Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese în altul
La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.
În luna aprilie 2013, Moldova Curată a publicat articolul „Localitatea Ghidighici „afacerea” familiei Begleţ”, în care se relata faptul că, atât Curtea de Conturi, cât şi Comisia Naţională de Integritate au menţionat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Mai mult, Oficiul Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat (OTC) l-a acţionat pe primarul de Ghidighici în judecată, deoarece demnitarul şi-ar fi premiat fiul cu circa cinci mii de lei şi i-ar fi acordat un ajutor material echivalent cu un salariu de funcţie.
Recent, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe Ion Begleţ pentru abuz în serviciu. Instanța i-a aplicat primarului o amendă de 20 de mii de lei, cu interdicţia de a ocupa funcții publice timp de cinci ani.
De la viceprimar, la jurist?
Nicolae Anghelenici, consilier local al comunei Ghidighici, susţine că, în toamna anului 2013, primarul localităţii şi-a demis fiul din funcţia de viceprimar şi, printr-o altă dispoziţie emisă de dânsul, l-a angajat în calitate de jurist al primăriei. „În localitatea respectivă, el se joacă, pentru primar nu există lege sau respect faţă de popor. Face ce vrea în conformitate cu propriile interese”, susţine consilierul local.
Contactat de Moldova Curata pentru a confirma sau infirma cele spuse de consilier, primarul ne-a declarat doar atât: „Dacă acesta v-a spus aşa, înseamnă că e corect”. Primarul nu a mai dorit să spună dacă va contesta hotărârea emisă recent de judecătoria Buiucani, închizând telefonul.
Svetlana Nunu, juristă la OTC Chişinău, ne-a confirmat faptul că, într-adevăr, primarul Ion Begleţ a emis o astfel de dispoziţie prin care îşi angajează feciorul în primărie. Drept urmare a acestei dispoziţii, pe 15 ianuarie 2014, OTC Chişinău a emis pe numele lui Ion Begleţ o notificare prin care îi solicită primarului abrogarea dispoziţiei vizate, deoarece acest act contravine prevederilor legii cu privire la conflictul de interese.
Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naționale de Integritate, susţine că, în acest caz, pe numele primarului poate fi iniţiat un alt control, pentru a verifica un eventual conflict de interese. „Dacă feciorul său era ales de consiliul local sau prin concurs public, atunci situaţia era discutabilă, dar dacă a fost angajat printr-o dispoziţie emisă de tatăl său, atunci ar putea fi un alt conflict de interese la mijloc”, susţine Anatolie Donciu.
Precizăm că, în anul 2013, CNI a constatat că primarul din Ghidighici, Ion Begleţ, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, atunci când şi-a numit feciorul viceprimar.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...
Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.
Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...
Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale.
Conflict de interese care durează de cinci ani la Cuiză...
Deja de cinci ani în primăria din Cuizăuca, raionul Rezina, primarul Ion Țurcan o are în subordine pe sora sa, Feodora Teut, care ocupă funcția de contabil-șef. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat de două ori că alesul local admite un conflict de interese, primarul continuă să sfideze legea.
Fostul primar de Ialoveni a pierdut şi a doua bătălie c...
Fostul primar al oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a pierdut şi la Curtea de Apel Chişinău litigiul în care se afla cu CNI. Decizia instanţei vine după ce Comisia Naţională de Integritate a stabilit că fostul ales local a admis un conflict de interese în câteva concursuri de achiziţii publice.
Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...
Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.
Interesele deschise și cele ascunse ale președintelui i...
Președintele interimar al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său. Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar.
Aici așteptăm comentariul tău!