Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șefă a ODIMM și transparența activității acestei instituții

Avere la vedere 8 mai 2018 992
Iulia Costin, secretar de stat la MEI

Actuala secretară de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a indicat în declarația de venituri pentru anul 2016 sume fabuloase care ar fi fost câștigate din funcția de directoare a Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), structură subordonată MEI. Iulia Costin a depus într-o singură zi două declarații de venituri, una la încheierea mandatului la ODIMM și alta la începerea mandatului la MEI. Din ele reiese că a avut la ODIMM salarii lunare de 46 și 63 de mii de lei. Chiar dacă funcționara spune că a făcut greșeli în declarație, ANI nu va verifica cifrele.



Astfel, la 24 noiembrie 2017, funcționara a depus o declarație cu ocazia încheierii serviciului la ODIMM, organizație în care a activat timp de 10 ani. Iulia Costin a scris că a obținut din salarii și premii la ODIMM suma de 561626 de lei. 

Iulia Costin despre salariul anual de peste 700 de mii de lei: „Am comis greșeli în declarație”.

În aceeași zi ea a mai depus o declarație de venituri și interese personale, de această dată cu ocazia începerii mandatului de secretar de stat la MEI. Aici a indicat alte cifre. Din salarii și premii la ODIMM ar fi obținut 765 670 de lei, ceea ce, împărțit la 11 luni, arată un salariu lunar de 69 de mii de lei. Nici în prima declarație, nici în a doua, ea nu a indicat pentru ce perioadă concretă își declară veniturile. 

Sursa: declaratii.ani.md

La trei săptămâni după ce i-am expediat solicitare de informații, Iulia Costin ne-a spus la telefon că a greșit cifrele și ar fi cerut ANI permisiunea să le corecteze, dar ar fi fost informată că nu mai poate schimba nimic. În scris ne-a informat: „Cu referire la declarațiile pe avere și interese personale, vreau să vă comunic că au fost comise greșeli la capitolul „venituri din salariu”, fapt care a fost corectat la depunerea declarației unice pentru anul 2017, care este publică la ANI”. Ea nu a precizat de unde au apărut totuși, cifrele atât de mari - salariu anual de aproape un milion de lei - pe care le-a indicat.

Deși la telefon ne-a promis că va indica în răspunsul scris salariul lunar pe care l-a ridicat din funcția de șefă la ODIMM, Iulia Costin nu a făcut acest lucru. Din a treia declarație, anuală, depusă la ANI, deducem că ea a ridicat lunar de la ODIMM 26 582 de lei. 

ANI nu vede inexactitățile din declarația Iuliei Costin

Actualul director interimar al ODIMM, Petru Gurgurov, ne-a comunicat că salariul directorului institutiei constituie în medie 18 000 - 19 000 de lei pe an. Judecând după suma ridicată de Iulia Costin din funcția de director, reiese că în jur de 8 000 de lei sunt sporuri lunare la salariu.

Pentru ceilalți angajați (41 la număr), salariul de funcție variază între 12 000 de lei și 15 000 de lei, ne-a mai informat Petru Gurgurov. De ce sporuri salariale beneficiază angajații nu putem ști, deoarece ei nu depun declarații de venituri la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), întrucât nu au statut de funcționar public. 

Solicitată de Moldova Curată, ANI ne-a informat că nu va verifica cele două declarații despre care Iulia Costin susține că ar conține greșeli. Fără să ia în calcul faptul că funcționara nu a indicat perioada concretă pentru care face declarația, a dedus că aceasta a indicat cifre pentru doi ani fiscali diferiți, argument pe care nu-l indică funcționara însăși. „Conform art. 6 al Legii privind declararea averii şi a intereselor personale nr. 133 din 17.06.2016 în cazul încetării mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu, în declarație se indică veniturile obținute în anul fiscal curent, dar în cazul angajării, al validării mandatului ori al numirii în funcție, în declarație se indică veniturile obținute în anul fiscal precedent. Astfel dna Iulia COSTIN în cele două tipuri de declarații, semnate la data de 24.11.2017, a reflectat veniturile obținute pentru două perioade diferite de declarare - anul fiscal curent şi anul fiscal precedent”, este răspunsul Autorității Naționale de Integritate. 

Bugetul ODIMM - informație publică, dar secretă

Declarațiile de avere contradictorii depuse de Iulia Costin au scos la iveală o problemă legată de transparența activității ODIMM. Pe site-ul acestei organizații (despre care Serviciul de presă ne-a anunțat că ar fi în proces de actualizare) nu există informații referitoare la bugetul instituției, la numărul de angajați și la sursele de finanțare. 

Pentru a vedea ce procent din bugetul ODIMM este folosit pentru achitarea salariilor angajaților, am cerut informații în scris. În răspunsul expediat portalului Moldova Curată, Petru Gurgurov a refuzat să ne informeze care este bugetul instituției pentru anul 2018, spunând că abia urmează să fie aprobat. Nu l-a divulgat nici pe cel pentru 2017. „Având în vedere că ODIMM este o organizație necomercială, care se afla la autofinanțare, formarea bugetului este compusă din bugetele programelor de suport implementate de Organizație. Astfel, pe parcursul anului 2017 ODIMM a implementat programe de suport pentru antreprenori în sumă de 83159,2 mln. lei, care include în mare parte suport financiar pentru antreprenori (granturi, instruiri etc.)”, este răspunsul organizației. 

ODIMM este o instituție publică, finanțată atât de la bugetul de stat, cât și din alte surse. Nici de pe site-ul organizației, nici din răspunsul oferit de Petru Gurgurov, nu am putut afla care este vlumul finanțării de la stat. Am fost informați doar că „Mijloacele financiare de proveniență bugetară sunt cu destinație specială și sunt îndreptate spre implementarea programelor de stat de susținere a dezvoltării sectorului IMM-urilor. Totodată, în scopul consolidării și dezvoltării IMM-urilor, ODIMM aplică și atrage fonduri din partea donatorilor pentru acordarea suportului IMM-urilor din Republica Moldova”.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Ziarul Naţional: Bogdan Zumbreanu a primit un cadou de...

Șeful Direcției urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, indică în declarația sa de avere, făcută publică pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate, că a primit în dar, cu ocazia căsătoriei care a avut loc în 2011, 292 de mii de lei.

09 august 2013
801
Avere la vedere

Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al une...

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

05 august 2013
788
Avere la vedere

Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri...

În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.

26 septembrie 2013
639
Avere la vedere

CNI verifică averile judecătorului Ion Muruianu

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică proprietățile fostului președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu.

29 iulie 2013
713
Avere la vedere

Averea judecătorului Micu este examinată de procurori

Todor Micu, judecător al Curţii de Apel din Chişinău, nu şi-a declarat toate averile pentru anul 2012. Aceasta este concluzia Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a verificat bunurile deţinute de magistrat. Actul de constatare emis de CNI este examinat în prezent de Procuratura Generală, iar pentru fals în declaraţii judecătorul riscă răspundere penală.

05 noiembrie 2013
971
Avere la vedere

Edilii fără locuinţe

În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.

11 februarie 2014
736