Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei ori în ultimul an

Avere la vedere 29 septembrie 2016 1030
Deputatul Iurie Dârda conduce în prezent organizația teritorială Râșcani, mun. Chișinău, a Partidului Liberal

Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme. 



Iurie Dârda este deputat din fracțiunea Partidului LIberal din 9 decembrie 2014. Până atunci a administrat propriile firme, „Dansicons” și „Darsimid”, care se ocupă de construcția blocurilor locative în Chișinău. De asemenea, între anii 2011 - 2014 el a fost consilier municipal și local la Stăuceni și Chișinău, din postura de președinte al Organizației Teritoriale a Partidului liberal din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău. 

În anii 2012 și 2013 liberalul a avut venituri de aproximativ 2 milioane de lei, cel puțin așa a indicat în declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală. În anul 2014 câștigurile au crescut la peste 4 milioane de lei din activitatea firmei „Dansicons” și la peste 1 milion de lei de la „Darsimid”. În anul următor, 2015, veniturile de la „Dansicos” au sporit de peste 3 ori, iar de la „Darsimid” au rămas la nivelul anului precedent.

Chiar dacă această creștere coincide cu ascensiunea sa în politică, Iurie Dârda spune că nu există nicio legătură între activitatea firmelor sale și poziția sa de deputat. „E un proces tehnologic și financiar firesc. Până a deveni deputat, eu eram și sunt fondator la aceste două companii de construcții. În cazul construcțiilor, dividendele sau veniturile nu vin imediat. Am avut Cartierul „Testimițanu”, care s-a construit în parteneriat cu Universitatea de Medicină, și complexul de blocuri de pe strada Studenților, în parteneriat cu Universitatea Tehnică. Blocurile se construiesc într-o perioadă de 3-4 ani, după care vin dividendele, deci dividendele nu vin anual. În 2014 au fost date în exploatare mai puține blocuri, de aceea și veniturile au fost mai mici, iar în 2015 și 2016 sunt alte dividende, rezultate din faptul că deja proiectele au fost finalizate. Nu e legat cu funcția mea de deputat. Vă dați seama că dacă azi încep să construiesc blocuri, nu am chiar azi toate veniturile. Respectiv, sunt sume mari”, a explicat Iurie Dârda pentru Moldova Curată. 

Campion la plătit impozite?

Deputatul insistă ca presa să scrie și despre impozitele pe care companiile sale le plătesc statului. „Dimpotrivă, trebuie să ne bucurăm de faptul că am arătat toate dividendele și, logic, nu ascund nimic și trebuie să plătesc o mulțime de impozite. De ce nu mă întreabă nimeni ce impozite am plătit eu în ultimii 4-5 ani? Adică nu eu, dar companiile mele. Nu mă întreabă pentru că știu prea bine că sumele sunt colosale. Impozitele astea unde au ajuns? În bugetul statului. Chiar recent am făcut o analiză și sunt peste 300 de milioane de lei în ultimii 5 ani. Sunt impozitele plătite de aceste două companii. Alți deputați sau persoane cu funcții care arată cu degetul spre mine, care dintre ei au plătit așa impozite mari? Nimeni”, spune Iurie Dârda. El deține o cotă de doar 10 la sută din „Dansicons”, în timp ce la „Darsimid” este fondator unic. 

În anul 2015 deputatul liberal a mai obținut în jur de 300 de mii de lei din vânzarea unui apartament, potrivit declarației de avere. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...

Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.

21 octombrie 2013
965
Avere la vedere

Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...

Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.

16 iulie 2017
1245
Avere la vedere

CNI, cu ochii pe averea lui Eduard Bănăruc

La 23 iulie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a sesizat din oficiu în privinţa eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului. Potrivit point.md, care face trimitere la agenţia Omega, Eduard Bănăruc nu a inclus în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament deţinut în oraşul Chişinău, locuinţă ce ar fi situată în centrul oraşului, pe strada A. Puşkin. La 25 iulie, CNI a iniţiat procedura de control din oficiu privind veridicitatea datelor incluse în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2012 a lui Bănăruc.

30 iulie 2013
1058
Avere la vedere

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...

Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.

18 mai 2018
1783
Avere la vedere

Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri...

În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.

26 septembrie 2013
933
Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
1011