Deputatul care a amenințat Chișinăul cu armele mai candidează la un mandat în legislativul găgăuz

În circumscripția 33 din satul Chioselia Rusă, cei în jur de 300 de alegători - atât s-au prezentat duminică, la alegerile prezidențiale - au de ales între doi candidați: actualul deputat Ilia Uzun și socialistul Alexandru Bairactar. Primul, candidat independent, a militat până acum pentru ca autoritățile centrale să asculte doleanțele Comratului și chiar a amenințat că "vom lua armele" dacă va fi altfel. Al doilea își încearcă norocul pentru prima dată în politică și merge cu socialiștii.
Actualul deputat din partea acestei circumscripții, Ilia Uzun, are 49 de ani și candidează pentru a doua oară. În legislatura trecută, el a fost președintele Comisiei pentru tineret, sport și turism. De meserie Uzun este medic veterinar. El a făcut studii în Federația Rusă și Ucraina, iar de curând, în anul 2016, a absolvit Universitatea de Educație Fizică și Sport din Chișinău. Deputatul a spus pentru Moldova Curată că l-a îndemnat să facă acest lucru antrenorul său. Uzun este campion mondial la sambo printre veterani (2011), este maestru în sport la lupte libere și deține centura neagră la carate.
În anul 2012 el a candidat pentru prima oară la funcția de deputat. Chiar dacă i-a susținut periodic pe socialiști, iar în APG a făcut parte, un timp, din fracțiunea Partidului Democrat, Ilia Uzun susține că nu a fost membru de partid. El afirmă că în legislativul local e mai bine să fii independent, deoarece nu simți presiuni din partea partidelor și așa muncești mai ușor.
În formularul completat la depunerea dosarului pentru înscrierea în cursă, Uzun a indicat că este director la una dintre stațiile PECO ce aparțin firmei „Fortress” și că a obținut în ultimii doi ani un venit de doar 42 de mii de lei. „Da, asta e suma. Afacerea este a soției mele, în ultimul timp eu m-am ocupat mai mult de activitate obștească. Soția gestionează afacerea”, a explicat candidatul pentru Moldova Curată.
Uzun a indicat toate averile pe care le deține: două apartamente spațioase și o casă de locuit, toate în municipiul Comrat, un garaj, un teren pentru construcții la Baimaclia și 3 hectare de teren arabil la Comrat. Deputatul deține și un autoturism, Hummer H2.
Are interdicție de a intra în Ucraina
În anul 2014 Ilia Uzun a scandalizat opinia publică în luna iunie 2010, când, la o întâlnire avută la Chișinău cu mai mulți ambasadori, a declarat că dacă autoritățile de la Chișinău nu vor d curs doleanțelor poporului găgăuz, tinerii găgăuzi vor lua armele în mâni și „ne vom întoarce în Moldova anilor 1990”. "Dacă de acum încolo va fi tot aşa, vă dau cuvântul meu că, la fel ca mine, mii de oameni... ne vom întoarce în Moldova anilor 1990. Avem oameni tineri, care ştiu să ţină arma în mâini. Noi nu vrem asta, dar nu ne temem, vom muri pe pământul nostru", a declarat Ilia Uzun.
La jumătate de an după ce a făcut această declarație, adică în luna ianuarie 2015, deputatul a aflat că are interdicție de a intra în Ucraina. A fost anunțat despre asta de către grănicerii ucraineni, care l-au întors din drum, spunând că există în acest sens o decizie a Serviciului de Securitate al Ucrainei. În timp ce presa din regiunea presupune că interdicția ar fi fost aplicată pentru „separatism”, Uzun afirma că nu i-au fost comunicate motivele. „Mi s-a spus că SSU a hotărât să-mi fie interzisă intrarea timp de trei ani. Asemenea decizie m-a surprins, deoarece niciodată nu m-am pronunţat împotriva autorităţilor Ucrainei. De Ucraina mă leagă multe lucruri – am făcut studii acolo, am călătorit de multe ori şi pot spune despre această ţară doar de bine", a declarat atunci Ilia Uzun pentru Infotag.
Pentru Moldova Curată, el a confirmat că interdicția încă este în vigoare, dar că în curând se fac trei ani de la emiterea ei și, respectiv, aceasta nu va mai avea putere juridică. Uzun a mărturisit că, în aceste condiții, de trei ani nu a mai fost în Ucraina, chiar dacă mama sa locuiește acolo și ar fi vrut să meargă la ea.
