De 14 ani primar, iar soţia – de la contabil-şef la perceptor fiscal

Interese la vedere 25 iulie 2013 1386
Soţii Alexandru şi Rodica Taburceanu

În primăria comunei Chiţcanii Vechi din raionul Teleneşti, perceptorul fiscal Rodica Taburceanu este soţia primarului localităţii, Alexandru Taburceanu. Soţii lucrează împreună în aceeaşi instituţie de 14 ani, în tot acest timp soţia fiind subalterna soţului.




Alexandru Taburceanu afirmă că este primar al acestei localităţi din anul 1999. Când a venit la primărie, soţia sa activa în această instituţie în calitate de contabil-şef, iar soţul a schimbat-o dintr-o funcţie publică în alta. „Ştiam că nu e corect ca eu să fiu primar, iar soţia contabil-şef, ambii având funcţii de răspundere, de aceea i-am dat postul de perceptor fiscal. De 14 ani nu ne-a spus nimeni că ar fi un conflict de interese la mijloc”, afirmă primarul. Acesta a mai menţionat că va soluţiona în viitorul apropiat acest eventual conflict de interese. „Vom găsi o cale potrivită pentru toţi ca să rezolvăm problema. Legea-i dură, dar e lege. Trebuie respectată”, susţine Alexandru Taburceanu.

Perceptorul fiscal: „Legea aceasta nu-i făcută pentru oameni”

În schimb, Rodica Taburceanu este nemulţumită de prevederile Legii privind statutul funcţionarului public, potrivit cărora un funcţionar nu are voie să lucreze în subordinea unei rude. „Legea aceasta nu-i făcută pentru oameni. Ce să fac eu, dacă voi fi demisă? Mai am circa trei ani până la pensie. Întotdeauna are de suferit funcţionarul de jos, dar la cei de sus nu se uită nimeni?”, întreabă cu supărare Rodica Taburceanu.

Conducătorul instituţiei publice trebuie să rezolve conflictul de interese

La rândul său, Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), susţine că o posibilă cale de soluţionare a unui eventual conflict de interese este ca subalternul să fie transferat într-o altă funcţie, fără statut de funcţionar public.

De menţionat că, potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, acesta poate fi soluţionat prin renunţarea sau lichidarea interesului personal de către persoana cu funcţie de răspundere sau prin transferul funcţionarului public într-o funcţie neconflictuală. Legea mai prevede că însuşi conducătorul unei instituţii publice nu trebuie să admită cu bună ştiinţă ca persoanele care activează în organizaţia pe care o conduce să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu fiind în situaţii de conflict de interese. Acesta, de asemenea, este obligat să informeze CNI despre depistarea de încălcări ale prezentei legi.
Specificăm că pe site-ul CNI nu a fost găsite declaraţiile de interese personale ale lui Alexandru şi ale Rodicăi Taburceanu.


Lilia Zaharia

Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale de la CNI



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceri

10 mai 2013
1114
Interese la vedere

Relaţii de familie la AGEPI: fosta directoare şi-a anga...

Lilia Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) şi-a angajat rudele în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. Ea şi-a adus la AGEPI două surori şi un cumnat, dar spune că nu a încălcat nicio lege.

26 octombrie 2015
1150
Interese la vedere

CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.

31 iulie 2015
973
Interese la vedere

Nepotism la primăria din Leova

Primăria oraşului Leova este condusă de un unchi şi nepotul acestuia. Unchiul este primar, iar nepotul deţine funcţia de viceprimar. Experţii afirmă că la conducerea unei instituţii publice nu trebuie să se regăsească neamuri, indiferent de gradul lor de rudenie, deoarece deciziile luate aici ar putea să nu  fie transparente şi corecte.

21 iunie 2013
1324
Interese la vedere

Şef la Fisc: în situaţie de incompatibilitate, cu aface...

Şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, a fost găsit incompatibil de Comisia Naţională de Integritate pentru că a deţinut şi funcţia de consilier raional din 2011 până în 2015, iar după alegerile locale de anul trecut, este consilier orăşenesc. Funcţionarul, care este acţionar la două întreprinderi, nu este de acord cu decizia CNI şi a declarat că o va ataca în instanţă.

26 ianuarie 2016
1110
Interese la vedere

Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...

Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.

11 februarie 2016
1310