Dosar penal secret privind achizițiile publice la Departamentul Instituțiilor Penitenciare

Interese la vedere 24 iulie 2014 908

Modul în care Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) din cadrul Ministerului Justiției  a efectuat achiziţii în anul 2012, pe vremea când instituția era condusă de actualul viceministru de Interne, Veaceslav Ceban, este investigat în cadrul unui dosar penal, deschis de Centrul Național Anticorupție (CNA) încă acum un an și jumătate. Despre acest dosar însă organele de drept se feresc să vorbească.După ce am adresat mai multe solicitări de informații la CNA, poliție și Ministerul de Interne, Procuratura Anticorupție ne-a confirmat că la 14 ianuarie 2013 a fost deschis un dosar conform art. 191 al. 5 Cod Penal (delapidarea averii străine) care vizează procurarea de către DIP în anul 2012 a unui lot de cărbune. Lotul a fost cumpărat de la o firmă din Bălți cu un preț mai mare decât cel oferit de alți participanți la licitație, astfel, bugetul fiind prejudiciat cu aproximativ un milion de lei.

Secret, pentru că îl vizează pe Veaceslav Ceban?

După ce a fost intentat de către CNA, dosarul a fost transmis, pentru a efectua urmărirea penală, Inspectoratului de Poliție (IP) Botanica. Nu am putut afla dacă, la un an și jumătate de la începerea investigațiilor, vreo persoană a fost audiată sau dacă există bănuiți. IP Botanica a expediat solicitarea noastră Procuraturii Botanica, iar în locul acesteia a răspuns Procuratura Anticorupție, care a lăsat întrebările fără răspuns, spunând doar că dasarul se află la IP Botanica!

Ceban: ”Nu am făcut parte din grupul de lucru”

Actualul ministru adjunct de Interne, Veaceslav Ceban, care conducea DIP în anul 2012, spune că nici nu știe că există un asemenea dosar penal. ”Nu am fost invitat la audieri sau să depun explicații. Nici nu știam că există un asemenea dosar penal. Eu nu am făcut parte din grupul de lucru pentru achiziția de cărbune”, a spus Ceban pentru Moldova Curată.

Veaceslav Ceban a devenit ministru adjunct de Interne la 16 mai 2013, iar la 21 mai 2014 a fost numit și comandant al Trupelor de Carabinieri. În anii 2011-2013 a exercitat interimatul funcției de șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare din cadrul Ministerului Justiției. Într-un articol publicat pe Moldova Curată în luna noiembrie 2013 se spunea că în declarația de avere pentru 2012 Veaceslav Ceban nu a indicat niciun imobil. Funcționarul a confirmat pentru reporterul MC că nu deține nicio locuință, ci are în proprietate doar un teren, la Anenii-Noi.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Soţul - primar, soţia – administratoare a unei întrepri...

20 decembrie 2015
1124
Interese la vedere

Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.

02 martie 2015
1169
Interese la vedere

Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese...

La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.

21 februarie 2014
938
Interese la vedere

Şefa interimară de la DETS Buiucani deţine maşini a c...

Familia Veronicăi Solomiţchi, şefa interimară a Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Buiucani, municipiul Chişinău, a cumpărat într-un singur an trei unităţi de transport. Valoarea maşinilor este mai mare decât venitul anual obţinut de titulară şi soţul acesteia. Funcţionara nu a explicat din ce surse le-a cumpărat, motivând că asemenea informaţii nu se oferă la telefon şi a sugerat reporterului Moldova Curată să se programeze în audienţă. Ea are ore de audienţă o dată în săptămână.

30 noiembrie 2016
1570
Interese la vedere

De 14 ani primar, iar soţia – de la contabil-şef la per...

În primăria comunei Chiţcanii Vechi din raionul Teleneşti, perceptorul fiscal Rodica Taburceanu este soţia primarului localităţii, Alexandru Taburceanu. Soţii lucrează împreună în aceeaşi instituţie de 14 ani, în tot acest timp soţia fiind subalterna soţului.

25 iulie 2013
1444
Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
1368