PROFIL CANDIDAT: EVGHENIA GUȚUL

Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia 13 aprilie 2023 2191На русском языке - ЗДЕСЬ. La 30 aprilie 2023 în Autonomia Găgăuză vor avea loc alegerile pentru funcția de guvernator al regiunii. Comisia Electorală Centrală de la Comrat a înregistrat 8 candidați. Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea candidaților și le prezintă în cadrul rubricii „Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică 

Evghenia Guțul este juristă de profesie și are 37 de ani, după cum se arată în datele biografice, prezentate la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei. Ea este candidata Partidului „ȘOR”, al cărui lider, Ilan Șor, se ascunde de justiția Republicii Moldova, unde are de ispășit o condamnare de 15 ani de închisoare cu executare pentru cumul de infracțiuni, inclusiv escrocherie. Sentința pe numele lui a fost pronunțată la 13 aprilie 2023 de către Curtea de Apel Chișinău și este executorie. 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Central de la Comrat, candidata arată că a obținut în ultimii doi ani un venit din salariu de 4 243 de lei și 15 300 de lei indemnizație pentru creșterea copilului. Soțul său a avut în doi ani un venit de 140 de mii de lei. Evghenia Guțul arată că a premit o donație de 20 de mii de euro, iar unul dintre copiii săi a primit 5 mii de euro drept cadou cu ocazia zilei de naștere.

Familia sa deține două autoturisme – un Mercedes Vito produs în 2010 dar cumpărat în 2022 cu suma de 500 de euro și un Volkswagen Jetta din 2016 și cumpărat în 2021 cu 2,5 mii de euro. Candidata mai indică faptul că deține un apartament cu suprafața de 47 de metri pătrați, cumpărat în anul 2019 cu 300 000 de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În pofida promovării active pe care o face Partidul Șor candidatei, nici la evenimentele publice, nici pe platformele de informare ale partidului, nu a fost publicată niciodată vreo informație referitoare la activitatea de muncă a Evgheniei Guțul. Nu se știe ce funcții a ocupat ea până în prezent și unde și-a demonstrat capacitățile de conducere și administrare, necesare unei persoane care pretinde la funcția de conducere a unei regiuni. Singura informație repetată constant de candidată este că ea este susținută de Partidul Șor și de liderul acestuia, în care ea are „totală încredere”. Menționăm că Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în anul 2019, când la guvernare a venit o coaliție formată din Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate, care a înlăturat de la putere Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc. De atunci, atât Ilan Șor, cât și Vladimir Plahotniuc, ambii urmăriți penal în diferite dosare, se ascund de justiția din Republica Moldova.

Moldova Curată i-a solicitat Evgheniei Guțul răspunsuri la câteva întrebări referitoare la veniturile sale, la activitatea sa de muncă și la prezența în Partidul Șor. Candidata ne-a răspuns la telefon, apoi a spus că nu are timp să vorbească și va reveni cu un apel, însă, deși au trecut 4 zile, nu a revenit. I-am expediat întrebări și prin email, la adresa indicată în documentul depus de ea la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia. Nici pe mail nu a răspuns.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

MoldovaCurata.md

Acest profil este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat finanțatorului.

 

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: DMITRI CROITOR

07 aprilie 2023
419
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: VICTOR PETROV

13 aprilie 2023
555
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: GRIGORII UZUN

25 aprilie 2023
1042
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: SERGHEI CERNEV

15 aprilie 2023
569
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

Pensionari și șomeri ar fi donat zeci de mii de lei pen...

11 mai 2023
1239
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: MIHAIL FORMUZAL

12 aprilie 2023
520