Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia

Interese la vedere 4 martie 2014 618
Fiodor Tipa, primarul din Coşerniţa, Criuleni

De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.Fiodor Tipa a fost ales în funcţia de primar al satului Coşerniţa în anul 2007, pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. La numai o săptămână după ce a început mandatul, primarul a semnat o dispoziţie, prin care şi-a angajat soţia în funcţia de specialistă în reglementarea problemelor funciare. Alesul local motivează că a făcut acest lucru din lipsă de cadre în domeniul cadastral. „Mi-a luat trei luni să găsesc un inginer cadastral în localitate. Deoarece soţia este specialistă în domeniu, am angajat-o pe ea”, spune primarul de Coşerniţa. Chiar dacă declară că funcţia a fost vacantă timp de trei luni, din declaraţiile de avere reiese că Fiodor Tipa deţine funcţia de primar din data de 25 iunie 2007, iar Maria Tipa a fost numită în funcţie la 2 iulie 2007.

Primarul de Coşerniţa: „Vom rezolva situaţia prin „razvod”

La 27 februarie curent, CNI a iniţiat procedura de control pe numele primarului, deoarece acesta ar fi admis un conflict de interese atunci când şi-a angajat soţia într-o funcţie publică. Fiodor Tipa susţine că nu a fost informat despre procedura intentată de CNI şi afirmă că este gata să depună cerere de divorţ, doar pentru să-şi lăse soţia să activeze în continuare în primărie. „Vom rezolva situaţia prin „razvod”, ea continuând să lucreze ca inginer cadastral”, spune primarul de Coşerniţa.

Experta anticorupţie Galina Bostan susţine, însă, că un divorţ formal nu va soluţiona conflictul de interese admis de primar timp de mai mulţi ani. „Chiar dacă vor divorţa, nu cred că relaţiile afective ale celor doi soţi se vor schimba. Va fi doar o ştampilă în buletin. Primarul trebuie să fie sancţionat pentru admiterea şi nedeclararea conflictului de interese”, conchide Galina Bostan.

Anterior, Moldova Curată a mai publicat articole în care relata despre situaţii similare unde doi primari divorţează de soţii, doar pentru a soluţiona situaţiile de conflict de interese, admise în instituţiile publice pe care le conduc. Este vorba de materialele Divorţ de ochii legii şi Conflict de interese salvat de divorţ? De asemenea, Moldova Curată a scris şi despre o situaţie din comuna Ratuş, raionul Teleneşti, unde soţul este primar, iar soţia - perceptor fiscal. La scurt timp după publicarea materialului, soţii Ţurcanu au divorţat, doamna continuând să activeze ca şi funcţionar public în primărie.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Ana Guțu, suspectată de conflict de interese

Deputatul liberal Ana Guțu este suspectată de încălcarea Legii cu privire la conflictul de interese.

03 mai 2013
775
Interese la vedere

Drumuri „dubioase” la Durlești

Angajatul unei întreprinderi municipale este acuzat că și-ar fi construit drum de acces spre casa pe care și-a ridicat-o într-un cartier de elită din Durlești, suburbie a capitalei, folosind utilajul și materialele firmei. Potrivit unor calcule, construcția unui astfel de drum despre care primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, afirmă că ar avea 500 de metri lungime, costă aproximativ un milion de lei. Poliția investighează cazul, bănuind că acțiunile bărbatului au fost acoperite de conducerea instituției și a cerut autorităților municipale să deschidă o anchetă de serviciu.

03 iulie 2013
542
Interese la vedere

Firma surorii directorului de la achiziții publice a câ...

O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.

14 ianuarie 2016
581
Interese la vedere

De ce judecătorul Ciugureanu a ajuns subiect al unui pr...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat, în ședința de marți, 9 septembrie, să-l lipsească de imunitatea de judecător pe magistratul Curții de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, în privința căruia Procuratura Generală a pornit un proces penal în luna august conform art. 307 din Codul Penal - adoptarea intenționată a unei hotărâri ilegale. Acum, procesul penal va fi oprit. CSM nu a găsit temei pentru ca Ciugureanu să fie lipsit de imunitate. Acesta este al doilea caz în mandatul actualului procuror general când CSM respinge solicitarea de a anula imunitatea unui judecător. Primul a fost al magistratului de la Judecătoria sectorului Centru, Ion Busuioc.  

09 septembrie 2014
746