Constantin Becciev a fost achitat definitiv. El intenționează să se restabilească în funcție la ”Apă-Canal” Chișinău

Alte materiale 31 martie 2020 3193
Sursă foto: Ntv.md

Un judecător a făcut opinie separată



Fostul director al Întreprinderii Municipale ”Apă-Canal” Chișinău, Constantin Becciev, inculpat pentru abuz de serviciu și delapidarea averii străine, a fost achitat prin decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), argumentul fiind că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. Astfel, CSJ a menținut sentințele de achitare pronunțate anterior de Judecătoria Chișinău și de Curtea de Apel. Unul dintre judecători, Victor Burduh, a formulat opinie separată. La rândul său, Constantin Becciev spune că asupra întreprinderii ar fi fost comis un ”atac de tip raider” prin intermediul acestui dosar. El declară că va cere întreprinderii să fie restabilit în funcție.

Constantin Becciev a fost pus sub acuzare în anul 2016, după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a realizat un audit la SA ”Apă-Canal” Chișinău, apoi a expediat concluziile la Procuratura Anticorupție.

În actul de învinuire, procurorii au formulat două capete de acuzare. Primul: în anii 2013-2015, Întreprinderea ”Apă-Canala Chișinău” a procurat bunuri de la o companie fondată de fiica lui Constantin Becciev, ”Coloana mecanizată de construcții”, la prețuri mai mari decât de la producător, iar diferența și-ar fi însușit-o. În rechizitoriu, procurorii au susținut că ”Apă-Canal” Chișinău a avut relații economice până în anul 2013 cu întreprinderile „Svobodnii Sokol” SRL din Federaţia Rusă, E. Havvie Armaturenvverke GmbH din Austria, SaintGobain Construction Products din România, de la care procura țevi și alte bunuri, însă începând cu anul 2013 a încheiat o serie de contracte de achiziție cu firma ”Coloana mecanizată de construcții”, care, la rândul ei, cumpăra aceleași bunuri de la producătorii direcți, în special de la ”Svobodnii Sokol”. Prețul la care au fost cumpărate aceste bunuri ar fi fost majorat nejustificat, au susținut procurorii. ”Drept urmare, „Apă Canal Chişinău” SA a suportat un prejudiciu material nejustificat în mărime totală de peste 2 155 700 lei”, au notat procurorii în rechizitoriu, fapt fixat în decizia CSJ. ”În drept, procurorul a încadrat acţiunile lui Becciev C. în baza art. 42, 191 alin. (5) Cod penal - delapidarea averii străine, adică însuşirea ilegală a bunurilor altei persoane, încredinţate în administrarea vinovatului, cu folosirea situaţiei de serviciu, acţiuni săvârșite în proporţii deosebit de mari”, se mai spune în decizie.

Un alt capăt de acuzare a vizat încheierea unor contracte, în perioada 2011–2014, cu o întreprindere locală care urma să presteze servicii de construcţie, reparaţie a apeductelor şi reabilitare a sistemelor de canalizare în sumă totală de peste 156 668 000 lei. ”Folosind situaţia de serviciu, a influenţat şi a determinat factorii de decizie ai agentului economic ”Naiman-Com” SRL să încheie cu compania „Coloana mecanizată de construcţii” SA contracte de subantrepriză în vederea executării de către ultima a unei părţi din lucrări pe care urma să le execute ”Naiman-Com” SRL”, au mai notat procurorii, care au calculat că în baza acestor contracte de subantrepriză „Coloana mecanizată de construcţii” a prestat întreprinderii SA „Apă-Canal Chişinău” servicii în valoare totală de 50 835 000 lei. În consecință, Constantin Becciev a fost acuzat de abuz de serviciu, art. 327 Cod penal.