Deputatul a participat activ și la organizarea referendumului din februarie 2014 din regiune, declarat ilegal de către autoritățile de la Chișinău, la care populația autonomiei a fost întrebată pe care dintre orientările externe ale Moldovei o preferă: integrarea în Uniunea Vamală sau în Uniunea Europeană. Rezultatele au arătat o majoritate pro Uniunea Vamală. Procuratura de la Chișinău a intentat un dosar penal organizatorilor acestui referendum, printre care și bașcanul de atunci, Mihail Formuzal. Acesta, la fel, a avut interdicție de a intra în Ucraina, motivele însă nu se cunosc. Deocamdată nimeni nu a fost tras la răspundere în cadrul acelui dosar. Uzun a declarat pentru Moldova Curată că el nu are antecedente penale.
Socialist, începător în politică
Spre deosebire de contracandidatul lui Uzun, socialistul Alexandr Bairactar (33 de ani), care candidează pentru prima dată, consideră că, dimpotrivă, poți fi eficient în APG dacă faci parte dintr-un partid sau fracțiune. „Merg în aceste alegeri cu sprijinul Partidului Socialiștilor și personal al lui Igori Nicolaevici. Sper să avem o majoritate mare în APG, deoarece cred că numai într-un asemenea „lanț”, cum este acum: președintele țării-bașcanul-majoritatea în APG putem să formăm o echipă prietenoasă și să muncim eficient”, explică Alexandr Bairactar.
În dosarul depus la CEC din Găgăuzia el scrie că de profesie este specialist în administrarea afacerilor, iar acum este angajat în funcția de manager la „Agro-biz” SRL. Nu declară niciun venit în calitate de salariu. „Sunt angajat de doar câteva luni, de aceea nu am putut indica venituri pe anii 2014-2015. Din ce am trăit? Am soție, părinți, rude care mă ajută. Au fost la un moment dat și niște probleme de ordin personal, am fost și plecat din țară pentru o perioadă. Eu am un contabil-consultant care a completat formularul depus la CEC și sunt sigur că acolo totul e indicat corect”, ne-a declarat candidatul.
El nu deține niciun imobil. „Păi de asta și merg în politică, nu am ce pierde” - a comentat Alexandru Bairactar. El a indicat în declarația depusă la CEC faptul că deține o cotă de 100 % în SRL „Denprof-Lux”. „Această întreprindere este luchidată, dar nu știu de ce eu figurez în continuare ca fondator și administrator, de aceea am și indicat-o, ca să nu apară ulterior probleme”, a mai explicat candidatul.
În satul Chioselia Rusă pe listele electorale figurează în jur de 500 de votanți, aceasta fiind una dintre cele mai mici circumscripții din autonomia găgăuză. candidații spun însă că de facto, la alegeri se prezintă puțin peste 300 de oameni, pe motiv că mulți sunt plecați peste hotare. Scrutinul pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze va avea loc pe 20 noiembrie 2016.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Doi candidați la Beșghioz: un deputat și un director de...
Voturile locuitorilor satului Beșghioz, raionului Ceadîr-Lunga, sunt revendicate de către doi candidați din această circumscripție, nr. 14. Pentru scrutinul din 20 noiembrie aici candidează două persoane: actualul deputat Ivan Caraja, care speră să mai obțină un mandat, și oponentul său, Gheorghii Efteni.
La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Popu...
La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.
Candidați cu afaceri, dar cu venituri mici, la Chirsova
Până la momentul actual, în cursa pentru fotoliul de deputat în autonomia găgăuză, legislatura a șasea, din partea circumscripţiei Chirsova, nr. 26, s-au înscris cinci candidaţi: Stepan Sarioglo, felcer-narcolog la Policlinica din Comrat, Constantin Fucidji, om de afaceri, Vasilii Neicovcen, manager vânzări, Stepan Piron, economist, şi Victor Radov, inginer-electrician în cadrul companiei Union Fenosa. Unii dintre ei dețin afaceri, dar în calitate de venituri indică doar câteva mii de lei din salarii.
Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...
La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.
Democratul cu afacere și casă de la părinți vrea al tr...
Vladimir Cîssa, deputat în APG, vrea să obțină al treilea mandat și este singurul candidat în circumscripția electorală a satului Bugeac. Dacă în celelalte scrutine a candidat independent, la alegerile din 20 noiembrie îl găsim de partea democraților. Deși în acte deține doar un apartament, în prezent democratul locuiește cu familia într-o casă scumpă, situată în inima orașului Comrat.
Cel mai tânăr candidat la scrutinul pentru legislativul...
La Copceac, în circumscripția nr. 31, candididează 3 persoane la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze: actualul deputat Dmitrii Manastrîrlî, consultantul în domeniul agricol, Valentin Anghelicev, și cel mai tânăr candidat din actuala campanie, Anatolii Talmaci (25 de ani). Tânărul spune că întregul sistem de funcționare a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) ar trebui schimbat, deoarece în prezent este ineficient, de aceea el, care a studiat științe politice la Moscova, iar acum lucrează la o teză de master în sociologie și științe politice, ar putea iniția această schimbare.
Aici așteptăm comentariul tău!