Conflict de interese care durează de cinci ani la Cuizăuca. Fratele și sora muncesc în funcții de răspundere la Primărie

Interese la vedere 17 iulie 2016 641
Ion Țurcan, primarul din Cuizăuca

Deja de cinci ani în primăria din Cuizăuca, raionul Rezina, primarul Ion Țurcan o are în subordine pe sora sa, Feodora Teut, care ocupă funcția de contabil-șef. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat de două ori că alesul local admite un conflict de interese, primarul continuă să sfideze legea.Ion Țurcan a fost ales primar în anul 2011, pe lista Partidului Democrat (PDM), iar în anul 2015 a mai obținut un mandat, candidând din partea aceleiași formațiuni. Când a venit pentru prima oară la primărie, sora sa activa în această instituție în calitate de contabilă-șefă. Ea fusese angajată în anul 1990.

În anul 2013, Moldova Curată a relatat despre conflictul de interese admis de Ion Țurcan. La scurt timp, CNI a inițiat un control și a constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. „Contrar prevederilor art.9 al Legii cu privire la conflictul de interese, primarul satului Cuizăuca nu a declarat, în termenul stabilit, despre conflictul de interese în care se află în procesul de luarea deciziilor. Mai mult ca atât, în exercitarea atribuțiilor de primar al satului Cuizăuica, domnul Ion Țurcan a luat mai multe decizii, inclusiv cu obiect pecuniar cu privire la sora sa, Feodora Teut”, se spune în actul CNI, adoptat în luna septembrie 2013

Primarul nu a contestat decizia, așa că urma ca Centrul Național Anticorupție să-i aplice o amendă. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, deoarece CNA a invocat expirarea termenului de prescripție. În luna ianuarie curent, Comisia a inițiat o nouă procedură de control în privința lui Ion Țurcan, care era bănuit de aceeași abatere: încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

Și de această dată membrii Comisiei au stabilit că alesul local admite un conflict de interese, deoarece acesta ia decizii în favoarea surorii sale.

Spor salarial pentru soră

În actul CNI emis în luna aprilie curent se spune că Ion Țurcan a emis mai multe dispoziții în privința Feodorei Teut, printre care două de acordare a concediilor anuale, și un act prin i-a acordat un ajutor material în ajunul sărbătorilor de iarnă în anul 2012.

Cu un an mai târziu, primarul a mai semnat o dispoziție pe numele surorii sale ”cu privire la stabilirea sporului pentru performanța colectivă”.

Pentru acest fapt, CNI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către Ion Țurcan, prin nedeclararea și nesoluționarea în termenul și modul stabilit a conflictul de interese, manifestat prin semnarea unor acte administrative în privința surorii sale. De asemenea, s-a decis sesizarea Centrului Național Anticorupție pentru ca alesul local să fie sancționat.

Primarul din Cuizăuca a declarat pentru Moldova Curată că nici de data aceasta nu a fost sancționat pentru încălcarea admisă, deoarece CNA a invocat același motiv: expirarea termenului de prescripție. Totuși primarul susține în continuare că nu-și va elibera sora din funcție.”Nu pot soluționa conflictul de interese. Nu pot nici să o demit, dar nici să o transfer în altă funcție”, a motivat primarul.

Mariana Kalughin spune că în acest caz alesul local ar trebui acționat în judecată de către Comisia Națională de Integritate sau de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat. Situația din Cuizăuca nu este singura când un primar are în subordine o soră sau un frate. Un alt caz descoperit de Moldova Curată este cel al primarului comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate. După ce Moldova Curată a scris despre acest caz, primarul și-a concediat sora.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.

24 aprilie 2014
546
Interese la vedere

De la stat, la privat. Ce a lăsat în urmă este verifica...

Fostul director al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Vitalie Panurco, s-a angajat, după ce a plecat din funcția publică, la sfârșitul anului 2013, la una dintre firmele care în ultimii ani a câștigat cele mai multe licitații pentru reparația drumurilor. Acest lucru li s-a părut suspect auditorilor Curții de Conturi. Ei au cerut Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să verifice dacă Vitalie Panurco s-a aflat sau nu în conflict de interese atunci când, fiind director la ASD, a semnat cu firma contractele privind reparația drumurilor. 

02 octombrie 2014
677
Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
837
Interese la vedere

Conflict de interese, salvat de divorţ?

Primarul satului Chiştelniţa, Teleneşti, Constantin Ciobanu, lucrează de doi ani deja în aceeaşi instituţie cu soţia sa, ea fiind contabila primăriei din localitate. Asta deşi cadrul legislativ interzice ca un funcţionar public să fie în subordinea unei rude. În prezent, cei doi sunt în proces de divorţ. Specialiştii spun că funcţionarii publici nu vor scăpa de sancţiunile prevăzute de lege, deoarece atât primarul, cât şi contabila nu au întreprins nimic timp de doi ani pentru a soluţiona această situaţie.

09 iulie 2013
640