Candidați în Găgăuzia, cu afaceri prospere și locuințe de lux în Chișinău

Alegeri în Adunarea UTAG 21 octombrie 2016 405
Serghei Mihalciuc

Cinci persoane candidează în circumscripția nr.7 din orașul Ciadîr-Lunga pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG). Cei mai importanți dintre ei dețin afaceri și proprietăți de milioane în Chișinău, acolo unde, de fapt, locuiesc.Serghei Mihalciuc este unul dintre cei mai prosperi candidați care aspiră la un loc în APG. Deși în declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia a indicat că este doar director la firma „Tehlab Service” SRL, datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că acesta deține calitatea de fondator la nu mai puțin de 4 firme, fiind și administrator la două dintre ele, dar și la o Societate pe Acțiuni de tip închis.

Firmele candidatului

Serghei Mihalciuc a participat la inaugurarea podului din satul Baurci

Mihalciuc este fondator la firmele „Tehlab Service” și „Metronlab” SRL, care dețin laboratoare pe str. Calea Ieșilor din Chișinău. Laboratorul de încercări și verificări metrologice „Tehlab Service” SRL se prezintă pe site-ul său drept o întreprindere modernă, competentă să efectueze verificări de contoare de energie electrică activă, aparate pentru măsurarea rezistenței, transformatoare de curent și tensiune, contoare de apă rece şi caldă, de gaze sau alte aparate. În anul 2012 „Metronlab” SRL a devenit primul laborator privat de verificări metrologice acreditat din R. Moldova. În 2015, ambele laboratoare s-au ales cu premii la un concurs organizat de Camera de Comerţ şi Industrie şi Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a R. Moldova.

Candidatul mai este fondator și administrator la firmele „Reklamlar” (publicitate, comerț și tipărirea broșurilor), dar și la „Musacom-Grup” SRL (comerț). Totodată, la CÎS, acesta figurează și ca administrator al Societății pe Acțiuni de tip închis „Apa-Termo”, întreprindere care aprovizionează cu apă orașul Ciadîr-Lunga.

Casa lui Ruslan Garbalî din Chișinău

A „renunțat” la firma implicată într-un scandal

Serghei Mihalciuc, deși are cel puțin 4 firme, indică, în documentul depus la CEC, venituri din salariu în perioada 2014-2015 în sumă de doar 23,9 mii de lei. Totodată, acesta declară alți 212,7 mii de lei din veniturile obținute de la firme, fără a le numi, dar și faptul că deține un automobil Skoda și un apartament în Chișinău. Locuința de 110 m. p. se află în sectorul Buiucani al Capitalei și a intrat în posesia soților Serghei și Natalia Mihalciuc la mijlocul anului trecut, când aceștia au decis să se mute din Ciadâr-Lunga în Chișinău. Serghei Mihalciuc are viza de reședință într-o casă din Ciadâr-Lunga, înregistrată pe numele unei rude.

Numele candidatului businessman a apărut în primăvara acestui an într-o investigație jurnalistică a Ziarului Național. Acolo se preciza că firma „Oguzagroprom”, al cărui fondator era soția sa, Natalia, a fost implicată în scandaloasa schemă de export al fructelor poloneze în Rusia, în baza unor certificate fitosanitare moldovenești dubioase. Firma a reușit să obțină anularea restricțiilor de export al fructelor pe piața rusească la nicio lună de la fondare, după o vizită în regiune a experților de la „Rosselhoznadzor”. Mihalciuc este un apropiat al bașcanului Irina Vlah, iar autorii menționează că anume acest fapt a ajutat firma familiei să scape de embargou. După apariția articolului, în luna iunie 2016, soția lui Mihalciuc s-a retras din calitatea de fondatoare, fiind înlocuită cu o persoană pe nume Vasili Cojocari. Totuși, SRL-ul și-a păstrat adresa juridică pe str. Lenin din Ciadîr-Lunga, într-o casă înregistrată pe numele socrilor candidatului.

În ultimele luni, Mihalciuc a beneficiat și de promovare din partea bașcanului. De exemplu, în luna septembrie, el a participat alături de Vlah la ceremonia de deschidere a unui pod din s. Baurci. Mihalciuc, care este reprezentantul fondului lui Iurii Iacubov, un afacerist controversat din Rusia, originar din regiunea găgăuză, a oferit autorităților locale un certificat de 40 de mii de lei și a achitat astfel jumătate din costurile construcției podului. Serghei Mihalciuc candidează în acest scrutin în calitate de candidat independent.

