Un membru al Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, suspectat de incompatibilitate de funcţii
Timp de patru luni, Olga Dorul, fostă membră a Colegiului Disciplinar (CD) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a deţinut concomitent două funcţii. CSM a decis că aceasta, fiind membră a CD din partea societăţii civile, dar şi şefă de cabinet a ministrului de Interne, a admis o incompatibilitate de funcţii. Pentru această abatere, Olgăi Dorul i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului Disciplinar. Aceasta însă a contestat decizia, argumentând că legislaţia nu impune restricţii membrilor CD.
Olga Dorul a devenit membru al Colegiului Disciplinar la 28 octombrie 2014, în urma unui concurs public, fiind aleasă din rândul profesorilori titulari. Câteva luni mai târziu, la 20 mai 2015, ea a preluat funcţia de şef de cabinet al ministrului Afacerilor Interne, Oleg Balan, fără a renunţa la poziţia din Colegiul Disciplinar.
Membrii CSM au stabilit însă că Olga Dorul a admis o stare de incompatibilitate deoarece nu a anunţat benevol că deţine două funcţii concomitent. Astfel, la 29 septembrie curent, prin decizia CSM, Olga Dorul a fost revocată din funcţia de membru al CD. „Colegiul disciplinar este o autoritate publică, iar activitatea în calitate de membru al Colegiului disciplinar din rândul reprezentanţilor societăţii civile este remunerată prin acordarea îndemnizaţiei unice echivalentă cu a douăzecea parte (1/20) din salariul judecătorului Curţii Supreme de Justiţie. Respectiv, calitatea de membru al Colegiului Disciplinar din rândul societăţii civile reprezintă exercitarea unei funcţii publice sau, cel puţin, exercitarea unei funcţii remunerate din bugetul de stat. Incompatibilitatea cumulării funcţiei de şef al cabinetului ministrului cu funcţia de membru al Colegiului Disciplinar reiese în mod expres şi din Legea nr. 80 cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, şi anume, art. 18 alin. (1), care stipulează că personalul încadrat în cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică nu poate exercita funcţii publice sau deţine posturi de natură contractuală în cadrul autorităţilor publice”.
Decizia CSM a fost contestată
La şedinţa CSM la care a fost luată această decizie, Olga Dorul nu a fost prezentă. Ea a declarat pentru Moldova Curată că hotărârea este una ilegală, deoarece actualul cadru legislativ nu impune restricţii în activităţile profesionale ale membrilor CD din rândul profesorilor de drept. Olga Dorul susţine că a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie, iar la 22 octombrie Curtea urmează să se pronunţe.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Preşedintele CNI: „Vom rămâne la sapă de lemn, dacă nu...
Persoanele cu funcţii de răspundere în serviciul public ar putea avea posibilitatea, începând cu anul viitor, să-şi declare veniturile şi proprietăţile în formă electronică, printr-un program special numit „E-integritate”. Specialiştii afirmă că această modalitate va elimina erorile comise fără intenţie sau cu bună ştiinţă de către subiecţi, deoarece programul va include câmpuri de date obligatorii. Dacă acestea nu vor fi completate, declaraţia nu va putea fi recepţionată. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) spune însă declararea electronică va fi posibilă de la anul viitor doar în situaţia în care deputaţii vor vota proiectele de lege care presupun reformarea CNI, dar şi modificarea formularului de declarare a averilor şi intereselor personale.
Instrumentele anticorupţie, contestate la Curtea Consti...
Legile din „pachetul anticorupţie” sunt contestate rând pe rând la Curtea Constituţională (CC). După Legea privind testarea integrităţii profesionale, contestată de comunişti, şi prevederile referitoare la „îmbogăţirea ilicită” urmează să fie examinate de către judecătorii Înaltei Curţi. Nemulţumirea faţă de această prevedere vine de la un avocat parlamentar. În prezent, Procuratura Anticorupţie are în examinare trei dosare penale privind îmbogăţirea ilicită.
Ambasadorul UE la Chișinău: În Republica Moldova există...
Pentru combaterea reală a corupției este necesară voință politică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a subliniat că pe lângă corupția mică, în Republica Moldova există fenomene de corupție „extraordinar de mare, trafic de influență și folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație”.
Ziarul “Adevărul”: Dosarul nunţii şefului Vămii. Eduard...
Secretarul general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a pierdut şi în a doua instanţă procesul de anulare a actului de constatare a conflictului de interese, emis de Comisia Naţională de Integritate (CNI) la 6 februarie 2014.
Aici așteptăm comentariul tău!