Deputatul socialist Alexandr Nesterovschi riscă să rămână fără mandat. A deținut simultan funcția de deputat și administrator de firmă

Cu ochii pe ANI 5 ianuarie 2021 1214
Alexandr Nesterovschi Sursa: Unimedia.infoInspectorii de integritate au constatat că deputatul socialist Alexandr Nesterovschi a deținut în perioada celor două mandate de ales al poporului și funcția de administrator al firmei „Fama Glamosa”, afacere în domeniul turismului pe care a și fondat-o. Dacă actul ANI va rămâne definitiv, deputatul riscă să-și piardă mandatul.

Alexandr Nesterovschi a fondat firma „Fama Glamosa” în anul 2013, iar un an mai târziu a devenit deputat pe lista PSRM. Potrivit unui comunicat de presă emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), inspectorii au constatat în cadrul controlului că deputatul și-a continuat exercitarea atribuțiilor de administrator, și-a pus semnătura pe mai multe facturi fiscale și pe alte documente interne din cadrul firmei, asigurând astfel funcționalitatea acesteia.

„Deputatul nu și-a soluționat starea de incompatibilitate în termenul stabilit de lege, fie prin demisionarea din funcția de deputat sau renunțarea la calitatea de administrator”, menționează ANI.

De șase ani în două funcții: deputat și director de firmă

Alexandr Nesterovschi a renunțat la funcția de administrator abia la începutul anului trecut. Potrivit portalului IDNO.md, în luna ianuarie 2020, a preluat conducerea firmei „Fama Glamosa”, Elena Palagniuc. Alexandr Nesterovschi are în prezent doar statut de fondator al acestei firmei

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza Parlamentul Republicii Moldova pentru a iniția procedura de încetare a mandatului de deputat. Alesul poporului riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat timp de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Deputatul nu a răspuns la telefon pentru a explica situația de incompatibilitate. Potrivit actului ANI, Alexandr Nesterovschi nu a răspuns nici la solicitarea inspectorilor de integritate. Portalul Moldova Curată i-a expediat un mesaj deputatului și dacă acesta va răspunde, va publica reacția. Întrebat anul trecut de jurnaliștii de la portalul Rise.md, de ce semnătura sa mai figurează pe actele firmei, deputatul a motivat că la mijloc este o eroare. 

De la comuniști la socialiști

Menționăm că Alexandr Nesterovschi a fost prim-secretar al organizaţiei comsomoliste Bălţi şi consilier comunist în Consiliul Municipal Bălţi din 2007 până în 2011. Potrivit portalului Esp.md, în luna noiembrie 2011, Nesterovschi a părăsit PCRM împreună cu alţi 50 de membri ai partidului şi jumătate din membrii organizaţiei comsomoliste. Ulterior, a aderat la socialiști. La alegerile parlamentare din februarie 2019, Nesterovschi a fost ales deputat  pe circumscripția uninominală nr. 10, Bălți.

Lilia Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Încă o inițiativă de limitare a competențelor ANI. Part...

22 ianuarie 2021
862
2021

ANI va verifica averea secretarei Consiliului local Vad...

12 iulie 2021
919
2021

Cum l-a verificat ANI pe deputatul socialist Vladimir O...

14 mai 2021
2133
2021

Masă rotundă. Lacune și inexactități în proiectul de le...

29 septembrie 2021
1622
2021

Într-o lună, ANI a pornit două controale la Consiliul l...

09 august 2021
1338
2021

ANI, obligată de instanță să pornească un control pe co...

24 octombrie 2021
2798