Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu are cine munci în Primărie”
Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.
Cu trei ani în urmă, Ion Terintii, primarul din Jora de Mijloc, a angajat-o pe soţia sa, Lucia Terintii, în funcţia de contabilă la primărie. Aceasta nu a trecut printr-un concurs public, primarul agajând-o printr-o dispoziţie. Totodată, Ion Terintii i-a mai atribuit soţiei sale o pătrime din salariul de funcţie al arhivarului. Primarul din Jora de Mijloc explica anterior că şi-a angajat soţia în aceste funcţii din lipsă de cadre.
Moldova Curată a scris despre acest eventulal conflict de interese încă la finele anului 2013. Deşi ştia despre acest lucru, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat nu a sesizat CNI. Recent membrii Comisiei au fost sesizaţi de către un locuitor al comunei pentru a examina eventualul conflict de interese. CNI a constatat că, într-adevăr alesul local a încălcat regimul conflictului de interese. Potrivit unui comunicat al CNI, Ion Terentii, “fiind în exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de primar şi având interes personal, care rezultă din relaţiile sale cu persoane apropiate (soţia) a semnat fişa de post a acesteia, precum şi dispoziţia prin care i s-a acordat concediu anual”.
La şedinţa CNI, Ion Terentii a fost întrebat de membrii Comisiei dacă a rezolvat cumva acest conflict de interese ştiind că este pornit un control. ”Nu am rezolvat, pentru că nu consider că este un conflict de interese. Nu are cine munci în Primărie”, a fost răspunsul.
Actul adoptat de Comisie urmează a fi expediat la Centrul Naţional Anticorupţie, iar alesul local riscă să fie sancţionat cu o amendă de până la şase mii de lei.
Ion Terintii spune însă că va contesta actul CNI în instanţa de judecată. “Încă nu am primt acel act de la Comisie, dar când îl voi vedea, îl voi contesta”, a spus primarul pentru Moldova Curată. El a adăugat că soţia sa a renunţat să mai cumuleze funcţia de arhivar, rămând doar în funcţia de contabil.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scu...
Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.
CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...
Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.
Afacere cu pâine, nedeclarată de primar
În ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Unii specialişti susţin că în situaţia respectivă este vorba de conflict de interese, fapt ce nu a fost indicat de către alesul local în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.
Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia
De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.
CNI „rămâne” în pădure
După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.
Primarul din Cneazevca riscă să fie revocat din funcție
Duminică, 11 mai, în comuna Cneazevca din raionul Leova va avea loc un referendum de revocare din funcție a primarului localității. Plebiscitul a fost iniţiat de către câțiva cetăţeni care susţin că primarul Larisa Tomşa este incapabilă să gestioneze treburile comunei și că aceasta se conduce doar de interesele personale.
Aici așteptăm comentariul tău!