Candidați în Găgăuzia, cu afaceri prospere și locuințe de lux în Chișinău

Alegeri in AP din UTAG 21 octombrie 2016 890
Serghei Mihalciuc

Cinci persoane candidează în circumscripția nr.7 din orașul Ciadîr-Lunga pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG). Cei mai importanți dintre ei dețin afaceri și proprietăți de milioane în Chișinău, acolo unde, de fapt, locuiesc.Serghei Mihalciuc este unul dintre cei mai prosperi candidați care aspiră la un loc în APG. Deși în declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia a indicat că este doar director la firma „Tehlab Service” SRL, datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că acesta deține calitatea de fondator la nu mai puțin de 4 firme, fiind și administrator la două dintre ele, dar și la o Societate pe Acțiuni de tip închis.

Firmele candidatului

Serghei Mihalciuc a participat la inaugurarea podului din satul Baurci

Mihalciuc este fondator la firmele „Tehlab Service” și „Metronlab” SRL, care dețin laboratoare pe str. Calea Ieșilor din Chișinău. Laboratorul de încercări și verificări metrologice „Tehlab Service” SRL se prezintă pe site-ul său drept o întreprindere modernă, competentă să efectueze verificări de contoare de energie electrică activă, aparate pentru măsurarea rezistenței, transformatoare de curent și tensiune, contoare de apă rece şi caldă, de gaze sau alte aparate. În anul 2012 „Metronlab” SRL a devenit primul laborator privat de verificări metrologice acreditat din R. Moldova. În 2015, ambele laboratoare s-au ales cu premii la un concurs organizat de Camera de Comerţ şi Industrie şi Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a R. Moldova.

Candidatul mai este fondator și administrator la firmele „Reklamlar” (publicitate, comerț și tipărirea broșurilor), dar și la „Musacom-Grup” SRL (comerț). Totodată, la CÎS, acesta figurează și ca administrator al Societății pe Acțiuni de tip închis „Apa-Termo”, întreprindere care aprovizionează cu apă orașul Ciadîr-Lunga.

Casa lui Ruslan Garbalî din Chișinău

A „renunțat” la firma implicată într-un scandal

Serghei Mihalciuc, deși are cel puțin 4 firme, indică, în documentul depus la CEC, venituri din salariu în perioada 2014-2015 în sumă de doar 23,9 mii de lei. Totodată, acesta declară alți 212,7 mii de lei din veniturile obținute de la firme, fără a le numi, dar și faptul că deține un automobil Skoda și un apartament în Chișinău. Locuința de 110 m. p. se află în sectorul Buiucani al Capitalei și a intrat în posesia soților Serghei și Natalia Mihalciuc la mijlocul anului trecut, când aceștia au decis să se mute din Ciadâr-Lunga în Chișinău. Serghei Mihalciuc are viza de reședință într-o casă din Ciadâr-Lunga, înregistrată pe numele unei rude.

Numele candidatului businessman a apărut în primăvara acestui an într-o investigație jurnalistică a Ziarului Național. Acolo se preciza că firma „Oguzagroprom”, al cărui fondator era soția sa, Natalia, a fost implicată în scandaloasa schemă de export al fructelor poloneze în Rusia, în baza unor certificate fitosanitare moldovenești dubioase. Firma a reușit să obțină anularea restricțiilor de export al fructelor pe piața rusească la nicio lună de la fondare, după o vizită în regiune a experților de la „Rosselhoznadzor”. Mihalciuc este un apropiat al bașcanului Irina Vlah, iar autorii menționează că anume acest fapt a ajutat firma familiei să scape de embargou. După apariția articolului, în luna iunie 2016, soția lui Mihalciuc s-a retras din calitatea de fondatoare, fiind înlocuită cu o persoană pe nume Vasili Cojocari. Totuși, SRL-ul și-a păstrat adresa juridică pe str. Lenin din Ciadîr-Lunga, într-o casă înregistrată pe numele socrilor candidatului.

