Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de avere, dar a rămas nesancționat

Interese la vedere 26 aprilie 2016 390
Valeriu Ceapă

Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.Primarul Valeriu Ceapă a fost ales din partea formaţiunii „Partidul Nostru”, iar înainte de asta fusese şomer timp de 24 de ani. Potrivit declaraţiei sale de venituri, depusă în calitate de candidat, actualul primar de Floreşti deţine o casă şi se întreţinea din salariul soţiei care era dereticătoare la şcoală.

Cazul său a fost examinat în cadrul şedinţei CNI din 21 aprilie, când s-a depistat că primarul nu declarase că a beneficiat de câteva transferuri de peste hotare, din Rusia şi din Germania. El a argumentat că banii nu îi erau destinaţi lui, ci unei vecine pensionare şi fostei sale soţii, care i-ar fi cerut ajutorul în acest sens. Potrivit primarului, până în prezent locuieşte împreună cu soţia sa în aceeaşi gospodărie.

Nu a știut că trebuie să depună declarația

În ceea ce priveşte nedepunerea declaraţiei de venituri şi proprietăţi odată cu accederea în funcţie, Valeriu Ceapă a declarat că nu a ştiut că trebuia să facă acest lucru. El a argumentat că funcționara de la direcţia personal nu i-a spus nimic despre asta, iar la televizor nu se uită ca să se informeze. „Nu mă uit la televizor, dar îmi bat capul cum să-mi câștig existența, am fost la agenția de șomaj”, a amintit primarul despre faptul că a fost şomer înainte de a fi ales în această funcţie. Argumentele sale i-au convins pe membrii CNI, care au votat pentru clasarea dosarului, din lipsa unei diferenţe vădite între venituri şi cheltuieli.

Potrivit legii cu privire la declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii, declaraţia se depune în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie. În cazul funcţiilor eligibile care presupun validarea mandatului, depunerea se va face anterior validării. Nedepunerea declaraţiei constituie contravenţie şi se sancţionează conform art. 3302 din Codul contravenţional, care presupune o amendă se sancţionează cu amendă de la 1500 la 3000 de lei.

Primar și președinte al consiliului de administrație, în același timp

Primarul se află şi într-o posibilă situaţie de incompatibilitate, fiind preşedinte al Consiliului de Administraţie al Întreprinderii servicii comunale Floreşti. Este vorba despre o societate pe acţiuni fondată de Consiliul orăşenesc, care l-a desemnat pe Valeriu Ceapă în calitate de membru al Consiliului de Administraţie. Ulterior acesta a fost ales preşedinte al Consiliului.

Primarul a argumentat că, anterior, de la întreprindere ar fi fost delapidați bani și că a acceptat să facă parte din Consiliul de Administrație pentru a avea acces la informații și documente. „Pentru a scoate la suprafaţă toate încălcările financiare – nu am avut alte intenţii. Am depus deja cerere să fiu eliberat din această funcţie”, a declarat primarul de la Floreşti. De asemenea, Valeriu Ceapă a declarat că a știut că este în incompatibilitate de funcții și de aceea ar fi depus din prima zi o cerere ca să nu fie salarizat. El a făcut trimitere la Legea privind Administraţia Publică Locală care prevede că primarii „nu au dreptul să deţină alte funcţii retribuite sau să cumuleze o altă funcţie, prin contract sau acord, în întreprinderi străine sau întreprinderi şi organizaţii mixte, în întreprinderi, instituţii şi organizaţii cu orice formă de organizare juridică, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie.”

Membru CNI: Remunerarea nu este un aspect esențial în situațiile de incompatibilitate

Unul dintre membrii CNI, Vera Lupu, a subliniat că aspectul salarizării nu este cel mai important în această situaţie, care oricum rămâne una de incompatibilitate. „Persoanele care, şi fără retribuire, deţin funcţii de gestionare a banilor publici, a bunurilor publice, comit o încălcare de lege. Puteţi să renunţaţi la salarizare, dar oricum influenţaţi toate aspectele, discutaţi cum se împart loturi, bunuri etc. Este o maşinărie întreagă în subordinea dumneavoastră şi retribuirea este un aspect foarte îngust care nu vă scuteşte”, a explicat Vera Lupu.

Membrii CNI au decis să îi acorde lui Valeriu Ceapă încă o posibilitate de a aduce dovezi suplimentare în favoarea sa şi au amânat luarea unei decizii. Anterior, când Valeriu Ceapă a candidat la funcția de primar, Moldova Curată a scris că acesta a fost şomer timp de 24 de ani şi a înregistrat un venit oficial de 9000 de lei pentru anii 2013-2014. Cu toate acestea, a făcut donații de 8000 de lei formațiunii ”Partidul Nostru”, din partea căruia a candidat.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...

Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.

11 februarie 2016
382
Interese la vedere

Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...

Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.   

20 iulie 2015
337
Interese la vedere

Două cauze penale pentru îmbogățire ilicită

Procuratura Anticorupție a pornit două cauze penale în baza noului articol din legislația moldovenească - îmbogățirea ilicită. Prevederea a fost inclusă în Codul Penal în luna februarie 2014. Urmărirea penală în cele două dosare este efectuată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) sub conducerea procurorilor. Despre acest lucru a anunțat joi, 11 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, la Conferința Națională Anticorupție, organizată de CNA.

11 decembrie 2014
385
Interese la vedere

Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat pen...

În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.

28 ianuarie 2014
495