profil candidat: Vladimir Andronachi

Arhiva 19 ianuarie 2019 1621

Integritatea în activitatea politică



Vladimir Andronachi este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comisiei economie, buget și finanțe, membru al fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM), ales în anul 2014, pe lista PDM, unde a figurat cu numărul 23.

De asemenea, el este membru al Consiliului Politic Național al PDM. Până a deveni deputat, Andronachi a activat în calitate de manager vânzări corporative la compania de finanţare „Victoria Leasing” SRL. Anterior a fost angajat al companiei „Nobil Air”, deţinută pe atunci de actualul său şef de partid, Vladimir Plahotniuc. De asemenea, el fost reprezentant în Republica Moldova al uneia dintre firmele care au figurat în scandalul privind procurarea suspectă a unor acţiuni ale „Victoriabank”, „Victoria-Invest”, despre care a scris „Ziarul de Gardă”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Vladimir Andronachi este unul dintre milionarii din Parlament. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2017, salariul său anual de deputat a constituit 156.779 de lei, dar, pe lângă acesta, el a obținut aproape 2.775.000 de lei din închirierea unor spații comerciale de producție. Alte 64.000 de lei au fost compensații plătite de Parlament. Soția lui a adunat 30.000 de lei din salariul la compania WB District SRL. 

Familia Andronachi are în proprietate două apartamente: unul obținut prin donație în anul 1996, cu suprafața de 71,4 metri pătrați (1/3 cota parte), estimat la 377.800 de lei și altul cumpărat în 2014, de 218,2 metri pătrați, cu valoarea de 1.227.630 de lei. Deputatul mai are două spații comerciale – unul de 260 de metri pătrați, în valoare de 2 milioane de lei și ½ cota parte din cel de-al doilea, cu suprafața de 1,188 de metri pătrați, cu prețul de 4,45 milioane de lei. El deține și ½ cota parte dintr-un teren intravilan, estimat la 42.795 de lei.

Democratul are în proprietate un autoturism Hyundai Santa Fe, anul fabricației 2016, cumpărat cu 688.000 de lei, iar pe numele soției sale este înscris un Land Rover Range Rover din 2017, de 1,15 milioane de lei. De asemenea, el are în conturi bancare 11.654 de euro, 24.234 de dolari și 44.000 de lei.

Vladimir Andronachi ar fi acționar la SA Agrotehnica din Nisporeni, iar soţia sa – proprietara companiilor Expert-Comerț SRL, WB Addict și WB District SRL.

Potrivit portalului avere.md în anul 2014, Vladimir Andronachi ar fi declarat date eronate despre valoarea cadastrală a apartamentului deținut din 1996 și a spațiului comercial de 260 de metri pătrați. În ambele cazuri, demnitarul a indicat o valoare exagerat de mare comparativ cu cea de piață. Portalul presupune că ar fi vorba de o eroare comisă la completarea declarației. În 2015, Andronachi nu a declarat bunuri raportate anterior, printre care automobilele Range Rover și BMW 730e, obiecte ale unor contracte de leasing financiar încheiate în anul 2013. Demnitarul nu a raportat venituri obținute în urma unei eventuale vânzări a automobilelor sau despre transmiterea acestora gratuit către alte persoane, așa cum prevedea legislația.  Totodată, din lista bunurilor declarate a dispărut un apartament, iar veniturile obținute din înstrăinarea unui bun erau inferioare valorii acestuia de piață.

La alegerile parlamentare din 2014, Vladimir Andronachi a donat PDM 80.000 de lei, venitul său anual fiind atunci de 2 milioane de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În februarie-iulie 2017, Vladimir Andronachi a lipsit de la opt ședințe plenare din Parlament, șapte din aceste absențe fiind nemotivate.

În februarie 2017, Vladimir Andronachi a fost surprins distrându-se într-un club de lux din București, stropindu-se cu șampanie scumpă. Deputatul a refuzat să comenteze întâmplarea.

Vladimir Andronachi este unul dintre iniţiatorii construcției unei arene polivalente la Chișinău. La finele anului 2017, el a venit cu un amendament la proiectul Legii bugetului de stat pentru 2018 în care propunea ca în acest scop să fie scoase din Fondul Rutier 200 de milioane de lei. Finanțarea ar fi constituit doar un prim-pas, ulterior urmând să fie atrași investitori. Amendamentul nu a fost însă acceptat de Parlament, nici măcar de colegii săi din fracțiunea PDM. Ulterior, proiectul „Chișinău Arena” a fost lansat și promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și președintele Parlamentului, Andrian Candu.

