Candidați în Găgăuzia, cu afaceri prospere și locuințe de lux în Chișinău

Cinci persoane candidează în circumscripția nr.7 din orașul Ciadîr-Lunga pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG). Cei mai importanți dintre ei dețin afaceri și proprietăți de milioane în Chișinău, acolo unde, de fapt, locuiesc.
Serghei Mihalciuc este unul dintre cei mai prosperi candidați care aspiră la un loc în APG. Deși în declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia a indicat că este doar director la firma „Tehlab Service” SRL, datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că acesta deține calitatea de fondator la nu mai puțin de 4 firme, fiind și administrator la două dintre ele, dar și la o Societate pe Acțiuni de tip închis.
Firmele candidatului
Mihalciuc este fondator la firmele „Tehlab Service” și „Metronlab” SRL, care dețin laboratoare pe str. Calea Ieșilor din Chișinău. Laboratorul de încercări și verificări metrologice „Tehlab Service” SRL se prezintă pe site-ul său drept o întreprindere modernă, competentă să efectueze verificări de contoare de energie electrică activă, aparate pentru măsurarea rezistenței, transformatoare de curent și tensiune, contoare de apă rece şi caldă, de gaze sau alte aparate. În anul 2012 „Metronlab” SRL a devenit primul laborator privat de verificări metrologice acreditat din R. Moldova. În 2015, ambele laboratoare s-au ales cu premii la un concurs organizat de Camera de Comerţ şi Industrie şi Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a R. Moldova.
Candidatul mai este fondator și administrator la firmele „Reklamlar” (publicitate, comerț și tipărirea broșurilor), dar și la „Musacom-Grup” SRL (comerț). Totodată, la CÎS, acesta figurează și ca administrator al Societății pe Acțiuni de tip închis „Apa-Termo”, întreprindere care aprovizionează cu apă orașul Ciadîr-Lunga.
A „renunțat” la firma implicată într-un scandal
Serghei Mihalciuc, deși are cel puțin 4 firme, indică, în documentul depus la CEC, venituri din salariu în perioada 2014-2015 în sumă de doar 23,9 mii de lei. Totodată, acesta declară alți 212,7 mii de lei din veniturile obținute de la firme, fără a le numi, dar și faptul că deține un automobil Skoda și un apartament în Chișinău. Locuința de 110 m. p. se află în sectorul Buiucani al Capitalei și a intrat în posesia soților Serghei și Natalia Mihalciuc la mijlocul anului trecut, când aceștia au decis să se mute din Ciadâr-Lunga în Chișinău. Serghei Mihalciuc are viza de reședință într-o casă din Ciadâr-Lunga, înregistrată pe numele unei rude.
Numele candidatului businessman a apărut în primăvara acestui an într-o investigație jurnalistică a Ziarului Național. Acolo se preciza că firma „Oguzagroprom”, al cărui fondator era soția sa, Natalia, a fost implicată în scandaloasa schemă de export al fructelor poloneze în Rusia, în baza unor certificate fitosanitare moldovenești dubioase. Firma a reușit să obțină anularea restricțiilor de export al fructelor pe piața rusească la nicio lună de la fondare, după o vizită în regiune a experților de la „Rosselhoznadzor”. Mihalciuc este un apropiat al bașcanului Irina Vlah, iar autorii menționează că anume acest fapt a ajutat firma familiei să scape de embargou. După apariția articolului, în luna iunie 2016, soția lui Mihalciuc s-a retras din calitatea de fondatoare, fiind înlocuită cu o persoană pe nume Vasili Cojocari. Totuși, SRL-ul și-a păstrat adresa juridică pe str. Lenin din Ciadîr-Lunga, într-o casă înregistrată pe numele socrilor candidatului.
În ultimele luni, Mihalciuc a beneficiat și de promovare din partea bașcanului. De exemplu, în luna septembrie, el a participat alături de Vlah la ceremonia de deschidere a unui pod din s. Baurci. Mihalciuc, care este reprezentantul fondului lui Iurii Iacubov, un afacerist controversat din Rusia, originar din regiunea găgăuză, a oferit autorităților locale un certificat de 40 de mii de lei și a achitat astfel jumătate din costurile construcției podului. Serghei Mihalciuc candidează în acest scrutin în calitate de candidat independent.
„Firmele „Reklamlar” și „Musacom-Grup” nu funcționează. Doar laboratoarele sunt active. Cu firma implicată în acea schemă nu am nicio legătură și nici atunci nu am avut”, ne-a spus Mihalciuc.
