Cine sunt socialiștii și reprezentanții Partidului Nostru care au trecut în turul doi la Anenii Noi, Briceni și Dondușeni

Alegeri locale 19 iunie 2015 166
Candidatii din turul II pentru Primăria or. Anenii Noi: comunistul Veaceslav Bondari și socialistul Ion Vicol

Socialiștii strică șirul scrutinelor victorioase din primul tur al actualului primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș. Chiar dacă a condus orașul din 2003 și a câștigat de fiecare dată din primul tur, Cheibaș nu a mai fost votat și la actualul scrutin. Acum, în turul doi pentru Anenii Noi se vor lupta un comunist și un socialist. Și la Dondușeni fotoliul pe care comunistul Semion Rotaru a stat 20 de ani se clatină. Contracandidat - un adept al lui Renato Usatâi. La Briceni actualul primar democrat va trebui să lupte tot cu un socialist, care cu doar câteva luni în urmă făcea parte din alt partid, tot descendent din PCRM. La Anenii Noi, fostul deputat comunist, acum șomer Veaceslav Bondari, a acumulat 22,58 % din voturi, iar socialistul Ion Vicol - 26,65%. Ei vor participa la turul doi de scrutin. Despre activitatea lui Veaceslav Bondari Moldova Curată a scris recent în articolul ”Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici concurența pentru fotoliul de primar e mare: 10 candidați la 10 mii de alegători”. 

Candidații la Primăria or. Dondușeni: comunistul Semion Rotaru și reprezentantul PN Ivan Belciug

Despre candidatul socialiștilor Ion Vicol se cunosc puține lucruri. El are 61 de ani și de meserie este inginer-hidrotehnician. Conduce Organizația Teritorială Anenii-Noi a Partidului Socialiștilor (PSRM). La alegerile parlamentare din 30 noiemebrie 2014 a candidat pe lista socialiștilor, fiind pe locul 41, dar nu a acces în Parlament. 

Candidații la Primăria or. Briceni: democratul Mihail Gnatiuc și socialistul Vitalii Gorodinschii

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție pentru alegerile locale, Ion Vicol arată că în prezent, deși este pensionar, are funcția de ”manager în administrația publică locală”. În ultimii doi ani a avut un venit de 92 de mii de lei din salariu, 98 de mii de lei din pensie și alți 3575 de lei din vânzarea unor bunuri. Ion Vicol deține o casă de locuit în orașul Anenii Noi, un garaj și un teren agricol de 1, 15 ha în satul Puhăceni. Are și o mașină Renault Megan care costă, potrivit documentului, 100 de mii de lei. 

La Dondușeni concertele lui Renato Usatâi adună voturi?

La Dondușeni, actualul primar, comunistul Semion Rotaru, care conduce orașul din anul 1995, îl are drept contracandidat pe reprezentantul Partidului Nostru Ivan Belciug. Rotaru a obținut 23, 94%, iar Belciug - 33, 91%. 

Semion Rotaru a condus orașul Dondușeni timp de 5 mandate și acum a candidat pentru al 6-lea. De profesie este inginer-mecanic, a absolvit Universitatea Tehnică, are 65 de ani, este căsătorit și are doi copii. Este membru al Partidului Comuniștilor și nu a făcut parte din alte formațiuni. 

În declarația sa de avere depusă la Comisia Națională de Integritate (CNI), primarul arată că are două apartamente, unul obținut în urma privatizării și altul obținut prin donație în anul 2004. De asemenea, deține o vilă și o mașină UAZ 469, fabricat în 1986 și cumpărat în 1993. Are venituri din salariu și din pensie. 

Contracandidatul său, Ivan Belciug, are 29 de ani și a absolvit Colegiul de Medicină din Bălți, specialitatea felcer-laborant. Lucrează ca asistent al medicului pentru siguranța alimentelor la Centrul de Sănătate Publică Dondușeni.

În declarația depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, Belciug a arătat că în doi ani a avut un venit din salariu de 55 de mii de lei și alte 15 mii de lei a obținut dintr-o activitate prin cumul. ”Am participat la efectuarea unui studiu internațional”, a explicat Belciug pentru Moldova Curată. 

Candidatul nu are casă și nici mașină, ci doar un teren agricol de 1,29 ha în satul Baraboi. ”Locuiesc la mătușa mea. Toată averea am indicat-o în declarație. Ea a fost verificată de specialiști de mai multe ori, așa că totul e corect indicat”, a mai spus Ivan Belciug. 

Candidatul socialiștilor la Briceni: la parlamentare cu un partid, la locale - cu altul 

La alegerile primarului orașului Briceni au participat cei mai puțini candidați din toate orașele Moldovei - 4, în raport cu 10 sau 11 în alte localități. Actualul primar, reprezentant al PDM, Mihail Gnatiuc, despre care Moldova Curată a scris înainte de alegeri, a acumulat 42,89% din voturi, iar socialistul Vitalii Gorodinschii - 44,38%.

