Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu are cine munci în Primărie”

Interese la vedere 6 aprilie 2015 697
Sloganul lui Ion Terintii la alegerile locale din anul 2011, când a candidat pe lista PDM

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.Cu trei ani în urmă, Ion Terintii, primarul din Jora de Mijloc, a angajat-o pe soţia sa, Lucia Terintii, în funcţia de contabilă la primărie. Aceasta nu a trecut printr-un concurs public, primarul agajând-o printr-o dispoziţie. Totodată, Ion Terintii i-a mai atribuit soţiei sale o pătrime din salariul de funcţie al arhivarului. Primarul din Jora de Mijloc explica anterior că şi-a angajat soţia în aceste funcţii din lipsă de cadre.

Moldova Curată a scris despre acest eventulal conflict de interese încă la finele anului 2013. Deşi ştia despre acest lucru, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat nu a sesizat CNI. Recent membrii Comisiei au fost sesizaţi de către un locuitor al comunei pentru a examina eventualul conflict de interese. CNI a constatat că, într-adevăr alesul local a încălcat regimul conflictului de interese. Potrivit unui comunicat al CNI, Ion Terentii, “fiind în exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de primar şi având interes personal, care rezultă din relaţiile sale cu persoane apropiate (soţia) a semnat fişa de post a acesteia, precum şi dispoziţia prin care i s-a acordat concediu anual”.

La şedinţa CNI, Ion Terentii a fost întrebat de membrii Comisiei dacă a rezolvat cumva acest conflict de interese ştiind că este pornit un control. ”Nu am rezolvat, pentru că nu consider că este un conflict de interese. Nu are cine munci în Primărie”, a fost răspunsul.

Actul adoptat de Comisie urmează a fi expediat la Centrul Naţional Anticorupţie, iar alesul local riscă să fie sancţionat cu o amendă de până la şase mii de lei.

Ion Terintii spune însă că va contesta actul CNI în instanţa de judecată. “Încă nu am primt acel act de la Comisie, dar când îl voi vedea, îl voi contesta”, a spus primarul pentru Moldova Curată. El a adăugat că soţia sa a renunţat să mai cumuleze funcţia de arhivar, rămând doar în funcţia de contabil.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Mama şefă, la control...

Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.

13 martie 2014
721
Interese la vedere

O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiu...

Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.

15 ianuarie 2014
745
Interese la vedere

FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceri

10 mai 2013
739
Interese la vedere

Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. 

04 februarie 2016
549