Candidatul cu imobil de lux în Chișinău și venituri de doar 131 de lei pe lună
Un alt candidat din această circumscripție cotat cu șanse să ajungă în „parlamentul” din Găgăuzia este Ruslan Garbalî, propus de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. În vârstă de 46 de ani, Garbalî este economist, fiind administratorul companiei „Transtrim-M” SRL. În declarația depusă la CEC acesta a declarat că în perioada 2014-2015 a avut venituri de doar 3148 de lei (131 de lei pe lună). Deși nu indică acest lucru în declarația de la CEC, Garbalî este și unul dintre fondatorii firmei „Funduk & Co” SRL, cu activități în agricultură.
Ruslan Garbalî locuiește în Chișinău. Din 2008, el și soția sa Liliana sunt proprietarii unei case de locuit în sect. Botanica. În 2009, imobilul a fost pus în gaj la Banca de Economii, acolo unde candidatul activa, pentru un credit de 800 de mii de lei, care a fost stins între timp. Ruslan Garbalî mai deține două apartamente în comuna Bubuieci, mun. Chișinău, un teren în Ciadîr-Lunga, dar și două automobile.
În 2015, socialistul a candidat independent la funcția de bașcan, însă a acumulat doar 4,98% din voturi. Deși acum reprezintă PSRM, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Ruslan Garbalî a donat 3888 de lei pentru PCRM. Întrebat despre veniturile sale mici declarate pentru ultimii doi ani, candidatul a refuzat să discute la telefon. „Trebuie să întrebați contabilul meu... Dar, noi la telefon așa informații nu dăm”. Garbalî susține că trăiește în Ciadîr-Lunga, deși are casă și apartamente în Chișinău: „Sunt înregistrat în Ciadîr-Lunga. În cea mai mare parte a timpului stau acolo”.
În circumscripția nr.7 din Ciadîr-Lunga mai candidează în calitate de independenți Valerii Cojocari, Alexandr Curu și Elena Iurcenco.
Victor MOȘNEAG
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fostul președinte al raionului Vulcănești declarat pro-...
Pentru voturile celor aproximativ 5 mii de alegători ai circumscripției nr. 8 din Vulcănești se luptă 4 candidați. Unul dintre ei, Serghei Cernev, a condus anterior raionul Vulcănești, a fost aliat al fostului bașcan, Mihail Formuzal, pe care însă, până la urmă, a ajuns să îl bată la propriu. Cernev a fost anterior democrat și a făcut parte din aceeași tabără cu Formuzal, dar acum candidează independent și se declară pro-european convins. Un alt candidat, Vladislav Onofrei, cu viziuni diametral opuse față de cele ale lui Cernev, speră și el să ia voturi, propagând apropierea de Rusia. În aceeași circumscripție mai candidează două femei - independenta Valentina Filipova și Ana Holban, de la Partidul Nostru.
Viceprimarul de Comrat şi şeful Direcţiei tineret şi sp...
Cinci candidaţi aspiră la fotoliul de deputat din partea circumscripţiei nr 4 din Comrat. Printre aceştia, actualul viceprimar de Comrat, Alexandru Suhodolschi, şeful Direcției tineret şi sport din Găgăuzia, Maxim Bolgar, juriştii Gheorghi Mitioglo şi Irina Drangoz şi un şofer de la întreprinderea “Basarabia Agroexport”, Oleg Sibov.
Candidații în Adunarea Populară de la Comrat promit loc...
Până în prezent, la Comisia Electorală Centrală Permanentă de la Comrat, din circumscripția Chiriet-Lunga (nr. 25) s-au înregistrat cinci candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze. Alegerile în autonomie vor avea loc la 20 noiembrie curent. Pretendenții la poziția de deputat sunt: Ivan Burgudji, Ecaterina Novalicî, Gheorghii Chiurcicu, Dmitrii Drumi și Mihail Jelezoglo. Toți sunt originari din această localitate și le promit alegătorilor că vor rezolva problema aprovizionării cu apă.
Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor,...
În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.
Democratul cu afacere și casă de la părinți vrea al tr...
Vladimir Cîssa, deputat în APG, vrea să obțină al treilea mandat și este singurul candidat în circumscripția electorală a satului Bugeac. Dacă în celelalte scrutine a candidat independent, la alegerile din 20 noiembrie îl găsim de partea democraților. Deși în acte deține doar un apartament, în prezent democratul locuiește cu familia într-o casă scumpă, situată în inima orașului Comrat.
Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...
În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.
Aici așteptăm comentariul tău!