Dosarul primarului din Cimişlia va fi trimis la Procuratura Generală

Actualul primar al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, ar putea fi cercetat penal, deoarece nu şi-a declarat toată averea. CNI a stabilit în şedinţa din 21 mai că alesul local a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. La rândul său, primarul spune că acţiunile CNI fac parte dintr-un joc politic. Actualul primar candidează la alegerile locale din 14 iunie curent pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).
În declaraţia de avere pentru anul 2014, Gheorghe Răileanu indică un venit de peste 80 de mii de lei obţinut de la locul de muncă; peste 50 de mii de lei obţinuţi de către el şi soţia sa din pensie şi circa 33 de mii de lei din deţinerea cotelor părţi în Întreprinderea Individuală „Mediprof-Raileanu”. Firma are ca domenii de activitate menţionate la Camera Înregistrării de Stat comerţul cu amanuntul al produselor farmaceutice; fabricarea articolelor din material plastic; producţia de dispozitive chirurgicale şi ortopedice, de aparatură şi instrumente optice etc.
Familia Răileanu are cinci locuinţe: primarul este proprietarul unei case de locuit în oraşul Cimişlia, cu o suprafaţă de circa 55 de metri pătraţi. Soţia sa însă deţine două case - una în oraş, iar alta în satul Zloţi. Ea mai este şi proprietara unui apartament în oraşul Basarabeasca. Candidatul PLDM la funcţia de primar în oraşul Cimişlia deţine două vehicule, un camion Ford Tranzit, fabricat în 1993, şi o motocicletă Hiosung GA 125, fabricată în anul 2007.
Membrii CNI au stabilit că Gheorghe Răileanu a omis din declaraţia pentru anul 2014 venituri în sumă totală de peste 400 de mii de lei, cinci terenuri pentru construcţii cu suprafaţa totală de 0.6766 ha, patru construcţii accesorii cu suprafaţa totală de 196.8 m. p., un depozit cu suprafaţa de 761.9 m. p., o construcţie comercială cu suprafaţa de 133.5 m. p., trei automobile şi opt conturi bancare.
CEC: „Concurenţii electorali pot solicita amânarea şedinţelor instituţiilor statului cu participarea acestora”
Gheorghe Răileanu a explicat pentru Moldova Curată că toate acţiunile CNI ar face parte dintr-o răfuială politică. „Deoarece nu i-am permis unui consilier democrat să-şi dezvolte afacerile în mijlocul oraşului, au şi început să apară dosarele la CNA şi CNI. Vă spun toată povestea: suma de 400 de mii de lei pomenită de CNI este cuantumul patrimoniului firmei pe care am fondat-o. Am declarat întodeauna venitul obţinut de această întreprindere, însă nu am ştiut că trebuie să indic şi patrimoniul ei. Cât priveşte cele cinci terenuri de construcţii, acestea sunt cele pe care sunt situate bunurile imobile declarate. Nu ştiam că trebuie să declar şi construcţia, dar şi terenul de sub ea”, spune Gheorghe Răileanu. Actualul primar recunoaşte totuşi că nu a indicat în declaraţie depozitul şi construcţia comercială pe care le deţine, iar despre conturile bancare vorbeşte că sunt cele salariale şi de pensie. ”Este regretabil că atunci când atingi interesele cuiva, începe lupta politică. Dar eu cred că mă voi judeca pe toate capetele de acuzare. Acum nu am timp, sunt în campanile electorală, însă acest CNI şi CNA mă cheamă să dau explicaţii”, spune Gheorghe Răileanu.
La rândul său, Andrei Volintir, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a declarat pentru Moldova Curată că primarul din Cimişlia poate solicita instituţiilor de care este audiat să amâne şedinţele în care se discută o problemă cu implicarea sa, deoarece acesta este candidat la funcţia de primar, iar în prezent, fiind degrevat din funcţie, se ocupă de campania electorală.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Capitala, dorită de 17 candidați. Cel mai bogat e repre...
La conducerea capitalei țării, care are, potrivit ultimului recensământ, în jur de 500 de mii de locuitori, își doresc să ajungă 17 persoane. Toate candidează din partea partidelor, nu există niciun candidat independent. Unii dintre cei mai ”vizibili” concurenți, cum ar fi Serafim Urechean sau Dorin Chirtoacă, au mai condus Chișinăul, alții își încearcă puterile pentru prima dată. Cel mai bogat candidat este reprezentantul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, a cărui avere se ridică la milioane de lei.
Teleneşti: actualul primar plus alți patru candidați
Comparativ cu alte raioane, unde la funcția de primar candidează câte 10 persoane, orașul Telenești este mai modest: aici în cursa electorală s-au înscris doar cinci persoane. Pentru dreptul de a gestiona localitatea cu o populație de aproape şapte mii de oameni luptă actualul primar Vadim Lelic (PLDM), Alexei Mereuță (PDM), Eduard Roșca (PL), Alexei Gorun (PNL) şi Elena Cuşnir (PP”Partidul nostru).
Pentru oraşul Cimişlia lupta în turul doi se dă între c...
În scrutinul doi al alegerilor locale, pentru primăria oraşului Cimişlia se va "duela" candidatul Blocului Electoral Politic „Platformă Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” şi al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Un candidat PLDM a ajuns în turul doi şi în oraşul Soroca, alături de un candidat de la Partidul Socialiştilor (PSRM). Tot un socialist va candida în turul doi şi la Drochia, unde la conducerea oraşului pretinde şi un reprezentant al Partidului Nostru (PN).
Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice
Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov din partea Partidului Popular din Moldova.
Doi candidați care și-au disputat Primăria Hâncești în...
Locuitorii orașului Hâncești au o ofertă bogată de candidați la actualele alegeri. Nouă persoane s-au înscris în cursă, cu una mai puțin decât la alegerile din 2011. Toate reprezintă partide. Printre candidați este și actualul primar, Alexandru Botnari, care conduce orașul din anul 2003 și reprezintă Partidul Democrat (PDM), dar și contracandidatul acestuia de la alegerile precedente, Constantin Tacu, reprezentant al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Alți candidați sunt Vitalie Solomon de la Partidul Comuniștilor, Victor Goroholschii de la Partidul Nostru, Sergiu Ioniţă de la Partidul Național Liberal, Efim Moraru de la Partidul Liberal (PL), Anatolie Tăbăcaru de la Blocul Electoral Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă; Grigore Talmaci de la Partidul Socialiștilor și Ion Panfil de la Partidul Popular.
Adepţi ai separatismului, candidaţi la fotoliul de prim...
Şase candidaţi aspiră la fotoliul de primar al orașului Taraclia. Printre aceştia, actualul primar, Serghei Filipov, anterior membru PCRM, care la actualele alegeri candidează independent, şi actualul preşedinte al raionului Taraclia, Alexandr Garanovschi, membru PCRM. Anterior ambii au scandalizat opinia publică cu declaraţii care conţineau îndemnuri la separatism. Aceştia optează pentru acordarea unui statut special raionului Taraclia şi ameninţau că în cazul în care autorităţile nu dau curs acestei doleanţe pot organiza un referendum asemănător celui din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, declarat ilegal de autorităţi. În funcţia de primar de Taraclia își mai doresc să ajungă Fiodor Covalji, membru PDM, director al întreprinderii „Taraclia Gaz” SRL, Teodora Dimitrieva, membru PLDM, şefă a oficiului de Stare Civilă, Taraclia, Vasile Gaidarji, antreprenor, membru al Partidului Socialiştilor, şi Ivan Panicerschi, propus de BE „Lista Poporului”.
Aici așteptăm comentariul tău!