Cazul Silviei Volosatâi, măr al discordiei între conducerea CNI

Interese la vedere 31 martie 2015 586
Imagine simbol

Cazul Silviei Volosatâi, șefa Direcției Construcții Capitale a Ministerului Sănătății, acuzată că nu și-a declarat toate averile, a devenit motiv de dispută între vicepreședintele și președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, vicepreședintele Victor Strătilă îl acuză pe președintele Anatolie Donciu că ar fi scos din actul de constatare votat de Comisie două puncte, și anume cele care prevedeau ca actul să fie trimis Băncii Naționale și Centrului Național Anticorupție (CNA).  Astfel, în opinia vicepreședintelui, Donciu ar fi comis ”fals în acte”.  CNI a pornit controlul în baza unui material publicat pe portalul Moldova Curată în vara anului 2014, în care se spune că Silvia Volosatâi nu a indicat ce venituri a obținut din activitatea firmei sale, care în anul 2012 a efectuat vânzări de milioane de lei. De asemenea, ea nu a indicat în declarația de avere bunurile deținute de soțul său, Boris Volosatâi, care este director al Liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău.

În urma controlului, CNI a emis un act de constatare prin care a decis să trimită dosarul la Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale pentru fals în acte. Membrii Comisiei au constatat și o diferență vădită între veniturile și cheltuielile familiei Volosatâi. Potrivit Ziarului de Gardă, suma de 142 de mii de lei ar fi diferența dintre venitul total declarat pentru anul 2013 și cheltuielile conform rulajelor bancare. De asemenea, Silvia Volosatâi nu ar fi declarat un credit de 2 milioane de lei, contractat de soțul său de la Banca Socială.  

Proveniența unui credit de 2 milioane, motiv de ceartă

Victor Strătilă a declarat pentru Ziarul de Gardă că actul votat în ședință conținea două puncte care arătau că actul va trebui remis Băncii Naționale și CNA, pentru a verifica modul de acordare a creditului. Din documentul final însă, semnat de Anatolie Donciu, aceste puncte ar lipsi.

Anatolie Donciu a declarat pentru Moldova Curată că aceste acuzații ar fi nefondate și false și că el nu a intervenit în niciun fel în document, întrucât actele sunt dactilografiate și întocmite de executorii din cadrul Comisiei, și nicidecum de președinte personal. ”În cazul dnei Silvia Volosatîi, proiectul actului a fost dactilografiat de către executor și prezentat spre examinare Comisiei. După adoptarea Actului, persoana în cauză a și prezentat Actul respectiv definitivat, adică în varianta existentă, pentru semnare, care a și fost semnat, fără implicarea președintelui. (...) Prin urmare, afirmația ziarului  precum că „..Donciu a exclus de sine stătător punctele în care membrii Comisiei cer BNM-ului și CNA-ului să se sesizeze privind modul în care Banca Socială a acordat acest credit...” nu corespunde adevărului, fiindcă în această presupusă situație, Anatolie Donciu, personal, ar fi trebuit să dactilografieze Actul de constatare”, se spune într-o dezmințire emisă astăzi de CNI.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...

Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.

15 iulie 2015
760
Interese la vedere

CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.

31 iulie 2015
566
Interese la vedere

Tot mai mulți demnitari uită să-și declare toate bunuri...

După ce a expirat termenul de depunere a declarațiilor de avere și interese pentru anul 2014, adică după data de 31 martie, Comisia Națională de Integritate (CNI) a început să primească cereri în care funcționarii solicită permisiunea de a corecta declarațiile depuse, motivând că au comis erori din neatenție. Până la 16 aprilie CNI a recepționat 70 astfel de cereri. După mai multe discuții, Comisia a decis să nu accepte depunerea repetată a declarațiilor. 

19 aprilie 2015
558
Interese la vedere

S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.

02 mai 2013
750