Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia
De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.
Fiodor Tipa a fost ales în funcţia de primar al satului Coşerniţa în anul 2007, pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. La numai o săptămână după ce a început mandatul, primarul a semnat o dispoziţie, prin care şi-a angajat soţia în funcţia de specialistă în reglementarea problemelor funciare. Alesul local motivează că a făcut acest lucru din lipsă de cadre în domeniul cadastral. „Mi-a luat trei luni să găsesc un inginer cadastral în localitate. Deoarece soţia este specialistă în domeniu, am angajat-o pe ea”, spune primarul de Coşerniţa. Chiar dacă declară că funcţia a fost vacantă timp de trei luni, din declaraţiile de avere reiese că Fiodor Tipa deţine funcţia de primar din data de 25 iunie 2007, iar Maria Tipa a fost numită în funcţie la 2 iulie 2007.
Primarul de Coşerniţa: „Vom rezolva situaţia prin „razvod”
La 27 februarie curent, CNI a iniţiat procedura de control pe numele primarului, deoarece acesta ar fi admis un conflict de interese atunci când şi-a angajat soţia într-o funcţie publică. Fiodor Tipa susţine că nu a fost informat despre procedura intentată de CNI şi afirmă că este gata să depună cerere de divorţ, doar pentru să-şi lăse soţia să activeze în continuare în primărie. „Vom rezolva situaţia prin „razvod”, ea continuând să lucreze ca inginer cadastral”, spune primarul de Coşerniţa.
Experta anticorupţie Galina Bostan susţine, însă, că un divorţ formal nu va soluţiona conflictul de interese admis de primar timp de mai mulţi ani. „Chiar dacă vor divorţa, nu cred că relaţiile afective ale celor doi soţi se vor schimba. Va fi doar o ştampilă în buletin. Primarul trebuie să fie sancţionat pentru admiterea şi nedeclararea conflictului de interese”, conchide Galina Bostan.
Anterior, Moldova Curată a mai publicat articole în care relata despre situaţii similare unde doi primari divorţează de soţii, doar pentru a soluţiona situaţiile de conflict de interese, admise în instituţiile publice pe care le conduc. Este vorba de materialele Divorţ de ochii legii şi Conflict de interese salvat de divorţ? De asemenea, Moldova Curată a scris şi despre o situaţie din comuna Ratuş, raionul Teleneşti, unde soţul este primar, iar soţia - perceptor fiscal. La scurt timp după publicarea materialului, soţii Ţurcanu au divorţat, doamna continuând să activeze ca şi funcţionar public în primărie.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
CNI „rămâne” în pădure
După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.
Interesele deschise și cele ascunse ale președintelui i...
Președintele interimar al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său. Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar.
Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...
Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.
CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...
Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.
Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului
Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.
Aici așteptăm comentariul tău!