țîcu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
232
Arhiva

Profil candidat: Andrian Candu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
265
Arhiva

Cazul Nistor Grozavu: Curtea de Apel a constatat lipsa...

Viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat  la 1 octombrie 2015 existența unui conflict de interese, nu va fi sancționat, deoarece Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare al CNI. Comisia a stabilit că funcționarul ar fi trebuit să-și declare interesul personal atunci când a semnat un certificat de urbanism obținut de un agent economic din Chișinău, bazat pe un plan semnat și de soția sa, care este specialist în cadrul secției arhitectură. 

22 iunie 2016
195