Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani nu a găsit conflict de interese acolo unde a găsit CNI
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.
În prezent, Alexandru Ambros este la al treilea mandat în funcţia de primar al oraşului Ungheni. La toate cele trei scrutine, din anii 2007, 2011 şi 2015, el a candidat pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM). Cu doi ani în urmă Moldova Curată a publicat investigaţia „Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei” , în care se relata despre faptul că în anii 2009-2012 firma „Aledex-Info” a câştigat opt concursuri publice de achiziţionare a rechizitelor de birou. Această firmă aparţine soţiei lui Alexandru Ambros, iar contractele au o valoare totală de peste 690 de mii de lei.
CNI s-a autosesizat şi a constatat că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. De asemenea, membrii Comisiei au descoperit că acele contracte prezentate în investigaţie nu erau singurele încheiate de către Primăria Ungheni cu firma „Aledex-Info”. Mai mult, s-a constatat că instituţia a continuat şi în anul 2014 să achiziţioneze rechizite de la acelaşi agent economic. Astfel, în anul 2012, în afară de cele trei contracte menţionate în investigaţie, au mai fost încheiate câteva: unul în luna august, în valoare de peste 58 de mii de lei, iar în noiembrie 2013 şi februarie 2014 - altele două, a câte 48 de mii de lei.
Actul CNI a fost anulat de prima instanţă
Alexandru Ambros nu a fost de acord cu decizia CNI, motivând că nu a făcut parte din grupul de lucru de selectare a agentului economic. Respectiv, a atacat în instanţă actul CNI. De la constatarea conflictului de interese şi până în luna martie curent, s-au desfăşurat cinci şedinţe de judecată.
La 25 martie Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a decis anularea actului de constatare, astfel că primarul din Ungheni a câştigat procesul în instanţa de fond. Svetlana Cotorobai, juristă la CNI, ne-a declarat că, la rândul său, Comisia a atacat hotărârea şi dosarul este examinat în prezent la Curtea de Apel Chişinău.
Alt primar cu interese de familie
Un caz similar a fost descoperit anterior de către Moldova Curată în raionul Soroca. Primăria comunei Regina Maria a încheiat cu firma soţiei primarului trei contracte de achiziţii privind renovarea a trei instituţii din localitate: grădiniţa, Căminul Cultural şi construcţia Teatrului de vară. CNI a constatat că Oleg Nastas, în calitate de primar, s-a condus de interesele personale atunci când a încheiat aceste contracte cu soţia sa. Oleg Nastas a contestat actul CNI în instanţă şi după aproape doi ani de procese, a pierdut cauza definitiv. Deşi situaţiile de la primăria Ungheni şi de la Regina-Maria sunt similare, deciziile de judecată sunt diferite.
În acest caz, dacă actul CNI rămâne în vigoare, atât instituţia, cât şi orice parte interesată de acest caz poate acţiona în judecată primăria pentru anularea contractelor de achiziţii.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Comuna Ignăţei are un primar nou
După şapte luni de la pronunţarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel (CA) Chişinău prin care primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina, Ion Balan, a fost revocat din funcţie, Consiliul local s-a conformat hotărârii instanţei. Din 27 martie, această localitate este condusă de primarul-interimar Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.
Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat...
Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.
Salarii duble pentru viceminiştri
Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.
Decizie definitivă a CSJ: Primarul oraşului Ungheni s-a...
După trei ani de procese, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre irevocabilă prin care se constată că Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când acesta a cumpărat, pentru Primărie, rechizite de birou de la firma soţiei sale. După decizia CSJ, contractele şi alte acte încheiate în conflict de interese ar putea fi lovite de nulitate.
Grădinița și gimnaziul din Petrunea sunt aprovizionate...
Firma fondată de Iurie Nastas, primarul satului Petrunea din raionul Glodeni, aprovizionează cu pâine de mai mulţi ani grădiniţa din localitate, dar şi alte instituţii publice din raion. În cinci ani, firma primarului a câştigat 18 contracte de achiziţii publice, cu valoarea totală de peste un milion 200 de mii de lei. Alesul local spune că atât timp cât pâinea este ieftină şi calitativă, nu se poate lua în considerare un eventual conflict de interese.
Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...
Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.
Aici așteptăm comentariul tău!