Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Ministrul a recunoscut faptele comise, dar nu se știe cu cât s-a îmbogățit în urma acțiunilor ilegale

Interese la vedere 19 august 2017 404

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.În document se spune că ministrul Iurie Chirinciuc, în anii 2016 - 2017, împreună cu șeful interimar al Administrației de Stat a Drumurilor și cu doi oameni de afaceri, ar fi organizat o „schemă infracțională pentru a dobândi foloase și bani care nu li se cuvin”. Potrivit documentului, cei patru ar fi acționat concertat pentru a determina firma bulgară „Patstroy JSC”, care a câștigat o licitație a Băncii Europene de Investiții pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de pe traseul Chișinău - Ialoveni, și subcontractantul acesteia - o firmă din Moldova, să cedeze o parte din volumul de lucrări în beneficiul altor companii. În urma presiunilor, aceste lucrări ar fi fost date spre executare către două firme apropiate ministrului.

Iurie Chirinciuc, în perioada exercitării mandatului, alături de colegii săi, pe șantierul de construcție a unui drum

Condamnat pentru acțiuni comise în anii 2015 și 2017

Judecătorul Sergiu Lazari a mai notat în sentință că astfel s-a urmărit „monopolizarea pieţei construcţiilor drumurilor prin concentrarea lucrărilor de executare a acestora de agenţii economici afiliaţi”.

Procurorii ar fi dovedit în instanță că, la indicația ministrului, firma moldovenească „Ecosem Grup”, care apărea ca subcontractant al companiei bulgare „Patstroy”, ar fi fost determinată să cedeze 30% din volumul lucrărilor pe care le avea de făcut pentru reabilitarea drumului unei alte firme, „Nouconst”. De asemenea, se afirmă că și asupra „Patstroy” ministrul și complicii săi ar fi făcut presiuni să transmită o parte din lucrările pe care le avea de executat unei firme protejate.

Din sentință nu este clar care urma să fie beneficiul personal (ilegal obținut) al ministrului Chirinciuc. Este notat doar faptul că o sumă de 80 de mii de euro „urma să revină factorilor de decizie din cadrul Administraţiei de Stat a Drumurilor”, împreună cu care ministrul ar fi organizat redistribuirea lucrărilor, respectiv a banilor pentru executarea acestora. Șeful intermar al Administrației de Stat a Drumurilor, care figurează în acest dosar, este cercetat într-un dosar penal separat.

Găsit vinovat și pentru faptul că nu a organizat, în anul 2015, un concurs de achiziții publice

Într-un alt episod, fostul ministru a fost găsit vinovat de abuz în serviciu. Instanța a stabilit că el ar fi cerut, ilegal, Administrației de Stat a Drumurilor să accepte ca SA „Drumuri Strășeni” să execute lucrări de reabilitare a unei porțiuni de drum Chișinău - Ungheni, care duce spre frontiera cu România, fără licitație și fără ca această întreprindere să aibă competențele respective. Lucrările valorau 8,4 milioane de lei. „Iurie Chirinciuc, făcând uz de situaţia de serviciu în calitate de Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, întru evitarea licitaţiei ce se impunea conform legislaţiei în vigoare, sub pretextul executării lucrărilor de reabilitare a drumului R1 Chişinău – Ungheni, frontiera cu România, pentru asigurarea acceselor pe timp de iarnă către localităţile din vecinătate, a solicitat prin indicaţia scrisă şi contrasemnată de acesta, nr. 04/2-142 din 18.09.2015, adresată ÎS ,,Administraţia de Stat a Drumurilor”, executarea lucrărilor de reparaţie a sectorului de drum de acces spre st. Floreni, km 0 - 0,5, de către SA ,,Drumuri Străşeni”, nefiind compatibili în acest sens, având în sarcină doar întreţinerea drumurilor şi nicidecum reparaţia sau construcţia capitală în volum de 8404785,44 lei”, se spune în sentință. Acțiunea a avut loc în anul 2015. În sentință nu se spune care a fost beneficiul personal sau valoarea prejudiciului adus statului prin această acțiune

Pentru că și-au recunoscut vina, Chirinciuc și cei doi oameni de afaceri au primit pedepse neprivative de libertate. Fostul ministru a fost condamnat la 1,4 luni de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei și la plata unei amenzi de 15000 de lei, fără dreptul de a ocupa funcții publice timp de 5 ani. Unul dintre cei doi oameni de afaceri la fel a fost condamnat la 1,4 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, iar al doilea - la plata unei amenzi de 45 de mii de lei.  

