PROFIL CANDIDAT: NICOLAI DUDOGLO
Varianta în limba rusă - aici. La 30 aprilie 2023 în Autonomia Găgăuză vor avea loc alegerile pentru funcția de guvernator al regiunii. Comisia Electorală Centrală de la Comrat a înregistrat 8 candidați. Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea candidaților și le prezintă în cadrul rubricii „Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).
Integritatea în activitatea politică
Nicolai Dudoglo are 57 de ani, potrivit datelor biografice prezentate la Comisia Electorală Centrală de la Comrat. Este pedagog și antrenor emerit al Republicii Moldova. Antrenează rezerva olimpică la lupte libere. În prezent este deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, fiind ales în toamna anului 2021 pe circumscripția nr. 1 Comrat.
Nicolai Dudoglo candidează la funcția de bașcan al autonomiei găgăuze pentru a patra oară. A mai făcut-o în anii 2006, 2010 și 2015, însă nu a acumulat numărul necesar de voturi. În schimb, a fost primar al orașului Comrat din 2004 până în 2014, fiind reales de câteva ori. În noiembrie 2014 a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Partidului Democrat, condus atunci de Dumitru Diacov, apoi, din 2016, de Vladimir Plahotniuc, politician care a părăsit țara în 2019 și se ascunde în prezent de justiția din Republica Moldova. Plahotniuc este acuzat în dosarul fraudei bancare, iar unul dintre capetele de acuzare este crearea și conducerea unei organizații criminale.
Pe final de mandat, în 2018, Nicolai Dudoglo a fost determinat de Partidul Democrat să aleagă fie activitatea de deputat și membru al PDM, fie activitatea în Asociația Obștească „Noua Găgăuzie”, în care Dudoglo era implicat la acel moment. Nicolai Dudoglo ar fi ales „Noua Găgăuzie” și și-a depus mandatul de deputat. Ulterir, Dudoglo a spus că a părăsit partidul din proprie inițiativă, fiind „primul om din Găgăuzia care a plecat din partid și din Parlament”. La scrutinul din 30 aprilie Nicolai Dudoglo candidează independent.
Ca opțiune politică, el se poziționează pro CSI și anti-NATO. La ultimele dezbateri electorale cu participarea sa de la postul public de televiziune al Găgăuzei, Dudoglo a spus: „Astăzi în țară se adoptă legea cu privire la separatism, a fost schimbată limba, deja nu mai este moldovenească – e română, se vorbește deja despre ieșirea din CSI și aderarea Moldovei la NATO, se pregătește legea privind vânzarea terenurilor către străini. Iar noi ne întrebăm de ce e nevoie ca să conlucrăm cu puterea centrală? Desigur, cu cât mai puternică va fi Găgăuzia, cu atât mai puternic vom rezolva aceste probleme. De aceea eu cred că un patriot puternic al Găgăuziei va fi susținut de întreg poporul, iar când se va ridica poporul, noi vom apăra și Găgăuzia, și Republica Moldova”.
În anul 2014, Nicolai Dudoglo a respins ordinul „Gloria Muncii” acordat prin decret de către președintele Nicolae Timofti mai multor persoane, pentru contribuția la pregătirea încheierii Acordului de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană. El a spus atunci că nu a avut nici un merit în acest proces, iar ulterior a prezentat acest refuz drept un act de opoziție față de autoritățile centrale.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În declarația de avere și interese depusă la Autoritatea Națională de Integritate în calitate de deputat, Nicolai Dudoglo arată că în anul 2022 a avut, în calitate de antrenor al Federației de Lupte Libere, un salariu anual de 105 940 de lei. Soția sa, din activitatea la Universitatea din Comrat, a avut un venit de două ori mai mare – 200 675 de lei, iar de la Liceul internat cu profil sportiv din Comrat – alte 90 de mii de lei.
Familia Dudoglo deține trei terenuri – unul agricol și două cu altă destinație decât agricolă sau de construcții. De asemenea, candidatul declară că deține, împreună cu soția două apartamente – unul primit prin donație în 1999, iar altul cumpărat în anul 2020. În anul 2022 familia Dudoglo a achiziționat un spațiu de 14 metri pătrați cu suma de 47 de mii de lei.
Dintre vehicole, familia candidatului deține două mașini, Toyota Rav 4, produsă în 2010 și cumpărată în 2012 120 000 de lei, și o Skoda Superb fabricată și cumpărată în 2015 cu 19 000 de euro.
Din anul 2019 până în 2022 Nicolai Dudoglo și soția sa au contractat 5 credite bancare pe care trebuie să le restituie până în anul 2035. Cel mai mare credit contractat este de 400 000 de lei.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
În anul 2021 numele lui Nicolai Dudoglo a apărut într-un conflict legat de firma consilierului municipal la Comrat Stepan Cara. Un om de afaceri din Bălți, Ivan Marineac, a anunțat public că este victima unei escrocherii, cu implicarea lui Nicolai Dudoglo. În decembrie 2019, când nu deținea nici o funcție publică, Nicolai Dudoglo s-ar fi întâlnit, la Comrat, cu Ivan Marineac, căruia firma lui Stepan Cara îi datora peste un milion de lei. Dudoglo l-ar fi convins pe Marineac să nu depună plângeri la procuratură în privința lui Cara, întrucât datoria va fi plătită în două săptămâni. Ulterior datoria a rămas neachitată, iar procuratura a deschis un dosar penal pe numele lui Cara, pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Nicolai Dudoglo a negat, solicitat de Moldova Curată, că ar fi promis achitarea datoriei în schimbul nedepunerii plângerii penale, dar confirmă că „a organizat o întâlnire pentru acești băieți, la rugămintea unor cunoștințe comune”. Detalii referitoare la acest conflict găsiți în investigația Moldova Curată.
Cazier judiciar
Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
MoldovaCurata.md
Acest profil este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat finanțatorului.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!