Vitalii Gorodinschii a candidat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe lista altui partid - ”Renaștere", condus de fostul comunist Vadim Mișin. Atunci ocupa poziția a 8-a, dar partidul nu a trecut pragul electoral. Acum îl găsim pe lista socialiștilor. Dintr-o informație de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale aflăm că Vitalii Gorodinchii este jurist, are 46 de ani și acum e locotenent-colonel în rezerva Ministerului de Interne. În declarația de avere depusă în noiembrie 2013, candidatul arăta că este preşedinte al SA ”Societatea Antiincendiară” din raionul Briceni și că în doi ani a avut un salariu de 1062 de lei și o pensie de 74 mii de lei.
Socialistul are un apartament în orașul Briceni, 18 hectare de teren agricol într-un sat și o mașină  Nisan X Trail din 2006. 

Viorica Manole


  Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Primăria Ialoveni: şase candidaţi partinici şi unul ind...

În cursa pentru funcţia de primar al oraşului Ialoveni s-au înscris şapte candidaţi: şase propuşi de partide şi unul independent. Locuitorii oraşului vor trebui să fie foarte atenţi, deoarece lista de candidaţi conţine două nume identice. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, actualul primar, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi un alt Gheorghe Caracuian, propus de Partidul Popular. La funcţia de primar mai aspiră actualul deputat liberal, Vladimir Cernat, Vitalie Lavric, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Leonid Onceanu, propus de Partidul Socialiştilor şi  Mihail Iliescu din partea Partidului Naţional Liberal. Sergiu Armaşu, vicecomisarul oraşului Ialoveni, a ales să intre în cursa electorală în calitate de candidat independent.

02 iunie 2015
142
2015

Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai mult...

In cursa electorală pentru fotoliul de primar al orașului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de locuitori, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi și urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează: Nicolae Mândru (Partidul Democrat din Moldova), Ion Cuculescu (Partidul Nostru), Nicolae Roman, (Partidului Naţional Liberal), Leonid Paereli (Partidul Liberal), Igor Popa (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Nina Florea (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Veronica Plămădeală (Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova), Oleg Babcineţchi (Partidul “Renaştere"), Oleg Gun (BE Lista Poporului) și Aurel Verdeş, candidat independent.

02 iunie 2015
230
2015

Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...

Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.

07 iunie 2015
133
2015

Florești: Zece candidați la 15 mii de locuitori

În oraşul Florești, pentru funcția de primar candidează zece persoane, între care actualul primar, Grigore Cojocaru (PCRM), despre care presa a scris că a reparat din fonduri publice drumul spre casa fiicei sale, un socialist, Sergiu Groza, care a donat partidului o sumă mare raportată la veniturile sale și o democrată, Svetlana Rusu, fostă deputată, care s-a aflat timp de un an în trei partide. Mai candidează Andrei Verenciuc (Blocul Iurie Leancă), Tatiana Grosu (Partidul Popular), Vitalie Ungureanu (candidat independent), Valeriu Ceapa („Partidul Nostru”), Mihail Lucinschi (Partidul Liberal), Veaceslav Lozan (Partidul Național Liberal) și Sergiu Sochircă (Partidul Liberal Democrat).

10 iunie 2015
243
2015

Orașul Cahul: la 40 de mii de locuitori - 8 candidați,...

Pentru dreptul de a conduce în următorii 4 ani orașul Cahul, localitate cu 40 de mii de locuitori, se luptă 8 candidați - 7 din partea partidelor și unul independent. Actualul primar candidează pentru un al doilea mandat (din partea Partidului Comuniștilor) chiar dacă are statut de învinuit într-un dosar de folosire a situației de serviciu în interes personal. Un alt candidat este directorul Întreprinderii ”Cahul-Gaz” și fostul președinte al raionului, Ștefan Bratu, care de 3 ani reprezintă Partidul Democrat. Până în anul 2013 a fost comunist. Mai candidează Nicolae Dandiș - independent, Nicolae Arsen de la Partidul Național Liberal, Anatol Malcov de la Partidul Liberal Democrat (PLDM), Sergiu Renţa de la Partidul Nostru, Vasile Mihailov de la Partidul Socialiștilor și  Gheorghe Tabuncic  de la Blocul Electoral Iurie Leancă. 

05 iunie 2015
152
2015

Orașul Ocnița: actualul primar nu mai candidează, dar s...

Pentru conducerea orașului Ocnița care are ceva mai mult de nouă mii de locuitori, concurează opt persoane. Localitatea a fost condusă până în prezent de un reprezentant al Partidului Comuniștilor, care însă nu mai candidează. Astfel, cum tradițional în acest oraș la alegeri câștigă partidele de stânga, acum cei mai activi sunt reprezentanții comuniștilor și socialiștilor.

05 iunie 2015
188