Şefa Centrului Medicilor de Familie din Nisporeni şi-a angajat soţul, fiica şi fiul la aceeaşi instituţie

Interese la vedere 24 iulie 2013 379
Vera Tăbăcaru, directoarea CMF Nisporeni

Directoarea Centrului Medicilor de Familie (CMF) din Nisporeni, Vera Tăbăcaru, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Aceasta şi-ar fi angajat rudele în cadrul instituţiei pe care o conduce. Vera Tăbăcaru a refuzat să explice eventualul conflict de interese, invocând faptul că acestea sunt „probleme personale” şi că ea are tot dreptul să nu vorbească la acest subiect.La 13 iunie curent, CNI a iniţiat procedura de control asupra eventualului caz de încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către Vera Tăbăcaru, directoarea Instituţiei Medico-Sanitare Publice – Centrul Medicilor de Familie Nisporeni. CNI a fost sesizată de către Centrul Naţional Anticorupţie.

Vasile Spinei, diectorul Centrului

„Este dreptul meu să nu răspund”

Astfel, Vera Tăbăcaru şi-ar fi angajat soţul în calitate de medic de familie, fiica - asistentă medicală, iar feciorul – paznic. Contactată de Moldova Curată, directoarea CMF Nisporeni a refuzat să comenteze subiectul, afirmând că situaţia respectivă este una personală. „Nu vreau să fac declaraţii pentru presă, acestea sunt probleme personale şi este dreptul meu să nu răspund”, ne-a spus Vera Tăbăcaru.

„Funcţionarul public încalcă Legea privind accesul la informaţie”

Directorul Centrului de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie „Acces-info”, Vasile Spinei, susţine că şeful unei instituţii medicale este într-o funcţie de conducere, fiind obligat să dea explicaţii despre modalitatea de angajare a membrilor familiei. „Legea privind accesul la informaţie arată că furnizorul de informaţii, în cazul de faţă conducătoarea CMF, este obligat să asigure informarea activă, corectă şi la timp a cetăţenilor asupra chestiunilor de interes public şi asupra problemelor de interes personal şi, totodată, să garanteze liberul acces la informaţie. Doamna nu este obligată să vă spună detalii despre viaţa ei personală, dar în cazul în care ea, fiind conducătoarea instituţiei medicale, şi-a angajat rudele apropiate, atunci trebuie să explice cetăţenilor care au fost criteriile de selectare a acestora”, susţine directorul Centrului „Acces-info”.

Persoane apropiate - cele înrudite prin sânge, adopţie, prin afinitate

Potrivit Legii privind conflictul de interese, persoane apropiate sunt: soţul (soţia), persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşi) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră). Această lege defineşte interesul personal ca orice interes, material sau nematerial, al persoanelor apropiate care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora, din activităţi care altfel pot fi legitime în calitate de persoană privată, din relaţiile lor cu persoane apropiate sau persoane juridice, indiferent de tipul de proprietate, din relaţiile sau afiliaţiile personale cu partide politice, cu organizaţii necomerciale şi cu organizaţii internaţionale, precum şi care rezultă din preferinţele sau angajamentele acestora.
CNI urmează să emită un act prin care va hotărî dacă Vera Tăbăcaru a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

PREȘEDINTELE JUDECĂTORIEI RÂȘCANI ȘI-A CONCEDIAT CUMNAT...

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a concediat marți, 11 noiembrie, cumnata, la câteva ore după ce cazul său a fost discutat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Melniciuc a angajat-o în luna iulie pe sora soției sale, Ludmila Bobeică, în funcția de grefieră la instanța pe care o conduce.

12 noiembrie 2014
318
Interese la vedere

Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.

27 noiembrie 2015
832
Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
370
Interese la vedere

Triunghiul intereselor la Micleşti

Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.

17 iulie 2013
475