Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobozia-Dușca au devenit, pentru un timp, albastre, cu însemnele PDM

Interese la vedere 5 iulie 2018 954
Colaj: fațadele Caselor de Cultură din orașele Cahul și Drochia.

La scurt timp după ce, la începutul lunii iunie, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost „decorată” cu un banner enorm al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fațadele altor trei instituții de stat - din Drochia și Cahul și din satul Slobozia Dușca, raionul Criuleni - au fost amenajate în același mod, cu ocazia unor evenimente politice organizate de democrați. Pereții de la intrarea în casele de cultură au fost „îmbrăcați” cu bannere albastre cu trandafiri. În timp ce experții afirmă că astfel PDM acaparează instituțiile statului, purtătorul de cuvânt al partidului spune că bannerele au avut rol de indicatoare pentru participanți.



Înțelegeri verbale pentru folosirea fațadelor clădirilor publice

Colaj: Interiorul Palatului de Cultură de la Cahul amenajat cu bannere cu însemnele PDM

Forumul PDM de la Cahul s-a desfășurat la 2 iunie și a fost organizat în incinta Palatului de Cultură ”Nicolae Botgros”. La eveniment au participat lideri locali de partid, polițiști, preoți, dar și deputații Marian Lupu, Corneliu Dudnic, Elena Bacalu.

Interiorul Casei de Cultură de la Drochia era amenajat cu portrete, baloane și steaguri albastre.

Pe fațada clădirii a fost afișat un banner mare cu semnele PDM. Și în sală se regăseau bannere și panglici ale partidului. Întrebată dacă afișarea acestui banner la intrarea în instituția publică de menire culturală a fost avizată de autoritățile municipale din Cahul, viceprimara Tatiana Romaniuc a confirmat că se știa despre ”împodobirea” intrării în clădire. ”A fost o înțelegere la nivel verbal”, a precizat funcționara.

Casa de Cultură de la Slobozia-Dușca Criuleni, amenajată cu bannere de partid.

Baloane, portrete și steaguri

Intrarea în clădirea unde își are sediul Judecătoria Chișinău (Buiucani).

La 16 iunie și fațada Casei de Cultură din orașul Drochia a fost acoperită cu bannerele albastre ale PDM. Acolo a avut loc Forumul Organizației Teritoriale Drochia a partidului. La eveniment au participat, de asemenea, membri de partid din raion, dar și deputații Corneliu Padnevici, Serghei Sîrbu și Eugeniu Nichiforciuc.

Atât în exterior, cât și în interior, clădirea era amenajată cu baloane, portrete și steaguri – toate cu sigla PDM.

Rodica Lozovan, șefa Secției cultură a raionului Drochia, a confirmat că PDM a arendat clădirea pentru acel eveniment: ”Da, confirm că avem cererea Partidului Democrat, semnată de către domnul președinte de raion, dar și de directorul Casei de Cultură”. Întrebată dacă APL știau că bannerul PDM va fi instalat și în fața clădirii, aceasta spune că totul a fost făcut cu voia autorităților locale. ”Da, știu că s-a coordonat acest lucru”, a adăugat Rodica Lozovan.

Directorul Casei de Cultură de la Slobozia-Dușca: ”Nu mai facem, Doamne ferește, o tragedie”

Și în fața Casei de Cultură din satul Slobozia-Dușca din raionul Criuleni, instituție renovată din bani europeni, bannerele nu erau atârnate pe pereții clădirii, ci în fața acesteia. În sala Casei de Cultură, de asemenea, a fost afișat un banner mare. Aici au ținut discursuri deputatele Valentina Rotari și Valentina Buliga – ambele reprezentate ale PDM. Directorul Casei de Cultură, Andrei Istrati, a spus că nu i se pare un lucru grav că în fața edificiului erau puse bannere. ”Nu mai facem, Doamne Ferește, o tragedie. Doar nu au fost atârnate pe geamuri sau ”crîșă” (n.r. - acoperiș). În afara clădirii au fost doar două bannere”, a declarat directorul instituției culturale din Slobozia-Dușca.

