S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

Interese la vedere 2 mai 2013 749
Directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.Peste jumătate de milion de lei pentru două maşini

La 1 octombrie 2010, directorul SA „Termocom” Mihai Cernei a încheiat câteva contracte de închiriere a unor automobile de către întreprindere de la două persoane fizice. Pentru un microbuz de marca „Mercedes 310D” , închiriat pe termen de trei ani, „Termocom” a plătit peste 135 de mii de lei pe an. Alt contract, de asemenea semnat în 2010 pe un termen de trei ani, vizează chiria unei maşini de tip „Volkswagen T4” pentru care se plăteau peste 60 de mii de lei pe an. Primul automobil aparţinea ginerelui lui Cernei, Sorin Brumă, tot el până nu demult şi şef al Departamentului Juridic și Management al Calității la „Termocom”. A doua maşină era proprietatea fiicei directorului de la „Termocom” – Iulia Covali.

Ginerele şi fiica

„Este vorba despre Brumă Sorin, ginerele domnului Cernei, și Covali Iulia, fiica lui, care erau adevărații proprietari. Aceste automobile au fost înstrăinate mai târziu, în 2011 și 2012. Până atunci, aparțineau rudelor lui”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă pe 8 aprilie curent.

Cernei se apără, însă, şi susţine că întreprinderea are nevoie de cele două automobile, care sunt utilizate la lucrările de reparaţii şi a sugerat că ele nu ar aparţine rudelor sale. „Nu știu ce a fost în 2010. Am încheiat contracte cu persoanele respective. Eu ce treabă am ce mașini au fiica și ginerele? Eu nu mă ocup cu de astea și nu mai am neamuri la serviciu”, a fost răspunsul lui Mihai Cernei.

„Secretul anchetei” de la CNA

Informaţiile care vizează acţiunile reprobabile ale lui Mihai Cernei se mai referă şi la  o serie de contracte pentru servicii juridice, în valoare de peste 300 de mii de lei, în contextul în care la „Termocom” sunt angajaţi peste 25 de jurişti, iar până nu demult şeful direcţiei juridice a fost ginerele lui Mihai Cernei. Totodată, întreprinderea a încheiat contracte de chirie a două camioane cu două persoane care, de fapt, nu erau proprietarii unităților de transport.

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a pornit o anchetă pe aceste fapte privind conflictul de interese şi traficul de influenţă al şefului de la „Termocom”. Solicitată de MOLDOVA CURATĂ, Angela Starinschi, şefa serviciului de presă de la CNA, nu ne-a oferit mai multe detalii privind contractele de chirie cu bucluc, pe motiv că ţin de „secretul anchetei”.

Sergiu Palihovici, preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Termocom”, ne-a spus că, până la 17 mai curent, va fi luată o decizie în ce-l priveşte pe Cernei. „Sunt nume diferite, de unde să ştim ce grad de rudenie există? Vom solicita informaţii detaliate vizavi de aceste acuzaţii şi vom lua o decizie. Consiliul de Administraţie exprimă voinţa acţionarului majoritar care este Consiliul Municipal Chişinău. Acesta trebuie să ia o decizie”, a spus Palihovici. Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie, „Cernei va fi pedepsit în cazul în care acuzaţiile se vor adeveri”, dar a ţinut să precizeze că „acest caz este politizat”. „Chişinăul este plin de nepoţi şi alte rude. În aproape toate instituţiile care aparţin primăriei Chişinău există conflicte de interese”, susţine Palihovici.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Un primar a divorţat pentru ca soţia sa să rămână în fu...

Primarul satului Donici, raionul Orhei, Serghei Guzun, a divorțat pentru a evita un conflict de interese. Soția sa, Iulia Guzun, este secretar al consiliului local din anul 2007, iar ca să evite situația de a o avea în subordine după ce a devenit primar, alesul a decis să divorțeze. Serghei Guzun a câștigat alegerile din turul doi, candidând din partea Partidului Democrat.

25 octombrie 2015
903
Interese la vedere

Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de l...

Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014. 

21 aprilie 2016
693
Interese la vedere

Două cauze penale pentru îmbogățire ilicită

Procuratura Anticorupție a pornit două cauze penale în baza noului articol din legislația moldovenească - îmbogățirea ilicită. Prevederea a fost inclusă în Codul Penal în luna februarie 2014. Urmărirea penală în cele două dosare este efectuată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) sub conducerea procurorilor. Despre acest lucru a anunțat joi, 11 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, la Conferința Națională Anticorupție, organizată de CNA.

11 decembrie 2014
607
Interese la vedere

Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese...

La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.

21 februarie 2014
561