PROFIL CANDIDAT: SERGHEI CIMPOEȘ

La 30 aprilie 2023 în autonomia găgăuză se vor desfășura alegerile pentru funcția de bașcan (guvernator) al regiunii. Comisia Electorală Centrală de la Comrat a înregistrat 8 candidați. Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea candidaților. Informațiile au fost structurate în baza criteriilor de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).
Integritatea în activitatea politică
Serghei Cimpoeș, în prezent deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia (APG), este originar din satul Tomai, Ceadîr-Lunga. În biografia publicată pe site-ul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia se arată că Serghei Cimpoeș este administratorul companiei „Basarabia Agroexport” SRL. Firma pe care o conduce este de fapt o fabrică de conserve în Comrat, mai exact de producere și vânzare a sucurilor și piureurilor de fructe.
Cimpoeș candidează independent, adică fără să fie susținut de vreo formațiune politică. Acesta a candidat și în anul 2019, însă a acumulat 7,2% din voturi, clasându-se pe locul doi, după Irina Vlah, care a devenit astfel bașcană.
Deși nu este susținut oficial de vreun partid politic, Cimpoeș este considerat „candidatul Moscovei”. În luna martie curent el a fost la Moscova, unde s-a întâlnit cu vicepreședintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Piotr Tolstoi, dar și cu alți deputați ruși. Potrivit paginii web a Dumei de Stat ruse, Cimpoeș s-ar fi plâns acolo că „guvernele s-au schimbat în Moldova de-a lungul anilor, dar, din păcate, atitudinea față de autonomia găgăuză nu s-a schimbat” și că autoritățile moldovenești au luat decizii contrare intereselor Găgăuziei, dând drept exemplu Legea cu privire la asigurarea egalității. El a spus că această lege „a legalizat paradele minorităților sexuale”.
Cimpoeș, alături de un fost deputat din APG, Ivan Burgudji, promovează în acest scrutin o campanie împotriva României, dezinformând alegătorii din regiune despre o eventuală unire a Republicii Moldova cu România. Potrivit unei analize publicate de portalul Stopfals.md, în ediţia nr. 2(133) a ziarului regional „Gagauz Halki” este promovată la modul direct ideea de ieșire a Găgăuziei din componența Moldovei pe fundalul „amenințării” unirii cu România sau aderării la Uniunea Europeană. Ziarul aparține mișcării populare omonime, al cărei președinte este Ivan Burgudji, ex-deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și persoană de încredere a lui Cimpoeș în campania electorală.
Întrebat de ce promovează în această campanie o politică anti-românească, Cimpoeș a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md că el se teme de soarta Moldovei.
„Eu nu am nimic cu România, vreau ca Găgăuzia să fie parte a Moldovei și, la rândul ei, Moldova să își păstreze neutralitatea. Eu sunt împotriva lichidării statalității. Noi suntem împotriva la ce spune și președinta țării că poporul Moldovei este pentru unirea cu România. Noi suntem împotrivă. Noi suntem pentru integritatea și suveranitatea Moldovei. Să nu de-a Domnul ca Moldova să urmeze calea unirii cu România, dar asta ar fi o ultimă variantă. Dacă politicienii vor lichida statul, noi vom fi împotrivă. Noi nu avem nimic nici cu conducerea sau cetățenii români, dar noi vrem să trăim în interiorul Moldovei. Acest lucru e principial”, a declarat candidatul pentru MoldovaCurata.md.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Serghei Cimpoeș este un candidat bogat, dacă ne refim la veniturile de milioane ale firmei pe care o administrează. Potrivit declarației sale de avere și interese personale depuse la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, pe parcursul ultimilor doi ani, el a ridicat un venit salarial în calitate de manager la firma „Basarabia Agroexport” SRL în valoare de peste 156 de mii de lei, iar soția sa, angajată la aceeași firmă – 126 de mii de lei. Din dividendo familia Cimpoeș a obținut în doi ani peste 2,7 milioane de lei.
