Cristina Țărnă: „Cea mai bine vândută promisiune electorală a oricărui partid este lupta împotriva corupției”

Alte materiale 27 decembrie 2019 1239

Fosta directoare adjunctă a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, a acordat un interviu postului de radio ”Europa Liberă”, în care a făcut unele aprecieri ale activităților guvernării pe segmentul reformarea justiției și lupta anti-corupție.



„Anul 2019 a fost plin de declarații binevoitoare pentru lupta anticorupție, mai puțin de acțiuni care să sprijine declarațiile care au fost făcute în spațiul public. La modul practic, am avut campanie electorală în 2019, unde toată lumea și-a dorit să lupte cu corupția, evident. Bine, asta nu este o noutate, în principiu, cea mai bine vândută promisiune electorală a oricărui partid este lupta împotriva corupției, deci nu este nimic neașteptat în acest sens. După asta am avut o perioadă în care am tot așteptat să fie format un guvern. Am avut și un guvern. Deja avem al doilea guvern anul ăsta. Deși primul guvern instaurat, Guvernul Maia Sandu, părea să fi formulat cele mai serioase promisiuni anticorupție, totuși, la nivel de implementare, ceea pe ce s-a marșat au fost idei de reformare a justiției, mai mult decât acțiuni concrete de luptă împotriva corupției”, a spus Cristina Țărnă în interviul realizat de jurnalista Europei Libere Valentina Basiul.

”Or, dacă e să fiu sinceră, eu cred că luptă împotriva corupției, sigur, depinde de actorii din sistem foarte mult, oricare ar fi ei, judecători, procurori, anchetatori, dar ea depinde foarte mult și de viziunile și instrumentele care există în acest sens. Guvernul Maia Sandu a promis crearea unei instanțe anticorupție și apoi a pierdut această idee nu știu pe unde și s-a axat foarte mult pe bătălia dintre CSM și Adunarea Generală a Judecătorilor. Dacă sincer, eu n-aș spune că asta înseamnă, pe bune, o luptă împotriva corupției. Pentru că era un CSM compromis, care numai doritor să lupte cu corupția nu putea să fie numit și atunci tot acest sprijin pentru acest CSM punea la îndoială toată această dorință împotriva corupției.

Apoi au existat concursurile. Și nu a existat niciun concurs organizat care să nu fi fost pus la îndoială și care să fi creat impresia opiniei publice că e un concurs pe bune. Or, concursul este unica procedură democratică prin care poți să asiguri accederea în funcții publice importante a persoanelor care merită, integre. În momentul când au fost compromise concursurile, a fost compromisă și ideea de a aduce în aceste funcții persoane care corespund acestor cerințe. Prin urmare, momentul în care guvernul a tot zis ei, acest concurs n-a fost bun, data viitoare vom face unul mai bun, de fiecare dată n-au mai fost concursuri care să nu fi fost criticate. Până la urmă, tot un asemenea concurs, cel pentru procurorul general, a și fost cel care a și răsturnat carul guvernului, buturuga de care s-a împiedicat guvernului Maiei Sandu. Acum să vedem ce va face noul guvern”, a mai declarat fosta directoare adjunctă a CNA, Cristina Țărnă pentru radio Europa Liberă. Interviul integral poate fi găsit aici



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Vladimir Țurcan: ”Am avut suficiente resurse financiare...

13 februarie 2020
1838
2020

Construcţie cu scandal la Cetireni, Ungheni: vor avea u...

21 ianuarie 2020
4656
2020

ZdG: directorul adjunct al ANP locuiește într-o casă la...

29 iunie 2020
13457
2020

RISE Moldova: Studiile peste hotare ale fiicei lui Mari...

11 septembrie 2020
1120
2020

Angajați la stat cu iPhone XS cumpărate din bani public...

Rezultatele controlului Inspecției Financiare la Agenția Rezerve Materiale a MAI

01 martie 2020
6055
2020

O șefă de subdiviziune din cadrul Agenției Rezerve Mate...

04 martie 2020
5962