Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite la concursurile de achiziții organizate în raion

2013-2018 26 aprilie 2018 1693

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările. 



Cele mai scumpe lucrări au fost date firmei fiicei funcționarului

Pentru prima firmă, „Maristecons”, fondată și administrată din anul 2012 de către Margareta Lupașco, fiica lui Iacob Stegărescu, participarea la concursurile de achiziții de la Direcția Generală Educație Telenești este o activitate de rutină. În anul 2017, din cele 12 contracte licitate, 3 au fost date acestei firme. Așa cum se vede din tabelul de mai jos, întocmit în baza datelor obținute de la Consiliul Raional Telenești, valoarea contractelor obținute de „Maristecons” constituie aproape jumătate din valorea tuturor lucrărilor licitate. Dacă cei 5 agenți economici au executat împreună lucrări de 876 397 de lei, atunci firma familiei Stegărescu a obținut trei contracte „mari”, de o valoare totală de 642 737 de lei.

Iacob Stegărescu (la tribună) la ședinta CR Telenești din 25 mai 2017, prezentând proiectul deciziei cu privire la

În dările de seamă ale concursurilor câștigate de „Maristecons” se spune că grupurile de lucru au ales anume această firmă, deoarece ea a propus cele mai mici prețuri. 

În anul 2016 „Maristecons” a câștigat la DGE un singur contract, din cele 7 licitate, în valoare de 16 335 de lei. Fiul său, Serghei Stegărescu, a fost contractat însă în calitate de persoană fizică să execute lucrări de reparație la biblioteca publică raională „Vasile Alecsandri”, cu suma de 28 515 lei. 

Licitații câștigate la primăriile din raion

Firma „Maristecons”, în afară de Direcția Educație, beneficiază de contracte pentru reparația școlilor și grădinițelor și în cadrul licitațiilor organizate de primăriile din raion. De asemenea, o altă firmă, „Prodpan” SRL, în care fondator este Iacob Stegărescu, iar soția sa, Teodora Stegărescu, este administratoare, obține contracte pentru reparația clădirilor și drumurilor. În luna decembrie 2017 Consiliul Raional Telenești i-a acordat acestui agent economic, alături de alți 13, titlul de cel mai bun antreprenor al raionului Telenești. La acea vreme Iacob Stegărescu conducea deja secția construcții. În comunicatul despre eveniment se spune că s-a luat în calcul „cifra de afaceri și rezultatele obținute în anul 2016”.  

Firma fiului, creată recent, intră pe segmentul de întreținere a drumurilor

În lista întreprinderilor care au executat lucrări de reparație a drumurilor în raionul Telenești în anul 2017 am găsit firma înregistrată acum un an „Steprosicons”, în care singurul fondator este Serghei Stegărescu. Întreprinderea, creată la 27 ianuarie 2017, a obținut un contract de 56 489 de lei pentru „aplicarea marcajului rutier și instalarea indicatoarelor în apropierea gimnaziului din raionul Telenești”.   

Solicitat de Moldova Curată, Iacob Stegărescu a declarat că nu ar avea legătură cu licitațiile câștigate de firma sa și cele în care soția sau copiii săi sunt fondatori. „Sincer să vă zic, concursurile pe care le-a câștigat firma mea, „Prodpan” SRL, până a deveni eu funcționar public la Consiliul Raional au fost mai multe, acum sunt mai puține. La celelalte firme, mă rog, acolo sunt fondatori, sunt directori care activează (la „Prodpan” SRL administrator este soția lui Iacob Stegărescu - n. r.), eu nu le permit să vină la Consiliul Raional direct să participe, dar ei trăiesc în Republica Moldova, activează în Moldova. Eu cred că la Consiliu au câteva contracte, dacă nu mă înșel, eu nici nu am fost în grupul de lucru, au fost niște lucrări urgente. „Prodpan” activează, eu sunt doar fondator, nu mă implic. Eu nici nu am necesitatea să influențez cumva concursurile. Pentru că reclama firmei pe care eu am condus-o e destul de bună, are obiecte fără ca eu să mă implic într-un mod sau altul, e una dintre cele mai puternice firme din raion, cu o bază materială și un parc de mașini foarte dezvoltat, are de lucru. Reputația e foarte bună. Din 2010 încoace vreo 3 ani a fost cel mai bun antreprenor al anului pe raion. Firma pe care eu am condus-o nu are nevoie de susținerea mea așa, să zicem, nelegitimă”, ne-a declarat Iacob Stegărescu. 

Funcționarul susține că deși conduce secția construcții, adică întocmește planurile anuale de reparații, autorizează lucrări etc., nu se află în conflict de interese, deoarece în mod direct nu semnează nici un act care să aibă tangențe cu firmele respective. „Sunt firmele copiilor mei care trăiesc în țară la dânșii și activează în țară la dânșii. Ele nu au activat mai puțin înainte de asta”, a adăugat Iacob Stegărescu.  

