S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.
Peste jumătate de milion de lei pentru două maşini
La 1 octombrie 2010, directorul SA „Termocom” Mihai Cernei a încheiat câteva contracte de închiriere a unor automobile de către întreprindere de la două persoane fizice. Pentru un microbuz de marca „Mercedes 310D” , închiriat pe termen de trei ani, „Termocom” a plătit peste 135 de mii de lei pe an. Alt contract, de asemenea semnat în 2010 pe un termen de trei ani, vizează chiria unei maşini de tip „Volkswagen T4” pentru care se plăteau peste 60 de mii de lei pe an. Primul automobil aparţinea ginerelui lui Cernei, Sorin Brumă, tot el până nu demult şi şef al Departamentului Juridic și Management al Calității la „Termocom”. A doua maşină era proprietatea fiicei directorului de la „Termocom” – Iulia Covali.
Ginerele şi fiica
„Este vorba despre Brumă Sorin, ginerele domnului Cernei, și Covali Iulia, fiica lui, care erau adevărații proprietari. Aceste automobile au fost înstrăinate mai târziu, în 2011 și 2012. Până atunci, aparțineau rudelor lui”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă pe 8 aprilie curent.
Cernei se apără, însă, şi susţine că întreprinderea are nevoie de cele două automobile, care sunt utilizate la lucrările de reparaţii şi a sugerat că ele nu ar aparţine rudelor sale. „Nu știu ce a fost în 2010. Am încheiat contracte cu persoanele respective. Eu ce treabă am ce mașini au fiica și ginerele? Eu nu mă ocup cu de astea și nu mai am neamuri la serviciu”, a fost răspunsul lui Mihai Cernei.
„Secretul anchetei” de la CNA
Informaţiile care vizează acţiunile reprobabile ale lui Mihai Cernei se mai referă şi la o serie de contracte pentru servicii juridice, în valoare de peste 300 de mii de lei, în contextul în care la „Termocom” sunt angajaţi peste 25 de jurişti, iar până nu demult şeful direcţiei juridice a fost ginerele lui Mihai Cernei. Totodată, întreprinderea a încheiat contracte de chirie a două camioane cu două persoane care, de fapt, nu erau proprietarii unităților de transport.
Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a pornit o anchetă pe aceste fapte privind conflictul de interese şi traficul de influenţă al şefului de la „Termocom”. Solicitată de MOLDOVA CURATĂ, Angela Starinschi, şefa serviciului de presă de la CNA, nu ne-a oferit mai multe detalii privind contractele de chirie cu bucluc, pe motiv că ţin de „secretul anchetei”.
Sergiu Palihovici, preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Termocom”, ne-a spus că, până la 17 mai curent, va fi luată o decizie în ce-l priveşte pe Cernei. „Sunt nume diferite, de unde să ştim ce grad de rudenie există? Vom solicita informaţii detaliate vizavi de aceste acuzaţii şi vom lua o decizie. Consiliul de Administraţie exprimă voinţa acţionarului majoritar care este Consiliul Municipal Chişinău. Acesta trebuie să ia o decizie”, a spus Palihovici. Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie, „Cernei va fi pedepsit în cazul în care acuzaţiile se vor adeveri”, dar a ţinut să precizeze că „acest caz este politizat”. „Chişinăul este plin de nepoţi şi alte rude. În aproape toate instituţiile care aparţin primăriei Chişinău există conflicte de interese”, susţine Palihovici.
Crina Vlaicu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Primăria Sângera a încheiat contracte de milioane de le...
Mai mult de şapte milioane de lei vor ajunge din bugetul Primăriei oraşului Sângera din municipiul Chişinău pe contul unei firme fondată de către primarul Valeriu Poiată. Firma a fost selectată în cadrul concursului de achiziţii publice pentru a efectua diferite lucrări în localitățile care fac parte din oraşul Sângera.
Dosar penal secret privind achizițiile publice la Depar...
Modul în care Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) din cadrul Ministerului Justiției a efectuat achiziţii în anul 2012, pe vremea când instituția era condusă de actualul viceministru de Interne, Veaceslav Ceban, este investigat în cadrul unui dosar penal, deschis de Centrul Național Anticorupție (CNA) încă acum un an și jumătate. Despre acest dosar însă organele de drept se feresc să vorbească.
Conflict de interese, salvat de divorţ?
Primarul satului Chiştelniţa, Teleneşti, Constantin Ciobanu, lucrează de doi ani deja în aceeaşi instituţie cu soţia sa, ea fiind contabila primăriei din localitate. Asta deşi cadrul legislativ interzice ca un funcţionar public să fie în subordinea unei rude. În prezent, cei doi sunt în proces de divorţ. Specialiştii spun că funcţionarii publici nu vor scăpa de sancţiunile prevăzute de lege, deoarece atât primarul, cât şi contabila nu au întreprins nimic timp de doi ani pentru a soluţiona această situaţie.
Usatîi cere bani de la CNI
Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.
Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...
Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.
Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...
La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.
Aici așteptăm comentariul tău!