Un fost deputat, actualul primar și doi vameși candidează la funcția de primar în orașul Ștefan Vodă

Un fost deputat comunist, actualul primar din partea Partidului Democrat și doi angajați ai Vamei se numără printre candidații la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă. Comunistul se numără printre semnatarii unui demers prin care a cerut, alături de unii colegi, indentificarea unui teren pentru construcția de locuințe pentru parlamentari. Asta chiar dacă deținea la acel moment două case la Ștefan Vodă și un apartament la Chișinău. Unul dintre vameși, propus de PSRM, are proprietăți în România, chiar dacă face parte dintr-o formațiune pro-rusă.
Reprezentantul PCRM candidează pentru un al treilea mandat de primar
Gheorghe Anghel a fost deputat pe lista Partidului Comuniștilor (PCRM), dar și primar al orașului Ștefan Vodă timp de aproape două mandate. A fost primar în anii 2003-2007 și a fost reales pentru al doilea mandat pe care l-a întrerupt în 2010, în favoare celui de deputat pe lista PCRM. În legislativ, a fost membru al Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară până în luna noiembrie 2014, iar de atunci și până în prezent este șomer. Deși a candidat pe lista PCRM și la ultimele alegeri parlamentare, nu a reușit să acceadă în Parlament.
Potrivit portalului interese.md, în perioada parlamentară Gheorghe Anghel s-a remarcat printr-o activitate slabă, fără să aibă luări de cuvânt, inițiative legislative sau să facă declarații sau interpelări. În schimb, a criticat alături de colegii săi de la PCRM vectorul european al Republicii Moldova. Presa a mai scris despre Gheorghe Anghel în contextul depunerii de către PCRM a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Leancă. În cadrul dezbaterilor, premierul de atunci, Iurie Leancă, a menționat că nu îl cunoaște pentru că nu s-a manifestat. „Îmi pare rău, domnule Anghel. Nu v-am văzut, nu v-aţi manifestat nicicum până acum şi de aceea nu vă cunosc”, a spus Iurie Leancă.
A cerut o casă de la stat, chiar dacă avea două
De asemenea, Gheorghe Anghel a semnat, alături de alți deputați, un demers către conducerea Parlamentului, prin care a cerut identificarea unui lot pentru construirea unui bloc locativ pentru aleșii poporului, chiar dacă dispune de două case la Stefan Vodă și un apartament la Chișinău. Gheorghe Anghel a declarat pentru Moldova Curată că și-a retras ulterior semnătura de pe demers. ”Nu era clar nici cât costă și nici ce bancă finanțează acest proiect. Dar am vrut și noi să avem un apartament în Chișinău”, a spus Gheorghe Anghel.
În declarația sa de avere, Gheorghe Anghel arată că deține 2 case. Una are 147 m.p. și ar costa 35 de mii de lei, care i-a revenit prin moștenire în satul Volontiri, raionul Ştefan Vodă, şi alta cu suprafața de 144 m.p. în valoare de 304 mii lei, în orașul Ştefan Vodă. De asemenea, el deține un apartament de 79 m.p. în Chişinău, care, spune Gheorghe Anghel, este al fiului său care lucrează în Statele Unite.
În anii 2012-2013 a reușit să restituie datorii de câteva sute de mii de lei. Este vorba despre un credit de 50 de mii de lei cu dobândă de 11%, contractat în 2013 pentru achiziționarea unui automobil Toyota Corolla, procurat în același an cu 70 680 de lei. Al doilea credit este în valoare de 100 de mii de lei cu dobânda de 13%, a fost contractat în 2012 de către soția sa pentru a face reparație în casă, după cum a declarat Gheorghe Anghel. Al treilea credit în valoare de 239 970 lei cu dobânda de 12%, contractat în 2007, a fost pentru achiziționarea apartamentului din Chișinău.
Astfel, în declarația sa pe venit depusă în 2014, nu mai este indicată nicio datorie. Potrivit lui Gheorghe Anghel, toate au fost lichidate din propriile venituri și din banii trimiși de fiul său din Statele Unite.
Gheorghe Anghel a declarat pentru Moldova Curată că a făcut în mod constant donații pentru Partidul Comuniștilor, iar cea mai recentă este de 3200 de lei, pentru plata arendei sediului de campanie, deși în prezent este șomer.
În declarația sa pe venit, Gheorghe Anghel a indicat un salariu anual de deputat de peste 432 de mii de lei pentru anii 2014-2015 și 127 de mii de lei din indemnizația de la Parlament și pensia de la Ministerul Afacerilor Interne. Deține 7 terenuri – dintre care 4 agricole, obținute de soție prin moștenite în 2011, un teren intravilan şi două terenuri de altă categorie. Are economii pe un cont de depozit de 3000 de dolari și pe un card – de peste 7000 de lei. În declarația pentru anul 2014 afișa și un cont deschis în 2014 cu 4000 euro (dobândă 1200 lei), care nu apare și în declarația depusă la Consiliul Electoral Ștefan Vodă.
