ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manageri ai instituțiilor subordonate apropiați ai familiei și foști colegi

Interese la vedere 3 august 2018 1093
Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.



Publicația mai scrie că ministrul a propus Cabinetului de Miniștri câteva inițiative pentru trecerea unor instituții subordonate Ministerului în cea a Universității Agrare, unde, de altfel, se poate întoarce după încetarea activității în Guvern. "Instituţiile respective urmau să ajungă la Universitate cu tot cu patrimoniul deţinut, inclusiv 3 697 ha de terenuri agricole de la Stăuceni, Ghidighici şi Chetrosu. Proiectele, însă, nu au ajuns să fie votate în Guvern deoarece au obţinut aviz negativ din partea Centrului de Implementare a Reformelor", scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit publicației, unul dintre prietenii fiului ministrului, Artur Goia, în vârstă de 26 de ani, care a exercitat până recent funcția de şef al Serviciului evidenţă şi control din cadrul UASM, a devenit, în luna martie 2018, administrator al ÎS „Staţiunea Didactico-Experimentală din Stăuceni”, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Solicitat de Ziarul de Gardă, Goia a refuzat să comenteze trecerea sa la noul post, spunând că nu are încredere în jurnaliștii respectivi. 

Un alt manager numit de ministru este Victor Brateţchi, fost inginer la UASM, care a devenit, potrivit ZdG, administrator interimar al ÎS „Staţiunea Didactico-Experimentală Petricani”, al cărei fondator este Ministerul. Victor Bratețchi a declarat că i s-a propus să ocupe temporar această funcție și a acceptat.

Și Viorica Mocreac, lector universitar la catedra Îmbunătăţiri Funciare şi Fizică a UASM, a fost numită recent, pe 13 iunie 2018, directoare interimară a Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie (instituţie de învăţământ, fostul Colegiu de Viticultură şi Vinificaţie de la Stăuceni). "Solicitată să spună cum a ajuns în această funcţie, Viorica Mocreac ne-a spus iniţial că „am activat la UASM, deci, sunt din domeniu. Am absolvit agronomia”, dar, după ce a fost întrebată cum s-a produs, exact, venirea sa de la UASM la Centrul de Excelenţă şi cine i-a propus funcţia, după o scurtă tăcere, Viorica Mocreac ne-a închis telefonul, iar ulterior nu a mai răspuns, deşi am sunat-o repetat", scrie Ziarul de Gardă.

Ministrul Liviu Volconovici nu a comentat deocamdată aceste numiri, chiar dacă a fost solicitat de jurnaliști. El ar fi promis, prin consilierul său, că va răspunde mai târziu la întrebările în scris formulate de Ziarul de Gardă. Moldova Curată va publica reacția ministrului atunci când aceasta va fi formulată. Întreaga investigație o puteți citi la acest link



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese...

La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.

21 februarie 2014
731
Interese la vedere

Igor Dodon şi casele de bugetari

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.

11 noiembrie 2016
2125
Interese la vedere

Un ministru a încercat să-și asigure viitorul profitând...

Centrul Național de Integritate (CNI) a depistat existența conflictului de interese în acțiunile a doi demnitari publici. Este vorba despre ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și directorul SA „Termocom”, Mihai Cernei.

31 mai 2013
892
Interese la vedere

CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.

31 iulie 2015
744
Interese la vedere

Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 

26 februarie 2018
1023
Interese la vedere

Decizie finală: Anatol Arapu a folosit ilegal mașina de...

După 2 ani de contradicții și argumentări prin instanțe, Comisia Națională de Integritate a obținut câștig de cauză în fața lui Anatol Arapu, care, la 22 noiembrie 2013, s-a dus la nunta directorului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu. Curtea de Apel a decis că utilizarea automobilului de serviciu în interes personal este ilegală.

20 decembrie 2015
928