Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru Primăria Briceni

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.
Mihail Gnatiuc, actualul edil, a ajuns în fruntea orașului acum opt ani, în 2007, iar în 2011, reprezentând tot PDM, și-a recâștigat postul. Acesta a învins-o în turul al II-lea pe Aliona Babiuc, reprezentanta PCRM și una din actualele contracandidate, acumulând 53,86% din voturi (1772). Conform site-ului moldova.md, Gnatiuc s-a născut în 1956 în Iacutia, unde în 1949 îi fuseseră exilaţi părinţii. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Chişinău și a lucrat în comitetul executiv raional Briceni, la comitetul raional de partid, apoi la vămile din Briceni, Ocniţa şi Aeroportul Chişinău.
Numele primarului apare într-o hotărâre a Curții de Conturi
În anii 2000, pe când era șef al Vămii Briceni, numele actualului primar a apărut într-o hotărâre a Curții de Conturi privind rezultatele controlului asupra unor aspecte ale activităţii Departamentului Controlului Vamal în perioada anilor 1999-2000. „Prin autorizarea importului provizoriu, în lipsa temeiurilor argumentate, neîntreprinderea în termenii stabiliți a măsurilor prevăzute de Codul vamal al R. Moldova, pentru încălcările regulilor vamale de către persoanele fizice și juridice, precum și a altor acțiuni prevăzute de legislația în vigoare, persoanele responsabile ale Vamei au condiționat neîncasări în bugetul de stat. Astfel, numai prin controlul selectiv neîncasările în buget pe tipuri de plăți, ca rezultat al îndeplinirii necorespunzătoare a obligatiunilor de serviciu de către persoanele cu funcții de răspundere ale Vamei Chișinau, au constituit: TVA și sancțiunile economice - 2645,7 mii lei; la Vama Bălți (dl N.Burbulea) - 576 mii lei, la Biroul Vamal Briceni (dl M. Gnatiuc) - 47,6 mii lei”, se spunea în raport.
„Încălcările și neajunsurile depistate în activitatea Departamentului Controlului Vamal sunt consecințe ale nerespectării de către persoanele cu funcții de răspundere (A.Stratan - director general al DCV, V.Banari - fost șef al Vamei Chișinău, A.Popov - șef al Vamei Ocnița, A.Veriga - șef al Vamei Ungheni, A.Radu - șef al Vamei Cahul, M.Gnatiuc - sef al Biroului vamal Briceni, N.Burbulea - șef al Vamei Bălți, A.Balan - șef al Vamei Giurgiulești, V.Baciu - șef al Vamei Leuseni, Iu.Rusnac - șef al Biroului vamal Sculeni) a legislației în vigoare...”, se mai menționa în raport. În final, în acea hotărâre, Curtea de Conturi a venit cu unele recomandări privind sancționarea unor persoane. În listă nu s-a regăsit însă și Mihail Gnatiuc, cel mai probabil pentru că nereguliel comise de el nu au fost atât de semnificative în comparație cu ale celorlalte persoane pomenite în raport.
Consiliul n-are internet, iar declarațiile de avere nu sunt plasate online
Pe site-ul Primăriei sau al Consiliului Raional Briceni declarațiile cu privire la venituri și proprietăți ale candidaților la funcția de primar de Briceni lipsesc. Vitalie Bârlădeanu, președintele Consiliului Electoral de Circumscripție Briceni ne-a redirecționat pentru a face cunoștință cu declarațiile către Suzana Toderică, secretara Consiliului Raional. Inițial, aceasta ne-a spus că aceste declarații ar fi confidențiale. După ce i-am spus că nu este așa, și după o nouă discuție cu Vitalie Bârlădeanu, aceasta ne-a spus că de fapt, declarațiile nu sunt la ea, ci la sediul Consiliului de Circumscripție.
