Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia

Interese la vedere 4 martie 2014 374
Fiodor Tipa, primarul din Coşerniţa, Criuleni

De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.Fiodor Tipa a fost ales în funcţia de primar al satului Coşerniţa în anul 2007, pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. La numai o săptămână după ce a început mandatul, primarul a semnat o dispoziţie, prin care şi-a angajat soţia în funcţia de specialistă în reglementarea problemelor funciare. Alesul local motivează că a făcut acest lucru din lipsă de cadre în domeniul cadastral. „Mi-a luat trei luni să găsesc un inginer cadastral în localitate. Deoarece soţia este specialistă în domeniu, am angajat-o pe ea”, spune primarul de Coşerniţa. Chiar dacă declară că funcţia a fost vacantă timp de trei luni, din declaraţiile de avere reiese că Fiodor Tipa deţine funcţia de primar din data de 25 iunie 2007, iar Maria Tipa a fost numită în funcţie la 2 iulie 2007.

Primarul de Coşerniţa: „Vom rezolva situaţia prin „razvod”

La 27 februarie curent, CNI a iniţiat procedura de control pe numele primarului, deoarece acesta ar fi admis un conflict de interese atunci când şi-a angajat soţia într-o funcţie publică. Fiodor Tipa susţine că nu a fost informat despre procedura intentată de CNI şi afirmă că este gata să depună cerere de divorţ, doar pentru să-şi lăse soţia să activeze în continuare în primărie. „Vom rezolva situaţia prin „razvod”, ea continuând să lucreze ca inginer cadastral”, spune primarul de Coşerniţa.

Experta anticorupţie Galina Bostan susţine, însă, că un divorţ formal nu va soluţiona conflictul de interese admis de primar timp de mai mulţi ani. „Chiar dacă vor divorţa, nu cred că relaţiile afective ale celor doi soţi se vor schimba. Va fi doar o ştampilă în buletin. Primarul trebuie să fie sancţionat pentru admiterea şi nedeclararea conflictului de interese”, conchide Galina Bostan.

Anterior, Moldova Curată a mai publicat articole în care relata despre situaţii similare unde doi primari divorţează de soţii, doar pentru a soluţiona situaţiile de conflict de interese, admise în instituţiile publice pe care le conduc. Este vorba de materialele Divorţ de ochii legii şi Conflict de interese salvat de divorţ? De asemenea, Moldova Curată a scris şi despre o situaţie din comuna Ratuş, raionul Teleneşti, unde soţul este primar, iar soţia - perceptor fiscal. La scurt timp după publicarea materialului, soţii Ţurcanu au divorţat, doamna continuând să activeze ca şi funcţionar public în primărie.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

La Mediu avem ministru fără mașină, iar la Agricultură...

Doi dintre noii miniștri din Guvernul Gaburici nu se pot lăuda că au autoturisme, iar unul, cel mai tânăr din actualul Cabinet, Ion Sula, nu are nici casă. Ministrul a ocupat și până acum o funcție bugetară și spune că locuiește în casa tatălui său și folosește și mașinile acestuia. Ministrul Mediului însă, Sergiu Palihovici, s-a împrumutat de la bănci cu sume mari în ultimii ani, dar spune că ”își poate permite”. Despre veniturile ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, și el persoană nouă în Guvern, încă nu se cunosc prea multe din cauză că încă nu a depus declarația de avere. 

02 martie 2015
413
Interese la vedere

Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.

16 aprilie 2015
371
Interese la vedere

Fratele și sora au prejudiciat o întreprindere de stat...

Conflict de interese la Edineț. Directorul şi contabila întreprinderii municipale „Apă Canal” din Edineţ au fost condamnați de Curtea de Apel Bălți la 9 și, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce au prejudiciat bugetul companiei cu aproape jumătate de milion de lei.

20 mai 2013
354
Interese la vedere

S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.

02 mai 2013
430