Marian Lupu, cu imunitate la CNI?

Interese la vedere 23 iulie 2013 425

Comisia Națională de Integritate refuză să verifice existența unui posibil conflict de interese în cazul  fostului președinte al Parlamentului, Marian Lupu, care și-a numit nașa de cununie, Ala Popescu, în funcția de secretar general al Aparatului Legislativului.Solicitată să verifice un posibil conflict de interese în acest caz, CNI-ul a decis neinițierea procedurilor de control din oficiu în acest caz.

Contactat de portalul Moldova Curată, vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, a explicat că s-a decis neînceperea controlului, pentru că în legislația R. Moldova nu este prevăzut faptul că nașii sunt rude.

„Legea prevede existența conflictelor de interese atunci când sunt implicați soți, copii, părinți, cumnați, nepoți, unchi, nu și nași”, a precizat Strătilă.

Vă amintim că, inițial, Marian Lupu a numit-o pe Ala Popescu în funcția de șef de direcție la Președinție, în perioada în care el deținea funcția de șef interimar al statului. Ulterior, după alegerea noului președinte al republicii, Lupu a semnat o dispoziție cu privire la numirea nașei sale în funcția de secretar general al Aparatului Parlamentului. Anterior, Ala Popescu a deținut funcția de președinte al Curții de Conturi.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Decizie controversată a CNI: Un fost primar și-a angaja...

Fostul primar al orașului Orhei și actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Orhei, Vitalie Colun, a admis două situații de conflict de interese, ambele constatate de Comisia Naționalăde Integritate (CNI), însă a rămas nepedepsit. Fostul ales local a închiriat mașina fratelui său și l-a angajat ca șofer pe tatăl său. CNI a constatat conflictul, dar a clasat cauza, întrucât a luat expirarea contractelor drept o «soluționare» a situației de conflict de interese. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune însă că hotărârea este confuză, deoarece un conflict constatat nu poate fi considerat soluționat, iar fostul primar ar trebui penalizat, în opinia sa, pentru abuz în serviciu. 

16 martie 2016
306
Interese la vedere

Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.

16 aprilie 2015
373
Interese la vedere

Triunghiul intereselor la Micleşti

Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.

17 iulie 2013
479
Interese la vedere

Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese...

La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.

21 februarie 2014
346