Deputații și miniștrii, la control

Avere la vedere 19 septembrie 2013 169

Cel puțin șapte deputați din actualul Parlament sunt suspectați că și-ar fi ascuns o parte din venituri sau proprietăți. În doar două săptămâni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că intenționează să inițieze controale pentru verificarea proprietăților mai multor parlamentari din toate fracțiunile. Întâmplător sau nu, CNI nu a identificat deputați cu probleme în echipa parlamentară a liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, cel care a înaintat candidatura lui Anatol Donciu la funcția de președinte al CNI.CNI a pus ochiul pe deputați

În cadrul ședinței de joia viitoare, CNI planifică să inițieze controale pentru verificarea averii a șapte deputați. Este vorba despre liberal-democrații Veaceslav Ioniţă, Ion Ionaş, Nicolae Juravschi, Vladimir Hotineanu și Chiril Lucinschi, democrata Stella Jantuan și liberalul reformator Ion Hadârcă.
După verificarea declarațiilor de avere ale acestora și contrapunerea informațiilor cu datele oficiale oferite de FISC, Cadastru, Camera Înregistrării de Stat, CNI a ajuns la concluzia că acești demnitari și-au ascuns o parte din proprietăți sau venituri.
Săptămâna trecută, CNI inițiase controale privind încălcarea regimului juridic al declarației de avere în privința deputaților Nae Simion Pleșca, Grigore Petrenco, Mihail Poleanschi și Vladimir Saharneanu.

Verificări și în „casele” miniștrilor

Nu au scăpat de „ochiul” CNI nici membrii Cabinetului de miniștri. Astfel, tot săptămâna viitoare, Comisia urmează să pornească verificări în privința averilor ministrului Mediului, Gheorghe Şalaru, ale adjunctului său Lazăr Chirică, ale ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, ale viceministrului Educaţiei Liliana Nicolăescu Onofrei şi ale şefei Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială.
Vor fi suspuse controlului averile și veniturile mai multor procurori și judecători, printre care ale procurorului Gheorghe Nogai, despre care presa a scris anterior că și-ar fi construit o casă de milioane pe terenul de sport al unui liceu din capitală.

CNI nu a găsit vinovați

Astăzi, CNI a luat mai multe decizii în privința unor controale mai vechi, inițiate de instituție. Astfel, după mai multe luni de verificări, organul de control al integrității demnitarilor a stabilit că șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, nu este acționar în nicio firmă care ar gestiona case de schimb valutar.
Iar în cazul fostului judecător Valeriu Arhip, demis de Parlament pentru că nu ar fi declarat mai multe proprietăți înregistrate pe numele apropiaților, CNI a stabilit că, deși nu și-a trecut în declarația de avere câteva conturi și un lot de teren cumpărat cu mai mulți ani în urmă, aceste proprietăți ale ex-magistratului corespund veniturilor obținute de el.
Nu s-a depistat un conflict de interese nici în acțiunile ministrului Sănătății, Andrei Usatâi, la stabilirea listei medicamentelor compensate.
„În urma verificărilor, în niciunul dintre rapoartele și procesele-verbale semnate de ministru nu s-a identificat vreun indiciu că acesta ar fi urmărit promovarea unor interese personale”, ne-a comunicat Adela Griciuc, șefa Direcției control interese personale din cadrul CNI.

Divorțul salvator

Tudor Țurcan, primarul satului Ratuș, raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese prin faptul că și-a angajat soția în calitate de perceptor fiscal la primărie, a reușit să scape de pedeapsă, divorțând de soție.
Adela Griciuc a explicat că divorțul a fost înregistrat în timpul controlului efectuat de CNI.
În schimb, nu va scăpa de pedeapsă un alt primar despre care a scris portalul nostru. Ion Țurcan, primar al satului Cuizăuca, raionul Rezina, despre care Moldova Curată a scris că și-ar fi angajat sora în calitate de contabilă la primărie, a comis un conflict de interese. S-a descoperit și faptul că aceștia ar fi adoptat împreună mai multe acte cu încălcarea acestui regim juridic.
Țurcan urmează să fie amendat pentru încălcarea admisă.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Grigore Petrenco, singurul candidat în actualele aleger...

Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, candidează în aceste alegeri având deschis un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie acceptat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat. Asta deoarece Codul Electoral prevede că doar cei care au condamnări definitive nestinse nu pot pretinde la funcția de deputat.

04 noiembrie 2014
157
Avere la vedere

Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în...

După un an și șapte luni de urmărire penală, dosarul magistratului Oleg Mleniciuc a fost transmis judecătorilor. Magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de către Procuratura Anticorupție.

09 octombrie 2018
218
Avere la vedere

Fost deputat cu venituri nejustificate de peste un mili...

Dumitru Godoroja, fost deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) riscă să fie cercetat penal deoarece, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), nu a putut dovedi prin acte veniturile obţinute împreună cu soţia în sumă totală de peste 22 de mii de euro şi 80 de mii de dolari. Fostul demnitar afirmă că este gata să dea CNI în judecată.

22 decembrie 2014
170
Avere la vedere

Ion Ceban, zeci de mii de lei pe conturi și casă donată...

Consilierul prezidențial Ion Ceban a primit anul trecut drept donație de la părinții săi o locuință cu o suprafață de 230 de metri pătrați, care valorează peste 900 de mii de lei. Oficialul indică acest lucru în declarația de avere pentru anul trecut, făcută publică de Autoritatea Națională de Integritate. 

17 august 2017
223
Avere la vedere

Latifundiarii din CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.

10 aprilie 2014
187
Avere la vedere

Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șe...

Actuala secretară de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a indicat în declarația de venituri pentru anul 2016 sume fabuloase care ar fi fost câștigate din funcția de directoare a Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), structură subordonată MEI. Iulia Costin a depus într-o singură zi două declarații de venituri, una la încheierea mandatului la ODIMM și alta la începerea mandatului la MEI. Din ele reiese că a avut la ODIMM salarii lunare de 46 și 63 de mii de lei. Chiar dacă funcționara spune că a făcut greșeli în declarație, ANI nu va verifica cifrele.

08 mai 2018
231