„Dacă vi se pare că e o schemă, sunt organe care verifică…”

O altă modalitate prin care firmele ce au legătură cu Iacob Stegărescu obțin contracte la stat este subcontractarea. Asta înseamnă că o întreprindere poate să nu participe direct la concursurile de achiziții publice, dar prestează, totuși, servicii pentru stat, dacă este subcontractată de agentul economic ce a câștigat licitația. Un astfel de agent economic pentru firma „Prodpan” este SA „Drumuri-Orhei”. Veniamin Macari, șeful SA „Drumuri-Orhei”, ne-a confirmat că a subcontractat firma „Prodpan” pentru lucrări: „În anul 2017 am lucrat cu ei la drumuri care aparțin Consiliului Raional Telenești. Am obținut câștiguri la mai multe licitații și apoi nu am mai avut capacitatea să executăm tate lucrările”. Întrebat dacă subcontractarea respectivă poate însemna o schemă de ocolire a licitațiilor publice pentru firmele funcționarilor, Veniamin Macari a răspuns: „Dacă vi se pare că e schemă sunt organe care verifică…”. 

La rândul său, Iacob Stegărescu spune că nu știe dacă firma sa a fost sau nu subcontracată. „Poate o și fi fost așa ceva, eu nu știu. Anul trecut a fost licitația de peste 9 milioane de lei, câștigată de SA „Drumuri-Orhei”. Ei singuri nu au fost pregătiți să poată valorifica o așa sumă de bani și într-un termen atât de restrâns și au subcontractat firme. Ce firme au subcontractat eu nu știu. În calitate de șef de secție, eu am contract cu antreprenorul general, e treaba lui la cine a apelat dacă, de exemplu, i s-a stricat un greider. Eu nu pun accent pe cine lucrează, dar pe cel care a câștigat lucrările, cel care legitim poartă răspundere, eu discut cu antreprenorul general”, a spus Iacob Stegărescu.

I-am expediat o scrisoare cu întrebări și președintei raionului Telenești, Dianei Manoli, pentru a vedea, dacă din poziția de conducătoare a raionului, vede sau nu o problemă în faptul că firmele șefului Secției construcții sunt implicate masiv în executarea lucrărilor plătite de Consiliul Raional. Diana Manoli nu ne-a răspuns la solicitare deși a trecut deja o lună. 

Iacob Stegărescu a devenit șef al Secției construcții la 27 octombrie 2016. Până atunci (începând cu anul 2003) a fost inginer cadastral la Primăria Suhuluceni, Telenești, dar și angajat la propria întreprindere, „Prodpan”, de unde a avut salariu, așa cum reiese din declarația de venituri pentru anul 2014. Din activitatea firmelor în care el și soția sa sunt fondatori Iacob Stegărescu nu indică venituri în declarațiile de avere. Pentru Moldova Curată funcționarul a declarat că nu a obținut niciodată dividende din activitatea acestor firme și că a avut doar salariu de la firma sa.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Iacob Stegărescu a figurat pe lista candidaților supleanți a Partidului Socialiștilor, aprobată de Comisia Electorală Centrală. În prezent face parte din echipa democraților. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Circa un milion de lei din bani publici ar fi ajuns în...

Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi copiii de la Centrul „Speranţa” din orăşelul Iargara, raionul Leova, au fost alimentaţi cu produse achiziţionate din magazinul care aparţine soţului primăriţei. Preşedinta grupului de lucru care selectase câştigătorul era însăşi primăriţa localităţii.

02 ianuarie 2014
1254
2013-2018

Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a se...

În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.

20 ianuarie 2016
1143
2013-2018

Registrul cadourilor? Nu, nu am auzit

Din februarie 2012, au intrat în vigoare modificarile operate în Codul de conduita a functionarului public si în legislatia cu privire la conflictul de interese care se refera la „atentiile” primite de angajatii din serviciul public, precum si tinerea evidentei acestora într-un registru, care, de altfel, este public.

12 iulie 2013
1119
2013-2018

Primăria Chişinău „autorizează” interesele arhitectului...

În anii 2013 şi 2014, Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău, a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. La sfârşitul lunii decembrie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Experţi anticorupţie susţin însă că Radu Blaj ar putea fi suspectat şi de abuz de putere, fiindcă a semnat mai multe documente, ştiind că se află în conflict de interese, iar primăria ar trebui să dea explicaţii pe marginea acestui caz. 

16 ianuarie 2015
1317
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu.

23 aprilie 2018
1105
2013-2018

Magistratul demis Lilia Vasilevici se judecă pentru rep...

Magistratul Judecătoriei Centru din municipiul Chișinău, Lilia Vasilevici, demisă la 3 martie prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a contestat la Curtea Supremă hotărârea de demitere și l-a acționat în judecată pe procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, pentru că ar fi calomniat-o. Judecătoarea cere 160 de mii de lei despăgubiri morale și materiale. Acum jumătate de an, Diacov a declarat pentru mai multe instituții media că Lilia Vasilevici trebuie urmărită penal, întrucât a aplicat eronat un articol din lege și l-a eliberat din arest pe un inculpat suspectat de trafic de droguri, care apoi a dispărut și s-ar eschiva de la răspunderea penală.

17 aprilie 2015
1378