„Firmele „Reklamlar” și „Musacom-Grup” nu funcționează. Doar laboratoarele sunt active. Cu firma implicată în acea schemă nu am nicio legătură și nici atunci nu am avut”, ne-a spus Mihalciuc.

Candidatul cu imobil de lux în Chișinău și venituri de doar 131 de lei pe lună

Un alt candidat din această circumscripție cotat cu șanse să ajungă în „parlamentul” din Găgăuzia este Ruslan Garbalî, propus de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. În vârstă de 46 de ani, Garbalî este economist, fiind administratorul companiei „Transtrim-M” SRL. În declarația depusă la CEC acesta a declarat că în perioada 2014-2015 a avut venituri de doar 3148 de lei (131 de lei pe lună). Deși nu indică acest lucru în declarația de la CEC, Garbalî este și unul dintre fondatorii firmei „Funduk & Co” SRL, cu activități în agricultură.

Ruslan Garbalî locuiește în Chișinău. Din 2008, el și soția sa Liliana sunt proprietarii unei case de locuit în sect. Botanica. În 2009, imobilul a fost pus în gaj la Banca de Economii, acolo unde candidatul activa, pentru un credit de 800 de mii de lei, care a fost stins între timp. Ruslan Garbalî mai deține două apartamente în comuna Bubuieci, mun. Chișinău, un teren în Ciadîr-Lunga, dar și două automobile.

În 2015, socialistul a candidat independent la funcția de bașcan, însă a acumulat doar 4,98% din voturi. Deși acum reprezintă PSRM, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Ruslan Garbalî a donat 3888 de lei pentru PCRM. Întrebat despre veniturile sale mici declarate pentru ultimii doi ani, candidatul a refuzat să discute la telefon. „Trebuie să întrebați contabilul meu... Dar, noi la telefon așa informații nu dăm”. Garbalî susține că trăiește în Ciadîr-Lunga, deși are casă și apartamente în Chișinău: „Sunt înregistrat în Ciadîr-Lunga. În cea mai mare parte a timpului stau acolo”.

În circumscripția nr.7 din Ciadîr-Lunga mai candidează în calitate de independenți Valerii Cojocari, Alexandr Curu și Elena Iurcenco.

Victor MOȘNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Fostul președinte al raionului Vulcănești declarat pro-...

Pentru voturile celor aproximativ 5 mii de alegători ai circumscripției nr. 8 din Vulcănești se luptă 4 candidați. Unul dintre ei, Serghei Cernev, a condus anterior raionul Vulcănești, a fost aliat al fostului bașcan, Mihail Formuzal, pe care însă, până la urmă, a ajuns să îl bată la propriu. Cernev a fost anterior democrat și a făcut parte din aceeași tabără cu Formuzal,  dar acum candidează independent și se declară pro-european convins. Un alt candidat, Vladislav Onofrei, cu viziuni diametral opuse față de cele ale lui Cernev, speră și el să ia voturi, propagând apropierea de Rusia. În aceeași circumscripție mai candidează două femei - independenta Valentina Filipova și Ana Holban, de la Partidul Nostru.

26 octombrie 2016
236
Alegeri în Adunarea UTAG

Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un...

Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.

28 octombrie 2016
183
Alegeri în Adunarea UTAG

La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Popu...

La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.

28 octombrie 2016
156
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați în Găgăuzia, cu afaceri prospere și locuințe...

Cinci persoane candidează în circumscripția nr.7 din orașul Ciadîr-Lunga pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG). Cei mai importanți dintre ei dețin afaceri și proprietăți de milioane în Chișinău, acolo unde, de fapt, locuiesc.

21 octombrie 2016
406
Alegeri în Adunarea UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia un medic l-a d...

La 4 decembrie curent, în turul al doilea al alegerilor pentru legislativul găgăuz, pentru circumscripţia nr.1 Comrat, voturile vor fi împărţite între actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Dmitri Constantinov, şi medicul Vitalii Dolghii.

30 noiembrie 2016
199
Alegeri în Adunarea UTAG

Doi oameni de afaceri – principalii candidați în circum...

17 noiembrie 2016
222