Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conflict de interese

Interese la vedere 4 februarie 2016 355
Vera Cigulea le explică membrilor CNI în ce condiții și-a angajat fiica și soțul

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. CNI a pornit controlul pe numele Verei Cigulea în baza unei petiții depuse de către o fostă angajată a școlii. În urma controlului s-a constatat că directoarea, care este în funcție de un an, a semnat un ordin de angajare a fiicei sale, care este învățătoare la clasele primare. «În anul de învățământ 2014-2015 am avut cazuri în care o învățătoare a comis acte de violență asupra copiilor, părinții s-au plâns și au insistat să le schimb învățătoarea. Astfel, având în vedere că doamna era deja la vârsta de pensionare, am eliberat-o din funcția în baza Codului Muncii. Astfel, am fost pusă în situația să găsesc învățător. Fiica mea a studiat la Colegiul Pedagogic din Călărași, am făcut oferta la Direcția de Învățământ și ea a venit cu certificat de angajare în câmpul muncii. Am angajat-o absolut legal», a spus Vera Cigulea la ședința CNI de joi, 4 februarie. 

Cât privește soțul său, directoarea a spus că acesta are gradul doi de invaliditate și nu avea un loc de muncă, de aceea atunci când un post de paznic la școală a devenit vacant, l-a angajat. «Avem și noi familie, copii, nu avem alte afaceri, în schimb, cheltuielile sunt mari, pentru că întreținem studenți. Soțul meu nici nu este angajat pe un salariu deplin, ci pe 0,66%. Ridică lunar în jur de 800 de lei». Despre fratele său, Vera Cigulea spune că acesta are, prin cumul, ore de educație fizică la gimnaziul din Rădeni. 

Nu știa că trebuie să declare situația la CNI

Potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, atunci când a făcut angajările persoanelor apropiate, directoarea ar fi trebuit să anunțe CNI printr-o declarație. Ea spune însă că nu a făcut acest lucru pentru că nu a știut că are o asemenea obligație. După deliberări, din cei 4 membri ai Comisiei prezenți la ședință, 3 au votat pentru constatarea conflictului de interese. Astfel, dacă actul CNI va rămâne în vigoare, directoarei îi va fi aplicată o amendă de până la 6 mii de lei. «Totodată, art. 18 din Legea cu privire la conflictul de interese spune că actele administrative sau contractele încheiat într-o stare de conflict de interese sunt lovite de nulitate. Prin urmare, CNI are dreptul să se adreseze în instanța de judecată pentru a declara nule aceste acte administrative. În acest caz, dacă actul de constatare va rămâne în vigoare, noi ne vom adresa în instanță pentru a anula aceste ordine de angajare. Respectiv, directoarea va fi obligată să execute hotărârea judecătorească, să  concedieze aceste persoane și să angajeze altele», ne-a explicat președintele CNI, Anatolie Donciu. 

Vera Cigulea ne-a spus că nu este gata să-și concedieze rudele, de aceea cel mai probabil va ataca actul CNI în instanță. 

Anterior, CNI a mai examinat cazuri în care persoane cu funcții publice argumentau că nu au alți specialiști în sat pe care i-ar putea angaja. De aceea Anatolie Donciu spune că pentru astfel de situații ar fi bine să fie prevăzute excepții în lege. «Este o situație proprie mai multor localități. De multe ori, în zona rurală nu prea sunt persoane potrivite pentru a fi angajate în anumite funcții. Astfel apar aceste probleme, iar uneori subiecții declarării le rezolvă prin divorț. Nu cred că e corect să se recurgă la asta. Mai degrabă e necesar să fie incluse anumite excepții în lege, care ar reglementa aceste situații», a comentat președintele CNI. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Interese „cu strigare” în oraşul Râşcani

Nepotul primarului de Râşcani şi fiica şefei Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani au fost desemnaţi câştigătorii unei licitaţii cu strigare, la care s-au dat în arendă două terenuri de pământ din localitate, primarul şi conducătoarea SRFC Râşcani făcând parte din Comisia de licitaţie. Acum alesul local şi funcţionara sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele acestora.

18 martie 2014
421
Interese la vedere

Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură...

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. 

16 iulie 2015
779
Interese la vedere

Lapte „muls” din interes

Copiii din clasele primare de la gimnaziul din satul Ignăţei, Rezina şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind şi soţia primarului satului Ion Balan. Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pentru a cerceta dacă la mijloc este vorba de un conflict de interese.

21 mai 2013
353
Interese la vedere

Un fost director de școală și-a angajat soția și fiul,...

Fostul director al Școlii profesionale nr. 2 din orașul Cahul, Nicolae Munteanu, și-a angajat soția și fiul în instituția pe care o conducea, dar a rămas nesancționat pentru conflict de interese. La ședința de joi, 28 aprilie, Comisia Națională de Integritat (CNI) a constatat că Nicolae Munteanu a admis o situație de conflict de interese, dar nu a expediat dosarul la CNA pentru aplicarea amenzii conform Codului Contravențional, așa cum se întâmplă în alte cazuri, ci a clasat cauza. Motivul - conflictul se consideră soluționat prin faptul că din luna ianuarie Munteanu nu se mai află în funcție. 

30 aprilie 2016
371