În ultimele luni, Mihalciuc a beneficiat și de promovare din partea bașcanului. De exemplu, în luna septembrie, el a participat alături de Vlah la ceremonia de deschidere a unui pod din s. Baurci. Mihalciuc, care este reprezentantul fondului lui Iurii Iacubov, un afacerist controversat din Rusia, originar din regiunea găgăuză, a oferit autorităților locale un certificat de 40 de mii de lei și a achitat astfel jumătate din costurile construcției podului. Serghei Mihalciuc candidează în acest scrutin în calitate de candidat independent.

„Firmele „Reklamlar” și „Musacom-Grup” nu funcționează. Doar laboratoarele sunt active. Cu firma implicată în acea schemă nu am nicio legătură și nici atunci nu am avut”, ne-a spus Mihalciuc.

Candidatul cu imobil de lux în Chișinău și venituri de doar 131 de lei pe lună

Un alt candidat din această circumscripție cotat cu șanse să ajungă în „parlamentul” din Găgăuzia este Ruslan Garbalî, propus de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. În vârstă de 46 de ani, Garbalî este economist, fiind administratorul companiei „Transtrim-M” SRL. În declarația depusă la CEC acesta a declarat că în perioada 2014-2015 a avut venituri de doar 3148 de lei (131 de lei pe lună). Deși nu indică acest lucru în declarația de la CEC, Garbalî este și unul dintre fondatorii firmei „Funduk & Co” SRL, cu activități în agricultură.

Ruslan Garbalî locuiește în Chișinău. Din 2008, el și soția sa Liliana sunt proprietarii unei case de locuit în sect. Botanica. În 2009, imobilul a fost pus în gaj la Banca de Economii, acolo unde candidatul activa, pentru un credit de 800 de mii de lei, care a fost stins între timp. Ruslan Garbalî mai deține două apartamente în comuna Bubuieci, mun. Chișinău, un teren în Ciadîr-Lunga, dar și două automobile.

În 2015, socialistul a candidat independent la funcția de bașcan, însă a acumulat doar 4,98% din voturi. Deși acum reprezintă PSRM, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Ruslan Garbalî a donat 3888 de lei pentru PCRM. Întrebat despre veniturile sale mici declarate pentru ultimii doi ani, candidatul a refuzat să discute la telefon. „Trebuie să întrebați contabilul meu... Dar, noi la telefon așa informații nu dăm”. Garbalî susține că trăiește în Ciadîr-Lunga, deși are casă și apartamente în Chișinău: „Sunt înregistrat în Ciadîr-Lunga. În cea mai mare parte a timpului stau acolo”.

În circumscripția nr.7 din Ciadîr-Lunga mai candidează în calitate de independenți Valerii Cojocari, Alexandr Curu și Elena Iurcenco.

Victor MOȘNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor,...

În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.

09 noiembrie 2016
584
Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia au fost aleşi...

Jumătate din deputaţii Adunării Populare a autonomiei găgăuze au fost aleşi din primul tur. La alegerile de duminică, 20 noiembrie, ei au acumulat mai mult de 50 la sută din voturile alegătorilor din circumscripţiile în care au candidat. Din cele 35 de mandate, 17 au fost adjudecate, pentru restul de 18 locuri în legislativul local lupta va continua în al doilea tur, care va avea loc la 4 decembrie 2016. În total, la scrutin s-au înscris 126 de candidaţi.

21 noiembrie 2016
501
Alegeri in AP din UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
466
Alegeri in AP din UTAG

Viceprimarul de Comrat şi şeful Direcţiei tineret şi sp...

Cinci candidaţi aspiră la fotoliul de deputat din partea circumscripţiei nr 4 din Comrat. Printre aceştia, actualul viceprimar de Comrat, Alexandru Suhodolschi,  şeful Direcției tineret şi sport din Găgăuzia, Maxim Bolgar,  juriştii Gheorghi Mitioglo şi Irina Drangoz şi un şofer de la întreprinderea “Basarabia Agroexport”, Oleg Sibov.

17 noiembrie 2016
523