Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru Primăria Briceni

Alegeri locale 21 mai 2015 1762
Candidatul PDM, Mihail Gnatiuc

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.Mihail Gnatiuc, actualul edil, a ajuns în fruntea orașului acum opt ani, în 2007, iar în 2011, reprezentând tot PDM, și-a recâștigat postul. Acesta a învins-o în turul al II-lea pe Aliona Babiuc, reprezentanta PCRM și una din actualele contracandidate, acumulând 53,86% din voturi (1772). Conform site-ului moldova.md, Gnatiuc s-a născut în 1956 în Iacutia, unde în 1949 îi fuseseră exilaţi părinţii. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Chişinău și a lucrat în comitetul executiv raional Briceni, la comitetul raional de partid, apoi la vămile din Briceni, Ocniţa şi Aeroportul Chişinău.

Efimia Bandalac cu antrenorul de box Petru Caduc

Numele primarului apare într-o hotărâre a Curții de Conturi

În anii 2000, pe când era șef al Vămii Briceni, numele actualului primar a apărut într-o hotărâre a Curții de Conturi privind rezultatele controlului asupra unor aspecte ale activităţii Departamentului Controlului Vamal în perioada anilor 1999-2000. „Prin autorizarea importului provizoriu, în lipsa temeiurilor argumentate, neîntreprinderea în termenii stabiliți a măsurilor prevăzute de Codul vamal al R. Moldova, pentru încălcările regulilor vamale de către persoanele fizice și juridice, precum și a altor acțiuni prevăzute de legislația în vigoare, persoanele responsabile ale Vamei au condiționat neîncasări în bugetul de stat. Astfel, numai prin controlul selectiv neîncasările în buget pe tipuri de plăți, ca rezultat al îndeplinirii necorespunzătoare a obligatiunilor de serviciu de către persoanele cu funcții de răspundere ale Vamei Chișinau, au constituit: TVA și sancțiunile economice - 2645,7 mii lei; la Vama Bălți (dl N.Burbulea) - 576 mii lei, la Biroul Vamal Briceni (dl M. Gnatiuc) - 47,6 mii lei”, se spunea în raport.

Candidata PCRM, Aliona Babiuc

Încălcările și neajunsurile depistate în activitatea Departamentului Controlului Vamal sunt consecințe ale nerespectării de către persoanele cu funcții de răspundere (A.Stratan - director general al DCV, V.Banari - fost șef al Vamei Chișinău, A.Popov - șef al Vamei Ocnița, A.Veriga - șef al Vamei Ungheni, A.Radu - șef al Vamei Cahul, M.Gnatiuc - sef al Biroului vamal Briceni, N.Burbulea - șef al Vamei Bălți, A.Balan - șef al Vamei Giurgiulești, V.Baciu - șef al Vamei Leuseni, Iu.Rusnac - șef al Biroului vamal Sculeni) a legislației în vigoare...”, se mai menționa în raport. În final, în acea hotărâre, Curtea de Conturi a venit cu unele recomandări privind sancționarea unor persoane. În listă nu s-a regăsit însă și Mihail Gnatiuc, cel mai probabil pentru că nereguliel comise de el nu au fost atât de semnificative în comparație cu ale celorlalte persoane pomenite în raport.

Consiliul n-are internet, iar declarațiile de avere nu sunt plasate online

Pe site-ul Primăriei sau al Consiliului Raional Briceni declarațiile cu privire la venituri și proprietăți ale candidaților la funcția de primar de Briceni lipsesc. Vitalie Bârlădeanu, președintele Consiliului Electoral de Circumscripție Briceni ne-a redirecționat pentru a face cunoștință cu declarațiile către Suzana Toderică, secretara Consiliului Raional. Inițial, aceasta ne-a spus că aceste declarații ar fi confidențiale. După ce i-am spus că nu este așa, și după o nouă discuție cu Vitalie Bârlădeanu, aceasta ne-a spus că de fapt, declarațiile nu sunt la ea, ci la sediul Consiliului de Circumscripție.

