Cine sunt socialiștii și reprezentanții Partidului Nostru care au trecut în turul doi la Anenii Noi, Briceni și Dondușeni

Alegeri locale 19 iunie 2015 311
Candidatii din turul II pentru Primăria or. Anenii Noi: comunistul Veaceslav Bondari și socialistul Ion Vicol

Socialiștii strică șirul scrutinelor victorioase din primul tur al actualului primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș. Chiar dacă a condus orașul din 2003 și a câștigat de fiecare dată din primul tur, Cheibaș nu a mai fost votat și la actualul scrutin. Acum, în turul doi pentru Anenii Noi se vor lupta un comunist și un socialist. Și la Dondușeni fotoliul pe care comunistul Semion Rotaru a stat 20 de ani se clatină. Contracandidat - un adept al lui Renato Usatâi. La Briceni actualul primar democrat va trebui să lupte tot cu un socialist, care cu doar câteva luni în urmă făcea parte din alt partid, tot descendent din PCRM. La Anenii Noi, fostul deputat comunist, acum șomer Veaceslav Bondari, a acumulat 22,58 % din voturi, iar socialistul Ion Vicol - 26,65%. Ei vor participa la turul doi de scrutin. Despre activitatea lui Veaceslav Bondari Moldova Curată a scris recent în articolul ”Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici concurența pentru fotoliul de primar e mare: 10 candidați la 10 mii de alegători”. 

Candidații la Primăria or. Dondușeni: comunistul Semion Rotaru și reprezentantul PN Ivan Belciug

Despre candidatul socialiștilor Ion Vicol se cunosc puține lucruri. El are 61 de ani și de meserie este inginer-hidrotehnician. Conduce Organizația Teritorială Anenii-Noi a Partidului Socialiștilor (PSRM). La alegerile parlamentare din 30 noiemebrie 2014 a candidat pe lista socialiștilor, fiind pe locul 41, dar nu a acces în Parlament. 

Candidații la Primăria or. Briceni: democratul Mihail Gnatiuc și socialistul Vitalii Gorodinschii

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție pentru alegerile locale, Ion Vicol arată că în prezent, deși este pensionar, are funcția de ”manager în administrația publică locală”. În ultimii doi ani a avut un venit de 92 de mii de lei din salariu, 98 de mii de lei din pensie și alți 3575 de lei din vânzarea unor bunuri. Ion Vicol deține o casă de locuit în orașul Anenii Noi, un garaj și un teren agricol de 1, 15 ha în satul Puhăceni. Are și o mașină Renault Megan care costă, potrivit documentului, 100 de mii de lei. 

La Dondușeni concertele lui Renato Usatâi adună voturi?

La Dondușeni, actualul primar, comunistul Semion Rotaru, care conduce orașul din anul 1995, îl are drept contracandidat pe reprezentantul Partidului Nostru Ivan Belciug. Rotaru a obținut 23, 94%, iar Belciug - 33, 91%. 

Semion Rotaru a condus orașul Dondușeni timp de 5 mandate și acum a candidat pentru al 6-lea. De profesie este inginer-mecanic, a absolvit Universitatea Tehnică, are 65 de ani, este căsătorit și are doi copii. Este membru al Partidului Comuniștilor și nu a făcut parte din alte formațiuni. 

În declarația sa de avere depusă la Comisia Națională de Integritate (CNI), primarul arată că are două apartamente, unul obținut în urma privatizării și altul obținut prin donație în anul 2004. De asemenea, deține o vilă și o mașină UAZ 469, fabricat în 1986 și cumpărat în 1993. Are venituri din salariu și din pensie. 

Contracandidatul său, Ivan Belciug, are 29 de ani și a absolvit Colegiul de Medicină din Bălți, specialitatea felcer-laborant. Lucrează ca asistent al medicului pentru siguranța alimentelor la Centrul de Sănătate Publică Dondușeni.

În declarația depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, Belciug a arătat că în doi ani a avut un venit din salariu de 55 de mii de lei și alte 15 mii de lei a obținut dintr-o activitate prin cumul. ”Am participat la efectuarea unui studiu internațional”, a explicat Belciug pentru Moldova Curată. 

Candidatul nu are casă și nici mașină, ci doar un teren agricol de 1,29 ha în satul Baraboi. ”Locuiesc la mătușa mea. Toată averea am indicat-o în declarație. Ea a fost verificată de specialiști de mai multe ori, așa că totul e corect indicat”, a mai spus Ivan Belciug. 

