Dosarul penal pe numele fostului președinte al raionului Fălești a fost clasat

Alte materiale 15 decembrie 2020 1263
Sursa foto: Zdg.md

Retras de la Procuratura Anticorupție și încetat de PCCOCSFostul președinte al raionului Fălești Viorel Babii nu mai este urmărit penal. Dosarul în privința lui, pornit de Procuratura Anticorupție pentru abuz în serviciu, a fost clasat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Viorel Babii a deținut funcția de președinte al raionului Fălești în perioada 11 aprilie 2019 – 30 noiembrie 2019. El a preluat funcția de la o altă democrată, Iraida Bînzari, care și-a dat demisia după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pe care le-a pierdut în circuscripția Fălești în fața unui socialist.

Babii, la momentul alegerii în fruntea raionului, era urmărit penal într-un dosar pornit în anul 2017 de Procuratura Anticorupție pentru abuz în serviciu. El era acuzat că în perioada în care a deținut funcția de director al Întreprinderii de Stat „RED Nord” ar fi făcut mai multe achiziții de echipament de la un singur agent economic, echipament de care, în realitate întreprinderea nu ar fi avut nevoie. Dosarul se baza pe constatările unui control făcut la întreprindere de către Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor.

După alegerile locale din octombrie 2019, noua majoritate din Consiliul Raional Fălești a ales însă un nou președinte, astfel că Viorel Babii a rămas doar cu calitatea de consilier raional. În afară de asta, el este fondator al Întreprinderii ”Bavir”, de unde declară și un venit salarial.

Dosar mutat de la Anticorupție la PCCOCS, unde a fost clasat

Pe durata urmăririi penale exercitate de Procuratura Anticorupție, lui Viorel Babii i-a fost înaintată, în lipsă, învinuirea și pe numele lui, tot în lipsă, a fost emis un mandat de arest, care, ulterior, în martie 2019, a fost anulat la solicitarea avocaților săi.

La 25 aprilie 2019, adică la 14 zile după ce a fost ales președinte al raionului, iar la guvernare se afla Partidul Democrat, dosarul a fost retras, prin ordinul procurorului general de atunci, de la Procuratura Anticorupție și transmis în gestiunea PCCOCS.

„Procurorii din cadrul PCCOCS au efectuat un volum impunător de acțiuni de urmărire penală (practic dublu comparativ cu cel preluat), inclusiv cu participarea învinuitului, iar ca rezultat al coroborării tuturor probelor acumulate s-a ajuns la concluzia că fapta investigată nu întrunește elementele constitutive ale componentei de infracțiune, motiv din care, în iunie 2020 s-a dispus clasarea urmăririi penale, hotărâre adusă la cunoștința persoanelor interesate pe dosar”, ne-a informat PCCOCS în decembrie 2020.

Deși a fost solicitat de mai multe ori, Viorel Babii a refuzat de fiecare dată să comenteze dosarul penal în privința sa.

Tot urmare a activității sale la „RED Nord”, la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a fost depusă la 9 iulei 2019 o sesizare, în urma căreia instituția a constatat că Viorel Babii a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, angajându-și cumnatul în funcția de șef-adjunct al Serviciului Mecanizare și Transport. Solicitat, în septembrie 2020, să comenteze actul de constatare al ANI, Viorel babii a spus: „ANI lucrează la indicațiile lui Viorel Morari (fostul șef al Procuraturii Anticorupție – n.r.), așa că feclicitați-l pe domnul Morari. Va doresc succese multe”. El a contestat în instanță actul de constatare al ANI.   

Viorica Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Valerian Bînzaru, fost șef de direcție la Ministerul De...

El a fost cercetat pentru presupuse abuzuri la achiziții publice

22 decembrie 2020
1308
2020

Directorul-adjunct al Agenției TASS de la Moscova, Miha...

22 mai 2020
2912
2020

Specialist la Centrul de Tineret Cahul, angajat de Cons...

13 martie 2020
3170
2020

RISE Moldova: Studiile peste hotare ale fiicei lui Mari...

11 septembrie 2020
1129
2020

Centrul Național Anticorupție a refuzat să pornească o...

25 septembrie 2020
1500
2020

Cazuri de corupere a alegătorilor în Republica Moldova...

17 septembrie 2020
1239