Pentru Etulia se bat doi antreprenori în agricultură: unul cu venit de circa 400 de lei lunar şi un medaliat de fostul preşedinte Voronin

Alegeri în Adunarea UTAG 12 noiembrie 2016 200
Afanasii Uzun

Din partea satului Etulia, raionul Vulcăneşti (circumscripţia nr. 20) doi oameni de afaceri în domeniul agriculturii: un candidat socialist şi unul independent, își doresc fotoliul de deputat în Adunarea Populară din autonomia găgăuză. Deşi vrea să ajungă într-o funcţie publică, socialistul Afanasii Uzun nu vrea să vorbească despre veniturile sale.Afanasii Uzun este susţinut în această campanie electorală din Găgăuzia de către Partidul Socialiştilor din Moldova. Uzun are 56 de ani şi este de profesie electromecanic. El este fondatorul Întreprinderii Individuale „Peri Uzun”.

Soţia candidatului socialist: „Întrebările despre salariu puse de d-voastră sunt prosteşti”

Deşi domeniile de activitate ale acestei întreprinderi sunt vaste: de la intermedieri pentru vânzarea unui sortiment larg de mărfuri, comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor şi furajelor pentru animale şi comerţul cu amănuntul al produselor de tutun şi al băuturilor alcoolice, candidatul socialist indică în declaraţia sa de avere un venit de peste nouă mii de lei obţinut timp de doi ani, ceea ce ar constitui 391 de lei lunar.

Din darea în arendă a terenurilor agricole, socialistul a obţinut în doi ani peste patru mii de lei. Afanasii Uzun a precizat pentru Moldova Curată că venitul total de peste 13 mii de lei reprezintă toţi banii obţinuţi de el în aceşti doi ani. La scurt timp după ce a făcut această declarație pentru Moldova Curată, soția sa, Ludmila Uzun, a revenit cu un apel telefonic şi s-a arătat foarte indignată că jurnalistul i-a pus întrebări cu caracter personal, în viziunea ei, despre banii care i-a obţinut timp de doi ani. „Sunt nişte întrebări prosteşti. Ascultaţi-mă cu atenţie. Asemenea chestii nu se discută la telefon. Dacă aveţi nevoie de alte detalii, vă rog, trimiteţi solicitare oficială şi vă expediem răspuns. Trebuie să fiţi mai competentă întrebând aşa chestii delicate. Sunteţi de acord cu mine? Eu sunt soţia sa şi eu îl reprezint. Ascultaţi-mă pe mine. De ce i-aţi dat întrebări despre hectarele de pământ pe care le avem? Întrebaţi în scris. Scrieţi doar ce-i indicat în declaraţie şi nu mai puneţi alte întrebări”, a conchis pe un tot ridicat Ludmila Uzun, soţia candidatului socialist.

În declaraţia depusă la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Afansii Uzun mai declară că este proprietarul unei case de locuit de 190 de metri pătrați aflată în Etulia şi al unui autoturism de marca VAZ.

Decorat de Vladimir Voronin

Deputatul Ivan Arnaut mai vrea un mandat în APG. Pentru prima dată acesta a devenit deputat în Legislativul din autonomie în luna iunie 1995. Atunci el figura pe lista Partidul Popular “Vatan”. În septembrie 2012, atunci când a fost aleasă cea de-a cincea legislatură a Adunării Populare (Halk Topluşu), Ivan Arnaut a câştigat alegerile în circumscripţia Etulia, participând ca independent. Apoi, după puţin timp, a trecut la comunişti.

În anul 2006, deputatul a fost decorat de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, cu Medalia „Meritul Civic”, pentru „merite deosebite în sporirea eficienţei producţiei agricole şi contribuţie substanţială la soluţionarea problemelor social-economice ale localităţilor”. Ivan Arnaut a primit această distincţie în calitate de preşedinte al Cooperativei Agricole de Producţie "Agro-Etulia". În prezent această Cooperativă nu mai este gestionată de Ivan Arnaut.

Acum candidează din nou independent. Ivan Arnaut (58 de ani) este inginer mecanic. Pe lângă funcţia de deputat, o deține și pe cea de director al firmei „Burun-Agro” SRL. Din gestionarea acestei firme a obţinut un venit de peste 153 de mii de lei timp de doi ani. Firma sa activează în domeniul agriculturii: cultura cerealelor şi leguminoaselor boabe, inclusiv producerea seminţelor şi comerţul acestora, cultura tutunului, a pomuşoarelor, fructelor, nucilor şi altor culturi fructifere. Acesta declară la CEC din Găgăuzia că deţine peste şase hectare de teren agricol şi o casă de peste 150 de m. p, bunurile imobile fiind situate în localitatea Etulia.

În conflict cu Formuzal

Cu doi ani în urmă, Ivan Arnaut a fost implicat într-un scandal. Fostul başcan Mihail Formuzal a venit la Etulia cu iniţiativa de a organiza sărbătoarea „Zilelor CSI”, anunțând că aceasta va contribui la o informare corectă şi obiectivă despre comunitatea fostelor republici sovietice şi va stimula procesele integraţioniste nu numai între ţările acestei comunităţi, ci şi în întreg spaţiul eurasian”. Atunci, Ivan Arnaut s-a enervat şi i-a smuls microfonul din mână fostului başcan, reproşându-i că manipulează locuitorii.

La acea întâlnire din Etulia au fost sparte pneurile maşinilor fostului başcan şi adjunctului acestuia, Ivan Creţu. Ivan Arnaut nega atunci implicarea sa în incident.

Lilia Zaharia

Ivan ArnautPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
245
Alegeri în Adunarea UTAG

La Copceac, fostul bașcan al UTA Găgăuzia și un președi...

Spre deosebire de alte circumscripții din cele 35 înregistate în UTA Găgăuzia, unde la funcția de deputat în Adunarea Populară candidează 4-5 persoane, în circumscripția nr. 30, satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, în cursa pentru fotoliul de deputat local s-au înscris doi candidați: actualul deputat Nicolai Dragan, cunoscut ca președintele colhozului „Pobeda”, unul dintre puținele care au rămas după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și fostul bașcan al Găgăuziei.

16 noiembrie 2016
275
Alegeri în Adunarea UTAG

Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.

02 noiembrie 2016
411
Alegeri în Adunarea UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
243
Alegeri în Adunarea UTAG

Voturile de aur din Cişmichioi şi Chiriet-Lunga

În această duminică, în 18 circumscripţii din cele 35 câte sunt în Găgăuzia, se va desfăşura turul doi al alegerilor deputaților în Adunarea Populară de la Comrat. Dacă în alte localităţi diferenţa este semnificativă dintre voturile obţinute de candidaţii care au ajuns în turul doi, în satele Cişmichioi din raionul Vulcăneşti şi Chiriet-Lunga din Ciadîr-Lunga pretendenţii au fost separaţi doar de un singur vot.

30 noiembrie 2016
281
Alegeri în Adunarea UTAG

Un deputat transfug, un om de afaceri cu contracte de m...

În circumscripția nr. 5 din or. Ciadîr-Lunga, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează șase persoane, toți bărbați. Oleg Caicî, cel care este în prezent deputat din partea acestei circumscripții, candidează ca independent, după ce a părăsit PCRM-ul, pe listele căruia a ajuns deputat, iar ulterior, a aderat la PDM. Principalii săi concurenți par să fie un reprezentant al PSRM și un om de afaceri local, care candidează independent și care a câștigat în ultimii ani contracte de milioane cu instituțiile statului R. Moldova.

31 octombrie 2016
214