Deputatul și chirurgul Vladimir Hotineanu a pierdut primul proces de judecată cu CNI, care l-a declarat în incompatibilitate de funcții

Interese la vedere 29 februarie 2016 653
Deputatul Vladimir Hotineanu

Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima luptă împotriva Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Judecătoria sectorului Râșcani a respins solicitarea deputatului de a anula actul prin care CNI a constatat că Vladimir Hotineanu se află în incompatibilitate de funcții. Astfel, constatarea Comisiei rămâne validă. Parlamentarul spune că nici nu știa că instanța a luat o asemenea decizie, întrucât ședința ar fi fost planificată pentru luna martie și nu pentru februarie. «Dacă mi-au respins cererea ca nefondată nu-i nimic, voi discuta cu avocatul și voi merge la Curtea de Apel», spune Hotineanu.Fiodor Ghelici a cerut CNI să verifice dacă Hotineanu are dreptul să opereze și să fie deputat

Comisia Națională de Integritate a pornit controlul în privința lui Vladimir Hotineanu la solicitarea activistului Tudor Ghelici, care a scris în sesizare că a citit în revista «Stejarul» despre faptul că  deputatul-chirurg continuă să opereze pacienți la Spitalul Republican, chiar dacă nu are dreptul să presteze activități remunerate. În urma verificării, CNI a emis, la 28 mai 2015, un act de constatare prin care a decis că Hotineanu se află în incompatibilitate, întrucât deține și funcția de șef al catedrei chirurgie nr.2 la Universitatea de Medicină și Farmacie «Nicolae Testimițanu», dar și pe cea de redactor-șef al revistei «Arta Medica». Potrivit legii, funcția de deputat este incompatibilă cu oricare altă muncă remunerată, cu excepția celor didactice, științifice și de creație.  

În actul de constatare, CNI susține că «în cazul dat, calitatea de șef al Catedrei chirurgie nr. 2 a USMF “Nicolae Testimițanu”, exercitată de către Vladimir Hotineanu, constituie funcție administrativă și nu are nimic în comun cu activitatea didactică practicată în calitate de profesor universitar, care este permisă prin lege și la care persoana vizată a atribuit-o». La fel CNI a considerat că deputatul este incompatibil și cu funcția de redactor-șef al revistei «Arta Medica», chiar dacă nici în declarațiile de avere și nici în alte documente nu se arată că Hotineanu ar fi ridicat salarii pentru munca prestată aici. 

Tratarea, consultarea și operarea pacienților fac parte din activitatea didactico-științifică

Cât privește faptul că Hotineanu efectuează intervenții chirurgicale la Spitalul Republican, această activitate nu a fost considerată una incompatibilă cu mandatul de deputat, fiind atribuită la activitatea didactică. Și anume, făcând trimitere la documente, CNI a constatat că deputatul nu a fost angajat al Spitalului Republican, ci și-a desfășurat activitatea «în spațiile oferite catedrelor clinice ale Universității de Medicină». «Astfel, bazându-se pe situația faptică dar și pe prevederile Regulamentului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 42 din 12.01.2006, Comisia ajunge la concluzia că activitatea practicată de către Vladimir Hotineanu în incinta Spitalului Clinic Republican, în cadrul Clinicii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" (consultarea pacienților, operarea intervențiilor chirurgicale), este parte componentă a activității sale didactice în calitate de profesor universitar, constituie activitate didactico-științifică, care nu este incompatibilă cu mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova», se spune în actul CNI. 

«Am declarat la CNI toate funcțiile pe care le am și toate veniturile»

Deputatul a atacat actul CNI în instanță și zilele trecute a pierdut procesul. Hotărârea Judecătoriei sectorului Râșcani nu conține motivele pentru care cererea a fost respinsă. Vladimir Hotineanu spune că nu a prestat nicio activitate care ar veni in contradicție cu legea și că a declarat la CNI toate funcțiile și veniturile pe care le deține, de aceea va ataca hotărârea la Curtea de Apel. «Mi s-a atribuit pe baze obștești funcția de șef de catedră, fără remunerare. Din luna martie anul trecut eu nu mai sunt în această funcție. Acum șef de catedră este altcineva», a spus Vladimir Hotineanu pentru Moldova Curată.  

Deputatul consideră că CNI a constatat eronat incompatibilitatea de funcții. «Hotineanu nu a murdărit Republica Moldova, nu am comis nicio încălcare și nu am luat niciun cent, în general. Conform deciziilor, eu trebuia să renunț la aceste funcții și la universitate s-a făcut acest lucru. Nu am primit niciun bănuț din 2009, fiindcă nu mi s-a retribuit pentru această funcție. Conform Constituției, eu am dreptul la jumătate de salariu pentru activitatea de profesor, pe care l-am primit și l-am declarat de fiecare dată anual. Dar ca șef de catedră nu am primit niciun bănuț. Cât privește faptul că sunt redactor la o revistă, da, eu am fondat revista în 2003 și nu am primit niciodată niciun ban. Dar nici acolo nu mai sunt tot din aprilie anul trecut. Anul acesta le-am spus colegilor să mă scoată și din lista membrilor colegiului de redacție, eu, care am fondat revista. Nu știu de ce nu au găsit asta cei de la CNI, pentru că eu am declarat absolut tot, unde sunt și ce funcții am. Acesta e CNI-ul nostru pe care o să-l revotăm», a mai spus Vladimir Hotineanu. El a adăugat că s-a consultat și cu specialiștii din Direcția Juridică a Parlamentului, care i-ar fi spus că nu a comis nicio abatere de la lege.

Potrivit legii, atunci când constată incompatibilitate de funcții și actul rămâne valid, CNI cere Parlamentului să retragă mandatul deputatului respectiv. În acest caz, un asemenea demers ar urma să fie făcut după ce instanțele se vor pronunța, printr-o hotărâre irevocabilă, asupra legalității actului emis de CNI la 28 mai 2015. 

Vladimir Hotineanu este în prezent deputat neafiliat, însă a intrat în Parlament pe lista Partidului Liberal Democrat, la alegerile din 2009 și din 2014. Între anii 2008 și 2011 a fost ministru al Sănătății. Hotineanu este doctor habilitat în științe medicale și unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din Republica Moldova. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fostul primar al orașului Orhei: contract cu fratele, p...

Actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești, Vitalie Colun, a fost implicat într-un posibil conflict de interese pe vremea când deținea funcția de primar al orașului Orhei, adică între anii 2011-2015. Curtea de Conturi a stabilit că el a încheiat în anul 2013 un contract de prestare a serviciilor de transport cu fratele său, Sergiu Colun. 

03 martie 2016
686
Interese la vedere

CNI, acuzată că intenționează să discrediteze un demnit...

Adunarea Populară din Găgăuzia acuză Comisia Națională de Integritate (CNI) că încearcă să-l discrediteze pe președintele Adunării Populare din Găgăuzia (APG),Dmitri Constantinov.

25 iunie 2013
849
Interese la vedere

Nicolae Juravschi nu mai este urmărit penal pentru fals...

Dosarul penal deschis pe numele deputatului PLDM Nicolae Juravschi pentru fals în declarația de avere a fost clasat. În schimb, cel de-al doilea parlamentar cercetat pentru o infracțiune similară, comunistul Grigore Petrenco, rămâne sub urmărire penală și chiar ar putea fi lipsit de imunitate.

20 august 2014
578
Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
1083