Candidați în Găgăuzia, cu afaceri prospere și locuințe de lux în Chișinău

Alegeri în Adunarea UTAG 21 octombrie 2016 557
Serghei Mihalciuc

Cinci persoane candidează în circumscripția nr.7 din orașul Ciadîr-Lunga pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG). Cei mai importanți dintre ei dețin afaceri și proprietăți de milioane în Chișinău, acolo unde, de fapt, locuiesc.Serghei Mihalciuc este unul dintre cei mai prosperi candidați care aspiră la un loc în APG. Deși în declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia a indicat că este doar director la firma „Tehlab Service” SRL, datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că acesta deține calitatea de fondator la nu mai puțin de 4 firme, fiind și administrator la două dintre ele, dar și la o Societate pe Acțiuni de tip închis.

Firmele candidatului

Serghei Mihalciuc a participat la inaugurarea podului din satul Baurci

Mihalciuc este fondator la firmele „Tehlab Service” și „Metronlab” SRL, care dețin laboratoare pe str. Calea Ieșilor din Chișinău. Laboratorul de încercări și verificări metrologice „Tehlab Service” SRL se prezintă pe site-ul său drept o întreprindere modernă, competentă să efectueze verificări de contoare de energie electrică activă, aparate pentru măsurarea rezistenței, transformatoare de curent și tensiune, contoare de apă rece şi caldă, de gaze sau alte aparate. În anul 2012 „Metronlab” SRL a devenit primul laborator privat de verificări metrologice acreditat din R. Moldova. În 2015, ambele laboratoare s-au ales cu premii la un concurs organizat de Camera de Comerţ şi Industrie şi Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a R. Moldova.

Candidatul mai este fondator și administrator la firmele „Reklamlar” (publicitate, comerț și tipărirea broșurilor), dar și la „Musacom-Grup” SRL (comerț). Totodată, la CÎS, acesta figurează și ca administrator al Societății pe Acțiuni de tip închis „Apa-Termo”, întreprindere care aprovizionează cu apă orașul Ciadîr-Lunga.

Casa lui Ruslan Garbalî din Chișinău

A „renunțat” la firma implicată într-un scandal

Serghei Mihalciuc, deși are cel puțin 4 firme, indică, în documentul depus la CEC, venituri din salariu în perioada 2014-2015 în sumă de doar 23,9 mii de lei. Totodată, acesta declară alți 212,7 mii de lei din veniturile obținute de la firme, fără a le numi, dar și faptul că deține un automobil Skoda și un apartament în Chișinău. Locuința de 110 m. p. se află în sectorul Buiucani al Capitalei și a intrat în posesia soților Serghei și Natalia Mihalciuc la mijlocul anului trecut, când aceștia au decis să se mute din Ciadâr-Lunga în Chișinău. Serghei Mihalciuc are viza de reședință într-o casă din Ciadâr-Lunga, înregistrată pe numele unei rude.

Numele candidatului businessman a apărut în primăvara acestui an într-o investigație jurnalistică a Ziarului Național. Acolo se preciza că firma „Oguzagroprom”, al cărui fondator era soția sa, Natalia, a fost implicată în scandaloasa schemă de export al fructelor poloneze în Rusia, în baza unor certificate fitosanitare moldovenești dubioase. Firma a reușit să obțină anularea restricțiilor de export al fructelor pe piața rusească la nicio lună de la fondare, după o vizită în regiune a experților de la „Rosselhoznadzor”. Mihalciuc este un apropiat al bașcanului Irina Vlah, iar autorii menționează că anume acest fapt a ajutat firma familiei să scape de embargou. După apariția articolului, în luna iunie 2016, soția lui Mihalciuc s-a retras din calitatea de fondatoare, fiind înlocuită cu o persoană pe nume Vasili Cojocari. Totuși, SRL-ul și-a păstrat adresa juridică pe str. Lenin din Ciadîr-Lunga, într-o casă înregistrată pe numele socrilor candidatului.

În ultimele luni, Mihalciuc a beneficiat și de promovare din partea bașcanului. De exemplu, în luna septembrie, el a participat alături de Vlah la ceremonia de deschidere a unui pod din s. Baurci. Mihalciuc, care este reprezentantul fondului lui Iurii Iacubov, un afacerist controversat din Rusia, originar din regiunea găgăuză, a oferit autorităților locale un certificat de 40 de mii de lei și a achitat astfel jumătate din costurile construcției podului. Serghei Mihalciuc candidează în acest scrutin în calitate de candidat independent.

„Firmele „Reklamlar” și „Musacom-Grup” nu funcționează. Doar laboratoarele sunt active. Cu firma implicată în acea schemă nu am nicio legătură și nici atunci nu am avut”, ne-a spus Mihalciuc.

Candidatul cu imobil de lux în Chișinău și venituri de doar 131 de lei pe lună

Un alt candidat din această circumscripție cotat cu șanse să ajungă în „parlamentul” din Găgăuzia este Ruslan Garbalî, propus de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. În vârstă de 46 de ani, Garbalî este economist, fiind administratorul companiei „Transtrim-M” SRL. În declarația depusă la CEC acesta a declarat că în perioada 2014-2015 a avut venituri de doar 3148 de lei (131 de lei pe lună). Deși nu indică acest lucru în declarația de la CEC, Garbalî este și unul dintre fondatorii firmei „Funduk & Co” SRL, cu activități în agricultură.

Ruslan Garbalî locuiește în Chișinău. Din 2008, el și soția sa Liliana sunt proprietarii unei case de locuit în sect. Botanica. În 2009, imobilul a fost pus în gaj la Banca de Economii, acolo unde candidatul activa, pentru un credit de 800 de mii de lei, care a fost stins între timp. Ruslan Garbalî mai deține două apartamente în comuna Bubuieci, mun. Chișinău, un teren în Ciadîr-Lunga, dar și două automobile.

În 2015, socialistul a candidat independent la funcția de bașcan, însă a acumulat doar 4,98% din voturi. Deși acum reprezintă PSRM, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Ruslan Garbalî a donat 3888 de lei pentru PCRM. Întrebat despre veniturile sale mici declarate pentru ultimii doi ani, candidatul a refuzat să discute la telefon. „Trebuie să întrebați contabilul meu... Dar, noi la telefon așa informații nu dăm”. Garbalî susține că trăiește în Ciadîr-Lunga, deși are casă și apartamente în Chișinău: „Sunt înregistrat în Ciadîr-Lunga. În cea mai mare parte a timpului stau acolo”.

În circumscripția nr.7 din Ciadîr-Lunga mai candidează în calitate de independenți Valerii Cojocari, Alexandr Curu și Elena Iurcenco.

Victor MOȘNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.

02 noiembrie 2016
411
Alegeri în Adunarea UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
204
Alegeri în Adunarea UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
281
Alegeri în Adunarea UTAG

Deputatul care a amenințat Chișinăul cu armele mai cand...

În circumscripția 33 din satul Chioselia Rusă, cei în jur de 300 de alegători - atât s-au prezentat duminică, la alegerile prezidențiale - au de ales între doi candidați: actualul deputat Ilia Uzun și socialistul Alexandru Bairactar. Primul, candidat independent, a militat până acum pentru ca autoritățile centrale să asculte doleanțele Comratului și chiar a amenințat că "vom lua armele" dacă va fi altfel. Al doilea își încearcă norocul pentru prima dată în politică și merge cu socialiștii.

16 noiembrie 2016
296
Alegeri în Adunarea UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
238
Alegeri în Adunarea UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
243