PROFIL CANDIDAT: MIHAIL FORMUZAL

Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia 12 aprilie 2023 794



На русском языке - ЗДЕСЬ. La 30 aprilie 2023 în Autonomia Găgăuză vor avea loc alegerile pentru funcția de guvernator al regiunii. Comisia Electorală Centrală de la Comrat a înregistrat 8 candidați. Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea candidaților și le prezintă în cadrul rubricii „Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Mihail Formuzal candidează independent pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. El este originar din satul Beșghioz, raionul Ciadîr-Lunga. Are pregătire militară, absolvind Școala Militară Superioară de Artilerie „M.V. Frunze” din Odesa, Ucraina. A absolvit, de asemenea, Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. În 1995 a fost ales în funcția de viceprimar, iar în 1999 a devenit  primar al orașului Ceadîr-Lunga din cadrul UTA Găgăuzia, fiind apoi reales în anul 2003. Nu este prima oară când candidează la funcția de guvernator al autonomiei găgăuze. A mai făcut-o la alegerile anticipate din anul 2002, dar din cauza prezenței scăzute la urne, scrutinul a fost invalidat. La alegerile repetate, a pierdut în fața contracandidatului său Gheorghe Tabunșcic, candidatul comuniștilor.

La următoarele alegeri, în 2007, Mihail Formuzal a participat din nou, avându-i drept contracandidați pe același Gheorghe Tabunșcic, pe Alexandru Stoianoglo, care pe atunci era adjunctul procurorului general, și pe primarul de atunci al orașului Comrat, Nicolai Dudoglo, care candidează și acum. De această dată Formuzal a devenit guvernator, funcție pe care a deținut-o până în anul 2015, când s-a retras din viața publică și din cea politică.

În anul curent Mihail Formuzal a anunțat că a lansat un nou proiect intitulat  „Alternativa”. Aceasta este, potrivit biografiei sale plasate pe site-ul Comisiei Electorale de la Comrat, o organizație neguvernamentală. Formuzal și-a lansat și site-ul Alternativa.md pe care postează articole editoriale în care vorbește despre situația politică din țară și regiunea autonomă, probleme sociale și economice.

„În urmă cu șapte ani, mi-am încheiat activitatea politică, considerând că au fost suficiente patru mandate de încredere ale alegătorilor. În acești șapte ani, nu am candidat nicăieri, nu am luat parte la procese politice, permițându-mi uneori să vorbesc pe rețelele de socializare. În ultimii șapte ani, familia mea a avut nevoie de sprijinul meu și mi-am petrecut cea mai mare parte a timpului cu ea”, scrie Formuzal. («Семь лет назад я прекратил свою политическую деятельность, посчитав, что четырех сроков доверия со стороны избирателей было достаточно. За эти семь лет я никуда не бегал, не участвовал в политических процессах, иногда позволял себе высказываться в социальных сетях.В последние семь лет моя семья нуждалась в моей поддержке, и я проводил с ними большую часть времени»).

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Mihail Formuzal declară venituri modeste pe parcursul ultimilor doi ani. Așadar, în declarația de avere și interese personale pentru anul 2021-2022, depusă la CEC din Găgăuzia,  Formuzal declară peste 109 mii de lei obținuți din pensie și din arendă, fără a indica ce anume a dat în chirie. El mai indică peste 18 mii de lei obținuți din dividente. Într-un cont bancar Formuzal arată că deține suma de 16 mii de lei. La capitolul bunuri, candidatul scrie că ar deține un teren de 6 hectare, însă nu a indicat prețul acestuia, și un autoturism procurat în anul 2019, fără a fi preciza prețul și modelul. Nu arată că ar avea vreo casă sau apartament. În declarație mai scrie că a fondat două organizații: Fondul de cercetare strategică Găgăuzia și Asociația „Alternativa”. Nu sunt menționate nici veniturile, nici bunurile soției sale.