La rândul său, Bârldeanu ne-a spus că acolo nu este acces la internet, deci nu ni le poate trimite. În aceste condiții, am analizat declarația de avere depusă de Mihail Gnatiuc pe anul 2013 la Comisia Națională de Integritate. Din ea aflăm că edilul împreună cu soția, angajată la Liceul ”Taras Șevcenco” din Briceni, a avut, în 2012, un venit de 140 de mii de lei, că deține un teren și o casă de locuit, dar și două Mercedes-uri, care costau 15 și, respectiv, 25 de mii de euro. Ambele automobile erau deținute prin mandat. Totodată, în 2013, primarul avea deschis un cont unde deținea 160 mii de lei. De remarcat și faptul că în 2011, pe când liderul PD Marian Lupu era președinte interimar, Gnatiuc, coleg de partid cu acesta, a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în organele administraţiei publice locale, contribuţie la promovarea transformărilor social-economice şi activitate organizatorică intensă”. Anul trecut, Gnatiuc a încercat să intre în Parlament, figurând pe locul 29 în lista PDM pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Însă nu a reușit să prindă un fotoliu de deputat. Gnatiuc este liderul PDM Briceni și membru în Consiliul Național Politic al formațiunii.

Președintele raionului vrea la Primărie

Efimia Bandalac este președintele raionului Briceni, lider al Organizației raionale a PLDM, și candidata verzilor la funcția de primar al orașului Briceni. Bandalac a ajuns în fruntea raionului în 2011, după alegerile locale, anterior fiind avocat în cadrul Biroului Asociat de Avocați „Juristul”. La alegerile parlamentare din 2010, Bandalac a candidat, de pe locul 49, în lista PLDM, în încercarea de a obține un mandat de deputat, iar în 2014, de pe poziția a 56-a. În cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, numele Efimiei Bandalac a apărut într-o contestație depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) de către Maxim Lebedinschi, reprezentantul PSRM. Acesta invoca utilizarea în campanie a resurselor administrative.

În motivarea contestaţiei, Lebedinschi afirma că la 27 octombrie 2014, între orele 14:00 și 16:30, în faţa Primăriei comunei Colicăuţi, r-nul Briceni, a avut loc o întâlnire a liderilor din domeniul agriculturii cu locuitorii comunei Colicăuţi cu ministrul agriculturii, şi preşedintele raionului Briceni, Efimia Bandalac, ultima fiind candidat la funcţia de deputat din partea PLDM. Lebedinschi a spus că Bandalac s-a prezentat la eveniment cu automobilul de serviciu cu numărul de înmatriculare RMA-255, astfel fiind utilizate, în opinia contestatarului, resurse administrative. În calitate de probe au fost prezentate 7 fotografii de la faţa locului. Reprezentantul PLDM la CEC, Sergiu Gurduza (actual viceministru al Justiției), prin referinţa depusă a solicitat respingerea contestaţiei, invocând nepertinenţa şi neveridicitatea probelor prezentate din care nu se atesta că anume Efimia Bandalac s-a deplasat cu automobilul de serviciu. De asemenea, Comisiei i-a fost prezentată scrisoarea de răspuns, nr. 365 din 29 octombrie 2014, a Consiliului raional Briceni, semnată de vicepreşedinte. Potrivit documentului, la evenimentul descris ministrul de atunci al Agriculturii, Vasile Bumacov, s-a prezentat cu automobilul de serviciu cu numărul de înmatriculare RMG-017, iar automobilul cu numărul RMA-255 a fost utilizat de către vicepreşedintele raionului Briceni, V. Bobuţac, şi de şeful secţiei agricultură şi alimentaţie din cadrul Consiliului raional Briceni, V. Dodu, în timp ce Efimia Bandalac s-a prezentat cu automobilul personal. În urma examinării materialelor, membrii CEC au respins ca neîntemeiată contestația PSRM, precizând că nu au fost aduse dovezi care să confirme că anume Efimia Bandalac ar fi folosit mașina de serviciu.

Conform informațiilor din ultima sa declarație cu privire la venituri și proprietăți disponibilă, candidata PLDM deține două terenuri intravilane, o casă de locuit nefinalizată și un apartament de 31 m. p. , dar și două automobile, un BMW din 1998 și un Volvo XC 90, fabricat în 2008 și dobândit în 2012. În declarație, Bandalac susține că automobilul ar fi fost cumpărat cu doar 75 de mii de lei, deși, pe piață, în 2015, o asemenea mașină nu costa mai puțin de 15 mii de euro, adică aproximativ 300 de mii de lei. Efimia Bandalac a menționat în declarație că deține și un cont bancar cu 50 de mii de lei.

