Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat penal pentru abuz în serviciu

Interese la vedere 28 ianuarie 2014 1435
Unul din autoturismele CR Ungheni

În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.



În articolul respectiv este menţionat faptul că o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat oraşul lituanian, Moletai, fiind invitată de autorităţile de acolo să participe la aniversarea a 625 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Din acest grup a făcut parte soţia şi cele două fiice ale preşedintelui raionului Ungheni, Iurie Toma. Atunci, Rodica Toma declara că fiicele sale au participat la acel eveniment în calitate de membre ale studioului muzical „Romaniţe muzicale”, iar ea – în calitate de coordonator artistic al acestui studio.

Iurie Toma

După examinarea faptelor relatate de Moldova Curată, membrii CNI au descoperit că familia Toma a plecat în Moletai cu maşina ce aparţine Consiliului raionului Ungheni, iar în această situaţie oficialul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. „Preşedintele raionului Ungheni Iurie Toma a admis conflictul de interese exprimat prin exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de preşedinte al raionului şi interesul personal, în adoptarea deciziei cu privire la selectarea membrilor delegaţiei care au vizitat oraşul Moletai, Lituania, în perioada 28.06.2012-02.07.2012 şi prin utilizarea automobilului Consiliului pentru deplasarea familiei sale în oraşul Moletai, Lituania”, este menţionat în actul CNI adoptat la 25 ianuarie curent. Potrivit constatării, în Lituania, familia Toma s-a deplasat cu autoturismul de modelul „Skoda Superb” achiziţionat în anul 2011, vehicol deţinut de către Direcţia Regională pentru Siguranţa Alimentelor Ungheni.

Nenumărate traversări ale frontierei

Totodată, în actul CNI mai este specificat faptul că această deplasare a familiei Toma cu maşina de serviciu peste hotarele ţării nu a fost unica. „Baza de date a Poliţiei de Frontieră arată că membrii familiei lui Iurie Toma au traversat în nenumărate rânduri frontiera de stat a Republicii Moldova cu automobilele de model: „Skoda Octavia” fabricat în anul 2003; „Skoda Octavia” fabricat în anul 2011 şi cu automobilul de model „Skoda Superb”, toate aceste automobile fiind în posesia Consiliului raional Ungheni”, a mai constatat CNI.

Iurie Toma: „Deplasări doar în interes de serviciu”

Iurie Toma susţine, însă, că nu a fost în Moletai împreună cu familia, iar autoturismele Consiliului le foloseşte doar în interes de serviciu. „Am avut ieşiri din ţară cu autoturismul Consiliului raional doar atunci când m-am deplasat la Forumurile Euroregiunii Siret – Prut –Nistru care au loc la Iaşi. Însă, deplasări în afara ţării cu familia nu am avut”, susţine preşedintele raionului Ungheni.

Circa 2 500 km parcurşi în doar patru zile

Menţionăm că o maşină de modelul „Skoda Superb” cu care preşedintele raionului ar fi plecat în Moletai consumă până la 8 litri de benzină la o sută de km parcurşi. Prin urmare, pentru distanța de 2 480 kilometri tur-retur (1245 de km într-o direcţie) parcursă din oraşul Ungheni până în Moletai, autoturismul respectiv a consumat peste 180 de litri de benzină. Astfel, potrivit Hotărârii de Guvern nr.1404 din 30.12.2005 privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, se interzice utilizarea mijloacelor bugetare pentru arendarea autoturismelor în scopul deplasării funcţionarilor peste hotarele ţării. Acest act mai prevede că parcursul-limită anual pentru un autoturism ce aparţine autorităţilor publice locale din raionul Ungheni trebuie să nu depăşească 25 de mii de km.

Demnitarul riscă să fie pedepsit pentru abuz în serviciu

Experta anticorupție Galina Bostan susţine că, în cazul în care demnitarul ar fi folosit de mai multe ori autoturismele publice în interes personal, acesta poate fi sancţionat şi pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, dar şi pentru abuz în serviciu.

Amintim că, în cazul în care actul de constatare a CNI va rămâne definitiv, va fi transmis la Centrul Naţional Anticorupţie, iar demnitarul riscă o amendă de până la şase mii de lei pentru nedeclararea conflictului de interese, aşa cum prevede articolul 313² din Codul Contravenţional al Republicii Moldova.

Totodată, sesizarea CNI va fi trimisă şi Procuraturii Generale în vederea începerii urmăririi penale pe numele lui Iurie Toma pentru faptul utilizării automobilelor Consiliului raional Ungheni în interes personal. Astfel, potrivit articolului 327 al Codului Penal al R. Moldova, folosirea intenţionată de către o persoană cu înaltă funcţie de răspundere a situaţiei de serviciu în interes material ori în alte interese personale, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, este calificată ca şi abuz în serviciu. Această acţiune se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 20 de mii de lei (1 000 de unităţi convenţionale) sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Lilia Zaharia
 

Distanţa pe care ar fi parcurs-o Iurie Toma din oraşul Ungheni până în Moletai



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Soţia primarului - contabilă la primărie

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei şi-a angajat soţia la primărie în funcţia de contabil. Conducătorul localităţii susţine că a făcut acest lucru, deoarece instituţia ducea lipsă de cadre.

12 decembrie 2013
923
Interese la vedere

Cu firmă prosperă, dar fără venituri în declarația de a...

Soția directorului liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău, Silvia Volosatâi, care este șefă de secție la Ministerul Sănătății, indică deja al doilea an în declarația de avere faptul că deține o firmă de construcții, dar nu arată și venitul obținut. Asta chiar dacă în anul 2012 ”Sinteza-OS” SRL a avut un venit din vânzări de aproape 2 milioane de lei, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.

12 august 2014
1171
Interese la vedere

Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scu...

Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a  scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.

26 mai 2016
1363
Interese la vedere

Un ministru a încercat să-și asigure viitorul profitând...

Centrul Național de Integritate (CNI) a depistat existența conflictului de interese în acțiunile a doi demnitari publici. Este vorba despre ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și directorul SA „Termocom”, Mihai Cernei.

31 mai 2013
1103
Interese la vedere

CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.

16 octombrie 2014
1179
Interese la vedere

De la stat, la privat. Ce a lăsat în urmă este verifica...

Fostul director al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Vitalie Panurco, s-a angajat, după ce a plecat din funcția publică, la sfârșitul anului 2013, la una dintre firmele care în ultimii ani a câștigat cele mai multe licitații pentru reparația drumurilor. Acest lucru li s-a părut suspect auditorilor Curții de Conturi. Ei au cerut Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să verifice dacă Vitalie Panurco s-a aflat sau nu în conflict de interese atunci când, fiind director la ASD, a semnat cu firma contractele privind reparația drumurilor. 

02 octombrie 2014
1050