În instanță, inculpatul și avocații săi au respins toate acuzațiile

La rândul său, în cadrul audierilor din ședințele Curții de Apel Chișinău, Constantin Becciev a declarat că suma de 2 155 700 de lei, despre care procurorii spun că este prejudiciul adus întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău” ar fi, de fapt, adaosul comercial pe care firma ”Coloana mecanizată de construcții” l-a pus mărfii. ”Suma respectivă a fost preluată eronat din Actul Inspecţiei Financiare din subordinea Ministerului de Finanţe privind rezultatele inspectării tematice a activităţii economico-financiare a SA „Apă-Canal Chişinău”, care corect a catalogat suma respectivă în calitate de adaos comercial al agentului economic SA „Coloana mecanizată de construcţii”. Diferenţa dintre aceste 2 noţiuni - prejudiciu şi adaos comercial este una esenţială”, a argumentat C. Becciev în instanță.

Cât privește concluzia că Întreprinderea ar fi trebuit să cumpere țevile și celelalte bunuri direct de la producători, în special de la SRL ”Svobodnii Sokol”, el a declarat că știe minim 2 companii numite „Svobodnâi Sokol” SA și „Svobodnâi Sokol” SRL. ”Relaţii contractuale a avut cu SA „Svobodnâi Sokol”, de SRL „Svobâdnâi Sokol” nu-şi aduce aminte. Nu îşi aminteşte ca agenţii economici din cadrul companiilor conduse de fiica sa să fi participat la licitaţie”, se spune în decizia Curții de Apel.

În privința acuzației că ar fi influențat întreprinderea ”Naiman-Com” să subcontracteze firma fiicei sale, C. Becciev a confirmat că 25% din lucrări într-adevăr au fost executate de ”Coloana mecanizată de construcții”, dar a respins că ar fi influențat subcontractarea.

Procurorii au solicitat instanței condamnarea la 9 ani de închisoare a lui C. Becciev, iar pentru doi colegi de-ai săi, acuzați de complicitate și participare la faptele descrise mai sus – câte 8 ani de închisoare.

Referitor la faptul că la încheierea tranzacțiilor cu firma fiicei s-ar fi aflat în situație de conflict de interese, în decizia CSJ este notată poziția apărării: ”Invocarea de către partea acuzării a conflictului de interese este neîntemeiată, or, pct. 6 al art. 85 al Legii 1134/1997 cu privire la societăţile pe acţiuni, prevederile pct. 18.11 din statutul SA „Apă-Canal Chişinău” şi Legea 16/2008 cu privire la conflictul de interese, care nici nu este aplicabilă față de inculpatul Becciev C., deoarece el nu este subiect al declarării în temeiul legii date - toate stabilesc că sunt obligate să declare conflictul de interese persoanele ce sunt în drept să participe la luarea deciziilor cu privire la tranzacţiile ce ar putea implica conflicte de interese. La fel, este neîntemeiată și concluzia precum că SA „Apă-Canal Chişinău” urma să procure bunuri materiale direct de la producători, or s-a stabilit că toate licitaţiile petrecute în perioada anilor 2013 - 2016 de către SA „Apă-Canal Chişinău” au fost realizate în conformitate cu Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor de achiziţionare a mărfurilor, lucrărilor şi serviciilor în cadrul SA „Apă-Canal Chişinău”, aprobat de către Consiliul SA „Apă-Canal Chişinău””.

Decizii de achitare în toate instanțele. Opinie separată a judecătorului Victor Burduh

Din 2017 și până în 2020, cât dosarul Becciev a fost examinat în judecată, toate instanțele au emis decizii de achitare, pe motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. Decizia definitivă, a Curții Supreme de Justiție, a fost emisă la 25 februarie 2020, dar a fost publicată o lună mai târziu. Din cei 5 judecători din completul de la CSJ, unul a formulat opinie separată. Victor Burduh a notat că este de părere că dosarul ar fi trebuit restituit Curții de Apel Chișinău, pentru a fi rejudecat de către un alt complet. El a argumentat prin faptul că instanța de apel ar fi ignorat nejustificat probele, nu a analizat aspectele învinuirii înaintate prin rechizitoriu celor trei inculpați și ”nu a evaluat toate probele în ansamblu din punct de vedere al coroborării lor”. ”Sentința de achitare, în cazul în care nu s-a constatat existența faptei infracțiunii, se pronunță, în primul rând, atunci când faptele incriminate inculpatului nu au fost săvârșite”, a notat Victor Burduh.

