Un membru al Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, suspectat de incompatibilitate de funcţii

Arhiva 21 octombrie 2015 1327
Olga Dorul

Timp de patru luni, Olga Dorul, fostă membră a Colegiului Disciplinar (CD) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a deţinut concomitent două funcţii. CSM a decis că aceasta, fiind membră a CD din partea societăţii civile, dar şi şefă de cabinet a ministrului de Interne, a admis o incompatibilitate de funcţii. Pentru această abatere, Olgăi Dorul i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului Disciplinar. Aceasta însă a contestat decizia, argumentând că legislaţia nu impune restricţii membrilor CD.Olga Dorul a devenit membru al Colegiului Disciplinar la 28 octombrie 2014, în urma unui concurs public, fiind aleasă din rândul profesorilori titulari. Câteva luni mai târziu, la 20 mai 2015, ea a preluat funcţia de şef de cabinet al ministrului Afacerilor Interne, Oleg Balan, fără a renunţa la poziţia din Colegiul Disciplinar.

Membrii CSM au stabilit însă că Olga Dorul a admis o stare de incompatibilitate deoarece nu a anunţat benevol că deţine două funcţii concomitent. Astfel, la 29 septembrie curent, prin decizia CSM, Olga Dorul a fost revocată din funcţia de membru al CD. „Colegiul disciplinar este o autoritate publică, iar activitatea în calitate de membru al Colegiului disciplinar din rândul reprezentanţilor societăţii civile este remunerată prin acordarea îndemnizaţiei unice echivalentă cu a douăzecea parte (1/20) din salariul judecătorului Curţii Supreme de Justiţie. Respectiv, calitatea de membru al Colegiului Disciplinar din rândul societăţii civile reprezintă exercitarea unei funcţii publice sau, cel puţin, exercitarea unei funcţii remunerate din bugetul de stat. Incompatibilitatea cumulării funcţiei de şef al cabinetului ministrului cu funcţia de membru al Colegiului Disciplinar reiese în mod expres şi din Legea nr. 80 cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, şi anume, art. 18 alin. (1), care stipulează că personalul încadrat în cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică nu poate exercita funcţii publice sau deţine posturi de natură contractuală în cadrul autorităţilor publice”.

Decizia CSM a fost contestată

La şedinţa CSM la care a fost luată această decizie, Olga Dorul nu a fost prezentă. Ea a declarat pentru Moldova Curată că hotărârea este una ilegală, deoarece actualul cadru legislativ nu impune restricţii în activităţile profesionale ale membrilor CD din rândul profesorilor de drept. Olga Dorul susţine că a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie, iar la 22 octombrie Curtea urmează să se pronunţe.  

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat r...

Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.  

16 iunie 2016
958
Arhiva

Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt candidaţii Legislat...

Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt singurii candidaţi din partea Parlamentului la funcţia de membru al Consiliului de Integritate. Tanasov este un simpatizant al Partidului Democrat, iar Sergiu Ostaf - directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

12 decembrie 2016
801
Arhiva

Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014,  reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:

25 iulie 2014
1185
Arhiva

Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...

Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat  66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.

13 octombrie 2014
859
Arhiva

Procurorul Vasile Gherasimenco, salvat şi de judecători...

Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat dreptate procurorilor Anticorupţie care, sesizaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI) în aprilie 2014, au refuzat să pornească un dosar penal în cazul colegului lor de la Procuratura municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco. Omul legii a fost în vizorul Comisiei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. „Corb la corb nu scoate ochii”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.

11 noiembrie 2014
1600
Arhiva

Profil candidat: Boris Volosatîi

Integritatea în activitatea politică

14 februarie 2019
2059