Cazul Silviei Volosatâi, măr al discordiei între conducerea CNI

Interese la vedere 31 martie 2015 863
Imagine simbol

Cazul Silviei Volosatâi, șefa Direcției Construcții Capitale a Ministerului Sănătății, acuzată că nu și-a declarat toate averile, a devenit motiv de dispută între vicepreședintele și președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, vicepreședintele Victor Strătilă îl acuză pe președintele Anatolie Donciu că ar fi scos din actul de constatare votat de Comisie două puncte, și anume cele care prevedeau ca actul să fie trimis Băncii Naționale și Centrului Național Anticorupție (CNA).  Astfel, în opinia vicepreședintelui, Donciu ar fi comis ”fals în acte”.  CNI a pornit controlul în baza unui material publicat pe portalul Moldova Curată în vara anului 2014, în care se spune că Silvia Volosatâi nu a indicat ce venituri a obținut din activitatea firmei sale, care în anul 2012 a efectuat vânzări de milioane de lei. De asemenea, ea nu a indicat în declarația de avere bunurile deținute de soțul său, Boris Volosatâi, care este director al Liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău.

În urma controlului, CNI a emis un act de constatare prin care a decis să trimită dosarul la Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale pentru fals în acte. Membrii Comisiei au constatat și o diferență vădită între veniturile și cheltuielile familiei Volosatâi. Potrivit Ziarului de Gardă, suma de 142 de mii de lei ar fi diferența dintre venitul total declarat pentru anul 2013 și cheltuielile conform rulajelor bancare. De asemenea, Silvia Volosatâi nu ar fi declarat un credit de 2 milioane de lei, contractat de soțul său de la Banca Socială.  

Proveniența unui credit de 2 milioane, motiv de ceartă

Victor Strătilă a declarat pentru Ziarul de Gardă că actul votat în ședință conținea două puncte care arătau că actul va trebui remis Băncii Naționale și CNA, pentru a verifica modul de acordare a creditului. Din documentul final însă, semnat de Anatolie Donciu, aceste puncte ar lipsi.

Anatolie Donciu a declarat pentru Moldova Curată că aceste acuzații ar fi nefondate și false și că el nu a intervenit în niciun fel în document, întrucât actele sunt dactilografiate și întocmite de executorii din cadrul Comisiei, și nicidecum de președinte personal. ”În cazul dnei Silvia Volosatîi, proiectul actului a fost dactilografiat de către executor și prezentat spre examinare Comisiei. După adoptarea Actului, persoana în cauză a și prezentat Actul respectiv definitivat, adică în varianta existentă, pentru semnare, care a și fost semnat, fără implicarea președintelui. (...) Prin urmare, afirmația ziarului  precum că „..Donciu a exclus de sine stătător punctele în care membrii Comisiei cer BNM-ului și CNA-ului să se sesizeze privind modul în care Banca Socială a acordat acest credit...” nu corespunde adevărului, fiindcă în această presupusă situație, Anatolie Donciu, personal, ar fi trebuit să dactilografieze Actul de constatare”, se spune într-o dezmințire emisă astăzi de CNI.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Soţul - primar, soţia – administratoare a unei întrepri...

20 decembrie 2015
980
Interese la vedere

Bani din bugetul primăriei pentru magazinul primarului

Autoritățile locale din satul Bălăbănești, raionul Criuleni, au alocat bani din bugetul primăriei pentru achiziționarea materialelor de construcție de la magazinul pe care îl deține primarul localității împreună cu familia sa. Primarul Ion Nistreanu a mai încheiat un contract cu sine însuși pentru închirierea propriului automobil, în scop de serviciu. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI).

23 februarie 2016
878
Interese la vedere

Un primar din Soroca este acuzat de comportament violen...

Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.

15 mai 2014
1323
Interese la vedere

Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.

16 aprilie 2015
1057
Interese la vedere

Ana Guțu, suspectată de conflict de interese

Deputatul liberal Ana Guțu este suspectată de încălcarea Legii cu privire la conflictul de interese.

03 mai 2013
1143
Interese la vedere

Marian Lupu, cu imunitate la CNI?

Comisia Națională de Integritate refuză să verifice existența unui posibil conflict de interese în cazul  fostului președinte al Parlamentului, Marian Lupu, care și-a numit nașa de cununie, Ala Popescu, în funcția de secretar general al Aparatului Legislativului.

23 iulie 2013
1163