Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 din Comrat la scrutinul din Găgăuzia

Alegeri in AP din UTAG 15 noiembrie 2016 612
Svetlana Camilciu

Cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat din  partea circumscripţiei nr. 2 din Comrat. Printre aceştia, o prosperă femeie de afaceri, Svetlana Camilciu, directoare a întreprinderii „Ridiager SV” SRL, actualul deputat în APG, democratul Ivan Mardari, un expert în zootehnie, Constantin Zlatov, juristul Andrei Mihailov, care în prezent nu are un loc stabil de muncă, şi Gheorghi Cioban – profesor de chimie.Administrează o afacere de milioane

Ivan Mardari

Svetlana Camilciu (47 de ani) candidează din partea Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM). La alegerile locale din 2015 ea a fost aleasă în funcţia de consilier municipal la Comrat și în prezent conduce Comisia Buget şi Finanţe.

În regiune a devenit cunoscută în calitate de femeie de afaceri, fiind directoarea celei mai mari fabrici de textile din Găgăuzia, „Ridiager SV”, pe care o conduce deja de 16 ani. Totodată, Svetlana Camilciu este fondatoare şi administratoare a SRL „Camylitex”. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, SC „Ridiager-SV” SRL a fost înregistrată la 19 iulie 2004, cu un capital social în sumă de 5400 lei. Întreprinderea este specializată în fabricarea îmbrăcămintei. În calitate de fondator şi administrator figurează Andrei Arabadji, fiul Svetlanei Camilciu. Potrivit ultimului raport prezentat de Biroul Naţional de Statistică, în 2012 întreprinderea înregistra venituri de peste 6, 5 milioane de lei.

A indicat venituri salariale de doar 30 mii de lei

Svetlana Camilciu nu a indicat toate firmele în care deţine cote părţi în declaraţia pe propria răspundere depusă la CEC. Printre acestea, „Arstrada LTD” SRL, firmă cu un capital social de 5500 de lei, specializată în comerţul  îmbrăcămintei şi materialelor textile, unde deţine o cotă de 15 %. Potrivit ultimului raport financiar, firma a înregistrat an anul 2012 un venit de doar 22 mii de lei. O altă firmă care nu figurează în declaraţie este Întreprinderea Mixtă „Kerinia” SRL, unde, potrivit datelor de la CÎS, Camilciu este fondatoare alături de Mousa Hosam şi conducătoare a acestei întreprinderi. „Kerinia” SRL a fost înregistrată în 2006 şi este specializată, la fel, în comerţul îmbrăcămintei şi textilelor.

Chiar dacă deţine mai multe firme prospere şi funcţii înalte, Svetlana Camilciu declară venituri modeste în declaraţia pe propria răspundere depusă la CEC de la Comrat - doar 30 039 lei, obţinuţi pe parcursul anilor 2014 și 2015, adică un salariu de circa 1200 de lei. Aceasta mai indică o casă de locuit cu o suprafaţă de 120 m. p. şi un lot de teren de 0, 03 ari, situate în Comrat. Deşi într-un interviu pentru presă se laudă că este un şofer experimentat, nu indică că ar avea în posesie vreun automobil.

Fabrica - oferită în dar fiului

Solicitată de Moldova Curată, antreprenoarea ne-a informat că nu a declarat niciun automobil, deoarece cele pe care le deține aparţin întreprinderii de textile şi, de regulă, le utilizează în interes de serviciu, iar pentru necesităţile personale apelează la firmele de taxi. Cât priveşte veniturile modeste indicate în declaraţia depusă la CEC, ea a precizat că în acest an i-a dăruit întreprinderea „Ridiager SV” SRL fiului său, de aceea a omis să declare venitul obţinut aici, care s-ar cifra la 1 mln 119 mii de lei. Ea spune că acești bani au fost impozitaţi conform legii, dar că nu i-a folosit, ci i-a investit tot în afacere. „Această firmă am transmis-o fiului meu, este o afacere de familie. Eu am deschis o altă întreprindere, SRL „Camylitex”, unde activez pe moment”, a adăugat antreprenoarea. 

La întrebarea de ce a omis firmele „Arstrada LTD” SRL şi „Kirinia” SRL, a declarat că acestea nu mai funcţionează, iar în cazul „Arstrada LTD”  a fost iniţiat procesul de lichidare.

Cadouri în plină campanie electorală

Recent Camilciu a apărut alături de Irina Vlah, başcanul Găgăuziei, la evenimentul de inaugurare a două secţii din cadrul spitalului din Comrat. Svetlana Camilciu a donat în plină campanie electorală 120 de seturi de uniforme medicale. "Este foarte plăcut să faci fapte bune. Noi coasem bine și frumos, și de aceea am decis să coasem pentru toți costume medicale. Cred că vă vor plăcea foarte mult, deoarece sunt realizate din materiale naturale. Iarna în ele va fi cald, iar vara - răcoare", a spus candidata, citată de gagauzinfo.md.

