Dosarul primarului din Cimişlia va fi trimis la Procuratura Generală
Actualul primar al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, ar putea fi cercetat penal, deoarece nu şi-a declarat toată averea. CNI a stabilit în şedinţa din 21 mai că alesul local a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. La rândul său, primarul spune că acţiunile CNI fac parte dintr-un joc politic. Actualul primar candidează la alegerile locale din 14 iunie curent pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).
În declaraţia de avere pentru anul 2014, Gheorghe Răileanu indică un venit de peste 80 de mii de lei obţinut de la locul de muncă; peste 50 de mii de lei obţinuţi de către el şi soţia sa din pensie şi circa 33 de mii de lei din deţinerea cotelor părţi în Întreprinderea Individuală „Mediprof-Raileanu”. Firma are ca domenii de activitate menţionate la Camera Înregistrării de Stat comerţul cu amanuntul al produselor farmaceutice; fabricarea articolelor din material plastic; producţia de dispozitive chirurgicale şi ortopedice, de aparatură şi instrumente optice etc.
Familia Răileanu are cinci locuinţe: primarul este proprietarul unei case de locuit în oraşul Cimişlia, cu o suprafaţă de circa 55 de metri pătraţi. Soţia sa însă deţine două case - una în oraş, iar alta în satul Zloţi. Ea mai este şi proprietara unui apartament în oraşul Basarabeasca. Candidatul PLDM la funcţia de primar în oraşul Cimişlia deţine două vehicule, un camion Ford Tranzit, fabricat în 1993, şi o motocicletă Hiosung GA 125, fabricată în anul 2007.
Membrii CNI au stabilit că Gheorghe Răileanu a omis din declaraţia pentru anul 2014 venituri în sumă totală de peste 400 de mii de lei, cinci terenuri pentru construcţii cu suprafaţa totală de 0.6766 ha, patru construcţii accesorii cu suprafaţa totală de 196.8 m. p., un depozit cu suprafaţa de 761.9 m. p., o construcţie comercială cu suprafaţa de 133.5 m. p., trei automobile şi opt conturi bancare.
CEC: „Concurenţii electorali pot solicita amânarea şedinţelor instituţiilor statului cu participarea acestora”
Gheorghe Răileanu a explicat pentru Moldova Curată că toate acţiunile CNI ar face parte dintr-o răfuială politică. „Deoarece nu i-am permis unui consilier democrat să-şi dezvolte afacerile în mijlocul oraşului, au şi început să apară dosarele la CNA şi CNI. Vă spun toată povestea: suma de 400 de mii de lei pomenită de CNI este cuantumul patrimoniului firmei pe care am fondat-o. Am declarat întodeauna venitul obţinut de această întreprindere, însă nu am ştiut că trebuie să indic şi patrimoniul ei. Cât priveşte cele cinci terenuri de construcţii, acestea sunt cele pe care sunt situate bunurile imobile declarate. Nu ştiam că trebuie să declar şi construcţia, dar şi terenul de sub ea”, spune Gheorghe Răileanu. Actualul primar recunoaşte totuşi că nu a indicat în declaraţie depozitul şi construcţia comercială pe care le deţine, iar despre conturile bancare vorbeşte că sunt cele salariale şi de pensie. ”Este regretabil că atunci când atingi interesele cuiva, începe lupta politică. Dar eu cred că mă voi judeca pe toate capetele de acuzare. Acum nu am timp, sunt în campanile electorală, însă acest CNI şi CNA mă cheamă să dau explicaţii”, spune Gheorghe Răileanu.
La rândul său, Andrei Volintir, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a declarat pentru Moldova Curată că primarul din Cimişlia poate solicita instituţiilor de care este audiat să amâne şedinţele în care se discută o problemă cu implicarea sa, deoarece acesta este candidat la funcţia de primar, iar în prezent, fiind degrevat din funcţie, se ocupă de campania electorală.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
“Excentricul” preşedinte al raionului şi doi candidaţi...
Cinci candidaţi sunt antrenaţi în bătălia pentru fotoliul de primar al oraşului Vulcăneşti. Doi dintre ei candidează independent, iar trei au fost propuşi de “Partidul Nostru”, Partidul Socialiştilor şi de Mişcarea Populară “Antimafie”. După Comrat, este al doilea oraş din autonomia găgăuză la conducerea căruia partidele pro-europene PDM, PLDM şi PL n-au propus niciun candidat.
Orașul Sângerei: şapte candidați, printre care un fost...
În acest an pentru funcția de primar al orașului Sângerei luptă șapte concurenți: Gheorghe Brașovschi (PDM), Arcadie Covaliov (PLDM), Vitalie Tabarcea (PCRM), Tatiana Luca (PSRM), Viorel Onceanu (Blocul ”Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă”), Vasile Bologan (Partidul Popular) și Ion Cazacu (PL).
Criuleni: 10 candidați la un oraș de 10 mii de locuitor...
Zece candidaţi s-au lansat în cursa pentru fotoliul de primar al orașului Criuleni. Opt dintre ei au fost propuşi de partide, iar doi sunt independenţi. Printre aceştia - un fost preşedinte de raion, un ex-primar, directori de întreprinderi şi chiar șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Criuleni, care candidează pe lista PLDM.
Orașul Cahul: la 40 de mii de locuitori - 8 candidați,...
Pentru dreptul de a conduce în următorii 4 ani orașul Cahul, localitate cu 40 de mii de locuitori, se luptă 8 candidați - 7 din partea partidelor și unul independent. Actualul primar candidează pentru un al doilea mandat (din partea Partidului Comuniștilor) chiar dacă are statut de învinuit într-un dosar de folosire a situației de serviciu în interes personal. Un alt candidat este directorul Întreprinderii ”Cahul-Gaz” și fostul președinte al raionului, Ștefan Bratu, care de 3 ani reprezintă Partidul Democrat. Până în anul 2013 a fost comunist. Mai candidează Nicolae Dandiș - independent, Nicolae Arsen de la Partidul Național Liberal, Anatol Malcov de la Partidul Liberal Democrat (PLDM), Sergiu Renţa de la Partidul Nostru, Vasile Mihailov de la Partidul Socialiștilor și Gheorghe Tabuncic de la Blocul Electoral Iurie Leancă.
Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici co...
La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.
Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...
Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.
Aici așteptăm comentariul tău!