S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

Interese la vedere 2 mai 2013 1187
Directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.



Peste jumătate de milion de lei pentru două maşini

La 1 octombrie 2010, directorul SA „Termocom” Mihai Cernei a încheiat câteva contracte de închiriere a unor automobile de către întreprindere de la două persoane fizice. Pentru un microbuz de marca „Mercedes 310D” , închiriat pe termen de trei ani, „Termocom” a plătit peste 135 de mii de lei pe an. Alt contract, de asemenea semnat în 2010 pe un termen de trei ani, vizează chiria unei maşini de tip „Volkswagen T4” pentru care se plăteau peste 60 de mii de lei pe an. Primul automobil aparţinea ginerelui lui Cernei, Sorin Brumă, tot el până nu demult şi şef al Departamentului Juridic și Management al Calității la „Termocom”. A doua maşină era proprietatea fiicei directorului de la „Termocom” – Iulia Covali.

Ginerele şi fiica

„Este vorba despre Brumă Sorin, ginerele domnului Cernei, și Covali Iulia, fiica lui, care erau adevărații proprietari. Aceste automobile au fost înstrăinate mai târziu, în 2011 și 2012. Până atunci, aparțineau rudelor lui”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă pe 8 aprilie curent.

Cernei se apără, însă, şi susţine că întreprinderea are nevoie de cele două automobile, care sunt utilizate la lucrările de reparaţii şi a sugerat că ele nu ar aparţine rudelor sale. „Nu știu ce a fost în 2010. Am încheiat contracte cu persoanele respective. Eu ce treabă am ce mașini au fiica și ginerele? Eu nu mă ocup cu de astea și nu mai am neamuri la serviciu”, a fost răspunsul lui Mihai Cernei.

„Secretul anchetei” de la CNA

Informaţiile care vizează acţiunile reprobabile ale lui Mihai Cernei se mai referă şi la  o serie de contracte pentru servicii juridice, în valoare de peste 300 de mii de lei, în contextul în care la „Termocom” sunt angajaţi peste 25 de jurişti, iar până nu demult şeful direcţiei juridice a fost ginerele lui Mihai Cernei. Totodată, întreprinderea a încheiat contracte de chirie a două camioane cu două persoane care, de fapt, nu erau proprietarii unităților de transport.

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a pornit o anchetă pe aceste fapte privind conflictul de interese şi traficul de influenţă al şefului de la „Termocom”. Solicitată de MOLDOVA CURATĂ, Angela Starinschi, şefa serviciului de presă de la CNA, nu ne-a oferit mai multe detalii privind contractele de chirie cu bucluc, pe motiv că ţin de „secretul anchetei”.

Sergiu Palihovici, preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Termocom”, ne-a spus că, până la 17 mai curent, va fi luată o decizie în ce-l priveşte pe Cernei. „Sunt nume diferite, de unde să ştim ce grad de rudenie există? Vom solicita informaţii detaliate vizavi de aceste acuzaţii şi vom lua o decizie. Consiliul de Administraţie exprimă voinţa acţionarului majoritar care este Consiliul Municipal Chişinău. Acesta trebuie să ia o decizie”, a spus Palihovici. Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie, „Cernei va fi pedepsit în cazul în care acuzaţiile se vor adeveri”, dar a ţinut să precizeze că „acest caz este politizat”. „Chişinăul este plin de nepoţi şi alte rude. În aproape toate instituţiile care aparţin primăriei Chişinău există conflicte de interese”, susţine Palihovici.

Crina Vlaicu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Decizie controversată a CNI: Un fost primar și-a angaja...

Fostul primar al orașului Orhei și actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Orhei, Vitalie Colun, a admis două situații de conflict de interese, ambele constatate de Comisia Naționalăde Integritate (CNI), însă a rămas nepedepsit. Fostul ales local a închiriat mașina fratelui său și l-a angajat ca șofer pe tatăl său. CNI a constatat conflictul, dar a clasat cauza, întrucât a luat expirarea contractelor drept o «soluționare» a situației de conflict de interese. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune însă că hotărârea este confuză, deoarece un conflict constatat nu poate fi considerat soluționat, iar fostul primar ar trebui penalizat, în opinia sa, pentru abuz în serviciu. 

16 martie 2016
830
Interese la vedere

Igor Dodon şi casele de bugetari

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.

11 noiembrie 2016
2578
Interese la vedere

Gălăgie multă fără niciun rost

Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.

05 ianuarie 2016
1224
Interese la vedere

Remunerată din bani publici pentru a învăţa grădinăritu...

Directorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia la instituţia pe care o conduce doar pentru a învăţa meserie. Aceasta a activat două luni aici, fiind remunerată din bani publici.

07 august 2013
940
Interese la vedere

Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.

11 aprilie 2016
1534
Interese la vedere

Licitație cu „dedicație” la Ialoveni

Direcția raională Ialoveni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a indicat până la milimetri, într-un anunț de achiziții publice, dimensiunile unei mașini care urma să fie cumpărată pentru instituție. Asta înseamnă că alți potențiali ofertanți, care vând mașini cu un milimetru mai lungi sau mai înalte, sunt automat eliminați din concurs. Experții spun că un astfel de anunț poate indica faptul că instituția și-a găsit deja obiectul care urmează să fie procurat, iar licitația se organizează de formă. Șeful Direcției ANSA Ialoveni respinge acuzația și afirmă că, de fapt, a fost o greșeală, provenită din neștiința de a întocmi anunțurile de achiziții. 

16 decembrie 2017
1327