Comentariul lui Constantin Becciev: ”Miza a fost creditul de la BERD și BEI”

Solicitat de Moldova Curată să comenteze decizia finală în dosarul său, Constantin Becciev a declarat că va depune o plângere împotriva procurorilor care, în opinia sa, ar fi executat o comandă politică. Într-un răspuns expediat prin poșta electronică, Constantin Becciev afirmă că a depus plângere la procuratură încă în anul 2016, cerând clasarea cazului, însă solicitarea i-a fost respinsă. ”Cazul a fost pe scară largă mediatizat concertat pentru a acoperi fărădelegile care se efectuau în managementul S.A. “Apă-Canal Chișinău“. De facto a fost un atac raider la această întreprindere de o importanță vitală pentru municipiu. Au fost schimbați toți directorii de profil și consiliul de administrare, din 9 persoane care au fost înlocuiți cu fruntași din PL”, susține fostul director general al SA ”Apă-Canal”.

Constantin Becciev afirmă că ”interesul vital” ar fi fost ”obținerea controlului total în procesul de valorificare a celui mai mare credit extern din domeniu - de 63 mln de euro, oferit de BERD și BEI în caltate de investiții în SA “Apă-Canal Chișinău“.

La fel, în opinia sa, cei care au preluat conducerea ”Apă-Canal Chișinău” după suspendarea sa ar fi încălcat legislația:  

”Hotărârea Curții de Apel Chișinău, care, de altfel, a fost emisă circa un an în urmă, este cu efect de executare obligatorie privind necesarul repunerii mele și a colegilor în activitate. Cu părere de rău, conducerea întreprinderii grosolan a încalcat și încalcă Codul Muncii, alte acte legislative și normative în vigoare, privind obligațiunele de executare, provocănd întrepinderii pierderi financiare compensatorii zilnice (salariale etc), pierderi care nu țin vizibil de buzunarele actualei conduceri ale întreprinderii, iar lor venituri salariale la fel zilnice...

Conform statutului S.A. “Apă-Canal Chișinău“, toate deciziile cu privire la suspendarea mea, au fost adoptate prin emiterea ordinului semnat de așa-numit director general, având ca bază Hotărârea Adunării Generale Extraordinare S.A. “Apă-Canal Chișinău“, care, de altfel, a fost petrecută cu încălcări grave legislative, doar de o persoană - reprezentantul municipalității în S.A. “Apă-Canal Chișinău“ (Procesele verbale nu sunt semnate de președinții Adunărilor Generale, care n-au fost aleși și n-au asistat, fapt ce denotă ilegalitatea lor, deciziile adoptate n-au fost în scris consultate cu viceprimarul de ramură, cum prevede Regulamentul CMC etc.). Important - dânsul deține ilegal dreptul de a opera cu 100% acțiuni, proprietate Consiliului Municipal Chișinău (CMC), întrucât a fost autorizat de municipalitate sa reprezinte acționarul în cadrul Adunărilor generale ale acționarilor doar pentru un an - anul de gestiune 2015... Însă, luând în seamă interesele cuplului Chirtoacă-Herța, perioada de reprezentare a fost extinsă ilegal de executivul Primăriei de fiecare dată fără a consulta CMC. Organele procuraturii la fel necesită să rețină aceste fărădelegi”.

Valeriu Bogdan, reprezentantul Consiliului Municipal în SA ”Apă-Canal” Chișinău, solicitat de Moldova Curată, a promis că va veni cu o reacție, însă nu a făcut-o.

Veronica Herța: ”Faptul că am reușit să deblochez proiectul BERD și BEI înseamnă că am făcut atac raider?” 

