Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conflict de interese
Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale.
CNI a pornit controlul pe numele Verei Cigulea în baza unei petiții depuse de către o fostă angajată a școlii. În urma controlului s-a constatat că directoarea, care este în funcție de un an, a semnat un ordin de angajare a fiicei sale, care este învățătoare la clasele primare. «În anul de învățământ 2014-2015 am avut cazuri în care o învățătoare a comis acte de violență asupra copiilor, părinții s-au plâns și au insistat să le schimb învățătoarea. Astfel, având în vedere că doamna era deja la vârsta de pensionare, am eliberat-o din funcția în baza Codului Muncii. Astfel, am fost pusă în situația să găsesc învățător. Fiica mea a studiat la Colegiul Pedagogic din Călărași, am făcut oferta la Direcția de Învățământ și ea a venit cu certificat de angajare în câmpul muncii. Am angajat-o absolut legal», a spus Vera Cigulea la ședința CNI de joi, 4 februarie.
Cât privește soțul său, directoarea a spus că acesta are gradul doi de invaliditate și nu avea un loc de muncă, de aceea atunci când un post de paznic la școală a devenit vacant, l-a angajat. «Avem și noi familie, copii, nu avem alte afaceri, în schimb, cheltuielile sunt mari, pentru că întreținem studenți. Soțul meu nici nu este angajat pe un salariu deplin, ci pe 0,66%. Ridică lunar în jur de 800 de lei». Despre fratele său, Vera Cigulea spune că acesta are, prin cumul, ore de educație fizică la gimnaziul din Rădeni.
Nu știa că trebuie să declare situația la CNI
Potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, atunci când a făcut angajările persoanelor apropiate, directoarea ar fi trebuit să anunțe CNI printr-o declarație. Ea spune însă că nu a făcut acest lucru pentru că nu a știut că are o asemenea obligație. După deliberări, din cei 4 membri ai Comisiei prezenți la ședință, 3 au votat pentru constatarea conflictului de interese. Astfel, dacă actul CNI va rămâne în vigoare, directoarei îi va fi aplicată o amendă de până la 6 mii de lei. «Totodată, art. 18 din Legea cu privire la conflictul de interese spune că actele administrative sau contractele încheiat într-o stare de conflict de interese sunt lovite de nulitate. Prin urmare, CNI are dreptul să se adreseze în instanța de judecată pentru a declara nule aceste acte administrative. În acest caz, dacă actul de constatare va rămâne în vigoare, noi ne vom adresa în instanță pentru a anula aceste ordine de angajare. Respectiv, directoarea va fi obligată să execute hotărârea judecătorească, să concedieze aceste persoane și să angajeze altele», ne-a explicat președintele CNI, Anatolie Donciu.
Vera Cigulea ne-a spus că nu este gata să-și concedieze rudele, de aceea cel mai probabil va ataca actul CNI în instanță.
Anterior, CNI a mai examinat cazuri în care persoane cu funcții publice argumentau că nu au alți specialiști în sat pe care i-ar putea angaja. De aceea Anatolie Donciu spune că pentru astfel de situații ar fi bine să fie prevăzute excepții în lege. «Este o situație proprie mai multor localități. De multe ori, în zona rurală nu prea sunt persoane potrivite pentru a fi angajate în anumite funcții. Astfel apar aceste probleme, iar uneori subiecții declarării le rezolvă prin divorț. Nu cred că e corect să se recurgă la asta. Mai degrabă e necesar să fie incluse anumite excepții în lege, care ar reglementa aceste situații», a comentat președintele CNI.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...
Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.
Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scu...
Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.
Frate și soră cu funcții de răspundere la primăria din...
În primăria satului Cuizăuca, raionul Rezina, cuvântul „familie” are o însemnătate aparte. Și asta deoarece fratele și sora dețin funcțiile de primar și, respectiv, de contabil-șef în aceeași instituție publică. Deși situația respectivă există de doi ani în primăria de la Cuizăuca, reprezentanții Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat susțin că nu au știut despre acest fapt, însă afirmă este vorba de un conflict de interese, fiindcă ambele persoane dețin funcții de răspundere în primăria din localitate.
Primăria Sângera a încheiat contracte de milioane de le...
Mai mult de şapte milioane de lei vor ajunge din bugetul Primăriei oraşului Sângera din municipiul Chişinău pe contul unei firme fondată de către primarul Valeriu Poiată. Firma a fost selectată în cadrul concursului de achiziţii publice pentru a efectua diferite lucrări în localitățile care fac parte din oraşul Sângera.
Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concure...
Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.
Aici așteptăm comentariul tău!