Nu se știe deocamdată dacă această sentință, care este a primei instanțe, va fi atacată la Curtea de Apel, deoarece inculpații au fost de acord cu probele acumulate și au recunoscut faptele, solicitând să fie judecați în conformitate cu probele aduse de acuzare. Avocații și procurorul de caz nu au avut obiecții la aceste solicitări ale inculpaților.

Bunurile sechestrate vor fi restituite: autoturisme de lux ale oamenilor de afaceri și tablete Apple ale fostului ministru

Instanța a dispus ridicarea sechestrului de pe bunurile preluate în timpul percheziției: un Lexus RX200T, un iPhone A1688 și sume de 40 000 de lei și 5500 de euro de la unul dintre oamenii de afaceri condamnați, iar de la Iurie Chirinciuc - două tablete Apple și un laptop Sony. Bunurile vor ajunge la proprietari după ce sentința va deveni definitivă. 

Iurie Chirinciuc a devenit ministru în anul 2015, din partea Partidului Liberal, în cadrul Guvernului Valeriu Streleț și a rămas în această funcție și din ianuarie 2016, când s-a format un nou Executiv, condus de democratul Pavel Filip. Chirinciuc a fost reținut și plasat în arest la 27 aprilie 2017. La 23 mai el a fost suspendat din funcție. Dosarul său a fost investigat într-o perioadă foarte restrânsă. La sfârșitul lunii iunie a fost trimis în judecată, iar la 9 august a fost deja pronunțată sentința. 

Până a deveni ministru, Iurie Chirinciuc a fost un prosper om de afaceri, care, desfășura activități și deținea imobile în Republica Moldova și România. La alegerile parlamentare din 2014 a candidat pe listele Partidului Liberal și a devenit deputat. Atunci când a fost reținut, el a declarat că este victima unei comenzi politice. La fel a declarat și liderul partidului său, Mihai Ghimpu. Unul dintre deputații liberali, Lilian Carp, a declarat, cu referire la acest caz, că dosarul ar face parte dintr-un set de acțiuni puse la cale de Partidul Democrat pentru a scoate Partidul Liberal din alianța de la guvernare. În prezent, Guvernul Pavel Filip este format doar din reprezentanți ai PDM, în timp ce la învestire din el făceau parte și miniștri-liberali.

Notă: Sentința în dosarul Chirinciuc este redactată cu numeroase greșeli de exprimare și gramaticale, ceea ce face narațiunea confuză și ridică probleme de înțelegere a mesajului instanței. 

Exemple: 

„SA „Damuri Strășeni” (p. 7), 

„sînt suficiente date cu privire la personalităţile inculpatului” (p. 12)

„cu care veste coproprietar al SRL ,,Lefcons Agro” (p. 7)


Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Ana Guțu, suspectată de conflict de interese

Deputatul liberal Ana Guțu este suspectată de încălcarea Legii cu privire la conflictul de interese.

03 mai 2013
388
Interese la vedere

Noul deputat liberal urmează să aleagă dacă merge în Pa...

Vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, devenit de curând deputat pe lista Partidului Liberal, după plecarea din Legislativ a lui Veaceslav Untilă, se află în prezent în situație de incompatibilitate, pe care urmează să o rezolve, potrivit legislației, în 30 de zile. Solicitat de Moldova Curată, Ogor a spus că deocamdată nu a decis definitv dacă va rămâne în administrația locală la Criuleni sau va alege mandatul de deputat. Însă a menționat că va face alegerea în termenul acordat de lege. 

26 septembrie 2016
374
Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
329
Interese la vedere

Posibil conflict de interese la Primăria Măgdăcești

Primăria comunei Măgdăceşti din raionul Criuleni, a cumpărat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate. 

22 august 2018
390