Candidatul PCRM – un fost deputat

Aliona Babiuc este lidera PCRM din Briceni și candidata formațiunii la funcția de primar. Aceasta este unul dintre vicepreședinții raionului Briceni. Născută pe 30 octombrie 1969 în satul Berlinți, Briceni, aceasta a fost mai mult timp profesoară de istorie în Briceni, iar ulterior, din 2009, deputat pe listele PCRM, membru și vicepreședinte al Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Când nu a mai intrat în Legislativ, Babiuc a devenit șefa direcției Finanțe a Consiliului Raional Briceni. Din 2012, este vicepreședintele raionului.

Conform declarației cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2013, candidata Babiuc a avut împreună cu soțul un venit de 240 mii de lei pe an. Aceasta deține un apartament de 72 m. p., pe care l-a obținut încă în 1993, iar în perioada 2012-2014 a avut de achitat un credit de 50 mii de lei, pe care l-a contractat la o dobândă anuală de 18% . Precizăm că, în 2011, aceasta a ajuns în turul II al alegerilor pentru funcția de primar de Briceni, fiind învinsă de actualul edil, Mihail Gnatiuc, la o diferență foarte mică, de doar 254 de voturi.

Al patrulea candidat la conducerea orașului Briceni este Vitalii Gorodinschi, reprezentantul PSRM. Acesta este acum la pensie, iar anterior a condus Serviciul Situații Excepționale Briceni. Contactat de noi, Gorodinschi s-a arătat convins că va ajunge în turul doi, precizând că principalii săi concurenți sunt actualul primar, Mihail Gnatiuc și președintele raionului, Efimia Bandalac.

Victor MoșneagPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Candidații la funcția de primar al municipiului Bălți....

Pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi luptă 11 candidaţi: Octavian Mahu (PCRM), Serghei Chiseliov (PDM), Nicolae Chirilciuc (Partidul Popular), Boris Marcoci (Partidul Liberal Democrat), Vladimir Doroșco (Partidul Socialist), Lilia Guțul (Partidul Socialiștilor), Vadim Vacarciuc (blocul "Iurie Leanca"), Renato Usatîi ("Partidul Nostru"), Vasile Dobrogeanu (Partidul Liberal), Mihail Smolenco ("Casa noastră Moldova"), Ruslan Belousov ("Renaștere").

28 mai 2015
1535
2015

Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului...

Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.

09 iunie 2015
1077
2015

Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai mult...

In cursa electorală pentru fotoliul de primar al orașului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de locuitori, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi și urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează: Nicolae Mândru (Partidul Democrat din Moldova), Ion Cuculescu (Partidul Nostru), Nicolae Roman, (Partidului Naţional Liberal), Leonid Paereli (Partidul Liberal), Igor Popa (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Nina Florea (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Veronica Plămădeală (Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova), Oleg Babcineţchi (Partidul “Renaştere"), Oleg Gun (BE Lista Poporului) și Aurel Verdeş, candidat independent.

02 iunie 2015
1839
2015

Zece pentru oraşul Cimişlia

Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu -  şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM);  Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi -  Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.

18 mai 2015
1223
2015

Primăria oraşului Leova: opt candidaţi – toţi sub umbre...

În cursa pentru Primăria oraşului Leova nu s-a înscris nici un candidat independent – toţi cei opt pretendenţi sunt propuși de partide. Comuniștii l-au propus pe Eujenii Buraga; democraţii - pe Vitalie Gargaun, iar liberal-democraţii pe Alexandru Bujorean. Vor funcţia de primar şi candidaţii altor formaţiuni: Ion Tabac (PNL); Valentina Hinev (PP); Valicu Florea (PPEM); Vladimir Carcea (PSRM) şi Ala Florea (PL).

04 iunie 2015
1141
2015

Peste 100 de candidaţi la funcţia de primar au fost mon...

În perioada 18 mai-12 iunie 2015, pe portalul www.moldovacurata.md au fost publicate 36 de mini-investigaţii jurnalistice despre candidaţii la funcţia de primar din oraşe şi municipii, care au şanse mari de a câştiga alegerile în aceste localităţi. În total, la rubrica „Alegerile locale 2015: Cunoaşte-ţi candidatul!” au fost publicate profilurile a peste 100 de candidaţi din municipiile Chişinău, Bălţi, Comrat şi oraşele de reşedinţă ale raioanelor.

12 iunie 2015
1037