Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de avere, dar a rămas nesancționat

Interese la vedere 26 aprilie 2016 607
Valeriu Ceapă

Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.Primarul Valeriu Ceapă a fost ales din partea formaţiunii „Partidul Nostru”, iar înainte de asta fusese şomer timp de 24 de ani. Potrivit declaraţiei sale de venituri, depusă în calitate de candidat, actualul primar de Floreşti deţine o casă şi se întreţinea din salariul soţiei care era dereticătoare la şcoală.

Cazul său a fost examinat în cadrul şedinţei CNI din 21 aprilie, când s-a depistat că primarul nu declarase că a beneficiat de câteva transferuri de peste hotare, din Rusia şi din Germania. El a argumentat că banii nu îi erau destinaţi lui, ci unei vecine pensionare şi fostei sale soţii, care i-ar fi cerut ajutorul în acest sens. Potrivit primarului, până în prezent locuieşte împreună cu soţia sa în aceeaşi gospodărie.

Nu a știut că trebuie să depună declarația

În ceea ce priveşte nedepunerea declaraţiei de venituri şi proprietăţi odată cu accederea în funcţie, Valeriu Ceapă a declarat că nu a ştiut că trebuia să facă acest lucru. El a argumentat că funcționara de la direcţia personal nu i-a spus nimic despre asta, iar la televizor nu se uită ca să se informeze. „Nu mă uit la televizor, dar îmi bat capul cum să-mi câștig existența, am fost la agenția de șomaj”, a amintit primarul despre faptul că a fost şomer înainte de a fi ales în această funcţie. Argumentele sale i-au convins pe membrii CNI, care au votat pentru clasarea dosarului, din lipsa unei diferenţe vădite între venituri şi cheltuieli.

Potrivit legii cu privire la declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii, declaraţia se depune în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie. În cazul funcţiilor eligibile care presupun validarea mandatului, depunerea se va face anterior validării. Nedepunerea declaraţiei constituie contravenţie şi se sancţionează conform art. 3302 din Codul contravenţional, care presupune o amendă se sancţionează cu amendă de la 1500 la 3000 de lei.

Primar și președinte al consiliului de administrație, în același timp

Primarul se află şi într-o posibilă situaţie de incompatibilitate, fiind preşedinte al Consiliului de Administraţie al Întreprinderii servicii comunale Floreşti. Este vorba despre o societate pe acţiuni fondată de Consiliul orăşenesc, care l-a desemnat pe Valeriu Ceapă în calitate de membru al Consiliului de Administraţie. Ulterior acesta a fost ales preşedinte al Consiliului.

Primarul a argumentat că, anterior, de la întreprindere ar fi fost delapidați bani și că a acceptat să facă parte din Consiliul de Administrație pentru a avea acces la informații și documente. „Pentru a scoate la suprafaţă toate încălcările financiare – nu am avut alte intenţii. Am depus deja cerere să fiu eliberat din această funcţie”, a declarat primarul de la Floreşti. De asemenea, Valeriu Ceapă a declarat că a știut că este în incompatibilitate de funcții și de aceea ar fi depus din prima zi o cerere ca să nu fie salarizat. El a făcut trimitere la Legea privind Administraţia Publică Locală care prevede că primarii „nu au dreptul să deţină alte funcţii retribuite sau să cumuleze o altă funcţie, prin contract sau acord, în întreprinderi străine sau întreprinderi şi organizaţii mixte, în întreprinderi, instituţii şi organizaţii cu orice formă de organizare juridică, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie.”

Membru CNI: Remunerarea nu este un aspect esențial în situațiile de incompatibilitate

Unul dintre membrii CNI, Vera Lupu, a subliniat că aspectul salarizării nu este cel mai important în această situaţie, care oricum rămâne una de incompatibilitate. „Persoanele care, şi fără retribuire, deţin funcţii de gestionare a banilor publici, a bunurilor publice, comit o încălcare de lege. Puteţi să renunţaţi la salarizare, dar oricum influenţaţi toate aspectele, discutaţi cum se împart loturi, bunuri etc. Este o maşinărie întreagă în subordinea dumneavoastră şi retribuirea este un aspect foarte îngust care nu vă scuteşte”, a explicat Vera Lupu.

Membrii CNI au decis să îi acorde lui Valeriu Ceapă încă o posibilitate de a aduce dovezi suplimentare în favoarea sa şi au amânat luarea unei decizii. Anterior, când Valeriu Ceapă a candidat la funcția de primar, Moldova Curată a scris că acesta a fost şomer timp de 24 de ani şi a înregistrat un venit oficial de 9000 de lei pentru anii 2013-2014. Cu toate acestea, a făcut donații de 8000 de lei formațiunii ”Partidul Nostru”, din partea căruia a candidat.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
586
Interese la vedere

Cu firmă prosperă, dar fără venituri în declarația de a...

Soția directorului liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău, Silvia Volosatâi, care este șefă de secție la Ministerul Sănătății, indică deja al doilea an în declarația de avere faptul că deține o firmă de construcții, dar nu arată și venitul obținut. Asta chiar dacă în anul 2012 ”Sinteza-OS” SRL a avut un venit din vânzări de aproape 2 milioane de lei, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.

12 august 2014
762
Interese la vedere

Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese...

La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.

21 februarie 2014
566
Interese la vedere

Noul șef de cabinet al Ruxandei Glavan a dobândit trei...

Noul șef de cabinet al ministrului Sănătății, Victor Savin, a dobândit în şapte ani trei apartamente, chiar dacă a deținut funcții de bugetar. În afară de aceste imobile, medicul mai deține un garaj, un autoturism Mercedes și câteva conturi bancare cu sute de mii de lei. Funcționarul spune că a adunat averile doar din salariile câștigate din funcțiile publice pe care le-a deținut. 

19 august 2015
571