Deputatul și chirurgul Vladimir Hotineanu a pierdut primul proces de judecată cu CNI, care l-a declarat în incompatibilitate de funcții

Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima luptă împotriva Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Judecătoria sectorului Râșcani a respins solicitarea deputatului de a anula actul prin care CNI a constatat că Vladimir Hotineanu se află în incompatibilitate de funcții. Astfel, constatarea Comisiei rămâne validă. Parlamentarul spune că nici nu știa că instanța a luat o asemenea decizie, întrucât ședința ar fi fost planificată pentru luna martie și nu pentru februarie. «Dacă mi-au respins cererea ca nefondată nu-i nimic, voi discuta cu avocatul și voi merge la Curtea de Apel», spune Hotineanu.
Fiodor Ghelici a cerut CNI să verifice dacă Hotineanu are dreptul să opereze și să fie deputat
Comisia Națională de Integritate a pornit controlul în privința lui Vladimir Hotineanu la solicitarea activistului Tudor Ghelici, care a scris în sesizare că a citit în revista «Stejarul» despre faptul că deputatul-chirurg continuă să opereze pacienți la Spitalul Republican, chiar dacă nu are dreptul să presteze activități remunerate. În urma verificării, CNI a emis, la 28 mai 2015, un act de constatare prin care a decis că Hotineanu se află în incompatibilitate, întrucât deține și funcția de șef al catedrei chirurgie nr.2 la Universitatea de Medicină și Farmacie «Nicolae Testimițanu», dar și pe cea de redactor-șef al revistei «Arta Medica». Potrivit legii, funcția de deputat este incompatibilă cu oricare altă muncă remunerată, cu excepția celor didactice, științifice și de creație.
În actul de constatare, CNI susține că «în cazul dat, calitatea de șef al Catedrei chirurgie nr. 2 a USMF “Nicolae Testimițanu”, exercitată de către Vladimir Hotineanu, constituie funcție administrativă și nu are nimic în comun cu activitatea didactică practicată în calitate de profesor universitar, care este permisă prin lege și la care persoana vizată a atribuit-o». La fel CNI a considerat că deputatul este incompatibil și cu funcția de redactor-șef al revistei «Arta Medica», chiar dacă nici în declarațiile de avere și nici în alte documente nu se arată că Hotineanu ar fi ridicat salarii pentru munca prestată aici.
Tratarea, consultarea și operarea pacienților fac parte din activitatea didactico-științifică
Cât privește faptul că Hotineanu efectuează intervenții chirurgicale la Spitalul Republican, această activitate nu a fost considerată una incompatibilă cu mandatul de deputat, fiind atribuită la activitatea didactică. Și anume, făcând trimitere la documente, CNI a constatat că deputatul nu a fost angajat al Spitalului Republican, ci și-a desfășurat activitatea «în spațiile oferite catedrelor clinice ale Universității de Medicină». «Astfel, bazându-se pe situația faptică dar și pe prevederile Regulamentului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 42 din 12.01.2006, Comisia ajunge la concluzia că activitatea practicată de către Vladimir Hotineanu în incinta Spitalului Clinic Republican, în cadrul Clinicii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" (consultarea pacienților, operarea intervențiilor chirurgicale), este parte componentă a activității sale didactice în calitate de profesor universitar, constituie activitate didactico-științifică, care nu este incompatibilă cu mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova», se spune în actul CNI.
«Am declarat la CNI toate funcțiile pe care le am și toate veniturile»
Deputatul a atacat actul CNI în instanță și zilele trecute a pierdut procesul. Hotărârea Judecătoriei sectorului Râșcani nu conține motivele pentru care cererea a fost respinsă. Vladimir Hotineanu spune că nu a prestat nicio activitate care ar veni in contradicție cu legea și că a declarat la CNI toate funcțiile și veniturile pe care le deține, de aceea va ataca hotărârea la Curtea de Apel. «Mi s-a atribuit pe baze obștești funcția de șef de catedră, fără remunerare. Din luna martie anul trecut eu nu mai sunt în această funcție. Acum șef de catedră este altcineva», a spus Vladimir Hotineanu pentru Moldova Curată.
Deputatul consideră că CNI a constatat eronat incompatibilitatea de funcții. «Hotineanu nu a murdărit Republica Moldova, nu am comis nicio încălcare și nu am luat niciun cent, în general. Conform deciziilor, eu trebuia să renunț la aceste funcții și la universitate s-a făcut acest lucru. Nu am primit niciun bănuț din 2009, fiindcă nu mi s-a retribuit pentru această funcție. Conform Constituției, eu am dreptul la jumătate de salariu pentru activitatea de profesor, pe care l-am primit și l-am declarat de fiecare dată anual. Dar ca șef de catedră nu am primit niciun bănuț. Cât privește faptul că sunt redactor la o revistă, da, eu am fondat revista în 2003 și nu am primit niciodată niciun ban. Dar nici acolo nu mai sunt tot din aprilie anul trecut. Anul acesta le-am spus colegilor să mă scoată și din lista membrilor colegiului de redacție, eu, care am fondat revista. Nu știu de ce nu au găsit asta cei de la CNI, pentru că eu am declarat absolut tot, unde sunt și ce funcții am. Acesta e CNI-ul nostru pe care o să-l revotăm», a mai spus Vladimir Hotineanu. El a adăugat că s-a consultat și cu specialiștii din Direcția Juridică a Parlamentului, care i-ar fi spus că nu a comis nicio abatere de la lege.
Potrivit legii, atunci când constată incompatibilitate de funcții și actul rămâne valid, CNI cere Parlamentului să retragă mandatul deputatului respectiv. În acest caz, un asemenea demers ar urma să fie făcut după ce instanțele se vor pronunța, printr-o hotărâre irevocabilă, asupra legalității actului emis de CNI la 28 mai 2015.
Vladimir Hotineanu este în prezent deputat neafiliat, însă a intrat în Parlament pe lista Partidului Liberal Democrat, la alegerile din 2009 și din 2014. Între anii 2008 și 2011 a fost ministru al Sănătății. Hotineanu este doctor habilitat în științe medicale și unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din Republica Moldova.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Vatra familiei Bobeica
Timp de doi ani, primarul orăşelului Vatra, Ion Bobeica, a fost coleg de serviciu cu fiica sa, ea fiind angajată de acesta în calitate de specialist în cadrul contabilităţii. Alesul local motivează că şi-a angajat propria fiica din cauza lipsei de specialişti. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pe acest caz, urmând să verifice dacă primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.
Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de bo...
Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.
Afacere cu pâine, nedeclarată de primar
În ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Unii specialişti susţin că în situaţia respectivă este vorba de conflict de interese, fapt ce nu a fost indicat de către alesul local în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.
Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat pen...
În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.
Ginerele şi soacra continuă să lucreze împreună la prim...
La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a descoperit un conflict de interese la Primăria Pietrosu din raionul Făleşti, acolo unde primarul Ghenadie Grădinari o are în subordine pe soacra sa, care este contabilă. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat, a examinat situaţia şi a constatat conflict de interese. Alesul local a rămas însă nesancţionat, deoarece membrii CNI au clasat cazul.
O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiu...
Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.
Aici așteptăm comentariul tău!