GUVERN CU AFACERI NEDECLARATE

Interese la vedere 16 octombrie 2014 372

Opt dintre miniștrii actualei guvernări dețin acțiuni sau cote-părți în diferite firme, lucru pe care nu l-au indicat în declarațiile de venituri și proprietăți, depuse la Comisia Națională de Integritate. Acest lucru a fost descoperit și probat cu documente de către jurnaliștii de la RISE Project Moldova.Într-o amplă investigație publicată joi, jurnaliștii arată că ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului, Marcel Răducan, ”s-a folosit de firma Moldprodinvest pentru a tăinui Centrul Comercial „Budapest”, mai multe proprietăți imobiliare, dar și pentru a crea alte trei companii în 2014”.

Un alt ministru, Dorin Recean, de la Interne, deține împreună cu soția 100% în firma „Vistedor” SRL (2003), ale cărei activități principale sunt comerţul cu amănuntul prin corespondență şi activităţi de consultare pentru afaceri şi management. Ministrul de Interne mai deține o cotă de participare de 2,7% la „Progestact” SRL, unde dețin cote și alți reprezentanți ai actualei guvernări.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga, deține, potrivit investigației, 55% din capitalul social al firmei „Valex-Farm” SRL, iar soțul – 15% în aceeași companie. Acesta are alte 10% din acțiunile firmei de producție și comerț „Cascor SRL”, care desfășoară activități de transport în Fălești, raionul de baștină al ministrei.

Monica Babuc, ministrul Culturii, candidată la funcția de deputat, nu a declarat cota-parte de 15% pe care o deține soțul ei în firma Bazis-D SRL și cea de 100% în societățile comerciale Building Line SRL și Imobil-Alpina SRL.

RISE Project a descâlcit afacerile și altor miniștri sau rudelor acestora, între care ministrul Tehnologiei Informației, Pavel Filip, ministrul Tineretului și Sportului, Octavian Bodișteanu sau ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. Cum au comentat toți cei vizați în investigație faptele constatate de jurnalistii proiectului aflați pe rise.md.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.

27 noiembrie 2015
832
Interese la vedere

Primăria Sângera a încheiat contracte de milioane de le...

Mai mult de şapte milioane de lei vor ajunge din bugetul Primăriei oraşului Sângera din municipiul Chişinău pe contul unei firme fondată de către primarul Valeriu Poiată. Firma a fost selectată în cadrul concursului de achiziţii publice pentru a efectua diferite lucrări în localitățile care fac parte din oraşul Sângera.

05 decembrie 2014
417
Interese la vedere

Neamuri de gradul întâi la primăria Ratuş

În primăria comunei Ratuş, raionul Teleneşti, soţul este primar, iar soţia deţine funcţia de perceptor fiscal. Specialiştii afirmă că un funcţionar nu poate exercita o funcţie publică, fiind în subordinea unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Primarul afirmă, la rândul lui, că i-ar încălca drepturile soţiei dacă ar concedia-o, fiindcă mai are puţin timp până să se pensioneze.

26 iunie 2013
395
Interese la vedere

CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.

16 octombrie 2014
442