Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu are cine munci în Primărie”

Interese la vedere 6 aprilie 2015 434
Sloganul lui Ion Terintii la alegerile locale din anul 2011, când a candidat pe lista PDM

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.Cu trei ani în urmă, Ion Terintii, primarul din Jora de Mijloc, a angajat-o pe soţia sa, Lucia Terintii, în funcţia de contabilă la primărie. Aceasta nu a trecut printr-un concurs public, primarul agajând-o printr-o dispoziţie. Totodată, Ion Terintii i-a mai atribuit soţiei sale o pătrime din salariul de funcţie al arhivarului. Primarul din Jora de Mijloc explica anterior că şi-a angajat soţia în aceste funcţii din lipsă de cadre.

Moldova Curată a scris despre acest eventulal conflict de interese încă la finele anului 2013. Deşi ştia despre acest lucru, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat nu a sesizat CNI. Recent membrii Comisiei au fost sesizaţi de către un locuitor al comunei pentru a examina eventualul conflict de interese. CNI a constatat că, într-adevăr alesul local a încălcat regimul conflictului de interese. Potrivit unui comunicat al CNI, Ion Terentii, “fiind în exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de primar şi având interes personal, care rezultă din relaţiile sale cu persoane apropiate (soţia) a semnat fişa de post a acesteia, precum şi dispoziţia prin care i s-a acordat concediu anual”.

La şedinţa CNI, Ion Terentii a fost întrebat de membrii Comisiei dacă a rezolvat cumva acest conflict de interese ştiind că este pornit un control. ”Nu am rezolvat, pentru că nu consider că este un conflict de interese. Nu are cine munci în Primărie”, a fost răspunsul.

Actul adoptat de Comisie urmează a fi expediat la Centrul Naţional Anticorupţie, iar alesul local riscă să fie sancţionat cu o amendă de până la şase mii de lei.

Ion Terintii spune însă că va contesta actul CNI în instanţa de judecată. “Încă nu am primt acel act de la Comisie, dar când îl voi vedea, îl voi contesta”, a spus primarul pentru Moldova Curată. El a adăugat că soţia sa a renunţat să mai cumuleze funcţia de arhivar, rămând doar în funcţia de contabil.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
391
Interese la vedere

Conflict de interese, salvat de divorţ?

Primarul satului Chiştelniţa, Teleneşti, Constantin Ciobanu, lucrează de doi ani deja în aceeaşi instituţie cu soţia sa, ea fiind contabila primăriei din localitate. Asta deşi cadrul legislativ interzice ca un funcţionar public să fie în subordinea unei rude. În prezent, cei doi sunt în proces de divorţ. Specialiştii spun că funcţionarii publici nu vor scăpa de sancţiunile prevăzute de lege, deoarece atât primarul, cât şi contabila nu au întreprins nimic timp de doi ani pentru a soluţiona această situaţie.

09 iulie 2013
347
Interese la vedere

Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de l...

Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014. 

21 aprilie 2016
312
Interese la vedere

Marian Lupu, cu imunitate la CNI?

Comisia Națională de Integritate refuză să verifice existența unui posibil conflict de interese în cazul  fostului președinte al Parlamentului, Marian Lupu, care și-a numit nașa de cununie, Ala Popescu, în funcția de secretar general al Aparatului Legislativului.

23 iulie 2013
414