La rândul său, Bârldeanu ne-a spus că acolo nu este acces la internet, deci nu ni le poate trimite. În aceste condiții, am analizat declarația de avere depusă de Mihail Gnatiuc pe anul 2013 la Comisia Națională de Integritate. Din ea aflăm că edilul împreună cu soția, angajată la Liceul ”Taras Șevcenco” din Briceni, a avut, în 2012, un venit de 140 de mii de lei, că deține un teren și o casă de locuit, dar și două Mercedes-uri, care costau 15 și, respectiv, 25 de mii de euro. Ambele automobile erau deținute prin mandat. Totodată, în 2013, primarul avea deschis un cont unde deținea 160 mii de lei. De remarcat și faptul că în 2011, pe când liderul PD Marian Lupu era președinte interimar, Gnatiuc, coleg de partid cu acesta, a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în organele administraţiei publice locale, contribuţie la promovarea transformărilor social-economice şi activitate organizatorică intensă”. Anul trecut, Gnatiuc a încercat să intre în Parlament, figurând pe locul 29 în lista PDM pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Însă nu a reușit să prindă un fotoliu de deputat. Gnatiuc este liderul PDM Briceni și membru în Consiliul Național Politic al formațiunii.
Președintele raionului vrea la Primărie
Efimia Bandalac este președintele raionului Briceni, lider al Organizației raionale a PLDM, și candidata verzilor la funcția de primar al orașului Briceni. Bandalac a ajuns în fruntea raionului în 2011, după alegerile locale, anterior fiind avocat în cadrul Biroului Asociat de Avocați „Juristul”. La alegerile parlamentare din 2010, Bandalac a candidat, de pe locul 49, în lista PLDM, în încercarea de a obține un mandat de deputat, iar în 2014, de pe poziția a 56-a. În cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, numele Efimiei Bandalac a apărut într-o contestație depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) de către Maxim Lebedinschi, reprezentantul PSRM. Acesta invoca utilizarea în campanie a resurselor administrative.
În motivarea contestaţiei, Lebedinschi afirma că la 27 octombrie 2014, între orele 14:00 și 16:30, în faţa Primăriei comunei Colicăuţi, r-nul Briceni, a avut loc o întâlnire a liderilor din domeniul agriculturii cu locuitorii comunei Colicăuţi cu ministrul agriculturii, şi preşedintele raionului Briceni, Efimia Bandalac, ultima fiind candidat la funcţia de deputat din partea PLDM. Lebedinschi a spus că Bandalac s-a prezentat la eveniment cu automobilul de serviciu cu numărul de înmatriculare RMA-255, astfel fiind utilizate, în opinia contestatarului, resurse administrative. În calitate de probe au fost prezentate 7 fotografii de la faţa locului. Reprezentantul PLDM la CEC, Sergiu Gurduza (actual viceministru al Justiției), prin referinţa depusă a solicitat respingerea contestaţiei, invocând nepertinenţa şi neveridicitatea probelor prezentate din care nu se atesta că anume Efimia Bandalac s-a deplasat cu automobilul de serviciu. De asemenea, Comisiei i-a fost prezentată scrisoarea de răspuns, nr. 365 din 29 octombrie 2014, a Consiliului raional Briceni, semnată de vicepreşedinte. Potrivit documentului, la evenimentul descris ministrul de atunci al Agriculturii, Vasile Bumacov, s-a prezentat cu automobilul de serviciu cu numărul de înmatriculare RMG-017, iar automobilul cu numărul RMA-255 a fost utilizat de către vicepreşedintele raionului Briceni, V. Bobuţac, şi de şeful secţiei agricultură şi alimentaţie din cadrul Consiliului raional Briceni, V. Dodu, în timp ce Efimia Bandalac s-a prezentat cu automobilul personal. În urma examinării materialelor, membrii CEC au respins ca neîntemeiată contestația PSRM, precizând că nu au fost aduse dovezi care să confirme că anume Efimia Bandalac ar fi folosit mașina de serviciu.