Actualul primar – cu lacune în declarația de interese personale
Un alt candidat este actualul primar al orașului Ștefan Vodă, Vladimir Popa, propus de Partidul Democrat (PDM). La ultimul mandat el a fost ales din turul doi. De profesie este inginer.
Pentru ultimii doi ani (2013-2014) Vladimir Popa a indicat un venit de 180 de mii de lei din salariul de primar și peste 33 de mii de lei din activitatea didactică. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Popa a declarat că predă la mai multe instituții din Ștefan Vodă și din Chișinău tehnica securității privind exploatarea cazangeriilor.
Veniturile din activitatea didactică nu se regăsesc în declarația sa de interese personale la capitolul ”Activități retribuite”, fiind indicate doar în cea de venituri și proprietăți.
”Se vede că am scăpat ceva, dar de ascuns, n-am ascuns nimic”, a explicat Vladimir Popa.
Deține un apartament de aproape 50 m.p. în Ștefan Vodă, cumpărat în 1990 cu o valoare de 43 000 lei, și un automobil Audi A-6, în valoare de 28 000 de lei, achiziționat în 2010. Are 4000 de lei pe cardul de salariu.
La începutul mandatului lui Vladimir Popa, Curtea de Conturi a efectuat un audit al gestionării banilor publici în raionul Ștefan Vodă. S-a constatat că în localitățile din acest raion, fără să fie date nume concrete, au fost înregistrate pentru anul 2011 cheltuieli neregulamentare şi iraţionale pentru investiţii şi reparaţii capitale în sumă totală de 12 milioane de lei. S-a mai constatat nerespectarea procedurilor legale de achiziţii publice în sumă de 1 milion de lei și efectuarea unor plăţi salariale neregulamentare în sumă totală de 79 de mii de lei. O altă problemă sesizată se referă la neînregistrarea la organul cadastral a patrimoniului public local – bunuri imobiliare estimate la 53,2 milioane de lei.
În cadrul unui interviu, la întrebarea de ce pe site-ul primăriei Ștefan Vodă secțiunea declarații de avere și proprietate nu este completată, Vladimir Popa a răspuns că în scurt timp vor fi afișate, dar nici până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat.
Înainte de a deveni primar, Vladimir Popa a condus timp de 30 de ani întreprinderea Rețelele Termice Ștefan Vodă.
Fost membru al Partidului Comunist al RSSM, candidat din partea PLDM
Printre candidații de la Ștefan Vodă se numără și doi vameși. Unul dintre ei este Vasile Gherman, propus de Partidul Liberal Democrat (PLDM), fiind vicepreședintele organizației teritoriale a acestei formațiuni. Acesta mai este și consilier raional la Ștefan Vodă și consilier orășenesc.
Vasile Gherman este în prezent șef la postul vamal intern Căușeni Calea Ferată. Pentru anul 2013 indică venituri din salariu doar pentru perioada ianuarie – octombrie, în valoare de 105 mii de lei și din pensie – 31 mii de lei. Nu sunt indicate veniturile din activitatea de consilier raional. Nu am găsit declarația pe venit pentru anul 2014, dar candidatul susține că a depus-o. În declarația depusă la Consiliul Electoral indică pentru anii 2013-2014 un venit total de 163 de mii de lei din activitatea vamală, o pensie de 70 de mii de lei și ceva mai mult de 6000 de lei din activitatea în Consiliul raional și cel orășenesc Ștefan Vodă.
Deține un imobil cu o suprafață de 88 m.p. cu valoare cadastrală de numai 2930 de lei, procurat în 1995. Potrivit lui Vasile Gherman, este vorba despre o greșeală comisă în document, pentru că valoarea casei nu fusese actualizată. În realitate, casa ar costa aproximativ 123 de mii de lei. Mai are și un automobil VAZ, în valoare de 20 000 lei, fabricat în 1989 și cumpărat în 1997.
În anul 2006 a fost decorat de președintele de atunci, Vladimir Voronin, ”pentru activitate îndelungată în organele vamale, merite în perfecţionarea controlului vamal şi contribuţie la fluidizarea traficului de mărfuri şi călători”.
A fost secretarul II al raionului Suvorov (vechea denumire a orașului Ștefan Vodă) al Partidului Comunist în perioada anilor 1990-1991. În perioada sovietică a lucrat în domeniul învățământului profesional tehnic, iar după 1991 – în sectorul vamal. Între 1992-1999 a fost vicepreședinte al Consiliului raional Ștefan Vodă.