Candidatul socialiștilor la Briceni: la parlamentare cu un partid, la locale - cu altul 

La alegerile primarului orașului Briceni au participat cei mai puțini candidați din toate orașele Moldovei - 4, în raport cu 10 sau 11 în alte localități. Actualul primar, reprezentant al PDM, Mihail Gnatiuc, despre care Moldova Curată a scris înainte de alegeri, a acumulat 42,89% din voturi, iar socialistul Vitalii Gorodinschii - 44,38%.

Vitalii Gorodinschii a candidat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe lista altui partid - ”Renaștere", condus de fostul comunist Vadim Mișin. Atunci ocupa poziția a 8-a, dar partidul nu a trecut pragul electoral. Acum îl găsim pe lista socialiștilor. Dintr-o informație de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale aflăm că Vitalii Gorodinchii este jurist, are 46 de ani și acum e locotenent-colonel în rezerva Ministerului de Interne. În declarația de avere depusă în noiembrie 2013, candidatul arăta că este preşedinte al SA ”Societatea Antiincendiară” din raionul Briceni și că în doi ani a avut un salariu de 1062 de lei și o pensie de 74 mii de lei.
Socialistul are un apartament în orașul Briceni, 18 hectare de teren agricol într-un sat și o mașină  Nisan X Trail din 2006. 

Viorica Manole


  Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru P...

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.

21 mai 2015
445
2015

Cine sunt socialiștii și reprezentanții Partidului Nost...

Socialiștii strică șirul scrutinelor victorioase din primul tur al actualului primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș. Chiar dacă a condus orașul din 2003 și a câștigat de fiecare dată din primul tur, Cheibaș nu a mai fost votat și la actualul scrutin. Acum, în turul doi pentru Anenii Noi se vor lupta un comunist și un socialist. Și la Dondușeni fotoliul pe care comunistul Semion Rotaru a stat 20 de ani se clatină. Contracandidat - un adept al lui Renato Usatâi. La Briceni actualul primar democrat va trebui să lupte tot cu un socialist, care cu doar câteva luni în urmă făcea parte din alt partid, tot descendent din PCRM. 

19 iunie 2015
312
2015

Peste 100 de candidaţi la funcţia de primar au fost mon...

În perioada 18 mai-12 iunie 2015, pe portalul www.moldovacurata.md au fost publicate 36 de mini-investigaţii jurnalistice despre candidaţii la funcţia de primar din oraşe şi municipii, care au şanse mari de a câştiga alegerile în aceste localităţi. În total, la rubrica „Alegerile locale 2015: Cunoaşte-ţi candidatul!” au fost publicate profilurile a peste 100 de candidaţi din municipiile Chişinău, Bălţi, Comrat şi oraşele de reşedinţă ale raioanelor.

12 iunie 2015
299
2015

Capitala, dorită de 17 candidați. Cel mai bogat e repre...

La conducerea capitalei țării, care are, potrivit ultimului recensământ, în jur de 500 de mii de locuitori, își doresc să ajungă 17 persoane. Toate candidează din partea partidelor, nu există niciun candidat independent. Unii dintre cei mai ”vizibili” concurenți, cum ar fi Serafim Urechean sau Dorin Chirtoacă, au mai condus Chișinăul, alții își încearcă puterile pentru prima dată. Cel mai bogat candidat este reprezentantul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, a cărui avere se ridică la milioane de lei.

06 iunie 2015
315
2015

Dosarul primarului din Cimişlia va fi trimis la Procura...

Actualul primar al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, ar putea fi cercetat penal, deoarece nu şi-a declarat toată averea. CNI a stabilit în şedinţa din 21 mai că alesul local a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. La rândul său, primarul spune că acţiunile CNI fac parte dintr-un joc politic. Actualul primar candidează la alegerile locale din 14 iunie curent pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).

22 mai 2015
234
2015

Un fost deputat, actualul primar și doi vameși candidea...

Un fost deputat comunist, actualul primar din partea Partidului Democrat și doi angajați ai Vamei se numără printre candidații la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă. Comunistul se numără printre semnatarii unui demers prin care a cerut, alături de unii colegi, indentificarea unui teren pentru construcția de locuințe pentru parlamentari. Asta chiar dacă deținea la acel moment două case la Ștefan Vodă și un apartament la Chișinău. Unul dintre vameși, propus de PSRM, are proprietăți în România, chiar dacă face parte dintr-o formațiune pro-rusă.     

20 mai 2015
225