Un membru al Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, suspectat de incompatibilitate de funcţii

Arhiva 21 octombrie 2015 1587
Olga Dorul

Timp de patru luni, Olga Dorul, fostă membră a Colegiului Disciplinar (CD) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a deţinut concomitent două funcţii. CSM a decis că aceasta, fiind membră a CD din partea societăţii civile, dar şi şefă de cabinet a ministrului de Interne, a admis o incompatibilitate de funcţii. Pentru această abatere, Olgăi Dorul i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului Disciplinar. Aceasta însă a contestat decizia, argumentând că legislaţia nu impune restricţii membrilor CD.



Olga Dorul a devenit membru al Colegiului Disciplinar la 28 octombrie 2014, în urma unui concurs public, fiind aleasă din rândul profesorilori titulari. Câteva luni mai târziu, la 20 mai 2015, ea a preluat funcţia de şef de cabinet al ministrului Afacerilor Interne, Oleg Balan, fără a renunţa la poziţia din Colegiul Disciplinar.

Membrii CSM au stabilit însă că Olga Dorul a admis o stare de incompatibilitate deoarece nu a anunţat benevol că deţine două funcţii concomitent. Astfel, la 29 septembrie curent, prin decizia CSM, Olga Dorul a fost revocată din funcţia de membru al CD. „Colegiul disciplinar este o autoritate publică, iar activitatea în calitate de membru al Colegiului disciplinar din rândul reprezentanţilor societăţii civile este remunerată prin acordarea îndemnizaţiei unice echivalentă cu a douăzecea parte (1/20) din salariul judecătorului Curţii Supreme de Justiţie. Respectiv, calitatea de membru al Colegiului Disciplinar din rândul societăţii civile reprezintă exercitarea unei funcţii publice sau, cel puţin, exercitarea unei funcţii remunerate din bugetul de stat. Incompatibilitatea cumulării funcţiei de şef al cabinetului ministrului cu funcţia de membru al Colegiului Disciplinar reiese în mod expres şi din Legea nr. 80 cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, şi anume, art. 18 alin. (1), care stipulează că personalul încadrat în cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică nu poate exercita funcţii publice sau deţine posturi de natură contractuală în cadrul autorităţilor publice”.

Decizia CSM a fost contestată

La şedinţa CSM la care a fost luată această decizie, Olga Dorul nu a fost prezentă. Ea a declarat pentru Moldova Curată că hotărârea este una ilegală, deoarece actualul cadru legislativ nu impune restricţii în activităţile profesionale ale membrilor CD din rândul profesorilor de drept. Olga Dorul susţine că a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie, iar la 22 octombrie Curtea urmează să se pronunţe.  

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

A fost ales ONG-ul care va expertiza politicile Guvernu...

Politicile publice în domeniile anticorupție și integritate ale Guvernului vor fi evaluate, până la mijlocul lunii iulie, de aceeași organizație neguvernamentală care a expertizat, în luna aprilie, reforma sectorului justiției. Institutului pentru Dezvoltare Moldova Cancelaria de Stat i-a încredințat recent alte două contracte pentru servicii de  evaluare – anticorupție și integritate, fiecare a câte 1, 2 milioane de lei. Din diferite motive, concursul public de achiziție a acestor servicii a fost repetate de trei ori. 

28 mai 2019
1732
Arhiva

Directorul Agenției Achiziții Publice: ”Riscul de corup...

Directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai, a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată că instituția pe care o conduce va rămâne fără mai multe atribuții, din 1 ianuarie 2017, potrivit unor modificări operate de Parlament la noua Lege privind achizițiile publice.

20 decembrie 2016
1012
Arhiva

Incompatibilitate de funcţii? Preşedintele raionului Şt...

Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, deţine în prezent şi funcţia de administrator al unei firme, fapt interzis de lege. Actualul demnitar ar fi fost în incompatibilitate de funcţii şi atunci când era deputat, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Nicolae Molozea spune însă că el este administrator doar în acte, în realitate această firmă nu activează.

06 noiembrie 2015
1643
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Covalji

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
1322
Arhiva

Bani publici plătiţi pentru lustruirea imaginii preşedi...

Consiliul Raional Leova a plătit în luna iunie 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră a Partidului Democrat (PD). Unii consilieri susţin că banii nu erau planificaţi în bugetul local, de aceea o învinuiesc pe preşedintă că ar face abuz de banii publici pentru a se promova, dar şi pentru a face imagine partidului pe care îl reprezintă.

06 octombrie 2014
1208
Arhiva

CSM a propus spre avansare un judecător vizat de CEDO

Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi propunea preşedintelui ţării să-i confere gradul superior de calificare unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Acest grad este cel mai important pe care îl poate avea un judecător, ceea ce înseamnă şi un adaos salarial lunar de 400 de lei. Juriştii afirmă că magistraţii care sunt propuşi spre o astfel de promovare trebuie să aibă o experienţă de muncă bogată, dar şi succese remarcabile în domeniu. Preşedintele Nicolae Timofti, fost judecător şi el, a decis să nu-i acorde calificarea solicitată judecătorului Ghenadie Nicolaev.

29 aprilie 2013
1270