PROFIL CANDIDAT: DMITRI CROITOR

Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia 7 aprilie 2023 418На русском языке - ЗДЕСЬ. La 30 aprilie 2023 în Autonomia Găgăuză vor avea loc alegerile pentru funcția de guvernator al regiunii. Comisia Electorală Centrală de la Comrat a înregistrat 8 candidați. Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea candidaților și le prezintă în cadrul rubricii „Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Dmitri Croitor s-a născut la Ceadîr-Lunga și a absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea matematică şi cibernetică, iar ulterior - Institutul Economiei Naţionale din Odesa, Facultatea Economie. Potrivit biografiei publicate de Comisia Electorală din Găgăuzia, el este în prezent ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Turcia, Liban, Egipt și Iordania. Croitor a mai deținut funcția de bașcan timp de trei ani, în perioada 1999-2002. Atunci a demisionat înainte să-i expire mandatul, invocând motive personale. În cadrul emisiunii În cadrul emisiunii „Obsujdaem vmeste”, difuzată pe 28 februarie 2023 la postul public regional de televiziune GRT TV, Croitor a precizat însă că atunci ar fi fost impus să își dea demisia: 

„Nu aș vrea să mă aprofundez în acest subiect, dar pe scurt, în 1999, președinte era P. Lucinschi, aveam relații normale, dar în 1999 oponentul meu principal era G. Tabunșcic, agitație cu el făcea V. Voronin, care le spunea oamenilor nu votași pu acest tânăr, votați pu candidatul nostru. Atunci ei au pierdut, eu am obținut 62 %, atunci V. Voronin probabil că a prins supărare pe mine. În 2002 Voronin devine președinte, ei aveau majoritate și în parlament, puteau face totul, dar nu puteau schimba bașcanul Găgăuziei. Și cum au venit ei la putere au început să mă cheme și să-mi pună condiții să plec din funcție pu că sunt unicul membru al Guvernului care nu este membru PCRM. Eu le-am spus că nu pot să plec pu că am fost ales de popor. Atunci au început dosare penale, dar noi continuam să dezvoltăm regiunea. Noi primii au introdus în țară asigurarea medicală, dar ei făceau să facă tot posibilul ca eu să plec. Și când am înțeles că politica lor dăunează întregii Găgăuzii am decis să plec. De atunci au fost tentative să ne întâlnim, dar eu niciodată nu m-am intersectat cu el”. 

Croitor a fost ambasador, Reprezentant Permanent a Republicii Moldova pe lângă Oficiul Organizației Națiunilor Unite, Geneva, iar timp de doi ani a fost ambasador al Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană. Totodată, a deținut funcția de director al Programului ONU pentru dezvoltarea antreprenoriatului în Federaţia Rusă, orașul Moscova.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2021-2022, depusă pe propria răspundere la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Dmitri Croitor arată că a avut venituri atât din salariul în funcția de ambasador, cât și din indemnizații. Timp de doi ani, a ridicat un salariu de peste 470 de mii de lei, beneficiind și de o indemnizație de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de circa 66 de mii de euro.  Soția sa, la fel, a beneficiat de o indemnizație în calitate de soție de diplomat în valoare totală de peste 9 mii de euro. În declarația de avere, soția sa a indicat că a ridicat pe parcursul a doi ani o pensie în valoare de peste 44 de mii de lei. Cei doi declară la capitolul bunuri imobile două apartamente, unul  achiziționat  în anul 2003, altul  - în anul 2017. Candidatul mai declară o casă de locuit de peste de 165 m2, obținută în 2018 cu 150 de mii de lei, dar și un garaj. Întrebat de ce imobilul este subevaluat, la doar circa 8 mii de euro, cu suprafața atât mare, Croitor a declarat pentru MoldovaCurata.md că acel imobil este casa părintească și a intrat în posesia sa după decesul mamei sale.

În declarație sunt indicate două autoturisme, unul de marca Mazda, achiziționat cu peste 12 mii de dolari, și o mașină de teren de model Nissan X-TRAIL, fără a fi indicat prețul acestuia. Candidatul spune că mașina a fost adusă din Elveția de la fiica sa și a plătit doar taxele vamale, atunci când a fost importată în țară.

Dmitri Croitor deține în conturi bancare din Ankara, Turcia, sume de peste 37 de mii de euro, 6 mii de dolari, peste 4300 de lire turcești. Într-un cont bancar moldovenesc, acesta indică suma de peste 74 de mii de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Deși nu face parte dintr-o formațiune politică, candidatul este susținut la alegerile din autonomie de către Irina Vlah, actuala guvernatoare. Într-un material publicat de portalul de la Comrat, Nokta.md, la 23 martie curent, cu câteva zile înainte de lansarea oficială în campania electorală al lui Croitor, bașcana Găgăuziei i-a îndemnat pe conducătorii grădinițelor din raionul Vulcănești să voteze pentru Croitor.

„Vreau să vă explic alegerea mea, decizia mea. M-am oprit la Dmitri Vasilevici Croitor. Este foarte important ca persoana care conduce autonomia să poată construi relații cu Chișinăul”(«Хочу объяснить вам свой выбор, свое решение. Я остановилась на Кройторе Дмитрии Васильевиче. Очень важно, чтобы человек, который возглавляет автономию, смог строить отношения с Кишиневом»),  a spus Vlah.

Întrebat dacă este candidatul Irinei Vlah, Croitor a declarat pentru MoldovaCurata.md că aspirațiile sale politice sunt asemănătoare cu cele ale actualei bașcane, scopul lor fiind să dezvolte această regiune și să păstreze pacea. Acesta a explicat că Irina Vlah a fost doar la lansarea sa în cursa electorală, nu a mai fost la alte întâlniri cu alegătorii.

La o întâlnire cu alegătorii din satul Chirsovo, Croitor a abordat și subiectul limbii ruse.  El le-a spus celor prezenți că va face tot posibilul să mențină studierea acestei limbi în autonomie.

„Astăzi, la Chirsovo, am fost întrebat despre atitudinea mea față de limba rusă. Vorbesc fluent cinci limbi, dar cred și vorbesc cel mai bine rusă. Sunt profund convins că cunoașterea limbii ruse este un avantaj important pentru locuitorii din Găgăuzia. Vom păstra oportunitatea de a primi educație în limba rusă și vom asigura funcționarea liberă a limbii ruse în autonomia noastră” («Сегодня в Кирсово меня спросили о моем отношении к русскому языку. Я свободно говорю на пяти языках, но думаю и лучше всего владею русским. Глубоко убежден, что знание русского языка – это важное преимущество жителей Гагаузии. Мы сохраним возможность получения образования на русском и обеспечим свободное функционирование русского в нашей автономии»), a scris candidatul într-o postare pe Facebook publicată la 1 aprilie 2023.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. Într-un răspuns oferit portalului MoldovaCurata.md de către Ministerul Afacerilor Externe ți Integrării Europene (MAEIE),  Dmitri Croitor nu are nici o sancțiune disciplinară în calitate de diplomat.

Moldovacurata.md

Acest profil este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat finanțatorului.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: VICTOR PETROV

13 aprilie 2023
555
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: SERGHEI CERNEV

15 aprilie 2023
569
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: GRIGORII UZUN

25 aprilie 2023
1042
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: NICOLAI DUDOGLO

14 aprilie 2023
528
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: EVGHENIA GUȚUL

13 aprilie 2023
2191
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

Pensionari și șomeri ar fi donat zeci de mii de lei pen...

11 mai 2023
1239