ERATĂ. În versiunea inițială a articolului, MoldovaCurata.md a indicat că Mihail Formuzal ar fi divorțat, făcând trimitere la o decizie de judecată de pe site-ul portalului instanțelor de judecată. Această informație nu corespunde adevărului, iar în decizia cu pricina este vorba de un alt Mihail Formuzal, fiind o coincidență de nume și prenume. Redacția își cere scuze pentru această greașeală. 

Mihail Formuzal a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md că legislația locală nu-l obligă să declare bunurile membrilor familiei. Formuzal a explicat că el i-a dăruit casa în care locuiește fiului său și acum acel bun nu este în proprietatea sa.

Apropiat de Rusia...

Mihail Formuzal a fost în atenția presei când împreună cu președintele de atunci al Adunării Parlamentare din autonomie, Dmitri Constantinov, și cu președintele raionului Comrat Ivan Sarî au participat la ceremonia de deschidere a Centrului informațional-analitic Nistru-Prut al Institutului Rus de Investigații Strategice la Tiraspol. Ei s-au dus la Tiraspol cu mașinile de serviciu. Formuzal și Constantinov i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în care au solicitat aplicarea unei proceduri simplificate pentru cetăţenii Republicii Moldova la obţinerea cetăţeniei Federaţiei Ruse, motivând că moldovenii care muncesc în Rusia „sunt capabili să-şi aducă contribuţia în dezvoltarea economică a statului rusesc şi să devină astfel membri demni ai societăţii ruseşti”.
 

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În activitatea sa politică și publică, Mihail Formuzal a fost mult timp în atenția presei. În anul 2002, când devenise un concurent pentru candidatul PCRM la alegerile guvernatorului din 2002, acestuia i-au fost deschise dosare penale pentru pretinse ilegalități  pe care le-ar fi comis în calitatea sa de primar de Ceadîr-Lunga. Ulterior acestea au fost clasate pentru lipsă de probe. De fiecare dată Mihail Formuzal a respins acuzațiile, motivând că la mijloc ar fi răfuieli politice. Înainte de a deveni bașcan, în anul 2005, Formuzal s-a înscris în Partidul Popular Republican, dar conducea și Mișcarea obștească „Găgăuzia Unită”, formațiune care critica atunci Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și pe fostul președinte comunist, Vladimir Voronin. 

...cu pornire antiromânească

În anul 2014 Formuzal și-a declarat public atitudinea sa antiromânească. Astfel că în vara acelui an,  acesta, împreună cu liderul Partidului Patrioții Moldovei, Mihail Garbuz și episcopul de Bălți și Fălești Markel au semnat „pactul pentru întărirea statalității moldovenești” prin care și-au asumat obligația să-și unească forțele „împotriva unioniștilor din R. Moldova”.

„Și la Comrat, și la Orhei, și la Bălți oamenii vor un singur lucru: să fie lăsați în pace și să trăiască în liniște și înțelegere. Să ne unim forțele împotriva unioniștilor care vor să ne lichideze. Este o idee minunată să facem câte o conferință de acest fel în fiecare raion și să scoatem lumea în piață în fiecare oraș pentru a blama ideea unionistă. Poporul moldovenesc trebuie lăsat să trăiască în pace”, a declarat fostul bașcan Mihail Formuzal.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale active ale candidatului. În prezent Formuzal nu este vizat în nici un proces de judecată, însă în anii trecuți a avut procese în care s-a judecat cu Dmitri Constantinov, pe atunci preşedintele Adunării Populare. Formuzal l-a atacat în judecată deoarece i-ar fi lezat onoarea și demnitatea prin unele declarații făcute în adresa sa. Formuzal a cerut despăgubiri morale în valoare de 10 mii de lei și a câștigat procesul de judecată.

Moldovacurata.md

Acest profil este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat finanțatorului.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: NICOLAI DUDOGLO

14 aprilie 2023
912
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: SERGHEI CERNEV

15 aprilie 2023
885
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: GRIGORII UZUN

25 aprilie 2023
1937
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: SERGHEI CIMPOEȘ

13 aprilie 2023
675
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: VICTOR PETROV

13 aprilie 2023
1029
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: EVGHENIA GUȚUL

13 aprilie 2023
2862