Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conflict de interese

Interese la vedere 4 februarie 2016 937
Vera Cigulea le explică membrilor CNI în ce condiții și-a angajat fiica și soțul

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. CNI a pornit controlul pe numele Verei Cigulea în baza unei petiții depuse de către o fostă angajată a școlii. În urma controlului s-a constatat că directoarea, care este în funcție de un an, a semnat un ordin de angajare a fiicei sale, care este învățătoare la clasele primare. «În anul de învățământ 2014-2015 am avut cazuri în care o învățătoare a comis acte de violență asupra copiilor, părinții s-au plâns și au insistat să le schimb învățătoarea. Astfel, având în vedere că doamna era deja la vârsta de pensionare, am eliberat-o din funcția în baza Codului Muncii. Astfel, am fost pusă în situația să găsesc învățător. Fiica mea a studiat la Colegiul Pedagogic din Călărași, am făcut oferta la Direcția de Învățământ și ea a venit cu certificat de angajare în câmpul muncii. Am angajat-o absolut legal», a spus Vera Cigulea la ședința CNI de joi, 4 februarie. 

Cât privește soțul său, directoarea a spus că acesta are gradul doi de invaliditate și nu avea un loc de muncă, de aceea atunci când un post de paznic la școală a devenit vacant, l-a angajat. «Avem și noi familie, copii, nu avem alte afaceri, în schimb, cheltuielile sunt mari, pentru că întreținem studenți. Soțul meu nici nu este angajat pe un salariu deplin, ci pe 0,66%. Ridică lunar în jur de 800 de lei». Despre fratele său, Vera Cigulea spune că acesta are, prin cumul, ore de educație fizică la gimnaziul din Rădeni. 

Nu știa că trebuie să declare situația la CNI

Potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, atunci când a făcut angajările persoanelor apropiate, directoarea ar fi trebuit să anunțe CNI printr-o declarație. Ea spune însă că nu a făcut acest lucru pentru că nu a știut că are o asemenea obligație. După deliberări, din cei 4 membri ai Comisiei prezenți la ședință, 3 au votat pentru constatarea conflictului de interese. Astfel, dacă actul CNI va rămâne în vigoare, directoarei îi va fi aplicată o amendă de până la 6 mii de lei. «Totodată, art. 18 din Legea cu privire la conflictul de interese spune că actele administrative sau contractele încheiat într-o stare de conflict de interese sunt lovite de nulitate. Prin urmare, CNI are dreptul să se adreseze în instanța de judecată pentru a declara nule aceste acte administrative. În acest caz, dacă actul de constatare va rămâne în vigoare, noi ne vom adresa în instanță pentru a anula aceste ordine de angajare. Respectiv, directoarea va fi obligată să execute hotărârea judecătorească, să  concedieze aceste persoane și să angajeze altele», ne-a explicat președintele CNI, Anatolie Donciu. 

Vera Cigulea ne-a spus că nu este gata să-și concedieze rudele, de aceea cel mai probabil va ataca actul CNI în instanță. 

Anterior, CNI a mai examinat cazuri în care persoane cu funcții publice argumentau că nu au alți specialiști în sat pe care i-ar putea angaja. De aceea Anatolie Donciu spune că pentru astfel de situații ar fi bine să fie prevăzute excepții în lege. «Este o situație proprie mai multor localități. De multe ori, în zona rurală nu prea sunt persoane potrivite pentru a fi angajate în anumite funcții. Astfel apar aceste probleme, iar uneori subiecții declarării le rezolvă prin divorț. Nu cred că e corect să se recurgă la asta. Mai degrabă e necesar să fie incluse anumite excepții în lege, care ar reglementa aceste situații», a comentat președintele CNI. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primarul din Cneazevca riscă să fie revocat din funcție

Duminică, 11 mai, în comuna Cneazevca din raionul Leova va avea loc un referendum de revocare din funcție a primarului localității. Plebiscitul a fost iniţiat de către câțiva cetăţeni care susţin că primarul Larisa Tomşa este incapabilă să gestioneze treburile comunei și că aceasta se conduce doar de interesele personale.

07 mai 2014
1238
Interese la vedere

Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.

19 august 2017
1021
Interese la vedere

PREȘEDINTELE JUDECĂTORIEI RÂȘCANI ȘI-A CONCEDIAT CUMNAT...

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a concediat marți, 11 noiembrie, cumnata, la câteva ore după ce cazul său a fost discutat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Melniciuc a angajat-o în luna iulie pe sora soției sale, Ludmila Bobeică, în funcția de grefieră la instanța pe care o conduce.

12 noiembrie 2014
842
Interese la vedere

Soţia primarului - contabilă la primărie

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei şi-a angajat soţia la primărie în funcţia de contabil. Conducătorul localităţii susţine că a făcut acest lucru, deoarece instituţia ducea lipsă de cadre.

12 decembrie 2013
926
Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
1337
Interese la vedere

Verificat de CNI pentru că şi-a angajat cumnata la prim...

Primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză, a avut grijă ca Galina Funză, cumnata sa, soţia fratelui său, să primească un salariu de bugetar, angajând-o iniţial în funcţia de contabil al primăriei, apoi în cea de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, însă alesul local afirmă că el este nevinovat, deoarece nu a făcut parte din comisia care a selectat-o pe cumnata sa în această funcţie publică. Anterior Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care persoane cu funcţii de răspundere şi-au angajat cumnatele în instituţiile pe care le conduc.

12 ianuarie 2015
967