Deputații și miniștrii, la control

Avere la vedere 19 septembrie 2013 965

Cel puțin șapte deputați din actualul Parlament sunt suspectați că și-ar fi ascuns o parte din venituri sau proprietăți. În doar două săptămâni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că intenționează să inițieze controale pentru verificarea proprietăților mai multor parlamentari din toate fracțiunile. Întâmplător sau nu, CNI nu a identificat deputați cu probleme în echipa parlamentară a liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, cel care a înaintat candidatura lui Anatol Donciu la funcția de președinte al CNI.CNI a pus ochiul pe deputați

În cadrul ședinței de joia viitoare, CNI planifică să inițieze controale pentru verificarea averii a șapte deputați. Este vorba despre liberal-democrații Veaceslav Ioniţă, Ion Ionaş, Nicolae Juravschi, Vladimir Hotineanu și Chiril Lucinschi, democrata Stella Jantuan și liberalul reformator Ion Hadârcă.
După verificarea declarațiilor de avere ale acestora și contrapunerea informațiilor cu datele oficiale oferite de FISC, Cadastru, Camera Înregistrării de Stat, CNI a ajuns la concluzia că acești demnitari și-au ascuns o parte din proprietăți sau venituri.
Săptămâna trecută, CNI inițiase controale privind încălcarea regimului juridic al declarației de avere în privința deputaților Nae Simion Pleșca, Grigore Petrenco, Mihail Poleanschi și Vladimir Saharneanu.

Verificări și în „casele” miniștrilor

Nu au scăpat de „ochiul” CNI nici membrii Cabinetului de miniștri. Astfel, tot săptămâna viitoare, Comisia urmează să pornească verificări în privința averilor ministrului Mediului, Gheorghe Şalaru, ale adjunctului său Lazăr Chirică, ale ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, ale viceministrului Educaţiei Liliana Nicolăescu Onofrei şi ale şefei Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială.
Vor fi suspuse controlului averile și veniturile mai multor procurori și judecători, printre care ale procurorului Gheorghe Nogai, despre care presa a scris anterior că și-ar fi construit o casă de milioane pe terenul de sport al unui liceu din capitală.

CNI nu a găsit vinovați

Astăzi, CNI a luat mai multe decizii în privința unor controale mai vechi, inițiate de instituție. Astfel, după mai multe luni de verificări, organul de control al integrității demnitarilor a stabilit că șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, nu este acționar în nicio firmă care ar gestiona case de schimb valutar.
Iar în cazul fostului judecător Valeriu Arhip, demis de Parlament pentru că nu ar fi declarat mai multe proprietăți înregistrate pe numele apropiaților, CNI a stabilit că, deși nu și-a trecut în declarația de avere câteva conturi și un lot de teren cumpărat cu mai mulți ani în urmă, aceste proprietăți ale ex-magistratului corespund veniturilor obținute de el.
Nu s-a depistat un conflict de interese nici în acțiunile ministrului Sănătății, Andrei Usatâi, la stabilirea listei medicamentelor compensate.
„În urma verificărilor, în niciunul dintre rapoartele și procesele-verbale semnate de ministru nu s-a identificat vreun indiciu că acesta ar fi urmărit promovarea unor interese personale”, ne-a comunicat Adela Griciuc, șefa Direcției control interese personale din cadrul CNI.

Divorțul salvator

Tudor Țurcan, primarul satului Ratuș, raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese prin faptul că și-a angajat soția în calitate de perceptor fiscal la primărie, a reușit să scape de pedeapsă, divorțând de soție.
Adela Griciuc a explicat că divorțul a fost înregistrat în timpul controlului efectuat de CNI.
În schimb, nu va scăpa de pedeapsă un alt primar despre care a scris portalul nostru. Ion Țurcan, primar al satului Cuizăuca, raionul Rezina, despre care Moldova Curată a scris că și-ar fi angajat sora în calitate de contabilă la primărie, a comis un conflict de interese. S-a descoperit și faptul că aceștia ar fi adoptat împreună mai multe acte cu încălcarea acestui regim juridic.
Țurcan urmează să fie amendat pentru încălcarea admisă.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.

15 mai 2014
975
Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
986
Avere la vedere

Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de le...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.

13 august 2013
844
Avere la vedere

Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi d...

După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.

02 mai 2013
1190
Avere la vedere

Andrian Candu locuiește, de anul trecut, în apartamentu...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a trecut cu traiul într-un apartament spațios ce aparține nașului său, Vladimir Plahotniuc, care este și președinte al Partidului Democrat. Candu indică acest lucru în declarația de avere pentru anul 2016. Locuința are o suprafață de peste 200 de metri pătrați și se află în centrul Chișinăului, în același bloc în care locuiește și familia Plahotniuc. 

11 august 2017
1125
Avere la vedere

Averile noilor miniștri au fost făcute publice

Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.

21 februarie 2018
1128