Un primar revocat din funcție conduce o localitate din raionul Călărași

Interese la vedere 7 noiembrie 2016 291
Vasile Rață

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.În luna septembrie curent, Judecătoria raionului Călărași a emis o decizie de revocare din funcție a primarului comunei Sipoteni, Vasile Raţă, pentru incompatibilitatea de funcţii admisă. Pe lângă funcţia de primar, alesul local o deținea și pea cea de administrator al propriei întreprinderi, „Raţă Vasile”. El a administrat întreprinderea timp de cinci ani, în paralel cu treburile primăriei, dar nu a declarat acest lucru, deşi legislaţia prevede soluţionarea incompatibilităţii într-o lună de la accederea în funcţia publică.

În luna iunie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI), în prezent Autoritatea Naţională de Integritate, a emis un act prin care a constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii. Actul CNI a rămas în vigoare din cauză că primarul nu l-a contestat. În consecință, CNI a sesizat Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, solicitându-i să inițieze procedura de revocare din funcţia de primar.

Primarul aşteaptă o decizie definitivă

OTC Ungheni l-a acţionat în judecată pe Vasile Rață, iar în luna septembrie curent, Judecătoria Călăraşi a decis revocarea acestuia din funcție. Vasile Raţă a declarat pentru Moldova Curată că se declară nevinovat, deoarece întreprinderea nu a avut activitate financiară în perioada în care el figura în acte ca administrator. El afirmă că a contestat în judecată decizia primei instanţe şi nu va pleca din funcţie până când judecătorii vor emite o hotărâre definitivă.

În opinia Ianinei Spinei, expertă la Transparency International-Moldova, alesul ar trebui suspendat din funcţie până la pronunţarea unei hotărâri definitive, fiindcă un primar revocat de prima instanță nu are dreptul moral să conducă o localitate şi să emite acte administrative. “În practica judiciară avem cazul fostului primar din comuna Ignăţei, raionul Rezina, care a fost revocat abia după aproape trei ani de la constatarea incompatibilităţii”, spune Ianina Spinei. Experta afirmă că situaţia se poate repeta şi în cazul primarului din Sipoteni, când o decizie definitivă poate fi pronunţată abia la sfârşitul mandatului.

La rândul său, Ion Harea, şeful OTC Ungheni, menţionează că în această perioadă instituţia pe care o conduce este cu ochiul pe activitatea primarului Vasile Raţă. “Să ştiţi că eu sunt pe poziţii. Sunt conştient că orice crimă nesancţionată, naşte altele mult mai grave. De aceea, vom merge în instanţă până la final. Dacă primarul a încălcat legea, atunci să fie pedepsit”, specifică Ion Harea.

În anul 2011, Vasile Raţă a fost ales primar pentru prima dată, candidând pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. Anul trecut el a aderat la Partidul Democrat.

Localitatea Sipoteni este una dintre cele mai mari comune de pe teritoriul Moldovei, cu o populaţie de circa 7500 de locuitori.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

O primăriţă şi-a adus cumnata „mai aproape”

Primăriţa comunei Donici din raionul Orhei şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil. Conducătoarea localităţii afirmă cu nu a organizat un concurs public pentru funcţia de contabil.

10 decembrie 2013
245
Interese la vedere

Şef la Fisc: în situaţie de incompatibilitate, cu aface...

Şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, a fost găsit incompatibil de Comisia Naţională de Integritate pentru că a deţinut şi funcţia de consilier raional din 2011 până în 2015, iar după alegerile locale de anul trecut, este consilier orăşenesc. Funcţionarul, care este acţionar la două întreprinderi, nu este de acord cu decizia CNI şi a declarat că o va ataca în instanţă.

26 ianuarie 2016
222
Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
231
Interese la vedere

Localitatea Ghidighici, „afacerea” familiei Begleţ

„Conflict vădit de interese la Ghidighici”. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia Naţională de Integritate (CNI) care s-a autosesizat în baza constatărilor Curţii de Conturi a Republicii Moldova, precum că în localitatea respectivă funcţia de viceprimar este deţinută ilegal de către Alexandru Begleţ, feciorul primarului de Ghidighici, Ion Begleţ.

29 aprilie 2013
241
Interese la vedere

Mama şefă, la control...

Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.

13 martie 2014
254
Interese la vedere

Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.

07 noiembrie 2016
292