Veaceslav Negruța: ”Toate instituțiile statului sunt la dispoziția PDM”

Expertul economic de la Transparency-International Moldova, Veaceslav Negruța, a comentat pentru Moldova Curată că prin atârnarea acestor bannere, PDM își atribuie instituțiile statului. ”Este o dovadă în plus că toate instituțiile statului și clădirile acestora sunt la dispoziția unui partid. Atunci când spațiile publice sunt date in folosință, chirie, evident că există plată de chirie pentru folosirea lor. Așa stabilește Legea bugetului de stat. Indiferent că e vorba de spații ale autorităților publice centrale sau locale. Dar împodobirea întregii clădiri este un exces din partea unei entități politice. Astfel de situații se mai întâmplau pe vremea sovieticilor, cand toate instituțiile statului, justiția, autoritățile locale și centrale, bunurile acestora erau la îndemâna unui partid. Singurului partid. Acea perioadă era cunoscută ca regim totalitar”, a comentat Veaceslav Negruța pentru Moldova Curată.

Vitalie Gamurari: ”Se instalează doar pentru orientarea participanților la reuniunile respective”

La rândul său, Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM, susține că aceste bannere, chiar dacă au fost instalate în afara clădirii, au avut doar scop de orientare. ”Panourile respective se instalează pentru orientarea participanților la reuniunile în cauză. Este o tradiție, o practică. Nu este vorba despre amenajarea unor localuri de interes public. Toate contractele de arendă sunt legale, transparente. Eu am făcut o diferențiere atunci când am vorbit despre Judecătoria Chișinău. Acolo, într-adevăr, a fost o eroare, deoarece instanța de judecată trebuie privită altfel. Și așa, de multe ori sunt expuse poziții precum că ar fi o presiune pe instanțele de judecată. În aceste clădiri, evenimente au fost organizate în zilele de odihnă, pentru a nu influența angajații din structurile respective. Este un local public, dar fără o menire cum o are pretura sau instanța de judecată. Aici e vorba doar de arendarea încăperilor unde au avut loc aceste forumuri” a explicat Vitalie Gamurari.

La începutul lunii iunie jurnaliștii de la TV8 au descoperit că peretele de la intrarea în Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost acoperit în întregime cu un banner PDM. Atunci Vitalie Gamurari a declarat pentru TV8 ”că amplasarea bannerului a fost o greșeală”, iar imediat ce pozele cu el au ajuns în presă, a fost scos de pe clădire.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.

06 aprilie 2015
925
Interese la vedere

DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.

24 octombrie 2014
1449
Interese la vedere

Lapte „muls” din interes

Copiii din clasele primare de la gimnaziul din satul Ignăţei, Rezina şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind şi soţia primarului satului Ion Balan. Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pentru a cerceta dacă la mijloc este vorba de un conflict de interese.

21 mai 2013
771
Interese la vedere

Două cauze penale pentru îmbogățire ilicită

Procuratura Anticorupție a pornit două cauze penale în baza noului articol din legislația moldovenească - îmbogățirea ilicită. Prevederea a fost inclusă în Codul Penal în luna februarie 2014. Urmărirea penală în cele două dosare este efectuată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) sub conducerea procurorilor. Despre acest lucru a anunțat joi, 11 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, la Conferința Națională Anticorupție, organizată de CNA.

11 decembrie 2014
773
Interese la vedere

Sondaj // Amenda de 6000 de lei pentru conflictul de in...

Majoritatea participanților la sondajul de pe Moldovacurata.md consideră că pedeapsa care prevede o amendă maximă de 6000 de lei pentru nedeclararea conflictului de interese de către un funcționar public, prevăzută în legislație, este prea mică.

16 mai 2013
751
Interese la vedere

Neamuri de gradul întâi la primăria Ratuş

În primăria comunei Ratuş, raionul Teleneşti, soţul este primar, iar soţia deţine funcţia de perceptor fiscal. Specialiştii afirmă că un funcţionar nu poate exercita o funcţie publică, fiind în subordinea unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Primarul afirmă, la rândul lui, că i-ar încălca drepturile soţiei dacă ar concedia-o, fiindcă mai are puţin timp până să se pensioneze.

26 iunie 2013
1010