Serghei Cimpoeș indică în declarația de avere că familia sa deține cinci terenuri agricole și două intravilane. Familia sa mai are în proprietate două apartamente - unul obținut în anul 2014 și altul în anul 2016, dar și o casă de locuit cu suprafața de 140 de metri pătrați. Valoarea indicată a unui apartament este în lei (128 90l de lei), însă al doilea apartament ar avea o valoare de 7 milioane de ruble. Cimpoeș a declarat pentru MoldovaCurata.md că al doilea imobil se află în orașul Moscova din Federația Rusă. În declarația de la CEC de la Comrat nu este indicat nici un mijloc de transport.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Serghei Cimpoeș a candidat de mai multe ori la alegerile pentru Adunarea Populară din Găgăuzia, iar în 2019 – pentru funcția de bașcan. De fiecare dată a candidat independent. După ce Comisia Electorală din Găgăuzia a constatat că la scrutinul din 30 iunie 2019 au participat 50,43% din alegători, candidata de atunci Irina Vlah, a fost declarată învingătoare, cu un scor de 91,27% din voturi. Contracandidatul ei, Serghei Cimpoeș, a contestat valabilitatea alegerilor, invocând prelungirea ilegală a votării în mai multe secții de vot, fapt ce, după părerea sa, a permis atingerea ratei de validare a scrutinului. Totuși, la 11 iulie 2019 Curtea de Apel Comrat a respins contestația și a confirmat legalitatea și rezultatele scrutinului.
Pe lângă activitatea de deputat în legislativul local, Cimpoeș gestionează de mai mulți ani fabrica sa de conserve „Basarabia-Agroexport” SRL, unde este administrator și fondator unic. Fabrica, cu sediul în Comrat, a avut în anul 2021 un venit din vânzări de de 69,51 milioane lei, potrivit portalului Data2b.md.
În luna martie curent, Comisia Electorală Centrală de la Comrat a refuzat să înregistreze candidatura lui Serghei Cimpoieș la scrutinul pentru funcția de bașcan, motivând că în cazul mai multor persoane care au semnat în susținerea candidaturii lui, nu a fost indicată adresa de domiciliu. Cimpoieș a atact decizia în instanță, iar la 29 martie curent, Curtea de Apel Comrat a emis o decizie prin care a obligat CEC să-l înregistreze.
Cazier judiciar
Serghei Cimpoeș s-a aflat în atenția procurorilor în două dosare. În anul 2016 el era bănuit de încălcarea art. 252, alin. 2 Cod penal, pentru insolvabilitate intenţionată cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari companiei „Vegfrutis”, iar într-un alt dosar era suspectat de escrocherie. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a spus acum că nu știe nimic despre acele dosare și nici nu mai ține minte la ce etapă se află ele, atât timp cât nu mai este chemat de oamenii legii la audieri sau alte acțiuni procesuale. Cimpoieș susține că acele acțiuni din 2016 ar fi fost o intenție a Partidului Democrat de a-i lua afacerea:
„M-au acuzat atunci de escrocherii. Nu știu la ce etapă sunt acum dosarele. Scopul a fost să-mi termine afacerile, au fost de fapt atacuri raider”.
Serghei Cimpoeș s-a judecat și cu bașcana Irina Vlah. Guvernatoarea l-a acuzat că în anul 2020 ar fi criticat-o într-o emisiune și s-a adresat la poliție. Oamenii legii i-au aplicat o amendă, însă Seghei Cimpoeș a contestat în instanță procesul verbal al poliției.
Acesta a declarat pentru portalul MoldovaCurată că a câștigat procesul, întrucât, în calitate de deputat, a vorbit la emisiune despre unele ilegalități comise de Executivul de la Comrat, dar nu a defăimat-o pe bașcană. Curtea de Apel Comrat a emis o decizie de anulare a procesului verbal emis de poliție.
Moldovacurată.md
Acest profil este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat finanțatorului.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!