De 14 ani primar, iar soţia – de la contabil-şef la perceptor fiscal

Interese la vedere 25 iulie 2013 1719
Soţii Alexandru şi Rodica Taburceanu

În primăria comunei Chiţcanii Vechi din raionul Teleneşti, perceptorul fiscal Rodica Taburceanu este soţia primarului localităţii, Alexandru Taburceanu. Soţii lucrează împreună în aceeaşi instituţie de 14 ani, în tot acest timp soţia fiind subalterna soţului.




Alexandru Taburceanu afirmă că este primar al acestei localităţi din anul 1999. Când a venit la primărie, soţia sa activa în această instituţie în calitate de contabil-şef, iar soţul a schimbat-o dintr-o funcţie publică în alta. „Ştiam că nu e corect ca eu să fiu primar, iar soţia contabil-şef, ambii având funcţii de răspundere, de aceea i-am dat postul de perceptor fiscal. De 14 ani nu ne-a spus nimeni că ar fi un conflict de interese la mijloc”, afirmă primarul. Acesta a mai menţionat că va soluţiona în viitorul apropiat acest eventual conflict de interese. „Vom găsi o cale potrivită pentru toţi ca să rezolvăm problema. Legea-i dură, dar e lege. Trebuie respectată”, susţine Alexandru Taburceanu.

Perceptorul fiscal: „Legea aceasta nu-i făcută pentru oameni”

În schimb, Rodica Taburceanu este nemulţumită de prevederile Legii privind statutul funcţionarului public, potrivit cărora un funcţionar nu are voie să lucreze în subordinea unei rude. „Legea aceasta nu-i făcută pentru oameni. Ce să fac eu, dacă voi fi demisă? Mai am circa trei ani până la pensie. Întotdeauna are de suferit funcţionarul de jos, dar la cei de sus nu se uită nimeni?”, întreabă cu supărare Rodica Taburceanu.

Conducătorul instituţiei publice trebuie să rezolve conflictul de interese

La rândul său, Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), susţine că o posibilă cale de soluţionare a unui eventual conflict de interese este ca subalternul să fie transferat într-o altă funcţie, fără statut de funcţionar public.

De menţionat că, potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, acesta poate fi soluţionat prin renunţarea sau lichidarea interesului personal de către persoana cu funcţie de răspundere sau prin transferul funcţionarului public într-o funcţie neconflictuală. Legea mai prevede că însuşi conducătorul unei instituţii publice nu trebuie să admită cu bună ştiinţă ca persoanele care activează în organizaţia pe care o conduce să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu fiind în situaţii de conflict de interese. Acesta, de asemenea, este obligat să informeze CNI despre depistarea de încălcări ale prezentei legi.
Specificăm că pe site-ul CNI nu a fost găsite declaraţiile de interese personale ale lui Alexandru şi ale Rodicăi Taburceanu.


Lilia Zaharia

Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale de la CNI



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scu...

Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a  scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.

26 mai 2016
1565
Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
975
Interese la vedere

Mircea Roșioru: ”Reforma procuraturii este așteptată și...

”Reforma în domeniul Procuraturii este așteptată atât de societate, cât și de procurori, pentru a scoate acest domeniu din jocul politicului”, a declarat președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Mircea Roșioru, într-un interviu pentru Moldova Curată. 

04 aprilie 2015
1077
Interese la vedere

Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în insti...

În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese. 

23 august 2018
1446
Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
1173
Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
1341