Pledează pentru interzicerea unionismului

Pentru Moldova Curată,  Camilciu a declarat că a decis să candideze deoarece ar fi făcut mai multe lucruri utile în calitate de consilier municipal şi consideră că ar putea fi de folos cetăţenilor din circumscripţia sa în calitate de deputat al APG. „Platforma Partidului Socialiştilor îmi este apropiată, este partidul care optează pentru dezvoltarea economică şi apărarea identităţii găgăuze, este partidul care doreşte să interzică unionismul. Or, eu sunt de părere că este bine să avem relaţii bune cu România, dar Republica Moldova trebuie să rămână un stat aparte. Totodată mai cred că trebuie să restabilim relaţiile bune de colaborare cu Federaţia Rusă şi să fim în relaţii bune cu ţările din UE. Relaţiile cu Est-ul nu trebuie să le excludă pe cele cu Vest-ul şi invers”, a mai spus Camilciu.

A vrut să înregistreze o mişcare a cazacilor, dar nu i s-a permis

Un alt candidat la funcţia de deputat din partea acestei circumscripţii este Ivan Mardari (53 de ani), deputat în actualul legislativ, membru al fracţiunii PDM din APG, care însă a precizat că nu face parte din partid şi la actualele alegeri candidează independent. 

Numele lui Mardari a figurat anterior într-un scandal. În martie 2013 acesta intenţiona să înregistreze o organizaţie paramilitară la Departamentul Justiţie din Găgăuzia şi anume „Uniunea cazacilor din Găgăuzia”, afiliată Uniunii cazacilor din Rusia. Mardari declara atunci că organizaţia urmează să se ocupe de creşterea cailor şi urmează să fie antrenată la patrularea străzilor, în vederea menţinerii ordinii publice. 

În replică, Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă a lansat un apel către instituțiile statului de a nu înregistra această organizaţie paramilitară, cu atât mai mult că în anul 1992 un grup de cazaci din Rusia a participat alături de separatişti la războiul de pe Nistru. „Ne-am adresat atunci la Departamentul de Justiţie, dar am fost refuzaţi şi nu am mai înregistrat această organizaţie”, a declarat Mardari pentru Moldova Curată.

Deputatul care susține că poate trăi cu 3500 de lei pe lună

În declaraţia pe propria răspundere depusă la CEC din Comrat, Ivan Mardari indică venituri salariale obţinute pe parcursul a doi ani în funcţia de director al întreprinderii SRL „Başcalean Agro”, în sumă de 84 mii de lei, o casă cu o suprafaţă de 96 m.p  şi un automobil de model „Ford Transit”. Chiar dacă indică un venit salarial mic (de doar 3500 de lei) datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că întreprinderea pe care o conduce este una prosperă. Ea a fost înregistrată în decembrie 2004 şi este specializată în cultura cerealelor şi leguminoaselor, dar și în producerea seminţelor. Conform ultimului raport financiar, prezentat de Biroul Naţional de Statistică, firma a înregistrat în anul 2012 un venit anual de peste 3, 1 milioane de lei. Întreprinderea gestionează 1300 ha de pământ, majoritatea fiind luate în arendă. La întrebarea de ce indică un salariu atât de modest, Mardari a declarat că 3500 de lei lunar îi sunt suficienţi. Totodată acesta susţine că dacă va câştiga cel de-al doilea mandat va contribui la gazificarea locuinţelor din circumscripţia sa.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
671
Alegeri in AP din UTAG

Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 din Comrat la scr...

Cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat din  partea circumscripţiei nr. 2 din Comrat. Printre aceştia, o prosperă femeie de afaceri, Svetlana Camilciu, directoare a întreprinderii „Ridiager SV” SRL, actualul deputat în APG, democratul Ivan Mardari, un expert în zootehnie, Constantin Zlatov, juristul Andrei Mihailov, care în prezent nu are un loc stabil de muncă, şi Gheorghi Cioban – profesor de chimie.

15 noiembrie 2016
613
Alegeri in AP din UTAG

Candidați-novice au ajuns în turul doi al scrutinului d...

În circumscripția nr. 26 Chirsova, în turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze doi candidați vor continua lupta pentru încrederea oamenilor: Stepan Sarioglo și Victor Radov. Potrivit procesului-verbal întocmit de Comisia Electorală de la Comrat, referitor la rezultatele scrutinului din 20 noiembrie, actualul deputat Sarioglo a adunat 817 voturi, iar socialistul Victor Radov - 504 voturi. În total, în această circumscripție, care are 4 509 alegători, au candidat 5 persoane. 

30 noiembrie 2016
655
Alegeri in AP din UTAG

Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.

02 noiembrie 2016
794