Deputatul Petrenco, dat pe mâna Procuraturii Anticorupţie

Avere la vedere 24 decembrie 2013 349
Grigore Petrenco la Congresul al IV-lea al Grupului Stângii Europene Unite, Madrid, decembrie 2013.

Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 toate bunurile pe care le deţine, iar în declaraţia de interese personale nu a menţionat faptul că este vicepreşedintele unei organizaţii internaţionale. Aceasta este concluzia membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care au emis, la mijlocul lunii curente, un act de constatare pe numele deputatului. Petrenco însă nu este de acord cu decizia CNI şi afirmă că va contesta în instanţă actul emis de membrii acestei Comisii.
În declaraţia de avere pentru anul 2012, Grigore Petrenco, deputat în Parlementul Republicii Moldova, indică faptul că, în anul trecut, a obţinut un venit de peste 112 mii de lei din salariul de deputat şi circa 18 mii de lei din indemnizaţia de parlamentar. Petrneco mai declară două apartamente, unul achiziţionat în anul 2006 (59,4 metri pătraţi) şi altul în anul 2012 (137,7 metri pătraţi). Deputatul mai declară un autoturism de marca „Great Wall Hover”, achiziţionat în anul 2012 la preţul de 153 de mii de lei, maşina fiind fabricată în anul 2009.

La capitolul „Active financiare” , Petrenco a indicat că deţine şase conturi bancare, cu suma totală de 261 de mii de lei. Totodată, deputatul menţionează în declaraţie că, în anul trecut, a luat două împrumuturi bancare în valoare totală de 2  milioane 240 mii lei.

Petrenco - fondator şi administrator de firmă

În actul de constatare de la CNI este menţionat faptul că Grigore Petrenco figurează în calitate de administrator şi fondator al SRL ,,Motoare electrice”. ,,În declaraţia cu privire la venituri şi proprietate şi declaraţia de interese personale ale deputatului Grigore Petrenco, depuse la 29.03.2013, informaţia privind cota-parte în capitalul social al societăţii comerciale nu a fost indicată. Nu s-au specificat nici eventuale venituri rezultate din activitatea în calitate de administrator al acestui SRL”, este menţionat în actul adoptat de CNI. Membrii Comisiei au constatat şi faptul că deputatul comunist nu şi-a declarat transferurile băneşti pe care le-ar fi făcut în anul 2012. ,,La compartimentul respectiv nu s-au declarat transferurile băneşti ce au avut loc în anul 2012 în sumă de 1 800 de dolari, 80 000 de ruble şi 5 400 de euro”, mai este menţionat în actul emis de CNI.

În acelaşi act mai este specificat faptul că Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de interese personale pentru anul 2012 calitatea sa de vicepreşedinte al Grupului Stângii Europene Unite din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
La rândul său, Grigore Petrenco a declarat că nu este de acord cu actul emis de CNI şi îl va contesta în instanţa de judecată.

Ca urmare a acestor constatări, CNI a sesizat Procuratura Generală în vederea examinării faptului admiterii falsului în declaraţii de către Grigore Petrenco.

Maria Vieru, şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, a menţionat că sesizarea CNI pe numele lui Petrenco este în proces de examinare la Procuratura Anticorupţie.

Amintim că potrivit articolului 3521 al Codului penal, declaraţia necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale(12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activ...

Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.

03 septembrie 2014
383
Avere la vedere

Procurorul Elena Neaga, dată pe mâna Procuraturii Gener...

Fostul procuror adjunct al Procuraturii sectorului Buiucani, Elena Neaga, ar putea fi cercetată penal pentru fals în declarații. Comisia Națională de Integritate a stabilit astăzi că există mai multe neconcordanțe în declarația de avere a funcționarei care a postat pe rețelele de socializare mai multe poze cu locuința sa luxoasă.

29 mai 2014
434
Avere la vedere

Ziarul Adevărul: Soţia unui ministru democrat şi-a cump...

Agenţia Proprietăţii Publice din Republica Moldova anunţă că a reuşit să vândă Staţiunea Tehnologico-Experimentală de Procesare a Fructelor şi Legumelor “Conserv-E” contra sumei de 13,55 milioane de lei (peste un milion de dolari), preţ ce este cu circa 96.000 de lei mai mare decât a cerut. Noul proprietar este firma Moldprodinvest SRL, deţinută în proporţie de 100% de Aurica Răducan, soţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan.

26 decembrie 2013
720
Avere la vedere

Funcținarul suspectat de CNA de implicare în licitații...

Șeful Direcției dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, în casa căruia CNA a anunțat marți, 22 martie, că a făcut percheziții, deține proprietăți ce valorează în acte mai mult de 4 milioane de lei. Un an în urmă Moldova Curată a scris că funcționarul deține o casă cu două etaje la Chișinău, care i-a fost donată de părinți în 2013, chiar dacă el a fost cel care o construise și locuia în ea de multă vreme.  Bânzaru este suspectat acum că ar fi responsabil de organizarea unor licitații trucate.

22 martie 2016
371