Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conflict de interese

Interese la vedere 4 februarie 2016 560
Vera Cigulea le explică membrilor CNI în ce condiții și-a angajat fiica și soțul

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. CNI a pornit controlul pe numele Verei Cigulea în baza unei petiții depuse de către o fostă angajată a școlii. În urma controlului s-a constatat că directoarea, care este în funcție de un an, a semnat un ordin de angajare a fiicei sale, care este învățătoare la clasele primare. «În anul de învățământ 2014-2015 am avut cazuri în care o învățătoare a comis acte de violență asupra copiilor, părinții s-au plâns și au insistat să le schimb învățătoarea. Astfel, având în vedere că doamna era deja la vârsta de pensionare, am eliberat-o din funcția în baza Codului Muncii. Astfel, am fost pusă în situația să găsesc învățător. Fiica mea a studiat la Colegiul Pedagogic din Călărași, am făcut oferta la Direcția de Învățământ și ea a venit cu certificat de angajare în câmpul muncii. Am angajat-o absolut legal», a spus Vera Cigulea la ședința CNI de joi, 4 februarie. 

Cât privește soțul său, directoarea a spus că acesta are gradul doi de invaliditate și nu avea un loc de muncă, de aceea atunci când un post de paznic la școală a devenit vacant, l-a angajat. «Avem și noi familie, copii, nu avem alte afaceri, în schimb, cheltuielile sunt mari, pentru că întreținem studenți. Soțul meu nici nu este angajat pe un salariu deplin, ci pe 0,66%. Ridică lunar în jur de 800 de lei». Despre fratele său, Vera Cigulea spune că acesta are, prin cumul, ore de educație fizică la gimnaziul din Rădeni. 

Nu știa că trebuie să declare situația la CNI

Potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, atunci când a făcut angajările persoanelor apropiate, directoarea ar fi trebuit să anunțe CNI printr-o declarație. Ea spune însă că nu a făcut acest lucru pentru că nu a știut că are o asemenea obligație. După deliberări, din cei 4 membri ai Comisiei prezenți la ședință, 3 au votat pentru constatarea conflictului de interese. Astfel, dacă actul CNI va rămâne în vigoare, directoarei îi va fi aplicată o amendă de până la 6 mii de lei. «Totodată, art. 18 din Legea cu privire la conflictul de interese spune că actele administrative sau contractele încheiat într-o stare de conflict de interese sunt lovite de nulitate. Prin urmare, CNI are dreptul să se adreseze în instanța de judecată pentru a declara nule aceste acte administrative. În acest caz, dacă actul de constatare va rămâne în vigoare, noi ne vom adresa în instanță pentru a anula aceste ordine de angajare. Respectiv, directoarea va fi obligată să execute hotărârea judecătorească, să  concedieze aceste persoane și să angajeze altele», ne-a explicat președintele CNI, Anatolie Donciu. 

Vera Cigulea ne-a spus că nu este gata să-și concedieze rudele, de aceea cel mai probabil va ataca actul CNI în instanță. 

Anterior, CNI a mai examinat cazuri în care persoane cu funcții publice argumentau că nu au alți specialiști în sat pe care i-ar putea angaja. De aceea Anatolie Donciu spune că pentru astfel de situații ar fi bine să fie prevăzute excepții în lege. «Este o situație proprie mai multor localități. De multe ori, în zona rurală nu prea sunt persoane potrivite pentru a fi angajate în anumite funcții. Astfel apar aceste probleme, iar uneori subiecții declarării le rezolvă prin divorț. Nu cred că e corect să se recurgă la asta. Mai degrabă e necesar să fie incluse anumite excepții în lege, care ar reglementa aceste situații», a comentat președintele CNI. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Noul deputat liberal urmează să aleagă dacă merge în Pa...

Vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, devenit de curând deputat pe lista Partidului Liberal, după plecarea din Legislativ a lui Veaceslav Untilă, se află în prezent în situație de incompatibilitate, pe care urmează să o rezolve, potrivit legislației, în 30 de zile. Solicitat de Moldova Curată, Ogor a spus că deocamdată nu a decis definitv dacă va rămâne în administrația locală la Criuleni sau va alege mandatul de deputat. Însă a menționat că va face alegerea în termenul acordat de lege. 

26 septembrie 2016
615
Interese la vedere

Localitatea Ghidighici, „afacerea” familiei Begleţ

„Conflict vădit de interese la Ghidighici”. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia Naţională de Integritate (CNI) care s-a autosesizat în baza constatărilor Curţii de Conturi a Republicii Moldova, precum că în localitatea respectivă funcţia de viceprimar este deţinută ilegal de către Alexandru Begleţ, feciorul primarului de Ghidighici, Ion Begleţ.

29 aprilie 2013
791
Interese la vedere

Curtea de Conturi a găsit nereguli la plata unor lucră...

Firma de audit ”Ata Consult”, în care șeful cabinetului ministrului Finanțelor Iurie Cicibaba deține o cotă de 40%, a prestat, la sfârșitul anului 2017, servicii pentru Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Firma a fost contractată fără organizarea unui concurs public, printr-o procedură legală, referitoare la contractele de valoare mică. Contra sumei de 75 de mii de lei, entitatea urma să primească și să verifice rapoartele financiare ale instituțiilor subordonate Ministerului pentru trimestrul III al anului 2017. MADRM a explicat că a avut nevoie de serviciile firmei, deoarece la acel moment ”personalul din cadrul Ministerului, responsabil de generalizarea rapoartelor financiare, deja era disponibilizat” și nu avea cine să se ocupe de raportare.

04 octombrie 2018
623
Interese la vedere

Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. 

04 februarie 2016
561