Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat penal pentru abuz în serviciu

Interese la vedere 28 ianuarie 2014 1464
Unul din autoturismele CR Ungheni

În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.În articolul respectiv este menţionat faptul că o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat oraşul lituanian, Moletai, fiind invitată de autorităţile de acolo să participe la aniversarea a 625 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Din acest grup a făcut parte soţia şi cele două fiice ale preşedintelui raionului Ungheni, Iurie Toma. Atunci, Rodica Toma declara că fiicele sale au participat la acel eveniment în calitate de membre ale studioului muzical „Romaniţe muzicale”, iar ea – în calitate de coordonator artistic al acestui studio.

Iurie Toma

După examinarea faptelor relatate de Moldova Curată, membrii CNI au descoperit că familia Toma a plecat în Moletai cu maşina ce aparţine Consiliului raionului Ungheni, iar în această situaţie oficialul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. „Preşedintele raionului Ungheni Iurie Toma a admis conflictul de interese exprimat prin exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de preşedinte al raionului şi interesul personal, în adoptarea deciziei cu privire la selectarea membrilor delegaţiei care au vizitat oraşul Moletai, Lituania, în perioada 28.06.2012-02.07.2012 şi prin utilizarea automobilului Consiliului pentru deplasarea familiei sale în oraşul Moletai, Lituania”, este menţionat în actul CNI adoptat la 25 ianuarie curent. Potrivit constatării, în Lituania, familia Toma s-a deplasat cu autoturismul de modelul „Skoda Superb” achiziţionat în anul 2011, vehicol deţinut de către Direcţia Regională pentru Siguranţa Alimentelor Ungheni.

Nenumărate traversări ale frontierei

Totodată, în actul CNI mai este specificat faptul că această deplasare a familiei Toma cu maşina de serviciu peste hotarele ţării nu a fost unica. „Baza de date a Poliţiei de Frontieră arată că membrii familiei lui Iurie Toma au traversat în nenumărate rânduri frontiera de stat a Republicii Moldova cu automobilele de model: „Skoda Octavia” fabricat în anul 2003; „Skoda Octavia” fabricat în anul 2011 şi cu automobilul de model „Skoda Superb”, toate aceste automobile fiind în posesia Consiliului raional Ungheni”, a mai constatat CNI.

Iurie Toma: „Deplasări doar în interes de serviciu”

Iurie Toma susţine, însă, că nu a fost în Moletai împreună cu familia, iar autoturismele Consiliului le foloseşte doar în interes de serviciu. „Am avut ieşiri din ţară cu autoturismul Consiliului raional doar atunci când m-am deplasat la Forumurile Euroregiunii Siret – Prut –Nistru care au loc la Iaşi. Însă, deplasări în afara ţării cu familia nu am avut”, susţine preşedintele raionului Ungheni.

Circa 2 500 km parcurşi în doar patru zile

Menţionăm că o maşină de modelul „Skoda Superb” cu care preşedintele raionului ar fi plecat în Moletai consumă până la 8 litri de benzină la o sută de km parcurşi. Prin urmare, pentru distanța de 2 480 kilometri tur-retur (1245 de km într-o direcţie) parcursă din oraşul Ungheni până în Moletai, autoturismul respectiv a consumat peste 180 de litri de benzină. Astfel, potrivit Hotărârii de Guvern nr.1404 din 30.12.2005 privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, se interzice utilizarea mijloacelor bugetare pentru arendarea autoturismelor în scopul deplasării funcţionarilor peste hotarele ţării. Acest act mai prevede că parcursul-limită anual pentru un autoturism ce aparţine autorităţilor publice locale din raionul Ungheni trebuie să nu depăşească 25 de mii de km.

Demnitarul riscă să fie pedepsit pentru abuz în serviciu

Experta anticorupție Galina Bostan susţine că, în cazul în care demnitarul ar fi folosit de mai multe ori autoturismele publice în interes personal, acesta poate fi sancţionat şi pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, dar şi pentru abuz în serviciu.

Amintim că, în cazul în care actul de constatare a CNI va rămâne definitiv, va fi transmis la Centrul Naţional Anticorupţie, iar demnitarul riscă o amendă de până la şase mii de lei pentru nedeclararea conflictului de interese, aşa cum prevede articolul 313² din Codul Contravenţional al Republicii Moldova.

Totodată, sesizarea CNI va fi trimisă şi Procuraturii Generale în vederea începerii urmăririi penale pe numele lui Iurie Toma pentru faptul utilizării automobilelor Consiliului raional Ungheni în interes personal. Astfel, potrivit articolului 327 al Codului Penal al R. Moldova, folosirea intenţionată de către o persoană cu înaltă funcţie de răspundere a situaţiei de serviciu în interes material ori în alte interese personale, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, este calificată ca şi abuz în serviciu. Această acţiune se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 20 de mii de lei (1 000 de unităţi convenţionale) sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Lilia Zaharia
 

Distanţa pe care ar fi parcurs-o Iurie Toma din oraşul Ungheni până în MoletaiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.

06 aprilie 2015
1205
Interese la vedere

Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăi...

În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.

24 octombrie 2013
1110
Interese la vedere

Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...

Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.

31 martie 2014
1099
Interese la vedere

Interese ”acvatice” la Criuleni

Apeductul din Ohrincea, sat în componenţa primăriei Criuleni, ar putea fi gestionat de către un SRL. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul orăşenesc Criuleni pe data de 8 aprilie, 2016. Consilierii, cu vot majoritar, au delegat gestiunea serviciului de aprovizionare cu apă din satul Ohrincea către SRL “VALNICMAR”, al cărei fondator este Valeriu Iurcu, consilier din partea Partidului Liberal în Consiliul Orăşenesc Criuleni.

27 mai 2016
1004
Interese la vedere

DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.

24 octombrie 2014
1820
Interese la vedere

CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a af...

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

15 februarie 2016
902