Conform informațiilor din ultima sa declarație cu privire la venituri și proprietăți disponibilă, candidata PLDM deține două terenuri intravilane, o casă de locuit nefinalizată și un apartament de 31 m. p. , dar și două automobile, un BMW din 1998 și un Volvo XC 90, fabricat în 2008 și dobândit în 2012. În declarație, Bandalac susține că automobilul ar fi fost cumpărat cu doar 75 de mii de lei, deși, pe piață, în 2015, o asemenea mașină nu costa mai puțin de 15 mii de euro, adică aproximativ 300 de mii de lei. Efimia Bandalac a menționat în declarație că deține și un cont bancar cu 50 de mii de lei.
Candidatul PCRM – un fost deputat
Aliona Babiuc este lidera PCRM din Briceni și candidata formațiunii la funcția de primar. Aceasta este unul dintre vicepreședinții raionului Briceni. Născută pe 30 octombrie 1969 în satul Berlinți, Briceni, aceasta a fost mai mult timp profesoară de istorie în Briceni, iar ulterior, din 2009, deputat pe listele PCRM, membru și vicepreședinte al Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Când nu a mai intrat în Legislativ, Babiuc a devenit șefa direcției Finanțe a Consiliului Raional Briceni. Din 2012, este vicepreședintele raionului.
Conform declarației cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2013, candidata Babiuc a avut împreună cu soțul un venit de 240 mii de lei pe an. Aceasta deține un apartament de 72 m. p., pe care l-a obținut încă în 1993, iar în perioada 2012-2014 a avut de achitat un credit de 50 mii de lei, pe care l-a contractat la o dobândă anuală de 18% . Precizăm că, în 2011, aceasta a ajuns în turul II al alegerilor pentru funcția de primar de Briceni, fiind învinsă de actualul edil, Mihail Gnatiuc, la o diferență foarte mică, de doar 254 de voturi.
Al patrulea candidat la conducerea orașului Briceni este Vitalii Gorodinschi, reprezentantul PSRM. Acesta este acum la pensie, iar anterior a condus Serviciul Situații Excepționale Briceni. Contactat de noi, Gorodinschi s-a arătat convins că va ajunge în turul doi, precizând că principalii săi concurenți sunt actualul primar, Mihail Gnatiuc și președintele raionului, Efimia Bandalac.
Victor Moșneag
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
O femeie și cinci bărbați candidează la funcția de prim...
Unii candidați la funcția de primar al orașului Strășeni au trecut prin mai multe partide sau au fost sprijiniți în diferite scrutine de formațiuni politice diferite. Liberalul a fost anterior sprijinit de comuniști, iar actualul primar - de liberali, a trecut la liberali-reformatori, iar acum este susținut de Blocul lui Iurie Leancă. În total, pentru Strășeni luptă 6 persoane: actualul primar, Valentina Casian, care candidează independent, dar este susținută de Blocul electoral PPE ”Iurie Leancă”, vicepreședintele raionului, Sergiu Nicula, propus de PLDM, Iurie Topor din partea PL, Vasile Mărgineanu din partea PCRM, Nicolae Robu – din partea PDM, toți trei fiind până acum consilieri raionali, și omul de afaceri Veaceslav Anghel, propus de PSRM.
În orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca în turul d...
Un șomer, o femeie aflată în concediu de maternitate și un fost consilier comunist sunt candidații la funcțiile de primar care au ajuns în turul doi al alegerilor locale din partea Partidului Nostru în orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca. Toți reprezintă formațiuni pro-ruse, care își vor disputa fotoliile de primar cu reprezentanți ai unor formațiuni cu o orientare similară. Despre contracandidații lor Moldova Curată a scris în articolelele anterioare, publicate în lunile mai și iunie 2015.
Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...
Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.
Un fost deputat, actualul primar și doi vameși candidea...
Un fost deputat comunist, actualul primar din partea Partidului Democrat și doi angajați ai Vamei se numără printre candidații la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă. Comunistul se numără printre semnatarii unui demers prin care a cerut, alături de unii colegi, indentificarea unui teren pentru construcția de locuințe pentru parlamentari. Asta chiar dacă deținea la acel moment două case la Ștefan Vodă și un apartament la Chișinău. Unul dintre vameși, propus de PSRM, are proprietăți în România, chiar dacă face parte dintr-o formațiune pro-rusă.
Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...
Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.
Aici așteptăm comentariul tău!