Funcținarul suspectat de CNA de implicare în licitații trucate deține o casă scumpă, un apartament, terenuri și conturi bancare cu mii de euro
Șeful Direcției dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, în casa căruia CNA a anunțat marți, 22 martie, că a făcut percheziții, deține proprietăți ce valorează în acte mai mult de 4 milioane de lei. Un an în urmă Moldova Curată a scris că funcționarul deține o casă cu două etaje la Chișinău, care i-a fost donată de părinți în 2013, chiar dacă el a fost cel care o construise și locuia în ea de multă vreme. Bânzaru este suspectat acum că ar fi responsabil de organizarea unor licitații trucate.
Locuința a fost înregistrată la Cadastru în anul 2006. Atunci valoarea cadastrală a ei era de peste un milion de lei. Construcția accesorie, terenul și garajul valorau alte 750 de mii de lei. Întrebat de ce a trecut casa mai întâi pe numele părinților, funcționarul a răspuns atunci că nu a urmărit să facă vreo schemă de ascundere a veniturilor și a adăugat că părinții săi locuiau și la Călărași, și la Chișinău. În anul 2012, părinții i-au mai lăsat drept moștenire o casă la Călărași. Valerian Bânzaru mai deține un apartament în Chișinău, primit de la stat, și două terenuri pentru construcții care valorează în total peste 2 milioane de lei.
Comisia Națională de Integritate (CNI) a pornit un control pe numele funcționarului în baza celor scrise de Moldova Curată, însă la 30 iulie 2015 a emis un act de constatare prin care a clasat cazul. CNI a descoperit unele divergențe între veniturile și averea declarată și cea deținută conform actelor, însă a considerat abaterile nesemnificative. Una dintre constatări este că Valerian Bânzaru folosea, în arendă, un Mercedes GL 320CDI. Funcționarul a explicat că autoturismul aparținea altei persoane, care intenționa să-l vândă și până la tranzacție i l-a dat în folosință prin mandat.
De asemenea, CNI a descoperit mai multe conturi bancare nedeclarate, unele cu rulaje de zeci de mii de lei pe parcursul anului 2014, însă le-a considerat drept scăpări neintenționate.
În declarația de avere pentru anul 2014, Bânzaru a indicat, în afară de locuințele și terenurile pe care le deține, și două conturi bancare pe care are depizitate peste 5 mii de euro și 80 de mii de lei.
Valerian Bânzaru a devenit șef al Direcției dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor la 4 mai 2012. Până atunci a fost șef al Direcției Construcții Capitale a Ministerului Finanțelor. Veniturile sale din salarii și din calitatea de administrator al unor intreprinderi de stat au constituit în anul 2012 - 128 de mii de lei, iar în 2013 - 185 de mii de lei. Soția sa, despre care funcționarul scrie că este angajată la Universitatea de Studii Europene, a câștigat în ultimii doi ani câte 22 și 25 de mii de lei, adică în jur de 2 mii de lei lunar.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Noii milionari ai justiției moldovenești
Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.
Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogăț...
Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.
Donciu și-a făcut publică în sfârșit averea
Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, autoritatea care verifică declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor, și-a plasat în sfârșit propriile declarații de avere și de proprietate pe site-ul instituției pe care o conduce.
Un alt deputat la Procuratură
Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.
Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...
Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.
Aici așteptăm comentariul tău!