În iulie 2018, Vladimir Andronachi se regăsește printre autorii legii privind amnistia fiscală.

Adoptată în grabă și netransparent, legea fost aspru criticată atât de opoziție, cât și de societatea civilă, Banca Mondială, FMI, Ambasada SUA și ambasadorul UE în Republica Moldova, care și-au exprimat temerile că reforma prin care bunurile nedeclarate vor putea fi legalizate „va dăuna capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”, „legitimează furtul și corupția” și „va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova”.

„Cazier judiciar”

„Ziarul de Gardă” a scris că în anul 2014, o companie care comercializează metal şi la care unul dintre fondatori este tatăl lui Vladimir Andronachi – SRL Vladecacom – a fost găsită vinovată de evaziune fiscală, bugetul de stat fiind prejudiciat cu peste 4 milioane de lei. Compania a fost pedepsită cu o amendă de 60.000 de lei, prin sentinţă fiind decisă şi lichidarea ei, doar că statul nu şi-a recuperat banii. Tatăl deputatului democrat, ar fi fost implicat şi într-o altă companie cu activităţi în domeniul comerţului cu metal. Totodată, familia Andronachi ar gestiona, direct sau prin intermediari, afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale legislatorului.

Mama lui Vladimir Andronachi, este implicată şi ea în afaceri, având 50% din capitalul social al L&A Eximgrup, fiind parteneră cu Dumitru Liuticov, personaj care a ajuns în atenţia opiniei publice în 2007, atunci când a cumpărat de la Consiliul Muncipal Chișinău postul de radio Antena C, cu un milion de lei

În 2016, un antreprenor care activa pe piața metalelor uzate, Valentin Eșanu, a declarat într-o conferință de presă că toate deciziile la întreprinderea „Metalferos” sunt luate și controlate de Vladimir Andronachi, o persoană care ar fi apropiată lui Vladimir Plahotniuc. Andronachi nu a comentat acuzațiile. Numele lui Vladimir Andronachi apare în plângerea depusă în 2016 de omul de afaceri Veaceslav Platon la adresa procurorilor români, în care se relatează despre implicarea lui Andronachi, în calitate de reprezentant al lui Vladimir Plahotniuc, într-un şir de tranzacţii financiare.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Fiica - ministră a Sănătăţii, mama - conducătoare a une...

Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, este suspectată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Alianţa Anticorupţie a expediat o sesizare la Comisia Naţională de Integritate (CNI) în care menţionează că mama ministrei Sănătăţii, Anadela Glavan, care este şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale (ATM) Centru din municipiul Chişinău, ar fi în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii (MS), condus de fiica sa.

28 ianuarie 2016
3126
Arhiva

Profil electoral: Marina Capsamun, candidată independen...

Marina Capsamun candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

20 octombrie 2019
1385
Arhiva

Un judecător respins de preşedintele Timofti a fost pro...

26 decembrie 2016
945
Arhiva

Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de ră...

În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.

20 noiembrie 2013
1278
Arhiva

Familia deputatei Ivanov: Casă de lux în construcţie şi...

Fami­lia depu­ta­tei Vio­leta Iva­nov şi-a ridi­cat o casă cu două nive­luri în Chi­şi­nău. Deşi acum o săp­tămână declara pre­sei că fiica sa, Mar­ga­rita, ajunsă în atenţia opi­niei publice pen­tru foto­gra­fi­ile de lux pe care le posta pe reţe­lele de soci­a­li­zare, nu are, „cu părere de rău, casă”, datele ofi­ci­ale demon­strează con­tra­riul. Minora este, în acte, pro­pri­e­tara tere­nu­lui pe care părinţii şi-au ridi­cat casa de lux, dar şi stă­pâna vechiu­lui imo­bil de pe acel teren, demo­lat între timp. Tot­o­dată, fami­lia ale­sei popo­ru­lui ges­tio­nează, de peste un dece­niu, două tere­nuri în Chi­şi­nău, folo­site ca şi par­cări, pe care le închi­ri­ază de la Pri­mă­ria Chi­şi­nău con­tra 20 de lei pen­tru o sin­gură zi.

08 aprilie 2016
1208
Arhiva

Кирсово: кандидаты - предприниматели, но не слишком пре...

На сегодняшний день от округа №26 с. Кирсово в борьбу за место в гагаузском парламенте шестого созыва вступили пятеро кандидатов: фельдшер-нарколог Степан Сариогло, предприниматель Константин Фучиджи, менеджер по продажам Василий Нейковчен, экономист Степан Пирон и инженер-электрик Виктор Радов.  

02 noiembrie 2016
2369