Deputații și miniștrii, la control
Cel puțin șapte deputați din actualul Parlament sunt suspectați că și-ar fi ascuns o parte din venituri sau proprietăți. În doar două săptămâni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că intenționează să inițieze controale pentru verificarea proprietăților mai multor parlamentari din toate fracțiunile. Întâmplător sau nu, CNI nu a identificat deputați cu probleme în echipa parlamentară a liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, cel care a înaintat candidatura lui Anatol Donciu la funcția de președinte al CNI.
CNI a pus ochiul pe deputați
În cadrul ședinței de joia viitoare, CNI planifică să inițieze controale pentru verificarea averii a șapte deputați. Este vorba despre liberal-democrații Veaceslav Ioniţă, Ion Ionaş, Nicolae Juravschi, Vladimir Hotineanu și Chiril Lucinschi, democrata Stella Jantuan și liberalul reformator Ion Hadârcă.
După verificarea declarațiilor de avere ale acestora și contrapunerea informațiilor cu datele oficiale oferite de FISC, Cadastru, Camera Înregistrării de Stat, CNI a ajuns la concluzia că acești demnitari și-au ascuns o parte din proprietăți sau venituri.
Săptămâna trecută, CNI inițiase controale privind încălcarea regimului juridic al declarației de avere în privința deputaților Nae Simion Pleșca, Grigore Petrenco, Mihail Poleanschi și Vladimir Saharneanu.
Verificări și în „casele” miniștrilor
Nu au scăpat de „ochiul” CNI nici membrii Cabinetului de miniștri. Astfel, tot săptămâna viitoare, Comisia urmează să pornească verificări în privința averilor ministrului Mediului, Gheorghe Şalaru, ale adjunctului său Lazăr Chirică, ale ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, ale viceministrului Educaţiei Liliana Nicolăescu Onofrei şi ale şefei Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială.
Vor fi suspuse controlului averile și veniturile mai multor procurori și judecători, printre care ale procurorului Gheorghe Nogai, despre care presa a scris anterior că și-ar fi construit o casă de milioane pe terenul de sport al unui liceu din capitală.
CNI nu a găsit vinovați
Astăzi, CNI a luat mai multe decizii în privința unor controale mai vechi, inițiate de instituție. Astfel, după mai multe luni de verificări, organul de control al integrității demnitarilor a stabilit că șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, nu este acționar în nicio firmă care ar gestiona case de schimb valutar.
Iar în cazul fostului judecător Valeriu Arhip, demis de Parlament pentru că nu ar fi declarat mai multe proprietăți înregistrate pe numele apropiaților, CNI a stabilit că, deși nu și-a trecut în declarația de avere câteva conturi și un lot de teren cumpărat cu mai mulți ani în urmă, aceste proprietăți ale ex-magistratului corespund veniturilor obținute de el.
Nu s-a depistat un conflict de interese nici în acțiunile ministrului Sănătății, Andrei Usatâi, la stabilirea listei medicamentelor compensate.
„În urma verificărilor, în niciunul dintre rapoartele și procesele-verbale semnate de ministru nu s-a identificat vreun indiciu că acesta ar fi urmărit promovarea unor interese personale”, ne-a comunicat Adela Griciuc, șefa Direcției control interese personale din cadrul CNI.
Divorțul salvator
Tudor Țurcan, primarul satului Ratuș, raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese prin faptul că și-a angajat soția în calitate de perceptor fiscal la primărie, a reușit să scape de pedeapsă, divorțând de soție.
Adela Griciuc a explicat că divorțul a fost înregistrat în timpul controlului efectuat de CNI.
În schimb, nu va scăpa de pedeapsă un alt primar despre care a scris portalul nostru. Ion Țurcan, primar al satului Cuizăuca, raionul Rezina, despre care Moldova Curată a scris că și-ar fi angajat sora în calitate de contabilă la primărie, a comis un conflict de interese. S-a descoperit și faptul că aceștia ar fi adoptat împreună mai multe acte cu încălcarea acestui regim juridic.
Țurcan urmează să fie amendat pentru încălcarea admisă.
Mariana Rață
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei...
Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme.
Bănăruc și Muruianu, cu averile „curate”
După un control ce a durat mai multe luni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a ajuns la concluzia că atât secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, cât și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, au declarațiile de avere în ordine.
Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI
Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu. Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.
Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?
Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici nu a început.
Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...
Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.
Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...
Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.
Aici așteptăm comentariul tău!