Veronica Herța, care în anul 2016 era șefă a Direcției Finanțe a Primăriei Chișinău și a fost numită de Consiliul de Administrare și Adunarea Generală director general al SA ”Apă-Canal Chișinău” după suspendarea din funcție a lui Constantin Becciev, susține că, de fapt, la acel moment, creditul de la BERD și BEI se afla într-o stare de blocaj.

”Ceea ce spune dl Becciev nu știu cum poate fi catalogat, or, tocmai s-a demonstrat că în perioada în care dlui administra, datoriile față de antreprenorii care făcuseră livrări de echipament pe contractele deja semnate de către dl Becciev în proiectul BERD și BEI erau de de 2,4 milioane de euro, plus datorii curente față de furnizorii locali - 100 de milioane de lei. Împreună cu echipa am reușit să deblocăm proiectul și în mai-iunie 2017 am primit prima debursare de la BERD și BEI. Până atunci am contractat împrumuturi de la bănci autohtone ca să putem să ne achităm cu furnizorii. Și nu în ultimul rând am reușit să facem ca întreprinderea să înregistreze profit. Anul 2017, un an întreg când am fost eu director general, a fost practic primul an când s-a înregistrat profit din ultimii 10-15 ani, 9,5 milioane lei, pentru comparație, în anul 2016, au fost pierderi de 87 de milioane de lei. În momentul în care am reușit să deblochez proiectul BERD și BEI asta înseamnă că am făcut atac raider? Problema e că din cauza dlui Becciev nu se mișca deloc proiectul. În timp poate vom afla care au fost adevaratele intenții ale dlui Becciev și de ce lucrurile nu se mișcau inclusiv în implimentarea proiectului? Dar asta când vom avea o justiție independentă, nu astazi și nici mâine, cu părere de rau...”, a comentat Veronica Herța.

Ea a adăugat că s-a informat personal dacă Întreprinderea din Rusia ”Svobodnii Sokol” poate livra țevi direct către ”Apă-Canal Chișinău”, fără intermediari, și a primit un răspuns pozitiv.

Comentariul fostului primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, acuzat de C. Becciev că ar fi participat la înlăturarea sa din funcție:

”Când vom avea o justiție independentă, vom putea vorbi despre atacuri raider, abuzuri, hoții și corupție. Până atunci, vom avea doar spectacol de prost gust, agravarea situației, jăcmănirea și sărăcirea populației, îmbogățirea și huzurul unora pe spatele poporului. Dacă nu eram eu și Veronica Herța, până astăzi proiectul european cu privirea la reconstrucția Stației de Epurare ar fi fost blocat, banii ar fi fost retrași de BERD, BEI și UE, iar mirosul insuportabil, putoarea de la stație, ar mai fi persistat încă 50 de ani. Pe langa asta, periodic, stația de epurare ar mai fi fost otrăvită cu borhot de la producerea vodcii, asa cum a fost in 2016, cand a fost demis respectivul.”

SA ”Apă-Canal Chișinău” nu mai are relații de muncă și nici litigii cu Constantin Becciev

În luna septembrie 2016 Constantin Becciev a fost suspendat din funcția de director general al SA ”Apă-Canal” de către Adunarea Generală a acționarilor, la cererea Procuraturii Anticorupție, care efectua urmărirea penală. În luna februarie 2017 Judecătoria Chișinău l-a restabilit în funcție, fiind imediat suspendat din nou. ”La 21 februarie 2017, prin hotararea Adunării Generale, dl Becciev a fost restabilit în funcție, pentru a executa hotărârea de judecată, și în aceeași zi, la demersul procurorului anticorupție, a fost suspendat din funcție tot prin hotărârea Adunării Generale, până la rămânerea definitivă a sentinței instanțelor de judecată”, ne-a explicat Valentina Revenco, șefa Departamentului juridic al SA ”Apă-Canal Chișinău”.

