Neamuri de gradul întâi la primăria Ratuş
În primăria comunei Ratuş, raionul Teleneşti, soţul este primar, iar soţia deţine funcţia de perceptor fiscal. Specialiştii afirmă că un funcţionar nu poate exercita o funcţie publică, fiind în subordinea unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Primarul afirmă, la rândul lui, că i-ar încălca drepturile soţiei dacă ar concedia-o, fiindcă mai are puţin timp până să se pensioneze.
„Eu ştiu că în primărie nu trebuie să lucreze rude apropiate, mai ales în situaţia când una dintre aceste rude este conducător. Comuna noastră face abstracţie de la lege şi de doi ani nimeni nu ia măsuri cu privire la situaţia creată unde primarul şi perceptorul fiscal sunt soţ şi soţie”, menţionează Veaceslav Certan, consilier local din partea Partidului Naţional Liberal. Alt consilier local, Iurie Bacaliuc, ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova, susţine că la şedinţele locale nu s-a discutat niciodată problema respectivă. „Dacă treaba merge bine şi fiecare persoană îşi ştie lucrul său, de ce am ridica această chestiune?”, ne întreabă alesul local.
„Dacă o concediez, îi încalc drepturile”
Tudor Ţurcanu a devenit primarul comunei Ratuş în anul 2011, candidând pe listele Partidului Democrat din R. Moldova. Când a obţinut mandatul de primar, soţia acestuia, Svetlana Ţurcanu, activa de mai mulţi ani în primărie în calitate de perceptor fiscal. Astfel că, de doi ani, cei doi lucrează într-o instituţie publică, funcţionara fiind în subordinea soţului. „Nu este nicio ilegalitate la mijloc. Dacă soţia lucra contabil-şef şi gestiona banii publici, treaba era mai serioasă. În cazul respectiv, ea strânge taxele de la contribuabili”, afirmă primarul. Alesul local mai menţionează că el nu are dreptul să o demită pe Svetlana Ţurcanu, deoarece femeia mai are câţiva ani până a se pensiona. „Ce propuneţi dumneavoastră? Să o concediez? Îi încalc drepturile dacă fac acest lucru. Eu cred că la primăria noastră cazul nu este grav. Încălcările mai mari sunt mai sus”, susţine primarul, fără a specifica o situaţie anume.
Situaţie de incompatibilitate
Pe de altă parte, Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), afirmă că aici ar fi o situaţie de incompatibilitate de funcţii, deoarece perceptorul fiscal, fiind soţia primarului, nu poate activa într-o funcţie publică în situaţia în care soţul îi este conducător. „Legea privind statutul funcţionarului public spune foarte clar că funcţionarul public nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice”, zice Adela Griciuc. Sursa citată mai precizează că funcţionarii publici aflaţi în această situaţie vor întreprinde acţiuni în vederea încetării raporturilor ierarhice nemijlocite în termen de două luni de la crearea situaţiei de incompatibilitate. „Sigur, primarul nu o poate demite în cazul în care funcţionara mai are puţin până la pensie. În situaţia respectivă, perceptorul fiscal trebuia să depună cerere de concediere, iar primarul o putea angaja în altă funcţie, fără statut de funcţionar public”, oferă o soluţie Adela Griciuc.
Potrivit Legii nr.436 privind administraţia publică locală, primarul numeşte, stabileşte atribuţiile şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordinea autorităţii administraţiei publice locale respective, personalul primăriei, conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea şi reciclarea profesională.
Care sunt atribuţiile perceptorului fiscal?
În Hotărârea nr.998 din 20.08.2003 privind activitatea serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale (SCITL) din cadrul primăriei este menţionat faptul că acest serviciu e un organ cu atribuţii de administrare fiscală. Funcţiile SCITL sunt exercitate prin intermediul perceptorilor fiscali. Aşadar, perceptorul fiscal va administra următoarele impozite şi taxe locale: impozitul funciar de la persoanele fizice (cetăţeni) şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier); impozitul pe bunurile imobiliare de la persoanele fizice (cetăţeni); taxa pentru amenajarea teritoriului, percepută de la gospodăriile ţărăneşti (de fermier); taxa de la posesorii de câini; taxa pentru amenajarea localităţilor din zona de frontieră care au birouri (posturi) vamale de trecere a frontierei vamale şi contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii de la persoanele fizice.
În acelaşi act mai este specificat faptul că funcţia de preceptor fiscal poate fi exercitată de secretarul sau de un alt funcţionar al primăriei, care însă nu este învestit cu dreptul de a semna documente de casă.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Două cauze penale pentru îmbogățire ilicită
Procuratura Anticorupție a pornit două cauze penale în baza noului articol din legislația moldovenească - îmbogățirea ilicită. Prevederea a fost inclusă în Codul Penal în luna februarie 2014. Urmărirea penală în cele două dosare este efectuată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) sub conducerea procurorilor. Despre acest lucru a anunțat joi, 11 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, la Conferința Națională Anticorupție, organizată de CNA.
Firma surorii directorului de la achiziții publice a câ...
O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.
GUVERN CU AFACERI NEDECLARATE
Opt dintre miniștrii actualei guvernări dețin acțiuni sau cote-părți în diferite firme, lucru pe care nu l-au indicat în declarațiile de venituri și proprietăți, depuse la Comisia Națională de Integritate. Acest lucru a fost descoperit și probat cu documente de către jurnaliștii de la RISE Project Moldova.
Drumuri „dubioase” la Durlești
Angajatul unei întreprinderi municipale este acuzat că și-ar fi construit drum de acces spre casa pe care și-a ridicat-o într-un cartier de elită din Durlești, suburbie a capitalei, folosind utilajul și materialele firmei. Potrivit unor calcule, construcția unui astfel de drum despre care primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, afirmă că ar avea 500 de metri lungime, costă aproximativ un milion de lei. Poliția investighează cazul, bănuind că acțiunile bărbatului au fost acoperite de conducerea instituției și a cerut autorităților municipale să deschidă o anchetă de serviciu.
Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...
În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.
Aici așteptăm comentariul tău!