De 14 ani primar, iar soţia – de la contabil-şef la perceptor fiscal

Interese la vedere 25 iulie 2013 458
Soţii Alexandru şi Rodica Taburceanu

În primăria comunei Chiţcanii Vechi din raionul Teleneşti, perceptorul fiscal Rodica Taburceanu este soţia primarului localităţii, Alexandru Taburceanu. Soţii lucrează împreună în aceeaşi instituţie de 14 ani, în tot acest timp soţia fiind subalterna soţului.
Alexandru Taburceanu afirmă că este primar al acestei localităţi din anul 1999. Când a venit la primărie, soţia sa activa în această instituţie în calitate de contabil-şef, iar soţul a schimbat-o dintr-o funcţie publică în alta. „Ştiam că nu e corect ca eu să fiu primar, iar soţia contabil-şef, ambii având funcţii de răspundere, de aceea i-am dat postul de perceptor fiscal. De 14 ani nu ne-a spus nimeni că ar fi un conflict de interese la mijloc”, afirmă primarul. Acesta a mai menţionat că va soluţiona în viitorul apropiat acest eventual conflict de interese. „Vom găsi o cale potrivită pentru toţi ca să rezolvăm problema. Legea-i dură, dar e lege. Trebuie respectată”, susţine Alexandru Taburceanu.

Perceptorul fiscal: „Legea aceasta nu-i făcută pentru oameni”

În schimb, Rodica Taburceanu este nemulţumită de prevederile Legii privind statutul funcţionarului public, potrivit cărora un funcţionar nu are voie să lucreze în subordinea unei rude. „Legea aceasta nu-i făcută pentru oameni. Ce să fac eu, dacă voi fi demisă? Mai am circa trei ani până la pensie. Întotdeauna are de suferit funcţionarul de jos, dar la cei de sus nu se uită nimeni?”, întreabă cu supărare Rodica Taburceanu.

Conducătorul instituţiei publice trebuie să rezolve conflictul de interese

La rândul său, Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), susţine că o posibilă cale de soluţionare a unui eventual conflict de interese este ca subalternul să fie transferat într-o altă funcţie, fără statut de funcţionar public.

De menţionat că, potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, acesta poate fi soluţionat prin renunţarea sau lichidarea interesului personal de către persoana cu funcţie de răspundere sau prin transferul funcţionarului public într-o funcţie neconflictuală. Legea mai prevede că însuşi conducătorul unei instituţii publice nu trebuie să admită cu bună ştiinţă ca persoanele care activează în organizaţia pe care o conduce să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu fiind în situaţii de conflict de interese. Acesta, de asemenea, este obligat să informeze CNI despre depistarea de încălcări ale prezentei legi.
Specificăm că pe site-ul CNI nu a fost găsite declaraţiile de interese personale ale lui Alexandru şi ale Rodicăi Taburceanu.


Lilia Zaharia

Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale de la CNIPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
335
Interese la vedere

Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...

Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.

11 februarie 2016
376
Interese la vedere

CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrulu...

Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA

29 aprilie 2013
316
Interese la vedere

Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.

11 aprilie 2016
579