Un primar revocat din funcție conduce o localitate din raionul Călărași

Interese la vedere 7 noiembrie 2016 666
Vasile Rață

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.În luna septembrie curent, Judecătoria raionului Călărași a emis o decizie de revocare din funcție a primarului comunei Sipoteni, Vasile Raţă, pentru incompatibilitatea de funcţii admisă. Pe lângă funcţia de primar, alesul local o deținea și pea cea de administrator al propriei întreprinderi, „Raţă Vasile”. El a administrat întreprinderea timp de cinci ani, în paralel cu treburile primăriei, dar nu a declarat acest lucru, deşi legislaţia prevede soluţionarea incompatibilităţii într-o lună de la accederea în funcţia publică.

În luna iunie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI), în prezent Autoritatea Naţională de Integritate, a emis un act prin care a constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii. Actul CNI a rămas în vigoare din cauză că primarul nu l-a contestat. În consecință, CNI a sesizat Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, solicitându-i să inițieze procedura de revocare din funcţia de primar.

Primarul aşteaptă o decizie definitivă

OTC Ungheni l-a acţionat în judecată pe Vasile Rață, iar în luna septembrie curent, Judecătoria Călăraşi a decis revocarea acestuia din funcție. Vasile Raţă a declarat pentru Moldova Curată că se declară nevinovat, deoarece întreprinderea nu a avut activitate financiară în perioada în care el figura în acte ca administrator. El afirmă că a contestat în judecată decizia primei instanţe şi nu va pleca din funcţie până când judecătorii vor emite o hotărâre definitivă.

În opinia Ianinei Spinei, expertă la Transparency International-Moldova, alesul ar trebui suspendat din funcţie până la pronunţarea unei hotărâri definitive, fiindcă un primar revocat de prima instanță nu are dreptul moral să conducă o localitate şi să emite acte administrative. “În practica judiciară avem cazul fostului primar din comuna Ignăţei, raionul Rezina, care a fost revocat abia după aproape trei ani de la constatarea incompatibilităţii”, spune Ianina Spinei. Experta afirmă că situaţia se poate repeta şi în cazul primarului din Sipoteni, când o decizie definitivă poate fi pronunţată abia la sfârşitul mandatului.

La rândul său, Ion Harea, şeful OTC Ungheni, menţionează că în această perioadă instituţia pe care o conduce este cu ochiul pe activitatea primarului Vasile Raţă. “Să ştiţi că eu sunt pe poziţii. Sunt conştient că orice crimă nesancţionată, naşte altele mult mai grave. De aceea, vom merge în instanţă până la final. Dacă primarul a încălcat legea, atunci să fie pedepsit”, specifică Ion Harea.

În anul 2011, Vasile Raţă a fost ales primar pentru prima dată, candidând pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. Anul trecut el a aderat la Partidul Democrat.

Localitatea Sipoteni este una dintre cele mai mari comune de pe teritoriul Moldovei, cu o populaţie de circa 7500 de locuitori.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Un fost director de școală și-a angajat soția și fiul,...

Fostul director al Școlii profesionale nr. 2 din orașul Cahul, Nicolae Munteanu, și-a angajat soția și fiul în instituția pe care o conducea, dar a rămas nesancționat pentru conflict de interese. La ședința de joi, 28 aprilie, Comisia Națională de Integritat (CNI) a constatat că Nicolae Munteanu a admis o situație de conflict de interese, dar nu a expediat dosarul la CNA pentru aplicarea amenzii conform Codului Contravențional, așa cum se întâmplă în alte cazuri, ci a clasat cauza. Motivul - conflictul se consideră soluționat prin faptul că din luna ianuarie Munteanu nu se mai află în funcție. 

30 aprilie 2016
596
Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
579
Interese la vedere

Posibil conflict de interese la Primăria Măgdăcești

Primăria comunei Măgdăceşti din raionul Criuleni, a cumpărat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate. 

22 august 2018
741
Interese la vedere

Un primar din Soroca este acuzat de comportament violen...

Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.

15 mai 2014
847