Vameș propus de socialiști, cu avere în România
Cel de-al doilea vameș dintre candidații la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă este Nicolae Babin, candidat al Partidului Socialiștilor. Acum este inspector principal la biroul vamal Bender și indică un venit de 157 de mii de lei pentru anii 2013-2014. Cât privește proprietățile, candidatul PSRM s-a cam încurcat în declarații. Astfel, în declarația pe venit pentru anul 2012 indică un teren agricol cu o suprafață de 10 ha, în valoare de 70 de mii de lei, și un imobil în orașul Ștefan Vodă, cu o suprafață de 100 m.p., în valoare de 102 mii de lei, ambele aparținând soției, care le-a primit drept moștenire în anul 2000. În declarația pentru anul 2013, indică un teren cu o suprafață de 13 ha dobândit prin moștenire de soția sa și o casă de locuit, moștenită la fel de soția sa în anul 2003, cu o suprafață de 0,07 ha, fără să fie indicată valoarea. Totodată nu sunt indicate venituri din înstrăinarea bunurilor.
Situația pare să se clarifice în declarația pe care a depus-o Nicolae Babin la Consiliul Electoral, în care sunt indicate un teren agricol de 13, 58 ha și o casă de locuit în Ștefan Vodă, cu suprafața de 64 m.p., toate fiind înregistrate pe numele soției. Totodată, apar în declarație și 2 apartamente, unul în orașul Ștefan Vodă și altul în România, ambele cu suprafețe de peste 70 de m.p., la fel aparținând soției candidatului.
Pe numele său, Nicolae Babin are înregistrat un imobil cu o suprafață de aproape 300 m.p., fără să fie indicată destinația acestuia. Solicitat de Moldova Curată, Nicolae Babin a declarat că este vorba despre un garaj și o încăpere unde anterior a fost un atelier școlar vechi și pe care le-a procurat în 2003 de la primărie. Acestea ar avea o suprafață de 6,45 ari, fapt ce din nou nu corespunde cu datele din declarația sa de avere. Cât privește restul neconcordanțelor, candidatul PSRM a declarat că nu și-a dat interesul să completeze corect declarațiile, pentru că bunurile nu îi aparțin lui, ci soției. ”Nu am luat în serios acest lucru, ce îmi cereau, aceea scriam”, a spus Nicolae Babin. În plus, pe portalul declarațiilor al CNI nu se regăsesc declarațiile sale de interese personale.
La funcția de primar al orașului Ștefan Vodă mai candidează profesorul de istorie Anatol Cârnu, din partea Partidului Liberal. El are un venit de 105 de mii de lei în ultimii doi ani și alte 17 mii de lei din alte surse, o casă cu o suprafață de 60 de m.p. și un teren de 10 ari.
Simion Zadarojnîi este candidat independent. El este specialist la Direcția de învățământ Ștefan Vodă și deține un apartament cu o suprafață de 40 m.p., de peste 200 de mii de lei.
Un alt candidat este Venedict Lutenco, propus de Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova ”Iurie Leancă”. Lutenco este preşedinte al Consiliului inter-ramural al sindicatelor din raionul Ștefan Vodă.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi
Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.
O femeie și cinci bărbați candidează la funcția de prim...
Unii candidați la funcția de primar al orașului Strășeni au trecut prin mai multe partide sau au fost sprijiniți în diferite scrutine de formațiuni politice diferite. Liberalul a fost anterior sprijinit de comuniști, iar actualul primar - de liberali, a trecut la liberali-reformatori, iar acum este susținut de Blocul lui Iurie Leancă. În total, pentru Strășeni luptă 6 persoane: actualul primar, Valentina Casian, care candidează independent, dar este susținută de Blocul electoral PPE ”Iurie Leancă”, vicepreședintele raionului, Sergiu Nicula, propus de PLDM, Iurie Topor din partea PL, Vasile Mărgineanu din partea PCRM, Nicolae Robu – din partea PDM, toți trei fiind până acum consilieri raionali, și omul de afaceri Veaceslav Anghel, propus de PSRM.
Candidații la funcția de primar al municipiului Bălți....
Pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi luptă 11 candidaţi: Octavian Mahu (PCRM), Serghei Chiseliov (PDM), Nicolae Chirilciuc (Partidul Popular), Boris Marcoci (Partidul Liberal Democrat), Vladimir Doroșco (Partidul Socialist), Lilia Guțul (Partidul Socialiștilor), Vadim Vacarciuc (blocul "Iurie Leanca"), Renato Usatîi ("Partidul Nostru"), Vasile Dobrogeanu (Partidul Liberal), Mihail Smolenco ("Casa noastră Moldova"), Ruslan Belousov ("Renaștere").
Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...
Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.
Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...
Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.
BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primar...
În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.
Aici așteptăm comentariul tău!