Un primar revocat din funcție conduce o localitate din raionul Călărași

Interese la vedere 7 noiembrie 2016 423
Vasile Rață

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.În luna septembrie curent, Judecătoria raionului Călărași a emis o decizie de revocare din funcție a primarului comunei Sipoteni, Vasile Raţă, pentru incompatibilitatea de funcţii admisă. Pe lângă funcţia de primar, alesul local o deținea și pea cea de administrator al propriei întreprinderi, „Raţă Vasile”. El a administrat întreprinderea timp de cinci ani, în paralel cu treburile primăriei, dar nu a declarat acest lucru, deşi legislaţia prevede soluţionarea incompatibilităţii într-o lună de la accederea în funcţia publică.

În luna iunie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI), în prezent Autoritatea Naţională de Integritate, a emis un act prin care a constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii. Actul CNI a rămas în vigoare din cauză că primarul nu l-a contestat. În consecință, CNI a sesizat Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, solicitându-i să inițieze procedura de revocare din funcţia de primar.

Primarul aşteaptă o decizie definitivă

OTC Ungheni l-a acţionat în judecată pe Vasile Rață, iar în luna septembrie curent, Judecătoria Călăraşi a decis revocarea acestuia din funcție. Vasile Raţă a declarat pentru Moldova Curată că se declară nevinovat, deoarece întreprinderea nu a avut activitate financiară în perioada în care el figura în acte ca administrator. El afirmă că a contestat în judecată decizia primei instanţe şi nu va pleca din funcţie până când judecătorii vor emite o hotărâre definitivă.

În opinia Ianinei Spinei, expertă la Transparency International-Moldova, alesul ar trebui suspendat din funcţie până la pronunţarea unei hotărâri definitive, fiindcă un primar revocat de prima instanță nu are dreptul moral să conducă o localitate şi să emite acte administrative. “În practica judiciară avem cazul fostului primar din comuna Ignăţei, raionul Rezina, care a fost revocat abia după aproape trei ani de la constatarea incompatibilităţii”, spune Ianina Spinei. Experta afirmă că situaţia se poate repeta şi în cazul primarului din Sipoteni, când o decizie definitivă poate fi pronunţată abia la sfârşitul mandatului.

La rândul său, Ion Harea, şeful OTC Ungheni, menţionează că în această perioadă instituţia pe care o conduce este cu ochiul pe activitatea primarului Vasile Raţă. “Să ştiţi că eu sunt pe poziţii. Sunt conştient că orice crimă nesancţionată, naşte altele mult mai grave. De aceea, vom merge în instanţă până la final. Dacă primarul a încălcat legea, atunci să fie pedepsit”, specifică Ion Harea.

În anul 2011, Vasile Raţă a fost ales primar pentru prima dată, candidând pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. Anul trecut el a aderat la Partidul Democrat.

Localitatea Sipoteni este una dintre cele mai mari comune de pe teritoriul Moldovei, cu o populaţie de circa 7500 de locuitori.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Deputatul Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis trei firme...

Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a deschis 3 firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Deputatul spune ca avea acești bani din activitatea anterioară celei de deputat și că a acordat de fapt un împrumut acestei firme, care, timp de un an, ar urma să i-l ramburseze. Firma a început să funcționeze în luna aprilie 2014, însă deputatul nu a indicat în declarația de avere veniturile din activitatea ei. Celelalte două firme au capitaluri sociale mult mai mici. 

29 ianuarie 2016
355
Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
391
Interese la vedere

Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese...

La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.

21 februarie 2014
337
Interese la vedere

Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat pen...

În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.

28 ianuarie 2014
479