După ce, la 25 februarie 2020, Curtea Supremă de Justiție a emis sentința definitivă de achitare, la Adunarea Generală extraordinară a acționarilor din 28 februarie 2020 au fost discutate relațiile de muncă dintre Constantin Becciev și ”Apă-Canal Chișinău”.

”Adunarea Generală a luat următoarea hotărâre: s-a luat act de hotărârea prezentată; s-a revocat măsura procesuală de constrângere – suspendarea provizorie din funcție și s-a constatat încetarea de drept a contractului de muncă semnat cu dl Becciev în 2009, ulterior prelungit încă pe un termen de 5 ani, pe motivul expirării la data de 17 aprilie 2019. Deci Întreprinderea nu este într-un litigiu de muncă cu dl C.  Becciev, le-a finalizat în 2017, ulterior a survenit suspendarea, după suspendare a survenit încetarea de drept a contractului de muncă. Am încetat raporturile de muncă din 28 februarie 2020, atunci când s-a convocat Adunarea Generală extraordinară, pe motivul expirării contractului de muncă la data de 17 aprilie 2019”, a mai explicat Valentina Revenco.

Constantin Becciev cere restabilirea în funcție și realizarea unui audit la întrerindere

De cealaltă parte, C. Becciev susține că suspendarea a fost ilegală și că al său contract ar fi trebuit prelungit cel puțin pe durata cât a fost suspendat din funcție:

”Conform cadrului legal, solicit respectuos organelor de conducere ale S.A. “Apă-Canal Chișinău“ să anuleze cât mai curând posibil ordinele de suspendare a mea, cât și a dlui.V. Midari (inculpat, apoi achitat pentru complicitate – n.r.), pentru a ne relua activitatea și, important, de a stopa prejudicierea în continuu a întreprinderii. Totodată, profitând de ocazie, propun conducerii municipalității de a trage la răspundere disciplinară, ori, după caz, de solicitat organelor de drept penal, a persoanelor care se fac vinovate, luând în considerație prejudiciul care multiplu depășește nivelul stabilit de Codul Penal RM, la capitolul proporții deosebit de mari, produs din interes material și alte interese”.

Constantin Becciev spune că va cere și în instanță restabilirea sa în funcție. El mai afirmă că la Întreprindere este necesar acum un audit specializat, ”în special, a perioadei de activitate atât a așa numitei director general, cât și a domnului reprezentant al acționarului pentru a scoate în evidență «eroii» și a stopa speculațiile lor cu privire la activaitatea S.A. “Apă-Canal Chișinău“ din această perioadă”.              

SA ”Apă-Canal Chișinău” este o întreprindere fondată de Consiliul Municipal Chișinău și prestează servicii de alimentare cu apă și canalizare beneficiarilor din Capitală. Are în jur de 2300 de angajați. Constantin Becciev a condus întreprinderea din anul 2009 până în 2016, când a fost suspendat din funcție. În prezent, director general interimar al ”Apă-Canal Chișinău” este Anatolie Lichii.

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Valerian Bînzaru, fost șef de direcție la Ministerul De...

El a fost cercetat pentru presupuse abuzuri la achiziții publice

22 decembrie 2020
1350
2020

Angajați la stat cu iPhone XS cumpărate din bani public...

Rezultatele controlului Inspecției Financiare la Agenția Rezerve Materiale a MAI

01 martie 2020
6099
2020

Primarii care își folosesc mașinile în munca la primăr...

La Bălțata, Criuleni, primarul a primit combustibil din banii Primăriei pentru propria mașină

17 februarie 2020
2477
2020

Dosarul penal pe numele fostului președinte al raionulu...

Retras de la Procuratura Anticorupție și încetat de PCCOCS

15 decembrie 2020
1297
2020

Specialist la Centrul de Tineret Cahul, angajat de Cons...

13 martie 2020
3196
2020

Cazuri de corupere a alegătorilor în Republica Moldova...

17 septembrie 2020
1260